Profloorcare
voorwaarden   disclaimer   colofon   sitemap
0

Trappen en bordessen

Restauratie van trappen, traptredes, gevels en bordessen van hardsteen en natuursteen.

Door de jaren heen wordt een trap van Belgisch hardsteen of Naamse hardsteen alleen maar mooier, treden slijten mooi uit en de loopvlakken krijgen een mooie glans. Echter door verwering, verzakking, vorst of andere factoren van buitenaf kan een trap beschadigt raken. Wij herstellen u trap of gevel weer tot een mooi authentiek geheel.

De werkwijze 

De meeste trappen en gevels van hardsteen of natuursteen geven een woning of gebouw een prachtige authentieke uitsraling, deze moet voor het oog behouden blijven. Nieuw te restaureren gedeeltes aan een trap of gevel mogen dan ook niet uit het oog springen ten opzichte van de rest van het object. We praten dan ook over het traditioneel restaureren van een gevel of trap. Hieronder de werkwijze die wij hanteren voor het restaureren of renoveren van hardsteen, marmer, graniet en andere soorten natuursteen.

  1. Wij komen vrijblijvend langs om de trap of gevel te inventarsieren, hieronder wordt verstaan het inmeten en het calculeren van de restauratiewerkzaamheden. Hierna ontvangt u van ons een vrijblijvende offerte voor de werkzaamheden aan het natuursteen of hardsteen.
  2. Na akkoord van de offerte, gaan wij de opdracht in samenspraak met u inplannen. Houd u er rekening mee dat herstelwerkzaamheden of restauratie van gevels en trappen een langere frequentie van arbeid en tijd met zich meebrengt. Het opnieuw opmetselen of storten van een fundering behoort tot deze opties als ook het zaagwerk en het plaatswerk van het natuursteen ter plaatse.
  3. Het venijn zit hem in de staart, dit is de enige en juiste uitspraak als het gaat om het restaureren van een gevel of trap van hardsteen of natuursteen. Nadat alle restauratie werkzaamheden zijn voltooid zoals het opnieuw plaatsen van gezoet hardsteen, of hardsteen tredes met neus, het herplaatsen van vernieuwd kalksteen moet alles weer een uniforme uitstraling krijgen, het nieuwe hardsteen, zandsteen of natuursteen moet verouderd worden net als de rest van de oude situatie. Hierin zijn verschillende opties die we kunnen toepassen, enkele voorbeelden hiervan :
  • Het gezoet Belgisch hardsteen behandelen met zuur, door de zuurbehandeling wordt het hardsteen lichter van kleur net zoals de rest van het oude hardsteen wat er alreeds jaren zoniet eeuwen ligt. 
  • Het verouderen van kalksteen of zandsteen gebeurt bijvoorbeeld op een andere manier. Op het vernieuwde kalk- of zandsteen wordt door middel van doeken gedrenkt in karnemelk het kalksteen of zandsteen ingesmeerd. De karnemelk dringt diep in de open structuur van het zandsteen.  Door de versnelde werking van micro organismes in de structuur van het zandsteen zal het zandsteen veel sneller donkerder verkleuren. Deze manier van verkleuren en behandelen noemt met ook wel patineren.

Bij het restaureren van hardsteen trappen, gevels van hardsteen of gevels van zandsteen adviseren wij altijd om soorten die gebruikt zijn in het verleden ook in het heden toe te passen. Deze natuursteen soorten zijn in eerste instantie veel duurder en soms zeer moeilijk te vinden, echter deze natuursteen soorten geven hun meerwaarde op een aangeheelde trap of gevel direct hun meerwaarde.  

Restauratie natuursteen soorten

Overzicht van verschillende natuursteen soorten die tegenwoordig gebruikt worden bij restauratie van gevels, trappen en bordessen.

