skip to Main Content
Marmer zoeten of polijsten

Marmer zoeten of polijsten

Wat is het verschil tussen het zoeten en polijsten van natuursteen?

Wat zijn nou eigenlijk de grote verschillen als je een vloer van bijvoorbeeld marmer, hardsteen of travertin laat zoeten of polijsten? Graag leggen wij in onderstaande blog uit wat de wezenlijke en optische verschillen zijn bij deze speciale technieken voor natuursteen vloeren.

Laat marmer natuurlijk schitteren door het zoeten

Marmer zoeten, de werkwijze

Gezoet hardsteen of het zoeten van een marmeren vloer is eigenlijk een afwerking die zich bevindt tussen het schuren en polijsten van natuursteen. Nadat het natuursteen is geschuurd om oneffenheden te verwijderen blijven er zichtbare krassen over, ook is het natuursteen na het schuren nog steeds dof.

We gaan nu met diamant gebonden polijstschijven de vloer zoeten of verzoeten. In deze laatste schuurfase wordt het marmer of hardsteen na geschuurd. Doorgaans vallen alle schuurfases met een korrel van tussen de 200 en 600 onder de noemer zoeten.

Het resultaat

Door het licht na schuren ontstaat een lichte eiglans of zijdeglans. Tevens zijn krassen met het blote oog van een afstand nauwelijks of niet meer waarneembaar. De toplaag blijft matig gestructureerd.  Na het zoeten van de vloer wordt het natuursteen geïmpregneerd, bij marmer, travertin en kalksteen gebeurt dit doorgaans met een transparant impregneermiddel, donkere natuursteen soorten zoals gezoet hardsteen en zwarte marmer soorten worden met een kleur verdiepend impregneermiddel behandeld.

Welke soorten natuursteen zoeten?

Verschillende soorten waar het natuursteen zoeten tot een mooi eind resultaat kan worden gebracht:

  • Graniet soorten zoals Nero Cielo antico, Impala, Labrador en Blacky
  • Granito of terrazzo vloeren die gestort zijn
  • Hardsteen, blauwsteen of arduin uit België, China of Ierland
  • Marmer soorten zoals Arabescato, Armani, Carrara, Crema Marfil, Daino, Nero Marquina, Laperto, Perlato en Thassos
  • Travetin zoals Scuro, Noce en Claro
  • Andere verschillende natuursteen soorten die goed te bewerken zijn met schuur en polijst middelen
Natuursteen Impregneren
Wit Marmer Geschuurd, Gezoet En Gepolijst
Marmer Gepolijst Af

Marmer polijsten

Wil je na het zoeten van een natuursteen vloer toch nog een hogere glans, dan kan dit door het natuursteen zoals marmer, graniet, kalksteen, hardsteen of travertin verder te polijsten.

De werkwijze

Nadat de vloer is afgewerkt tot een gezoet of verzoet niveau kun je er voor kiezen om het natuursteen nog meer te laten glimmen of glanzen. Wederom wordt het natuursteen behandelt met speciale diamanten polijstschijven. Deze polijstschijven hebben een steeds fijnere korrel.

Het resultaat

Door de steeds fijnere afwerking met de diamanten polijstschijven wordt de toplaag van het natuursteen steeds meer verdicht. Door deze verdichting van de toplaag ontstaat een steeds hogere glans afwerking. Voor een optimale glansafwerking wordt in de laatste fase vaak het kristalliseren of het poeder polijsten toegepast. Ook gepolijste vloeren worden na afloop geïmpregneerd.

Welke soorten natuursteen polijsten?

Voor het polijsten van natuursteen kunnen we bijna alle soorten behandelen, marmer, graniet, granito, terrazzo, travertin, kalksteen en hardsteen zijn allemaal goed op glans te brengen door het zoeten en polijsten.

Hardsteen Polijsten
Vloer Polijsten Marmer
Marmer Polijsten

Zoeten versus polijsten

De verschillen op een rij:

  • een gezoete vloer heeft minder glans, echter wel een sterke, diepe kleur. Krassen blijven in meerdere en minder maten zichtbaar. Door de lagere glans op het marmer is vlekvorming door aantasting van zuur minder zichtbaar. Minimale reflectie door normaal of zonlicht
  • een gepolijste vloer heeft meer glans, met sterke en diepere kleuren, krassen zijn nauwelijks zichtbaar. Door de hoge glans op het natuursteen is vlekvorming en aantasting van zuur direct zichtbaar en lastig plaatselijk aan te pakken. Normale tot hoge reflectie van licht.

Welke methode heb ik nodig?

Een lage of hoge glans op natuursteen is smaak gevoelig. Heeft je huis een robuust karakter, of houdt je van een sjieke uitstraling. Heb je kinderen en huisdieren, of woon je samen in een penthouse.

Dweil je een keer per maand de vloer of doe je dit iedere week. Dit zijn een paar factoren waar je vooral voor jezelf rekening mee dient te houden bij de keuze voor het zoeten of polijsten van je natuursteen vloer.

Leer mij kennen via mijn persoonlijke pagina. Voor vragen over dit onderwerp mag je mij altijd even mailen of bellen via 020 217 07 04.

Vond je dit interessant lees hier dan mijn andere blogartikelen.

Back To Top
×