Skip to content

ROEST VERWIJDEREN

Bruikbare tips voor het verwijderen van roestvlekken van natuursteen, beton en terrastegels

Roest verwijderen van natuursteen en beton

Roestvlekken op terrastegels. Heeft u een tuin met terras, of een balkon, dan heeft u dit vast wel eens meegemaakt. Heel vervelend, want het valt niet helemaal mee om deze roest te verwijderen van de natuurstenen tegels. Daarnaast is het vaak nog een jaarlijks terugkerend fenomeen. Hoe kunnen deze roestvlekken dan worden verwijderd? Wat zijn de oorzaken, maar misschien nog interessanter, hoe kunnen roestvlekken op natuursteen of beton worden voorkomen? Dat alles leggen wij u hier graag uit.

Oorzaken van roestvlekken op beton, natuursteen en terrastegels

Wat is de oorzaak van roest?

Roest ontstaat als metalen voorwerpen, zoals een oude tuinmeubels, in aanraking komt met zuurstof en water. Dus deze hele combinatie. Het ijzer oxideert dan en dat lijdt tot roestvorming. In huis kan bijvoorbeeld een lekkende radiator zorgen voor roest op een natuurstenen vloer. Over het algemeen is roest niet heel gevaarlijk, maar wel heel vervelend!

Hoe roestvlekken verwijderen uit natuursteen tegels of beton?

Tips voor het verwijderen van roestvlekken.

Er zijn verschillende bewezen technieken om roest te verwijderen uit beton of natuursteen tegels zoals marmer of travertin. Behandeltechnieken die u ook zelf kunt toepassen. Echter, als u de roestvlekken zelf wilt gaan verwijderen, zorg er dan wel voor dat u de juiste middelen gebruikt. Vele natuursteen soorten zijn poreus en gevoelig voor zuren. Gebruikt u de verkeerde middelen of methode, dan kunt u de situatie alleen maar erger maken.

Roest uit natuursteen verwijderen

Bijna alle soorten natuursteen zijn poreus. Ze bevatten veel kalk, hebben geen natuurlijke beschermlaag en nemen gemakkelijk vocht en zuren als vruchtensappen op.

Het is daarom belangrijk om geen zuren, azijn, soda of zout te gebruiken voor het verwijderen van roest uit natuursteensoorten, zoals marmer, kalksteen, hardsteen of travertin.

Voor het verwijderen van roestvlekken van natuursteen, raden wij u aan met ons contact op te nemen. Onze vakmensen kunnen u ten alle tijden van advies voorzien, of de roestvlekken voor u verwijderen

Wat u zelf kunt proberen om roest te verwijderen uit poreuze tegels, is gebruik te maken van de beroemde Marseille vloerzeep. Gebruik ook vooral niet schurende materialen. Meng de zeep met warm water en schrob het op de roestvlek. Let op! Ga niet wrijven, anders wordt de roestvlek juist groter. Bij het schrobben, werk dan van buiten naar binnen. Op deze manier krimpt de roestvlek. U kunt hier ook gebruik maken van een staalborstel om met voldoende druk te schrobben. Spoel de roestvlek vervolgens af met koud water.

Roestvlekken verwijderen uit beton

Beton is niet poreus zoals vele natuurstenen tegels. Graniet, gneis en verschillende leisteen soorten zijn niet of minder gevoelig voor zuur. Zoals ook beton.

Roestvlekken in beton, graniet, genies en verschillende leisteen soorten, kunnen vrij gemakkelijk worden verwijderd na een behandeling met zuur. Ook hier kunt u azijn, citroensap of een frisdrank als cola gebruiken.

Het is vrij eenvoudig. Giet de cola of het azijn op de roestvlek. Laat het een uurtje intrekken en dan schrobben. Ook hier: Ga niet wrijven, anders wordt de roestvlek juist groter. Werk van buiten naar binnen. Op deze manier krimpt de roestvlek.

Dus welke middelen kunt u gebruiken voor het verwijderen van roest uit beton?

Roestvlekken verwijderen met zout zuur

Gebruik zoutzuur en water. Verhouding: 2:1.  Voeg het zuur toe aan het water en niet andersom. Laat het een kwartiertje intrekken. Schrob of borstel over de roestvlek en spoel het vervolgens af met water.

