skip to Main Content

Beton Coaten

Verschillende coatings voor beton

Beton zal zonder bescherming aangetast worden, daarom zijn er tegenwoordig veel verschillende manieren van aanbrengen en soorten van beton coatings op de markt. Hieronder een overzicht van de verschillende professionele behandeltechnieken die wij beheersen op het gebied van betonconservering en betonreparatie.

Epoxy betoncoating

Een betoncoating van epoxy is over het algemeen een coating op basis van 2-componenten. Eén component bevat de verf of coating, het tweede component bevat de verharder of de versneller. Bij het beton coaten van grote oppervlaktes is een verharder of versneller essentieel. Extra toevoegingen bij 2-componenten epoxy coatings is vaak eenvoudig, antislip korrels of reflecterende flakes worden eenvoudig toegevoegd. Epoxy betoncoatings zijn vooral geschikt voor binnen, epoxy coatings kunnen slecht tegen blootstelling van UV-licht. Daarom minder geschikt voor buiten. Wordt het toch buiten toegepast dan wordt er een extra PU toplaag aangebracht. PU noemt men ook wel polyurethaan.

Geschikt voor: Parkeergarages, koelcellen, slachthuizen, visverwerking, magazijn-, werkplaats-, showroom- en werkplaatsvloeren. Binnenvloeren, kelders en wanden.

Voordelen: waterbestendig, chemicaliënbestendig, slijtvast, duurzaam, hygiënisch, onderhoudsvriendelijk, bijna alle kleuren en  verschillende afwerkingen.

Nadelen: Niet UV-bestendig. Voor een buitentoepassing als betoncoating moet een extra laag worden aangebracht van polyurethaan.

Betonverf

Betonverf is een 1 component coating die speciaal voor beton gemaakt is. Deze verf is niet geschikt voor zware industriele belasting zoals zwaar rijdend of draaiend materiaal. Ook is deze verf in mindere mate bestand tegen zuur en alkalische producten. Deze beton coating biedt wel een goede bescherming tegen vocht en vervuiling. Deze decoratieve coating is in bijna iedere kleur toe te passen. Niet geschikt voor balkons of badkamers. Hiervoor adviseren wij altijd 2-componenten coatings met bijvoorbeeld antislip korrels.

Geschikt voor: Vloeren en wanden particulier gebruik

Voordelen: Eenvoudig aan te brengen, korte droogtijden, in vele kleuren te verkrijgen.

Nadelen:  gevoelig voor chemicaliën, niet of nauwelijks geschikt voor industriële belasting.

Polyurethaan betoncoating

Deze flexibele en naadloze beton coating is tevens een twee componenten coating op basis van polyurethaan. Deze betoncoating wordt vaak buiten toegepast omdat deze coating zeer goed bestand is tegen UV-straling. Wordt op vloeren en wanden toegepast. Door de flexibiliteit van het polyurethaan voelt de ondergrond minder hard aan. Wordt daarom veel toegepast in kantoren, commerciële ruimtes of als woonvloer van beton bij particulieren.

Geschikt voor: Kantoorpanden, badkamers, parkeergarages en balkons. Buitentoepassing als toplaag over een epoxycoating heen.

Voordelen: zeer duurzaam, UV en waterbestendig, chemisch bestendig, slijtvast, hygiënisch, bijna alle RAL kleuren, makkelijk te onderhouden, laag verbruik per m2.

Nadelen: duurder dan epoxy of betonverf, gevoelig voor zuren en alkalische producten, sneller krassen, meerdere lagen coaten, daardoor langere doorlooptijd qua drogen en aanbrengen.

Waar moet ik aan denken bij het beton coaten?

Om een goede beton coating aan te brengen, hebben we met verschillende factoren rekening te houden. Hieronder uitgelicht waar rekening mee te houden:

  • het gewenste doel – is de coating puur esthetisch of heeft de betoncoating ook echt een functie zoals het antislip maken of een beschermende hygienische functie.
  • Ondergrond en omgeving – twee componenten coatings drogen goed tussen de 5 c° en 25 c°, zijn de temperaturen lager of hoger dan dient hier rekening mee gehouden te worden. Tevens zijn 2-k coatings zeer gevoelig voor vocht. Restwaardes van vocht moeten altijd goed gemeten worden.
  • Huidige ondergrond – moeten er nog dingen geregeld worden voordat het beton gecoat gaat worden? Schuren, primeren of egaliseren van de bestaande ondergrond.
  • Duurzaamheid – staat de coating ieder dag bloot aan zuren of alkalische stoffen? moet de coating dagelijks gereinigd worden? Dit zijn factoren die een oplossing kunnen geven voor een juiste keuze van een beton coating.

 

Back To Top