skip to Main Content

NATUURSTEEN POLIJSTEN

Wij laten uw natuurstenen vloer weer glanzen

Polijsten is de goedkoopste, maar ook snelste manier, om een natuursteen vloer weer mooi glanzend te krijgen

Door het polijsten van natuursteen, zal deze na een polijst beurt, een prachtig uitstraling krijgen. Dit is dus ook de perfecte oplossing voor een lang, glanzend en blijvend resultaat.

Waarom verdwijnt de glans van natuursteen?

Het is helaas niet te vermijden. Uw natuurstenen vloer verliest haar glans en wordt dof. Het is een natuurlijk slijtageproces. Slijtage ontstaat onder andere al door lopen over de natuurstenen vloer. Hierdoor wordt het oppervlak ruwer en deze ruwheid zorgt ervoor dat het steeds minder glanst. Dit slijtproces wordt nog eens extra versneld als er zand van buiten mee wordt genomen. Dat werkt namelijk bijna als schuurpapier.

Een andere reden is, dat in de loop van de tijd, vuil zich hecht aan het oppervlak. Hoe snel dat gaat is afhankelijk van de poreusheid van de steen. Ook dat zorgt ervoor dat een natuurstenen vloer minder gaat glanzen.

Is er dan helemaal geen oplossing?

Als een natuursteen vloer goed schoon wordt gehouden, dan zal deze langer blijven glanzen

Granito Plint Schuren En Polijsten
Granito Plint Geschuurd En Gepolijst

Wanneer natuursteen polijsten?

Is uw natuursteen dof geworden of heeft u kleine krasjes in het oppervlakte?
Dan is het tijd om uw natuurstenen vloer te laten polijsten. Hieronder enkele voorbeelden wanneer het verstandig is om stappen te ondernemen voor een mooie egale, glanzende natuursteen oppervlakte:

Uitgebeten vlekken op natuursteen verwijderen

Door een natuurlijk slijtageproces, verdwijnt de glans van een natuurstenen vloer. Dit zorgt er eigenlijk voor dat het oppervlak van de marmeren vloer steeds ruwer wordt. Eigenlijk heeft dit 3 redenen:

 • Door over de vloer te lopen wordt er zand en vuil meegenomen, dit slijt de toplaag aan
 • Vuil hecht zich in de loop van tijd aan het oppervlak van de natuurstenen vloer en in de voegen
 • Het indringen van zuur of andere etsende producten die van buitenaf kunnen binnendringen in de toplaag van een natuurstenen vloer

Per ongeluk gemorst op natuursteen

Heeft u per ongeluk een glas wijn laten vallen op het keukenblad of uw natuursteen vloer?

Zuren lossen kalk op en kunnen een poreuze natuursteen toplaag flink beschadigen. Dit leidt ook tot doffe plekken en kringen. Naast zuren in wijn, fris- en fruitdranken, zijn er ook veel schoonmaakproducten die zuren bevatten en daardoor ongeschikt zijn voor gebruik op uw natuurstenen vloer of aanrecht.

Als er iets zuurhoudends op uw vloer is gemorst, dan kunt u de schade proberen te beperken door direct de vlek te verwijderen en te behandelen. De vlek neutraliseren met water en eventueel een toevoeging van een licht-alkalische reiniger en staalwol met een mild schurend vermogen.

Foutief gebruik van schoonmaak producten

Sommige natuursteen soorten, zoals marmer, kalksteen, hardsteen en travertin, zijn poreuze steen soorten, deze zijn daarmee kwetsbaar. Het is van belang om de kwetsbare poriën van het natuursteen te beschermen tegen indringend vuil. Op poreuze natuursteen vloeren is het raadzaam om alleen schoonmaakmiddelen te gebruiken, die een PH-waarde hebben van 7 of hoger. Deze zijn namelijk niet zuur en tasten de kalk in het marmer niet aan. Schoonmaakmiddelen zoals schoonmaakazijn, antikalk en schoonmaakmiddelen met citroenzuur, kunt u beter vermijden. Deze producten bevatten zuur en veroorzaken juist de doffe plekken.

Nieuw huis met bestaande natuursteen oppervlakten

U heeft een nieuw huis gekocht met een bestaande natuurstenen vloer. Dan zou u zeker moeten overwegen deze te houden. Natuurstenen vloeren zijn weer helemaal terug van weggeweest.

Slijtage van natuursteen is echter niet tegen te gaan en wij kunnen ons voorstellen dat u de vloer graag weer in een glanzende staat wilt herstellen. Dan bent u bij Pro Floor Care aan het juiste adres! Wij polijsten de stenen vloer, waardoor u weer kunt genieten van een prachtige natuursteen vloer met allure.

Wat is natuursteen polijsten, hoe werkt dat?

Polijsten is een proces in verschillende fases waarbij materiaal glad en glanzend wordt gemaakt. Hierdoor ontstaat een spiegelend effect. Wij, als Pro Floor Care, polijsten voornamelijk oppervlakte van beton, steen en natuursteen soorten zoals basalt, graniet, granito, hardsteen, leisteen, marmer, terrazzo en travertin.

