Skip to content
Schuren van beton

Beton stralen of beton schuren

 • Rob van den Berge
 • Beton

Stofvrij stralen of een betonvloer stofvrij schuren

Deze vraag krijgen we vaak gesteld van onze opdrachtgevers: wanneer moet een vloer gestraald of geschuurd worden? Op deze pagina beschrijven wij wat verschillen en de voordelen en nadelen zijn, als het gaat om het schuren en of stralen van vloeren.

Stofvrij stralen van beton of natuursteen

Het stralen van vloeren wordt toegepast met speciale machines. Zo’n machine schiet, met een gesloten centrifugerende kast, kleine metalen kogeltjes op de harde vloer. Hierdoor ontstaan kleine oneffenheden in de structuur van de vloer. Door het gesloten systeem wordt het stof via een voorafscheider apart afgezogen van de kogeltjes of het straalgrit. Machines variëren in gewicht van 65 tot ongeveer een 500 kilogram. Zwaardere machines werken allemaal op krachtstroom.

Voordelen van stofvrij stralen

 • Door het stralen kunnen veel vierkante meters per dag worden verwerkt. Dit resulteert zich in een lagere meterprijs.
 • Hoe harder de ondervloer, hoe beter het stralen kan worden toegepast.
 • Goede milieuvriendelijke manier. Er worden geen reinigingsproducten of water gebruikt.
 • Er kan direct begonnen worden met een nieuwe afwerklaag, zoals het aanbrengen van een coating.
 • Snel een antislip vloer voorhanden.

Nadelen van stofvrij stralen  

 • Kan niet op alle vloeren worden toegepast. Anhydriet of zandcement vloeren en dikkere buigzame coatings kunnen niet gestraald worden.
 • Er kan niet tot aan de kanten gewerkt worden met de straalmachines. Dit werkt nadelig in kleinere ruimtes, hier wordt dan vaak geschuurd.
 • Kan niet worden toegepast als een egalisatie oplossing.
Betonvloer Stralen
Beton Stralen Met Een Kogelstraalmachine
Beton Stralen

Stofvrij schuren van beton of natuursteen

Het schuren van vloeren wordt toegepast met speciale grote schuurmachines, met daaronder roterende schijven of schuurkoppen. Onder deze schuurkoppen komen speciale metaal gebonden schuursegmenten. Deze schuursegmenten bevatten diamant om het beton of natuursteen te slijpen. Om de schuurkoppen wordt een vacuüm gecreëerd met daarop aangesloten een industriële stofafzuiger. De speciale schuurmachines variëren in gewicht van 65 tot 500 kilogram. De zware schuurmachines en stofafzuiging werken op krachtstroom.

Voordelen stofvrij schuren

 • Kan bijna op alle vloeren toegepast worden. Beton, natuursteen, zandcement en dikke coatings op vloeren kunnen allemaal geschuurd worden.
 • Goede milieuvriendelijke manier. Er worden geen reinigingsproducten of water gebruikt. Bij sommige natuursteen soorten wordt wel water toegevoegd tijdens het schuren.
 • Een geschuurde vloer is over het algemeen egaler en eenvoudiger te egaliseren dan een gestraalde vloer.
 • Er kan direct begonnen worden met een nieuwe afwerklaag, zoals het aanbrengen van een coating of lijmlaag.
 • De kleinere schuurmachines zijn iets meer te manoeuvreren en komen met het schuren dichter bij de rand van de betonnen vloer.

Nadelen stofvrij schuren

 • Een lagere verwerking aan vierkante meters per dag. Dit maakt het stofvrij schuren van een natuursteen of betonnen vloer iets duurder dan het stralen.
 • Randen worden altijd nagelopen met kleine handschuurmachines. De grote schuurmachines komen niet tot aan de rand van de betonnen vloer.
Marmer Schuren
Marmer Schuren
Lijmresten Wegschuren
Betonvloer Stralen
Beton Stralen
Betonvloer Stralen

Wat zijn de kosten voor het stofvrij stralen en of stofvrij schuren van een vloer?

Er zijn verschillende factoren die een meerprijs met zich meenemen. Hieronder enkele voorbeelden die invloed hebben op een standaard meterprijs voor het schuren en stralen:

 • Is er voldoende krachtstroom voorhanden? Grote machines vragen veel stroom, zo ook de schuurmachines, gritstraal machines en de industriële stofafzuiging. Voor het schuren dient minimaal 32A krachtstroom aanwezig te zijn. Voor het stralen zelfs 63A krachtstroom. Wij kunnen volledig selfsupporting werken met een krachtstroom aggregaat. Echter dit is dan wel van invloed op de meterprijs.
 • Zijn er veel beton randen die handmatig met kleine machines moeten worden nagelopen?
 • Is de vloer in zijn geheel vrij, of moeten we in gedeeltes werken
 • Zijn er liften, bouwliften aanwezig op locatie?
 • Wat is de situatie met betrekking tot vuilverwijdering?

Zo zijn er nog verschillende factoren. Het is raadzaam en verstandig is om even een afspraak te maken met een van onze adviseurs.

Wij inventariseren alles vrijblijvend, om zo een gepaste offerte aan te bieden

Kosten stofvrij stralen   

Onder de 100 vierkante meter hanteren we een vast tarief van minimaal € 1195,- exclusief de verschuldigde 21% btw en eventuele aggregaat indien krachtstroom 32 ampère niet aanwezig is. Afhankelijk van de hoeveelheid meters varieert de prijs van € 2,50 tot € 7,50 voor het stof-arm stralen.

Kosten stofvrij schuren

Onder de 50 vierkante meter hanteren we een vast tarief van minimaal € 1195,- exclusief de verschuldigde 21% btw en eventuele aggregaat indien krachtstroom 32 ampère niet aanwezig is. Afhankelijk van de hoeveelheid meters varieert de prijs van € 7,50 tot € 15,- voor het stofvrij schuren. Er wordt één fase geschuurd met metalen schuurschijven, deze zijn gebonden met kunststof diamant.

Leer mij kennen via mijn persoonlijke pagina. Voor vragen over dit onderwerp mag je mij altijd even mailen of bellen via 020 217 07 04.

Vond je dit interessant lees hier dan mijn andere blogartikelen.

Back To Top
×