Skip to content

Dof natuursteen laten glanzen door optimaal onderhoud

Natuursteen is een natuurlijk, duurzaam, slijtvast en tijdloos materiaal waarmee u uw interieur, tuin, buitenruimte of pand kunt verfraaien. Elke steensoort is uniek en heeft zijn eigen kenmerken en eigenschappen. Echter, slijtage is eigenlijk niet te vermijden. Op deze pagina leest u over de verschillende problemen die kunnen ontstaan met het natuursteen, zoals vlekken, krassen of zelfs breuken en wat voor oplossingen daarvoor zijn. Wij helpen u graag verder en geven u graag tips over hoe u natuursteen mooi glanzend kunt houden. Lees het hier, op deze pagina.

Natuursteen behandelen

Hoe kan natuursteen onderhouden worden?

Natuursteen, zoals natuurstenen vloeren, hebben een natuurlijke slijtage. Natuursteen vloeren omdat er op gelopen wordt en zeker in combinatie met vuil en zand. Maar ook een natuurstenen aanrechtblad of tafelblad is niet immuun tegen onderhoud.

Er zijn verschillende manieren en technieken om natuursteen te behandelen. De behandelmethode hangt af van een aantal factoren. Denk dan aan:

Wat is de natuursteen soort

Leisteen kan bijvoorbeeld niet geschuurd worden. Schuren is een techniek om diepgaande krassen weg te schuren. Heeft u dus een leisteen vloer met diepe krassen, dan is het schuren van deze vloer geen optie.

Kristalliseren is een behandeling om natuursteen van een diepe, camouflerende glans te voorzien. Veel meer glans dan bijvoorbeeld via het zoeten of polijsten van natuursteen. Maar dit kan dan alleen voor natuursteen soorten die opgebouwd zijn met een zeer hoge kalkwaarde, zoals marmer, harsteen, terrazzo of travertin. Heeft u een granieten vloer of leistenen vloer, dan kan dit niet en moet u kiezen voor een alternatieve behandeling, zoals bijvoorbeeld polijsten of mineraliseren.

Hoe wordt het natuursteen toegepast

Natuursteen kan voorkomen in verschillende toepassingen, zoals bijvoorbeeld natuurstenen vloeren, natuurstenen terras tegels, natuurstenen tafels zoals aanrechtbladen of keukenbladen, natuurstenen wasbakken, een natuurstenen vensterbank, natuurstenen trappen of natuurstenen gevels.

Zo kunt u een natuurstenen vloer als bijvoorbeeld marmer of hardsteen machinaal polijsten met een grote stofarme polijstmachine. Maar deze kunt u niet gebruiken voor een wasbak of vensterbank.

De mate van eventuele slijtage of schade aan het natuursteen

Natuursteen is een uniek materiaal maar erg gevoelig voor vocht, vuil, vloeistof of zuren. Denk dan aan citroensap wat zorgt voor vlekvorming, of roestvlekken op natuurstenen terrastegels. Soms voldoet een grondige periodieke schoonmaakbeurt met de juiste schoonmaakmiddelen. Maar soms moet het natuursteen gepolijst of zelfs eerst geschuurd worden om de vlekken te verwijderen.

Als de schade te groot is, zoals scheuren, breuken of brokken in het natuursteen, dan moet er overgegaan worden tot reparatie om het natuursteen te herstellen.

De wens van glansgraad

Het is belangrijk om natuursteen te beschermen, om zo vlekken en andere schade (zo veel mogelijk) te voorkomen. Dat kan via behandeltechnieken als coaten en impregneren. Maar uiteindelijk moet het natuursteen ook afgewerkt worden. Voor deze afwerking zijn verschillende behandeltechnieken beschikbaar. De keuze hangt vooral af van de gewenste glansgraad. Lees hier meer over de glansgraden om natuursteen glanzend te maken.

We hebben ook wat algemene natuursteen onderhoud tips voor u, voor het zelf onderhouden van uw natuurstenen vloer. Want onderhouden is behouden!

Zo zijn er misschien nog wel meer factoren die invloed hebben op de keuze van de techniek voor het behandelen van natuursteen. Maar het geeft even een idee waar u zoal rekening mee moet houden. Hieronder hebben wij de verschillende beschikbare technieken om natuursteen te behandelen op een rijtje gezet:

Natuurstenen Vloeren Antislip Maken

Natuursteen
antislip maken

Voorkom valpartijen op natuurstenen vloeren. Er zijn verschillende manier om uw natuursteen antislip te maken

Natuurstenen Vloeren Coaten En Beschermen

Natuursteen
coaten & beschermen

Maak uw natuursteen immuun tegen ongewenste indringers met een extra top laag. Naast bescherming geeft coating ook glans aan uw natuursteen

Natuursteen Impregneren En Beschermen

Natuursteen
impregneren & beschermen

Met impregneren worden de poriën van het natuursteen opgevuld en wordt zo vuil- en waterafstotend

