Skip to content

STRALEN VAN NATUURSTEEN & BETON

Voor een esthetische en optisch betere uitstraling van beton en natuursteen die daarmee tevens antislip wordt

Een milieuvriendelijke manier voor het opruwen van beton en natuursteen 

Heeft u een grote betonvloer die erg vervuild is? Heeft u markeringen, oude coatings, epoxy, lijmresten en verflagen die u wilt verwijderen? Wilt u de gevel van uw pand een esthetisch en optische betere uitstraling geven? Dan is stralen waarschijnlijk de ideale oplossing voor u. Deze milieuvriendelijk methode van opruwen zorgt er tevens voor dat de oppervlakte antislip wordt. Lees hier alles over de verschillende mogelijkheden van stralen.

Wat is stralen van beton en natuursteen?

Stralen wordt toegepast door speciale straal machines, met een gesloten circuit. Die machines gooien minuscule kogeltjes tegen het oppervlakte met een zeer hoge snelheid. Door de impact of inslag van het grit verandert de structuur van het oppervlakte. Dit wordt ook wel opruwen genoemd.

Waarom natuursteen en beton stralen?

Er zijn verschillende redenen en doeleinden om beton of natuursteen te stralen:

  • Voor het reinigen en voorbereiden van grote betonoppervlaktes
  • Voor het verwijderen van markeringen
  • Voor het verwijderen van epoxy, lijmresten, verflagen of oude coatings
  • Voor het verbeteren van de antislip weerstand
  • Voor een esthetische en optisch betere uitstraling

Stralen is milieuvriendelijk, er kunnen grote oppervlaktes worden behandeld in korte tijd, er zijn geen extra schoonmaakkosten en er kan meteen worden begonnen met het aanbrengen van een nieuwe afwerklaag

Stofvrij beton stralen

We maken gemakshalve even onderscheid tussen het stralen van beton en natuursteen.

We hebben een hele pagina toegewijd aan het stralen van beton, waar u enorm veel informatie kunt lezen, zoals ook de voordelen en de nadelen van stofvrij beton stralen. Daarnaast hebben we ook een blog waar ingegaan wordt op het verschil tussen het stralen en het schuren van beton.

Kunnen alle natuursteen soorten gestraald worden?

Niet alle natuursteen soorten kunnen gestraald worden. Het stofvrij stralen kan alleen op marmer en graniet worden toegepast.

Keramische tegels, staal, asfalt en zoals gezegd beton, zijn oppervlaktes die perfect gestraald kunnen worden.

Beton Plafond Stralen
Betonvloer Stralen

Droogijs of gritstralen van natuursteen

Voor natuursteen zijn er eigenlijk 2 soorten van stralen. Via droogijs of via gritstralen. Van gritstralen zijn er twee varianten: zandstralen of vlamstralen. Wij leggen even uit wat ze inhouden en wanneer het toegepast kan worden.

a) Droogijs

Het stralen van natuursteen of gevels door middel van droogijs

Het voordeel bij het stralen van droogijs is dat het geen diep schurend effect heeft of geeft. Het stralen van natuursteen, door middel van droogijs, wordt veelal op zachte natuursteen soorten toegepast. Denk daarbij aan gevels van kalkzandsteen of deuromlijstingen van natuursteen die veelal buiten erg vervuild zijn geraakt door smog, uitlaatgassen en fijnstof. Het stralen van natuursteen, door het gebruik van droogijs, is minder belastend dan het stralen met zand.

b) Zandstralen

Het zandstralen onder lage druk van natuursteen

Zandstralen wordt toegepast op natuursteen soorten die zwaar verontreinigd zijn door graffiti’s, smogaanslag, roetaanslag en bijvoorbeeld verf. Bij het zandstralen van natuursteen treedt een schurende werking op. Voor zachtere natuursteen soorten is het niet verstandig deze te stralen met grit.

Zandstralen is samen met schuren, één van de agressiefste manieren om bijvoorbeeld gevels van natuursteen te behandelen. Overigens is het zandstralen met kwarts al sinds 1957 verboden. We spreken tegenwoordig dan ook over het gritstralen of het straalreinigen van natuursteen.

c) Vlamstralen

Bij het vlamstralen (ook wel branden genoemd) praten we over een geheel andere behandelmethode met een andere functie. We hebben een zeer uitgebreide en informatieve pagina over het vlamstralen of branden van natuursteen.

Beton Laten Stralen

Professioneel stralen door Pro Floor Care?

Pro Floor Care is specialist op het gebied van onderhoud en renovatie van beton en natuursteen. Wij hebben jarenlange ervaring, zijn VCA gecertificeerd en zijn actief voor zowel particulieren, als voor bedrijven en instellingen. Tevens bieden wij de mogelijkheid om bij ons een onderhoudscontract af te sluiten.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem gerust even contact met ons op. Dit kan telefonisch, per App of via ons online contact formulier.

Back To Top
×