skip to Main Content

Kristalliseren van natuursteen

Wanneer natuursteen kristalliseren ?

Het kristalliseren van marmer wordt vaak toegepast als eind afwerking bij nieuwe vloeren en of bestaande vloeren met een hoge kalkwaarde zoals marmer, terrazzo, travertin en kalkzandsteen die niet teveel zijn aangetast met krasjes en andere oneffenheden in de vloer.

Wel kunnen wij vertellen wat het marmer kristalliseren voor effect heeft.

Nieuwe vloeren natuursteen

  • Verdichting van het oppervlak, daardoor minder vlek gevoelig.
  • Minder kras- en slijt gevoelig door de verharding van de toplaag.
  • Door de hoge glans een verbeterd uitzicht op uw natuursteen.

Bestaande vloeren natuursteen

Met natuursteen kristalliseren kan een dof gelopen vloer weer op glans gebracht worden. De glansgraad na behandeling hangt af van de oorspronkelijke oppervlaktebewerking (gezoet of gepolijst) en de mate waarin deze dof is gelopen. Kristalliseren maakt zeer ondiepe krasjes onzichtbaar of minder zichtbaar. Andere beschadigingen blijven onveranderd zichtbaar, zoals scheuren, diepere krassen en oneffenheden. Bij diepere beschadigingen en grotere oneffenheden verwijzen wij u door naar het polijsten,  vlakschuren of schuren van een natuurstenen vloer.

Aan het kristalliseren van natuursteen zitten een paar randvoorwaarden die men in acht moet nemen:

  • De vloer dient egaal te zijn, opstaande of dieper gelegen oneffenheden in het natuursteen gaan niet de juiste reactie aan met het kristallisatiepoeder en deze plekjes blijven dan ook doffer.
  • Het natuursteen moet een hoge kalkwaarde of veel kalk hebben, anders wordt met kristalliseren niet het gewenste resultaat behaald. Natuursteen soorten waar dit goed op werkt zijn marmer, hardsteen en travertin.
  • De oorspronkelijke oppervlaktebewerking moet goed worden bekeken, heeft de vloer een verzoet of gepolijst niveau.

Kristalliseren van natuursteen.

Voor welke natuursteen soorten?

Welke soorten natuursteen kun je eigenlijk kristalliseren.

Natuursteen kristalliseren is alleen geschikt voor stenen opgebouwd met een zeer hoge kalk waarde, zoals marmer, travertin en kalksteen. Voordat met kristalliseren wordt begonnen moet eerst een eventuele beschermlaag worden verwijderd. Dit gebeurt met een intensieve reiniging, het zogeheten strippen. Daarna wordt met behulp van chemicaliën en een boenmachine een chemische reactie veroorzaakt met de kalk in de toplaag van de natuursteen. Hierdoor verdicht de toplaag zich, waardoor de glans toeneemt, de steen iets harder wordt en iets minder damp doorlatend wordt dan het oorspronkelijke steenoppervlak.

Marmer Onderhoud

Wanneer marmer kristalliseren?

Dat hangt ervan af.

Kristalliseren van natuursteen is een typerende onderhoudsdienst en is niet te vergelijken met polijsten of schuren. Het heeft te maken met zogeheten beloping gradaties. Wij zullen hieronder enkele voorbeelden uit de praktijk gebruiken :

  • Een woonhuis – Veelal woont hier een gezin met 3 tot 5 personen. Deze personen bewegen zich vrij in het huis en zullen hierdoor nooit aan een middelhoge of hoge beloping graad volstaan. Dit houdt in dat een natuurstenen vloer niet zo snel zwaar belast wordt, mits het goed wordt onderhouden. Het kristalliseren van uw natuursteen vloer volstaat dan een keer per jaar of zelfs een keer per twee jaar. Het advies is dan wel om uw vloer hierna te impregneren. Pro Floor Care kan u hierbij zeer gunstige onderhoudscontracten aanbieden, ga naar het contactformulier voor een afspraak en een eventueel meerjarig onderhoudsplan.
  • Een bedrijfspand – Klein tot middelgroot. Bezoekers aantallen variëren van enkele tientallen tot enkele honderden per dag. Deze mensen bewegen zich vrij door het gebouw en zullen dan een middelhoge belopings graad voldoen. De vloer zal zwaarder belast worden en sneller slijtage plekken of zogeheten looppaden krijgen. Het kristalliseren volstaat dan niet meer in grote periodieke overbruggingen.( een tot twee jaar ). Samen met Pro Floor Care kunt u geheel vrijblijvend een meerjarig onderhoudsplan opstellen zonder verborgen kosten. U kunt ook direct naar de online agenda module voor een afspraak op maat.
  • Overheidsgebouw, hotel, bedrijfspand – Groot tot zeer groot. Bezoekersaantallen variëren van enkele honderden tot duizenden per dag. De mensen bewegen zich vrij door het gebouw en zullen aan een hoge belopings graad voldoen. Het natuursteen  zal zeer zwaar belast worden en slijtage plekken of looppaden zullen snel tot uiting komen in het gebouw. Het kristalliseren volstaat dan zelfs niet meer in korte periodieke overbruggingen. ( Een jaar tot een half jaar ). Ook hierbij geldt dat u samen met Pro Floor Care geheel vrijblijvend aan de hand van een onderhoudsplan te werk kunt gaan. Hierbij kunnen wij u gereduceerde tarieven aanbieden volgens een meerjarig onderhoudscontract. Ga direct voor een afspraak naar de online afspraken formulier van Pro Floor Care.
Pro Floor Care Helpt En Adviseert

Meer weten over kristalliseren van natuursteen?

Meer weten over het kristalliseren van natuursteen ? We informeren je vrijblijvend over alle mogelijkheden op het gebied van natuursteen schoonmaken.

Eenvoudig een afspraak maken

Natuursteen vloer laten kristalliseren.

Back To Top
×