Roestvlekken verwijderen met azijn

Natuurazijn is ook een manier om roestvlekken te verwijderen van niet poreuze natuurstenen tegels of beton. Meng het azijn met heet water en gooi het over de roestvlek. Laat het een kwartiertje intrekken. Schrob of borstel over de roestvlek en spoel het vervolgens af met water.

Roestvlekken verwijderen met frisdrank

Wat veel gebruikt wordt is roestvlekken verwijderen met cola. Gooi wat cola over de roestvlek. Laat het een kwartiertje intrekken. Schrob vervolgens de roestvlek met een borstel weg en spoel het grondig met koud water.

Roestvlekken verwijderen met citroensap

Gebruik een halve citroen en maak dit een beetje warm. Smeer het citroensap vervolgens op de roestvlek. Laat het een kwartiertje intrekken. Schrob vervolgens de roestvlek met een borstel weg en spoel het grondig met koud water.

Nog een belangrijke tip. Gebruik altijd even een proefvlakje op een tegel. Zo voorkomt u dat u het beton, of het niet poreuze natuursteen, beschadigt.

Lijmresten Verwijderen
Lijmresten Verwijderen
Verfresten Verwijderen Beton En Natuursteen

Kunnen alle roestvlekken uit natuursteen en beton verwijderd worden?

Helaas kan niet alle roest uit beton en natuursteen verwijderd worden. Wat het beton en natuurstenen tegels van boven af aantast, kan wel verwijderd worden. Wat het van onder af aantast, kan helaas niet worden verwijderd. Veelal zijn dit spijkers, die tijdens de bouw van beton of aanleg van een marmeren vloer zijn achtergelaten. Deze komen dan in aanraking met water en zuurstof. Zoals we weten, zorgt de combinatie van water, zuurstof en metaal voor een oxiderende werking en dan gaan de spijkers roesten. Deze roest trekt dan vervolgens in het beton en natuursteen, zoals marmer.

Deze vorm van roest in natuursteen is helaas niet te verhelpen. Ook niet met speciale schoonmaakmiddelen.

Dit geldt ook voor beton. Voor beton, als in dragende functies, zoals gevels, kan dit ook gevaarlijk zijn. Dit is een vorm van zogenaamde beton rot. Meer hierover kunt u lezen op onze pagina over beton reparatie.

Hoe roestvlekken voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen!

Een cliché zin, maar zeker waar. Zeker met betrekking tot roestvlekken. Zeker als deze periodiek terugkomen.

Wat we eigenlijk zoeken is een beschermlaag, zodat het geoxideerde ijzer met water niet in het natuursteen of beton kan doordringen. Laten wij daar nu juist de perfecte oplossing voor kunnen bieden. Door het coaten of impregneren kunnen wij de tegels of het beton beschermen.

Doordat impregnatie en coating van nature een zuurstof-, vocht- en waterafstotende werking hebben, zijn dit precies de behandeltechnieken die we zoeken als het gaat om de bescherming tegen roest van ons natuursteen!

Andere resten of substanties verwijderen van natuursteen of beton

Niet alleen roestvlekken op natuursteen tegels of beton zijn vervelend. Verfresten of vlekken zoals, vetvlekken, wijn en frisdrank, kunnen vervelende sporen achterlaten op natuursteen vloeren of bladen, zoals een aanrechtblad of tafelblad.

Of heeft u een vloer waar de lijmresten of cementsluier verwijderd moet worden?

Wij hebben aparte pagina’s geschreven met tips om deze resten en vlekken te verwijderen. Hieronder vind u het overzicht:

Roestvlekken Verwijderen Uit Natuursteen

Roestvlekken laten verwijderen door Pro Floor Care?

Heeft u behoefte aan hulp of advies bij het verwijderen van roestvlekken van natuursteen tegels of beton. Pro Floor Care is specialist op het gebied van onderhoud van beton en natuursteen. Wij hebben jarenlange ervaring, zijn VCA gecertificeerd en zijn actief voor zowel particulieren, als voor bedrijven en instellingen.

Wij helpen u graag verder bij het professioneel verwijderen roestvlekken. Bel, App, mail of vraag direct een gratis vrijblijvende offerte aan. Dan kunnen wij de situatie samen met uw bekijken en een oplossing aandragen.

Back To Top
×