Skip to content

TEGELS SCHOONMAKEN

Tips voor het schoonmaken en intensief reinigen van keramische tegels en plavuizen

Keramische tegels en plavuizen schoonmaken en onderhouden

Heeft u mooie plavuizen of keramische tegels die een vettige waas met vlekken, vegen of zelfs voetstappen hebben? Geen zorgen. Vaak ligt het niet aan de tegels en stenen zelf, maar aan het onderhoud ervan. Op deze pagina leggen wij u graag uit hoe u keramische tegels en plavuizen het beste kunt schoonmaken en reinigen en onderhouden. De volgende onderwerpen stippen we aan:

Keramische tegels en hun eigenschappen

Keramische tegels zijn gemaakt van Keramiek. Ze worden daarom ook aangeduid als Keramiek. Keramiek wordt gemaakt van zuivere minerale grondstoffen, zoals klei en zand. Een keramische tegel is eigenlijk niets meer dan gebakken laagjes klei. Deze klei wordt in hoge temperaturen in een vorm geperst, uitgehard en afgebakken en daarbij worden de poriën dicht gebrand. Door de hardheid, gaan keramische tegels lang mee. Door het gesloten oppervlak, zijn ze bestendig tegen vuil en gemakkelijk(er) schoon te maken en te onderhouden. Daarnaast kunnen tegels geglazuurd worden om ze extra te beschermen tegen vuil en om een glans te geven.

Keramische tegels schoonmaken

Het schoonmaken van keramische tegels. Lees hier alles voor een schone vloer. Intensieve tegelreiniging. Plavuizen schoonmaken.

In principe is er weinig onderhoud nodig voor keramische tegels en plavuizen. De klachten die vaak voorkomen, zijn de vettige, glanzende waas. Deze wordt veelal veroorzaakt door het residu van reinigingsmiddelen en ‘vuil’ dweilwater.

Voor het reinigen van deze waas en voor een optimaal behoud van uw keramische stenen of tegels, hebben wij een 3 stappenplan opgesteld, die er voor zorgt dat uw zo optimaal en gemakkelijk mogelijk uw keramiek kan schoon maken en tevens schoon kan houden. Deze stappen bestaan uit:

  • Het reinigen van keramische tegels
  • Beschermen van keramische tegels
  • Schoonmaken en onderhouden van keramische tegels

Het unieke stappenplan voor optimale keramische tegels

1.) Keramische tegels reinigen

Dit wordt ook wel de ‘Grote Schoonmaak’ genoemd.

U reinigt de tegels met de intensieve tegelreiniger van Moeller Stone Care de HMK R157. De verhoudingen staan duidelijk op het etiket aangegeven. Laat het product een paar minuten inweken en ga eventueel schrobben. Hierna even het overtollig residu naspoelen met schoon water. Voordat u tegels gaat impregneren, de vloer of badkamertegels een paar uur laten drogen.

2.) Keramische tegels beschermen door impregneren

Wilt u uw keramische tegels en voegen beschermen tegen vuil en vlekken, dan gaat u de tegels impregneren. Kies het juiste product. Komt u er niet uit, neem dan gerust even contact met ons op.

Voordat u gaat impregneren de vloerverwarming uitzetten! Giet het impregneermiddel voor tegels in een verfbakje, breng het impregneermiddel aan met een lakrollertje en laat het impregneer inwerken. Overtollig residu verwijdert u na enkele minuten met een schone doek. Wilt u een goed impregneermiddel voor keramische tegels? Neem dan de HMK S243 Porcelanato impregneer. Dit impregneermiddel laat geen verkleuring achter.

3.) Keramische tegels schoonmaken en periodiek onderhouden

Het dagelijks onderhoud of periodiek onderhoud van tegels is onder te verdelen in 2 categorieën:

Het droog reinigen van tegels

Zand, stof of ander vuil verwijdert u normaal met een stofzuiger of zachte bezem.

Het nat reinigen van tegels

Hardnekkige vlekken verwijdert u met de intensieve tegelreiniger van HMK de R157. Voor een periodieke onderhoudsbeurt, bijvoorbeeld één keer per week, gebruikt u de speciale porcelanato reiniger van HMK.

Producten die geschikt zijn voor het schoonmaken van keramische tegels

Voor een optimale reiniging van uw tegelvloer.

Er zijn een aantal producten die wij u graag aanraden voor het schoonmaken en reinigen van keramiek. Dit is dus de basis voor het eenvoudig reinigen van een tegelvloer of keramische tegels :

  • HMK R157 Intensieve tegelreiniger voor keramische tegels. Heeft een ontvettende werking op tegels. Is niet geschikt voor natuursteen.
  • HMK R159 Tegelreiniger en sanitairreiniger voor keramische tegelvloeren. Zeer goed om kalk te verwijderen van tegels. Is niet geschikt voor natuursteen.
  • HMK R161 Porcellanato tegels schoonmaken voor het reinigen en schoonmaken van porcellanato tegels.

De basis voor een schone keramische vloer

Bij nieuwe gelegde keramische tegel vloeren hanteren we de volgende uitzonderingsregel voor een optimaal vloeronderhoud van uw tegels:

  • Eventuele bouwresten, vuil en lichte cementsluier verwijderen met  een intensieve tegelreiniger.
  • Hardnekkige grijze sluier verwijdert u met een speciale snelle cementsluier verwijderaar. Zorg ervoor dat de voegen en tegels vooraf worden natgemaakt met water. Alle genoemde schoonmaakproducten bevatten zuren. Advies is om de producten altijd even testen op een tegel uit de restpartij of een onopvallende plaats op de vloer.

Wij hebben een pagina geschreven, volledig in het teken van cementsluier verwijderen. Interessant om even door te nemen indien dit bij u van toepassing is

Nieuw gelegde tegelvloeren kunnen niet meteen worden geïmpregneerd. Hieronder een overzicht met gemiddelde richtlijnen:

  • Tegels gelegd in de specie of mortel. Houdt een droogtijd aan van een 6 tot 8 weken voordat u de tegels gaat impregneren. Rest vochtgehalte 2 tot 4%.
  • Tegels gelegd of geplaatst met lijm. Houdt een droogtijd aan van 2 tot 4 weken voordat u de tegels gaat impregneren. Advies restvochtgehalte 2 tot 4%.
Pro Floor Care Helpt En Adviseert

Hulp nodig bij reinigen en onderhouden van uw keramische vloer ?

Heeft u, ondanks alle informatieve adviezen en tips, behoefte aan hulp bij het schoonmaken, reinigen of onderhouden van uw keramische tegels? Neem dan even contact met ons op. dit kan telefonisch of maak eenvoudig online een afspraak.

Afspraak maken uw vloer onderhoud
Back To Top
×