Ga naar hoofdinhoud

BETON REINIGEN & ONDERHOUD

Tips voor het schoonmaken, reinigen en onderhouden van uw betonvloer

Het belang van betononderhoud

Tegenwoordig is beton niet meer weg te denken uit de keuken, badkamer en woonkamer. Hierbij moet u denken aan aanrechtbladen of keukenbladen van gestort schoon beton, betonnen wanden, betonvloeren of beton schouwen. Deze beton soorten zijn zeer gebruiksvriendelijk máár hebben wel degelijk onderhoud nodig. Wij helpen u eenvoudig en simpel met het schoonmaken van beton. Op deze pagina leest u lezen over alle mogelijkheden van het onderhouden en reinigen van beton.

3 stappenplan voor het optimaal behoud van uw betonvloer

Wilt u zelf een betonvloer reinigen of beton beton schoonmaken? Wij leggen u de basis uit voor beton onderhoud, volgens het drie stappenplan: beton reinigen, beton impregneren en beton onderhouden.

Let op! Beton is gevoelig voor hardnekkige reinigers zoals antikalk en chloor. Probeer deze schoonmaakproducten zo veel mogelijk te vermijden. Antikalk op beton geeft lelijke witte vlekken.

Beton Schuren Met Schuurmachine
Beton Aanrechtblad Coaten
Granito Polijsten

Stap 1. Reinigen van beton

Hoe kunt u vuil- en schimmelvlekken verwijderen van een betonvloer?

Wij maken hier een onderscheid voor bestaand beton en nieuw beton.

Reinigen van bestaand beton

  • Laat het beton voldoende drogen. Tussentijds reinigt u de vloer met schoon dweilwater en een scheutje zuurvrije allesreiniger. Na enkele weken gaat u het beton coaten of het beton impregneren. In deze fase adviseren wij om de vloerverwarming onder het beton uit te zetten.
  • Voor beton, aangebracht als aanrechtblad, kunt u ook bovenstaande omschrijving toepassen.
  • Voor dun aangebracht beton cire, op bijvoorbeeld wanden, hoeft u dit maar eenmalig toe te passen. Ook hierbij is het impregneren van beton cire niet een noodzakelijk iets.

Reinigen van nieuw gestort of aangebracht beton

  • Verwijder vlekken met schoon water en een scheutje zuurvrije allesreiniger voor beton.
  • Hardnekkige vlekken zoals olievlekken, vetvlekken of andere diep ingetrokken vlekken, verwijdert u met een speciale pasta, zoals olie en vetoplossers of de vloeibare Lösefix. Laat nu alles goed drogen alvorens u gaat impregneren.
  • Hoe schoner het oppervlak hoe beter de hechting van het impregneermiddel van beton of de beton coating. Bij hardnekkige vervuiling adviseren wij u om het beton te polijsten.

Stap 2. Beschermen van beton

Hoe houdt u een betonvloer vuil- en schimmel vrij?

Er zijn twee opties om uw betonvloer optimaal te beschermen: impregneren en coaten.

a) Impregneren van beton

Om vlekken te voorkomen zet u ruim van te voren de vloerverwarming uit. Breng het beton impregneermiddel aan in een verfbakje en rol het product zo dun mogelijk uit met bijvoorbeeld een lakrollertje. Rol het product kruislings uit. Eventueel achterblijvend residu verwijdert u binnen enkele minuten met een schone pluis vrije doek. Na een droogtijd van enkele uren kunt u het impregneren nog een keer herhalen. Beton is over het algemeen poreus, het impregneren volstaat meestal wel met 1 keer tot 2 keer.

Goede impregneer middelen voor beton zijn te vinden op de website van Borel.

b) Coaten van beton

Wilt u de vloer een geheel andere uitstraling geven of is uw beton zo onderhevig aan slijtage, dan is het aanbrengen van een beton coating een oplossing. Wij kunnen u hierin goed adviseren.

Stap.3 Onderhoud van beton

Hoe zorgt u nu voor een optimaal behoud van een betonvloer?

Voor het dagelijks of periodiek beton onderhoud, gebruikt u een scheutje groene zeep in een emmer met lauw water. Het beton blijft zo licht glanzend van kleur en het beton wordt zo tevens beschermend tegen vuil en vlekken.

Hulp nodig bij het beton reinigen?

Is uw beton door de jaren echt zo erg beschadigd dat zelfs speciale reinigers en beschermers niet meer helpen of werken? Geen zorgen. Wij kunnen uw gepolierde betonvloer weer specialistisch reinigen of herstellen. Hieronder tonen wij een overzicht van specialistische vloer en wand technieken die wij voor u kunnen toepassen beton.

