Skip to content
marmer polijsten

Natuursteen kristalliseren of polijsten

Wat is het verschil tussen het kristalliseren en polijsten van natuursteen?

Wat zijn nu eigenlijk de grote verschillen als u een vloer van bijvoorbeeld marmer, hardsteen of travertin laat kristalliseren of polijsten? Graag leggen wij in onderstaand blog uit wat de wezenlijke en optische verschillen zijn bij deze speciale behandeltechnieken voor natuursteen vloeren.

Het leed dat kristalliseren heet

Natuursteen kristalliseren

Allereerst beschrijven we over de werkwijze, het resultaat en over de voordelen – en nadelen van kristalliseren.

De werkwijze

Het kristalliseren kan alleen op natuursteen soorten die veel kalk in het gesteente hebben. Verschillende natuursteen soorten die zich goed laten kristalliseren, zijn marmer, kalksteen, travertin, maar ook granito en terrazzo.

Voordat er gekristalliseerd wordt ,ondergaat het natuursteen eerst een diepte reiniging. Dit gebeurt vaak via een neutraal ontvettend product. Als het natuursteen droog is, dan gaan we de vloer kristalliseren. Er wordt met een schrobmachine onder hogere toeren gedraaid. Onder de schrobmachine zit een nylon of staalwol pad, speciaal voor het kristalliseren. Tijdens het roteren van de schrobmachine wordt er een kristallisatiestof op het natuursteen gesproeid.

Het resultaat

Door de warmte/ wrijving van de staalwol pad ontstaat een chemische, etsende reactie. Deze reactie zorgt ervoor dat er een verdikking of stolling optreedt in de moleculen van de kristallisatiestof. Na de uitharding van de kristallisatiestof ligt er op het natuursteen een verglaasd laagje. Dit verglaasde laagje geeft een zeer hoge glans.

Welke voordelen heeft kristalliseren?

Enkele voordelen op rij:

 • Kristalliseren is goedkoop.
 • Kristalliseren geeft snel een zeer hoge glans.
 • Tekening of aders komen mooi omhoog.
 • Oppervlakkige vlekken en doffe plekken verdwijnen eenvoudig.

Welke nadelen heeft kristalliseren?

Waarschijnlijk had u het al gelezen “het leed dat kristalliseren heet“. Zijn er dan nadelen aan het kristalliseren? Ja, dit zijn er erg veel, daarom hebben wij er een blog over geschreven.

De nadelen van kristalliseren:

 • Kristalliseren is niet duurzaam. Het effect van kristalliseren loopt binnen enkele maanden terug. Glans verdwijnt, loopsporen komen terug, oude doffe plekken komen weer tevoorschijn. Om het effect van deze eerste maanden te behouden, moet er iedere keer weer een nieuwe kristallisatiebehandeling worden toegepast.
 • Om kristalliseren weer ongedaan te maken, moet het natuursteen een heftigere behandeling ondergaan.
 • De glans na het kristalliseren, is een heftige verglaasde glans. Dit is mooi in een hotel lobby of entree van een gebouw. Maar in een woonhuis wilt u gewoon genieten van een natuurlijke glans. Dit krijgt u niet bewerkstelligd met kristalliseren.
 • Als de voegen te vochtig zijn, dan kunnen deze tijdens het kristalliseren verkleuren naar bruin/ geel.
Natuursteen Impregneren
Wit Marmer Geschuurd, Gezoet En Gepolijst
Natuursteen Kristalliseren

Natuursteen polijsten

Natuursteen polijsten kan eigenlijk op alle soorten die ook genoeg kalk bevatten. Hardsteen, kalksteen, marmer, travertin, terrazzo of granito zijn allemaal soorten die zich goed laten polijsten. Lees hier over de werkwijze, het resultaat en de voordelen – en nadelen van het polijsten.

De werkwijze

In de eerste fase ondergaat de vloer een diepte reiniging. Met een boenmachine, met daaronder speciale nylon pads gebonden met diamant, wordt de vloer licht geschuurd en gereinigd. De vloer is na deze fase ontdaan van lichte krasjes, vlekken en doffe plekken. Hierna wordt de vloer in verschillende fases gepolijst met speciale nylonpads, met een steeds fijnere korrel van diamant.

