skip to Main Content

Wanneer natuursteen polijsten?

Wanneer uw natuursteen kaal is of helemaal geen glans meer bevat kunt u uw natuursteen polijsten. Polijsten of poetsen is niet voldoende als uw natuursteen echt krassen  of diepe beschadigingen bevat.

Dan zult u het eerder moeten laten slijpen annex schuren. Polijsten van natuursteen is redelijk eenvoudig. Toch zult u moeten weten wat u aan het doen bent. U kunt uw natuurstenen vloer ook beschadigen tijdens het polijsten. We zullen u stap voor stap proberen uit te leggen hoe u dit zelf kunt doen. Natuurlijk kunt u de vloer van natuursteen ook door een specialist laten behandelen. Buiten het polijsten beheersen onze medewerkers nog over vele andere specialiteiten zoals het schuren, antislip maken, boucharderen, stralen en impregneren van natuursteen.

Wat is natuursteen polijsten ?

Polijsten is een proces in verschillende fases waarbij materiaal glad en glanzend wordt gemaakt. Hierdoor krijg je een spiegelend effect. Wij polijsten voornamelijk oppervlakte van beton en natuursteen soorten zoals basalt, graniet, granito, hardsteen, leisteen, marmer, terrazzo en travertin.

Als een ruw oppervlak van beton of natuursteen wordt bekeken onder een sterke microscoop dan vertoont het ongepolijste oppervlak hoogte verschillen, of onder een microscoop gezien pieken en dalen. Door herhaaldelijk te schuren en polijsten wordt het oppervlakte van de pieken en dalen vlak gemaakt, het schuren van natuursteen begint met een zeer grove korrel, deze grofheid van de schuurkorrel wordt na iedere polijst fase fijner. Hoe beter de vlakheid van het natuursteen, hoe hoger de uiteindelijke glans op het oppervlak.

Bij kalkhoudende natuursteen soorten zoals hardsteen, kalksteen, marmer of travertin wordt als laatste fase nog wel eens een etsstap toegepast. Deze laatste etsstap in het polijst proces verdicht de toplaag nog meer zodat er een nog hogere glans ontstaat op het natuursteen. Wij noemen deze laatste fase het poeder of micro polijsten. Een andere variant hierop is het kristalliseren van natuursteen.

Zelf natuursteen polijsten

  • Allereerst zorgt u ervoor dat al het vuil, losliggend zand van het natuursteen af is. Als u het natuursteen niet goed reinigt kan dat beschadigingen veroorzaken aan het natuursteen. Door het roteren van de polijstmachine zou u met zandkorrels alleen maar meer krassen maken in uw natuursteen vloer en dat mag natuurlijk niet de bedoeling zijn. Is uw natuursteen een bestaande vloer dan kunt u meestal op een plekje bijvoorbeeld onder de radiator zien wat de originele glansgraad is. Omdat het daar niet belopen is zal de natuurstenen vloer de glans bevatten zoals hij uit de fabriek of steenhouwerij is gekomen.
  • Welke materialen heeft u nodig: gewone stofzuiger, polijstmachine, hand polijstmachine (voor hoeken), knielappen, diamant pad (verschillende fases en 2 verschillende maten), water, neutraal reiniger, waterstofzuiger en impregneer.
  • U begint met het goed stofzuigen van het natuursteen. In de eerste fase gebruik je een neutraal reiniger (speciaal geschikt voor natuursteen) om oude waslagen en of het filmlaagje van te veel gebruikt schoonmaakmiddel te verwijderen. Je begint te polijsten met de grofste diamant pad. Hoeken zult u niet raken vandaar dat u met een hand polijstmachine de hoeken in dezelfde fase zult moeten nalopen. Tussen elke fase van de diamant pad zult u telkens het vervuilde water moeten afzuigen. Bij elke opeenvolgende fase zult u zien dat u water steeds minder verontreinigd is. Na steeds een stapje minder grof te polijsten en afzuigen zal je moeten bekijken of je al het gewenste resultaat hebt behaald.
  • Wij polijsten in 4 tot 6 fases, afhankelijk waar het natuursteen voor wordt gebruikt bekijken wij samen met de klant tot welke fase we zoeten of polijsten. Natuursteen wordt gezaagd in de fabriek of steenhouwerij en daarna meestal nog bewerkt. Het kan zowel ruwer als gladder gemaakt worden. Onder ruwer valt frezen, stralen, boucharderen en het etsend antislip maken. Onder het gladder maken van natuursteen vallen schuren (slijpen), zoeten (matglans) en polijsten (hoogglans).  Afhankelijk van waar het natuursteen voor gebruikt wordt kies je voor een bepaalde bewerking zoals schuren, slijpen of polijsten.
Natuursteen onderhoud
Natuursteen onderhoud tafels marmer
Back To Top
×