Skip to content

CEMENTSLUIER VERWIJDEREN

Handige tips voor verwijderen van cementsluier van beton-  en natuursteen vloeren

Glanzende nieuwe betonvloer of natuurstenen tegels zonder grijze sluier of cementresten? Het is mogelijk!

U heeft net een mooie nieuwe natuurstenen vloer, terras of badkamer, of misschien wel een mooie betonvloer. Na het voegen wil het nog wel eens voorkomen er cementsluier achterblijft op het natuursteen of keramische tegels. Dit tast de glans aan en kan uw nieuwe vloer verpesten. Het is zaak om deze grijze sluier of cementresten zo snel mogelijk te verwijderen. Dit is echter niet altijd eenvoudig. Wij kunnen u hierbij uitstekend helpen. Lees hier alles over het verwijderen van cementsluier  van natuursteen.

Wat is cementsluier?

Cementsluier ontstaat eigenlijk, doordat bij het voegen van natuurstenen tegels, een restant van cement of voeg achter blijft. Dit laat een matte, doffe en lelijke waas achter. Dit wordt veelal veroorzaakt door een salpeterzuur dat in het mortel of voegmiddel aanwezig is. Dit trekt tijdens het uitdrogen met het vocht mee naar boven tussen de tegels, waardoor de doffe waas ontstaat.

Het is helaas bijna niet te voorkomen dat dit zich voordoet. Het is zorg om deze grijze sluier of cementresten zo snel mogelijk te verwijderen. Hoe langer het blijft zitten, hoe moeilijker het wordt om het te verwijderen

Grijze sluier of cementresten verwijderen van keramische tegels of natuursteen

Wij verwijderen de grijze cementsluier die kan zijn ontstaan na het leggen van een vloer, of na het plaatsen van wandtegels. Afhankelijk van de aard van de steen of keramische tegel en de oorzaak, kan de cementsluier worden verwijderd met zuurhoudende reinigingsproducten of andere specialistische toepassingen, zoals het licht schuren.

Keramische tegels – Voor het verwijderen van cementsluier op keramische tegels bestaan kant en klare producten. Deze producten bevatten zuur of soda.

Natuurstenen tegels – Voor het verwijderen van voegrestanten of ander hardnekkig vuil op natuursteen, worden andere producten gebruikt waar bijna geen zuur of soda in zit. Zuur of soda kan namelijk het natuursteen heftig aantasten.

Zelf cement van tegels verwijderen?

Waar moet u op letten bij het verwijderen van sluier.

Als u zelf overgaat tot het verwijderen van cementsluier, dient u wel rekening te houden met een paar factoren:

  • Schoonmaakmiddelen met een te hoge zuurgraad (PH waarde) zoals azijn, concentraten met citroenzuur, zoutzuur en salpeter zullen uw natuursteen vloer direct aantastten.
  • Voorkomen is beter dan genezen. Maak vlak na het aanbrengen en drogen van het voegmiddel gebruik van een warme, natte spons, waarmee u de tegels volledig schoonveegt. Wees niet te ruw, omdat u anders onbedoeld voegmiddel uit de voegen kunt trekken of duwen.
  • Een andere manier om hardnekkige grijze cementsluier te voorkomen, is het sealen of het voor impregneren van tegels alvorens u gaat voegen. Met name keramische tegels hebben veel onzichtbare poriën waar op het cement zich kan hechten. Door deze tegels voor het voegen eerst te impregneren, vermindert dit de tijdelijke hechting van de cementsluier.
Cementsluier Verwijderen

Cementsluier verwijderen met soda, zouten of zuur?

Tips voor het verwijderen van cementsluier per steensoort!

Vraagt u zich nu ook af wanneer u het juiste cementsluier verwijder product moet hebben en of dit product zout, zuur of soda mag bevatten?

Hieronder een overzicht met verschillende speciaal producten voor het verwijderen van cementsluier en kalkaanslag op keramische tegels en natuursteen:

Basalt – Voor het verwijderen van cementsluier of hardnekkige kalkaanslag op een basalt vloer adviseren wij een zuurvrije reiniger te gebruiken. De kans dat er met zuur of soda beschadigingen ontstaan op de tegels is groot. Lees meer over het schoonmaken van basalt.

Hardsteen – Voor het verwijderen van cementsluier of bouwvuil op hardsteen tegels adviseren wij een zuurvrije reiniger. Lees meer over hoe u een Belgisch hardsteen vloer reinigt of het schoonmaken van Belgisch hardsteen.

Graniet – Graniet soorten bevatten geen kalk. Op granieten tegels is het mogelijk om cementsluier te verwijderen met zuur of soda. Enkele voorbeelden hiervan zijn zoutzuur of salpeterzuur verdunt met water. Lees meer over het schoonmaken van graniet.