Het resultaat

Door de steeds fijnere afwerking met de diamanten polijstschijven, wordt de toplaag van het natuursteen steeds meer verdicht. Door deze verdichting van de toplaag, ontstaat een steeds hogere glansafwerking. Voor een optimale, diepe glansafwerking, wordt in de laatste fase een speciaal poeder gebruikt. Na afloop wordt het natuursteen met een speciale steenzeep geïmpregneerd.

Welke voordelen heeft natuursteen polijsten?

Enkele voordelen op een rij:

 • Kleine krasjes zijn verdwenen, ook vlekken en doffe plekken.
 • Mooie verdichte toplaag met een natuurlijke glans.
 • Tekening en aders komen mooi omhoog.
 • Het natuursteen is eenvoudiger in het onderhoud na de behandeling.
 • Natuursteen polijsten is een zeer duurzame oplossing. Tijdens de behandeling is er een minimaal verbruik van reinigingsproducten. Een goed gepolijste natuursteen vloer hoeft pas na jaren opnieuw gepolijst te worden.

Welke nadelen heeft natuursteen polijsten?

 • Ook nadat een natuursteen vloer is gepolijst, is deze hevig aan slijtage. Na een tijdsbestek van 6 tot 10 jaar moet natuursteen echt opnieuw gepolijst worden.
Hardsteen Polijsten
Marmer Polijsten
Vloer Polijsten Marmer

Kristalliseren versus polijsten

Waar moet ik écht op letten, als ik mijn vloer laat behandelen? De verschillen op een rij:

 • Natuursteen kristalliseren is niet meer dan een dun, verglazend laagje op het natuursteen aanbrengen. Dit glanzende laagje verbergt kleine imperfecties en geeft een hoge glans. Dit is een dure, tijdelijke oplossing van slechts enkele maanden. Bij het polijsten wordt de werkwijze in veel meer stappen ondergaan. Een betere reiniging, maar ook een goede verdichting van de natuursteen, levert een kwalitatief zeer mooie glans en bescherming op uw vloer.
 • Natuursteen kristalliseren is een verouderde methode. Niets aan deze werkwijze is nieuw of verduurzaamd. Al meer dan 30 jaar probeert men deze manier van reinigen nieuw leven in te blazen. Termen als “natuursteen verglazen”, “100% natuurlijke glans”, “Spaans kristalliseren” zijn fabeltjes om het product duurder te kunnen verkopen. Bij het polijsten van natuursteen zijn veel werkwijzen de afgelopen jaren verbeterd. Er wordt innovatief geëxperimenteerd met nylon pads en de daarop aansluitende onderhoudsproducten. Het verbruik van een miniem aan reinigingsproducten tijdens het proces, een natuurlijke glans die lang op het natuursteen aanwezig blijft, maar ook een eenvoudiger onderhoud na de polijst behandeling, leiden tot een juiste verduurzaming in de markt.

Kristalliseren of Polijsten. Welke methode heb ik nodig?

Dat mag u uiteraard zelf beslissen. Alhoewel het handjevol echte “natuursteen specialisten” in Nederland hier heel anders over denken. Wij vinden dat het kristalliseren van natuursteen niet meer is dan een snelle en goedkope oplossing om een natuursteen vloer mooier te maken. De uitzonderingen daar gelaten. Zoals een hotel lobby of een entree van een bedrijfsgebouw. Deze worden periodiek bijgehouden zoals één keer per maand, of één keer per kwartaal.

De échte specialist zal zich verheugen om de kunst van het natuursteen polijsten op u vloer toe te kunnen passen. De finesse en kwaliteit die het polijsten met zich meebrengt, laten u langdurig genieten van een mooie natuurstenen vloer.

Kristalliseren is niet meer dan een snelle en goedkope oplossing om een natuursteen vloer mooier te maken. De finesse en kwaliteit die het polijsten met zich meebrengt, laten u langdurig genieten van een mooie natuurstenen vloer.

Leer mij kennen via mijn persoonlijke pagina. Voor vragen over dit onderwerp mag je mij altijd even mailen of bellen via 020 217 07 04.

Vond je dit interessant lees hier dan mijn andere blogartikelen.

Back To Top
×