De beton technieken op een rij:

Beton Antislip Maken

Beton
antislip maken

Door een etsende behandeling en of door het machinaal aanbrengen van antislip randen of stroken op beton, wordt een betonvloer slip vrij.

Beton Boucharderen

Beton
boucharderen

Boucharderen van beton wordt toegepast om een betonnen oppervlakte stroef te maken. of om een juiste hechting te creëren voor een nieuwe laag.

Beton Coaten

Beton
coaten

Door coating van beton, wordt de betonvloer volledig vloeistofdicht en is bestand tegen chemicaliën en machinale belasting.

Beton Impregneren

Beton
impregneren

Door beton te impregneren wordt het beton voorzien van een onzichtbare beschermlaag. Kleur verdiepende impregneermiddelen kunnen op vele verschillende betonnen ondergronden aangebracht worden.

Beton Impregneren

Beton
polijsten

Beton polijsten is een milieuvriendelijke en duurzame oplossing. De beton vloer wordt gereinigd en hierna op glans gebracht in verschillende polijst fases. Een verzoet niveau en zijdeglans zijn de meest voorkomende polijst oplossingen voor beton.

Beton Repareren

Beton
repareren

Vertoont uw beton scheuren, barsten of gaten? Wij repareren en herstellen betonvloeren, balkonvloeren, betonnen funderingen, betonnen wanden en plafonds van beton.

Beton Schuren

Beton
schuren

Het schuren of slijpen van beton is één van de meest technische en dure oplossingen voor het restaureren van een betonnen vloer. Schuren gebeurt met zeer zware schuurmachines speciaal voor beton.

Beton Stralen

Beton
stralen

Stofvrij beton stralen is een milieuvriendelijke oplossing die wordt toegepast voor zeer grote oppervlaktes, die snel antislip moeten worden gemaakt, of een industriële look moeten krijgen.

Beton Superfloor

Beton
superfloor

Door deze nieuwe, revolutionaire en milieuvriendelijke methode, krijgt uw betonvloer een veel langere levensduur, het beton wordt sterker, krijgt een mooie glans, heeft bijna geen extra onderhoud.

Beton Stralen

Beton stofarm stralen Hornbach Den Haag

Antislip, Beton, Stralen, Zakelijk

Klant HORNBACH ( Bouwmarkt Den Haag ) 1.800 M2 vervuild en te glad beton. Drive-in,…

BEKIJK PROJECT

Beton laten onderhouden door Pro Floor Care?

Pro Floor Care is specialist op het gebied van onderhoud en renovatie van beton. Wij hebben jarenlange ervaring, zijn VCA gecertificeerd en zijn actief voor zowel particulieren, als voor bedrijven en instellingen.

Tevens bieden wij de mogelijkheid om bij ons een onderhoudscontract af te sluiten. Elk project is anders en behoeft een andere aanpak. Wij hebben 3 varianten onderhoudscontracten.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem gerust even contact met ons op. Dit kan telefonisch, per App of via ons online contact formulier.

Veel gestelde vragen over reinigen en onderhouden van beton

Wij krijgen best veel vragen over het reinigen en onderhouden van een betonvloer. Over bijvoorbeeld een betonvloer in een kelder, een garage of terras. Of het verschil tussen het reinigen van een betonvloer binnen of buiten? Kun je beton schoonmaken met azijn, chloor of soda?

Gemakshalve hebben wij een aantal veelvoorkomende vragen op een rijtje gezet:

Beton schoonmaken met azijn, chloor of soda

Kun je een betonvloer schoonmaken met azijn, chloor of soda?

Wij raden u af uw betonvloer terras te reinigen met azijn. In beton zit veel kalk en azijn breekt kalk af. Vermijd daarnaast het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen zoals chloor of soda. Dit zijn zeer bijtende middelen die ernstige vlekken kunnen veroorzaken.

De beste manier voor het reinigen van een betonvloer, is een emmer met lauw water en een scheutje groene zeep. Vaak is de klus daarmee al geklaard. Algen houden namelijk niet van warmte.

Betonvloer terras schoonmaken met een hogedrukspuit of stoomreiniger

Kan ik mijn beton terras schoonmaken met een hogedrukspuit of stoomreiniger?

Wij raden u af uw betonvloer terras tegels schoon te maken met van een stoomreiniger. De stoom kan namelijk doordringen in de impregneerlaag van de betontegels. Hierdoor kan de toplaag beschadigd raken en kunnen de betonnen tegels poreus worden.

Wij raden u tevens af om een hogedrukspuit te gebruiken voor het schoonmaken van uw betontegels. Er bestaat een grote kans dat u de beschermlagen wegspuit, waardoor betonnen tuintegels poreus worden. De groenaanslag wordt daardoor eigenlijk alleen maar erger omdat het zich dan beter kan hechten.

Back To Top
×