Soorten natuursteen die in Nederland worden toegepast bij restauratie van trappen, bordessen en gevels. Oude natuursteen soorten met daarbij eventueel vervangende hedendaags natuursteen:

Hardsteensoorten ten behoeve van restauratiewerkzaamheden

Belgische hardsteen

Blauwe steen uit Henegouwen. Deze hardsteen soort wordt toegepast ten behoeve van beeldhouwwerk, restauratiewerk, zoals pinakels, waterlijsten, goten, afdekkingen, afzaten, plinten, gevels en trappen. De steen is geschikt om te schuren, zoeten, polijsten, boucharderen, frijnen, scharreren, spitsen, prikken, letters hakken. Voor buiten is polijstwerk in minder mate geschikt toch wordt er veel gezoet hardsteen gebruikt en dit wordt na plaatsing lichter gemaakt door het zuren.
Belgische hardsteen, patineert of verkleurt lichtgrijs op de regen en zonkant en donkerder daar waar geen regen of uv straling komt. Voor restauratie wordt alleen AA kwaliteit toegepast.

Chinees hardsteen

Wordt door de traditionele steenhouwers en restaurateurs vanwege de slechte eigenschappen niet gebruikt bij restauratiewerkzaamheden. Dient verder geen toelichting.

Naamse steen of Naamse hardsteen

Pierre de Vinalmont is een polijstbare kalksteen die wordt gewonnen in de Maasvallei in de omgeving van Namen in België. Vandaar dat de steen ook bekend staat als Namense steen of Namense hardsteen. De steen wordt toegepast ten behoeve van beeldhouwwerk, restauratiewerk, zoals pinakels, waterlijsten, goten, afdekkingen, afzaten, plinten, traptredes met of zonder neus en dikke gevelbeplating.
De steen is geschikt om te schuren, zoeten, polijsten, boucharderen, frijnen, scharreren, spitsen, prikken, letters hakken. Voor buiten is polijsten in mindere maten geschikt.
Pierre de Vinalmont of Naamse steen verweert zilvergrijs op regen- en zonkant en donkerder daar waar geen regen of zon komt. In de oude steen komen veelvuldig steken voor.
In Pierre de Vinalmont of Naamse steen kunnen witte vlekken, witte aderen, zwarte aderen, kwartskogels, pyriet en sporadisch ook fossielen voorkomen. Voor restauratie wordt alleen AA kwaliteit toegepast.

Ierse hardsteen

Wordt in minder mate teogepast, en heeft bij bepaling dezelfde eigenschappen als Belgisch hardsteen. Belgisch hardsteen geeft alleen een zwavelachtige geur bij het schuren, polijsten of zagen hiervan. Voor restauratie wordt alleen AA kwaliteit toegepast.

Noir de Mazy of Noir de Golzinne

Marbre Noir de Golzinne is een polijstbare kalksteen en niet een marmer soort zoals wordt gesuggereerd, deze klaksteen welke gewonnen wordt in de omgeving van Namen in België (groeve bij het dorpje Mazy). De massa van Marbre Noir de Golzinne of Marbre Noir de Mazy is gelijkmatig en blauwzwart van kleur. Het breukvlak is messcherp en schelpvormig. De groeve bestaat uit vijf natuurlijke banken van dezelfde kwaliteit. De steen wordt gezoet toegepast voor vloertegels en trappen en gepolijst voor schoorsteenmantels en lambriseringen. Verder wordt de steen gebruikt voor beeldhouwwerk. De steen is geschikt om te schuren, zoeten, polijsten, boucharderen, frijnen, scharreren, spitsen, prikken en letters hakken. Marbre noir de Golzinne of Marbre Noir de Mazy verweert buiten wit. Wordt buiten dan ook niet toegepast. Voor restauratie wordt alleen AA kwaliteit toegeast uit één Belgische groeve uit het plaatsje Mazy in de streek van Namen. Noir de Mazy of Noir de Golzinne wordt beperkt gedolven, hierdoor is dit een zeer exclusief product geworden, voor dit zwarte marmer geldt dan ook een meterprijs vanaf € 350,- het zwarte marmer is dan nog niet behandeld.

 

 

Vorige pagina
Herengracht 282
1016 BX, Amsterdam
Nederland

T.: 020 217 07 04
F.: 020 217 07 05
E.: info@profloorcare.nl

K.v.K.: 34389793
Btw: NL 822.329.268.B01

Natuursteen onderhoud, restauratie en renovatie 

Vloeronderhoud beton, slijpen en polijsten