Als een ruw oppervlak van beton of natuursteen wordt bekeken onder een sterke microscoop dan vertoont het ongepolijste oppervlak hoogte verschillen, of onder een microscoop gezien pieken en dalen. Door herhaaldelijk te schuren en polijsten wordt het oppervlakte van de pieken en dalen vlak gemaakt.

Het polijsten van natuursteen begint met een zeer grove korrel, deze grofheid van de schuurkorrel wordt na iedere polijst fase fijner. Hoe beter de vlakheid van het natuursteen, hoe hoger de uiteindelijke glans op het oppervlak.

Bij kalkhoudende natuursteen soorten zoals hardsteen, kalksteen, marmer of travertin, wordt als laatste fase nog wel eens een ets stap toegepast. Deze laatste ets-stap in het polijst proces verdicht de toplaag nog meer zodat er een nog hogere glans ontstaat op het natuursteen. Wij noemen deze laatste fase het “poeder of micro polijsten“. Een andere variant hierop is het kristalliseren van natuursteen.

Glansgraad natuursteen

Er bestaan 3 soorten glans:

 1. Hoogglans: zorgt voor een stralend en spiegelend oppervlakte
 2. Zijde- of satijnglans: is minder stralend dan hoogglans en zorgt voor meer diepte
 3. Matglans of gezoet (of verzoet): is de minst stralende variant

Hoe hoog de glans wordt op uw natuursteen is ook afhankelijk van de kwaliteit van uw natuursteen. In de praktijk is Italiaans natuursteen van betere kwaliteit dan Chinees natuursteen. Als u de originele glansgraad van uw vloer wilt bepalen, dan kunt u het best kijken naar een plekje onder de radiator of in een hoekje achter de gordijnen.

Marmeren Vloer Polijsten
Vloer Polijsten Marmer

Wat kost het polijsten van een natuursteen vloer?

Om tot een goed beeld te komen voor een vrijblijvende offerte voor het polijsten van een natuursteen vloer, zijn er verschillende factoren die meespelen in de prijsvorming. Hieronder wat uitleg over de meterprijzen bij het natuursteen polijsten.

Prijs natuursteen polijsten per m2

 • Tot 35 vierkante meter ontvangt u van ons een vaste prijs voor het polijsten van een natuursteen vloer. Dit is een vaste prijs van € 695,- exclusief 21% btw. Met btw is dit bedrag € 840,95. Wij polijsten dan in 3 tot 4 verschillende fases het natuursteen. We noemen dit het Twister systeem of de Spaanse methode, de vloer wordt dan afgezeept met een vocht en vuil afwijzende speciale steenzeep.
 • Vanaf meer dan 36 m2, ontvangt u van ons meter prijzen. Deze meterprijzen variëren tussen de € 16,- en € 22,- per meter, exclusief de verschuldigde 21% btw. Met btw variëren de meterprijzen dan voor het polijsten van een natuursteen vloer tussen de € 19,30 en € 26,60. Deze behandeling is hetzelfde namelijk de Twister methode of de Spaanse methode.
 • Boven de 100 m2 wordt het maatwerk.

Wat zijn de factoren die een andere prijs kunnen veroorzaken?

Sommige factoren kunnen invloed hebben op een andere meterprijs bij het natuursteen polijsten:

 • Bereikbaarheid. Woonwijk in een dorp, of een pand aan een grachtenpand in Amsterdam.
 • Appartementencomplex zonder lift.
 • Bouwplaats of verbouwing.
 • Veel kleine ruimtes in een gebouw of woning.
Pro Floor Care Helpt En Adviseert

Hulp nodig bij het natuursteen polijsten?

Heeft u graag een specialist over de vloer voor het polijsten van natuursteen? Neem dan even contact met ons op. Dit kan telefonisch, per app of maak eenvoudig online een afspraak.

Afspraak maken voor het polijsten van natuursteen

Wilt u zelf natuursteen polijsten met de hand?

Wat heeft u nodig om zelf een natuursteen vloer te polijsten?

Denkt u er aan om zelf aan de slag te gaan om uw natuursteen oppervlakte te gaan polijsten met de hand? In eerste instantie is het dan al handig om dit met een schijfmachine of boenmachine te doen. Hieronder staat beschreven wat u zoal nodig heeft om een kalkhoudende vloer te polijsten.

 • Een schijfmachine of boenmachine voor het reinigen en polijsten van natuursteen vloeren.
 • Reinigingspads. Hierin zijn verschillende soorten te verkrijgen, wij adviseren hierin pads met stukjes kleine ruwe diamant. De zogeheten diamant pads.
 • Polijstpoeder. Hiermee haal je de glans nog eens extra hoog op.
 • Eventueel een impregneer, hydrofobeer of speciale steenzeep voor natuursteen.

Dof natuursteen weer laten glanzen kun je alleen goed voor elkaar krijgen door deze te behandelen met de speciale polijstschijven voor natuursteen. Reinigingsproducten om het natuursteen te reinigen, gebruik altijd een goede neutrale reiniger.

Back To Top
×