Granito of Terrazzo – Bij granito of terrazzo vloeren is één van de voornaamste bestanddelen cement. Deze vloeren kunnen niet gereinigd worden met schoonmaakproducten waar zuur of soda in zit. Lees meer over het schoonmaken van granito of terrazzo.

Keramische tegels – Cementsluier of cement verwijderen van tegels of vloeren kan met soda, zouten of zuur. Baking soda, zoutzuur of salpeter zuur vermengt met water zijn zeer goede cementsluier verwijderaars. Lees meer over keramische tegels schoonmaken.

Leisteen – Voor het verwijderen van cementsluier op leisteen soorten die geen kalk bevatten, kunnen zuurhoudende producten worden toegepast zoals zoutzuur en salpeter zuur vermengd met water. Voor zachtere leisteen soorten adviseren wij schoonmaakproducten die zuurvrij zijn. Lees meer over het schoonmaken van leisteen.

Marmer – Alle marmer soorten zijn gevoelig voor zuur of zuurhoudende producten. Daarom adviseren wij bij cementsluier of hardnekkige kalkaanslag, alleen met met zuurvrije producten te werken. Ook is het verstandig bij het afvoegen van marmer tegels residu of overtollig vuil zo snel mogelijk te verwijderen. Lees meer over marmer schoonmaken.

Travertin of Travertijn – Alle travertin soorten zijn net als marmer zeer gevoelig voor zuurhoudende producten. Wij adviseren dan altijd bij cementsluier of kalkaanslag te werken met zuurvrije producten. Bij het afvoegen op travertin tegels, dient u het residu zo snel mogelijk te verwijderen. Gebruik voor het verwijderen van kalk of cementsluier altijd een zuurvrije reiniger. Meer over travertin schoonmaken.

Terra Cotta tegels – Verschillende terra cotta tegels zijn gevoelig voor het reinigen met soda of zuur. Voor het verwijderen van cement, cementsluier of andere vervuiling kunt u het beste speciale reinigers voor natuursteen gebruiken.

Beton Stralen

Beton stofarm stralen Hornbach Den Haag

Antislip, Beton, Stralen, Zakelijk

Klant HORNBACH ( Bouwmarkt Den Haag ) 1.800 M2 vervuild en te glad beton. Drive-in,…

BEKIJK PROJECT

Cementsluier laten verwijderen door Pro Floor Care?

Pro Floor Care is specialist op het gebied van onderhoud en renovatie van beton en natuursteen. Wij hebben jarenlange ervaring, zijn VCA gecertificeerd en zijn actief voor zowel particulieren, als voor bedrijven en instellingen.

Cementsluier verwijderen van natuursteen, beton of keramische tegels is geen gemakkelijke klus. Elke steen is anders en behoeft een andere methode om de cementsluier te verwijderen. Is de tegel bijvoorbeeld bestand tegen de chemische, alkalische of zure producten die in de handel verkrijgbaar zijn? Misschien weet u ook niet goed wat de juiste behandelmethode is voor uw situatie.

Hierbij kunnen wij u uitstekend van dienst zijn. Neem vrijblijvend contact op via telefoon, app of mail en dan kunnen wij de situatie samen met uw bekijken en een oplossing aandragen.

Veel gestelde vragen over cementsluier verwijderen

Tijd tot tijd krijgen wij vragen over het verwijderen van cementsluier. Wanneer moet je het verwijderen? Hoe en met welke producten kun je de doffe waas er uit halen? Kun je het verwijderen met een hogedruk spijt?

Gemakshalve hebben wij een aantal veelvoorkomende vragen op een rijtje gezet:

Kun je cementsluier verwijderen met een hogedrukreiniger?

Dit ligt ook weer aan de steen. Wilt u cementsluier van een bakstenen verwijderen, dan is het gebruik van een hogedrukspuit een optie. Maar voor de meeste tegels kunt u het beste gebruik maken van een cementsluierverwijderaar.

Daarnaast is het verwijderen van cementsluier geen gemakkelijke klus en raden wij aan om gebruik te maken van professioneel advies en de klus eigenlijk ook professioneel te laten klaren. Pro Floor Care kan u hier uitstekend bij van dienst zijn.

Kun je cementsluier verwijderen met soda of azijn?

Elke steen is anders en behoeft een andere methode om de cementsluier te verwijderen. Is de tegel bijvoorbeeld bestand tegen de chemische, alkalische of zure producten die in de handel verkrijgbaar zijn?

Op deze pagina hebben wij per steensoort beschreven hoe deze is samengesteld en welk product en methode u het beste kunt toepassen voor het verwijderen van cementsluier op uw beton, natuursteen of keramieken tegels.

Back To Top
×