Skip to content

KRISTALLISEREN

Een betaalbaar alternatief om dof natuursteen weer glanzend te maken

Kristalliseren in een alternatief voor het kostbare en ingrijpende slijpen en polijsten van natuursteen

Met natuursteen kristalliseren kan een dof gelopen vloer weer op glans gebracht worden. Kristalliseren maakt zeer ondiepe krasjes onzichtbaar of minder zichtbaar. Natuursteen kristalliseren is alleen geschikt voor stenen opgebouwd met een zeer hoge kalk waarde, zoals marmer, travertin, granito, terrazzo en kalksteen. Lees hier alles over de mogelijkheden van kristalliseren.

Welke natuursteen soorten kristalliseren?

Welke soorten natuursteen kun je eigenlijk kristalliseren?

Natuursteen kristalliseren is alleen geschikt voor stenen die zijn opgebouwd met een zeer hoge kalk waarde, zoals marmer, hardsteen, travertin en kalksteen.

Wat is kristalliseren?

Voordat met kristalliseren wordt begonnen, moet eerst een eventuele beschermlaag worden verwijderd. Dit gebeurt met een intensieve reiniging, het zogeheten strippen. Daarna wordt met behulp van chemicaliën en een boen machine een chemische of etsende reactie veroorzaakt met de kalk in de toplaag van de natuursteen. Hierdoor verdicht de toplaag zich, waardoor de glans toeneemt, de toplaag van het natuursteen iets harder wordt en tevens iets minder damp doorlatend wordt dan het oorspronkelijke steenoppervlak.

marmer kristalliseren voor
marmer kristalliseren voor
marmer kristalliseren voor
marmer kristalliseren na
marmer kristalliseren na
marmer kristalliseren na

Het effect van kristalliseren van natuursteen vloeren

Het kristalliseren van vloeren wordt vaak toegepast als eindafwerking bij nieuwe vloeren en/ of bestaande vloeren die een hoge kalkwaarde hebben. Als we gaan kristalliseren dan mag het natuursteen zoals marmer, hardsteen, travertin en kalksteen niet teveel zijn aangetast met krasjes en andere oneffenheden in de vloer.

Kristalliseren van nieuwe vloeren natuursteen

Nieuw gelegde natuursteen vloeren worden vaak als eindafwerking nog een keer gekristalliseerd. Vaak blijft er na het voegen van het natuursteen nog een lichte cementsluier achter. Hierdoor ziet het natuursteen er dof uit met een matte waas. Door het kristalliseren verdwijnt de doffe waas en komt de mooie glans terug op het natuursteen.

Kristalliseren heeft de volgende effecten:

  • Verdichting van het oppervlak, daardoor minder vlek gevoelig.
  • Minder kras- en slijt gevoelig door de verharding van de toplaag.
  • Door de hoge glans een verbeterd uitzicht op uw natuursteen.

Kirstalleren van bestaande vloeren natuursteen

Door kristalliseren kan een dof gelopen vloer weer op glans worden gebracht. De glansgraad na behandeling hangt af van de oorspronkelijke oppervlaktebewerking (gezoet of gepolijst) en de mate waarin deze dof is gelopen. Kristalliseren maakt zeer ondiepe krasjes onzichtbaar of minder zichtbaar. Andere beschadigingen blijven onveranderd zichtbaar, zoals scheuren, diepere krassen en oneffenheden.

Bij diepere beschadigingen en grotere oneffenheden verwijzen wij u door naar het polijsten, vlakschuren of schuren van een natuurstenen vloer.

Aan het kristalliseren van natuursteen zitten een paar randvoorwaarden die men in acht moet nemen:

  • De vloer dient egaal te zijn. Opstaande of dieper gelegen oneffenheden in het natuursteen gaan niet de juiste reactie aan met het kristallisatiepoeder en deze plekjes blijven dan ook doffer.
  • Het natuursteen moet een hoge kalkwaarde of veel kalk hebben, anders wordt met kristalliseren niet het gewenste resultaat behaald. Natuursteen soorten waar dit goed op werkt zijn marmer, hardsteen en travertin.
  • De oorspronkelijke oppervlaktebewerking moet goed worden bekeken. Oftewel, heeft de vloer een verzoet of gepolijst niveau.
  • Kristalliseren van natuursteen heeft een veel kortere levensduur dan het polijsten of zoeten. Houdt hier rekening mee wanneer u kiest voor het kristalliseren van de vloer.
Pro Floor Care Helpt En Adviseert

Meer weten over kristalliseren van natuursteen?

Zelf natuursteen kristalliseren? Marmer kristalliseren? Of meer weten over de prijs van het kristalliseren van een marmeren of natuursteen vloer? Wij informeren u vrijblijvend over alle mogelijkheden op het gebied van het op glas brengen van natuursteen.

Eenvoudig een afspraak maken

Wanneer natuursteen zoals marmer kristalliseren?

Dat hangt ervan af.

Kristalliseren van natuursteen is een typerende onderhoudsdienst en is niet te vergelijken met polijsten of schuren. Het heeft te maken met zogeheten beloping gradaties. Wij zullen hieronder enkele voorbeelden uit de praktijk gebruiken:

  • Een woonhuis – Veelal woont hier een gezin met 3 tot 5 personen. Deze personen bewegen zich vrij in het huis en zullen hierdoor nooit aan een intensieve beloping voldoen. Dit houdt in dat een natuurstenen vloer niet zo snel zwaar belast wordt, mits het goed wordt onderhouden. Het kristalliseren van uw natuursteen vloer volstaat dan één keer per jaar of zelfs twee keer per jaar. Het advies is dan wel om uw vloer hierna te impregneren.
  • Een bedrijfspand – Klein tot middelgroot. Bezoekersaantallen variëren van enkele tientallen tot enkele honderden per dag. Deze mensen bewegen zich vrij door het gebouw en zullen dan een intensievere beloping hebben in het pand. De vloer zal zwaarder belast worden en sneller slijtage plekken of zogeheten looppaden krijgen. Het kristalliseren volstaat dan niet meer in grote periodieke overbruggingen (één tot twee jaar). We praten dan over periodieke behandelingen met een frequentie van een paar keer per jaar tot zelfs één keer per kwartaal.
  • Overheidsgebouw, hotel, bedrijfspand – Groot tot zeer groot. Bezoekersaantallen variëren van enkele honderden tot duizenden per dag. De mensen bewegen zich vrij door het gebouw waardoor de natuursteen vloeren intensief worden belast. Slijtage plekken of looppaden zullen snel tot uiting komen in het gebouw. Het kristalliseren volstaat dan zelfs niet meer in korte periodieke overbruggingen. (één jaar tot een half jaar). De frequentie van het kristalliseren wordt zeer kort. Eén keer per kwartaal, tot zelfs één keer per maand zijn dan normale periodieke overbruggingen.

Contracten voor periodiek onderhoud

Pro Floor Care kan u zeer gunstige onderhoudscontracten aanbieden voor het kristalliseren van natuursteen. Samen met Pro Floor Care kunt u geheel vrijblijvend een meerjarig onderhoudsplan opstellen zonder verborgen kosten en tegen gereduceerde tarieven.

Contacteer ons vrijblijvend via app, telefoon of mail. U kunt ook direct naar de online agenda module voor een afspraak op maat

Back To Top
×