Natuurstenen Vloeren Kristalliseren En Afwerken

Natuursteen
kristalliseren & afwerken

Kristalliseren is een eenvoudige en goedkope manier om dof natuursteen van een zeer hoge en camouflerende glans te voorzien

Natuurstenen Vloeren Mineraliseren En Afwerken

Natuursteen
mineraliseren & afwerken

Mineraliseren is een alternatief om dof niet-kalkhoudende natuurstenen vloeren van een zeer diepe glans te voorzien

Natuurstenen Vloeren Polijsten En Afwerken

Natuursteen
polijsten & afwerken

Polijsten is een milieuvriendelijke, duurzame en goedkope oplossing om uw natuurstenen vloer weer te laten glanzen

Natuursteen Repareren En Herstellen

Natuursteen
repareren & herstellen

Krassen, scheuren of gaten in uw natuurstenen vloer? Natuursteen vervangen? Niet nodig. Wij herstellen, repareren en renoveren natuursteen

Natuurstenen Vloeren Schoonmaken En Reinigen

Natuursteen
schoonmaken & reinigen

De juiste tips en uitleg om uw natuursteen vloer te laten glanzen, waaronder een uniek stappenplan voor het periodiek reinigen en onderhouden

Natuursteen Schuren En Slijpen

Natuursteen
schuren of slijpen

Als andere technieken niet meer mogelijk zijn is schuren de oplossing voor het verwijderen van slijtageplekken, krassen, vlekken en ongelijkheden in uw natuurstenen vloeren

Natuurstenen Vloeren Zoeten En Afwerken

Natuursteen
zoeten & afwerken

Natuursteen zoeten is een praktische oplossing om veel belopen vloeren en natuurstenen vloeren die nat kunnen worden van glans te voorzien

Natuurstenen Vloeren Soorten

Natuursteen
soorten

Natuursteen is een natuurlijk, duurzaam, slijtvast en tijdloos materiaal, beschikbaar in vele soorten. Elke steensoort is uniek en heeft zijn eigen kenmerken en eigenschappen

Marmer Tegels

Natuursteen onderhoud buiten of Natuursteen onderhouden binnen

Er is een wezenlijk verschil tussen het onderhoud van natuursteen binnen of buiten. Hierover kunnen u hier uitstekend over informeren en ondersteunen. Neem gerust even contact met ons op via de verschillende mogelijkheden

Voor advies natuursteen onderhoud binnen en buiten

Algemene natuursteen onderhoud tips!

Zelf natuursteen onderhouden

Als u er de nodige aandacht aan besteed, dan is natuursteen vrij gemakkelijk te onderhouden en verlengt u tevens de levensduur van u natuurstenen vloer. Zo voorkomt u ook dat andere behandelingen bij beschadigingen van natuursteen nodig zijn. De tijd zeker waard!

Voor alle natuurstenen vloeren geldt het volgende:

  • Vermijd zand op een natuurstenen vloer! Dit schuurt en geeft krassen.
  • Vermijd een overvloed aan water. Water kan binnendringen in kapotte voegen en plinten, hierdoor ontstaat schade.
  • Zorg ervoor dat u regelmatig stofzuigt of een stof doek gebruikt. U kunt het beste de vloer wekelijks dweilen en verzorgen met onderhoudsproducten.
  • Laat uw natuursteen vloer tijdig impregneren, polijsten of kristalliseren, om deze zo de juiste bescherming te geven.
Natuursteen Polijsten

Basalt polijsten Fletcher Hotels

Klant Fletcher hotel Trivium 600 M2 Reinigen, polijsten en impregneren van basalt. Openbare ruimte, restaurant…

BEKIJK PROJECT

Natuursteen specialistisch laten onderhouden door Pro Floor Care?

Is uw natuurstenen vloer toe aan een beurt? Weet u niet precies wat voor steensoort het is? Heeft u enorme looppaden in uw natuursteen vloer of laat u een nieuwe natuurstenen vloer leggen en moet hij geschuurd worden in het werk?

Pro Floor Care is specialist op het gebied van onderhoud en renovatie van natuursteen. Of het nu gaat om natuurstenen vloeren, vensterbanken, keukenbladen, trappen of gevels, onze specialisten hebben jarenlange ervaring op het gebied van marmer, zijn VCA gecertificeerd en zijn actief voor zowel particulieren, als voor bedrijven en instellingen.

Tevens bieden wij de mogelijkheid om bij ons een onderhoudscontract af te sluiten. Elk project is anders en behoeft een andere aanpak. Wij hebben 3 varianten onderhoudscontracten.

Wij onderhouden natuursteen in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en de gehele randstad. Neem gerust even contact met ons op. Dit kan telefonisch, per App of via ons online contact formulier.

Back To Top
×