Skip to content
beton schuren

Delaminatie aan beton

Betonherstel bij delaminatie

Geregeld komen we in de wereld van beton en natuursteen aparte dingen tegen. Wetten en regels van natuurkunde laten zich niet stoppen. Dit geldt ook bij delaminatie van een monoliet afgewerkte betonvloer. In dit artikel leggen wij uit wat delaminatie van beton is en wat er tegen gedaan kan worden.

Delaminatie van beton komt vaker voor dan men denkt. Het geeft veel economische schade en het kan niet altijd goed of op tijd worden herkend

Wat is delaminatie van beton?

Om dit goed uit te leggen, gaan we terug naar de meteorologie. Een ander woord voor delaminatie is namelijk “bomijs.” Maar wat is dan bomijs? Bomijs is een fenomeen dat optreedt bij water dat bevriest. Tijdens het bevriezen van het water ontstaat een laagje lucht, of niet bevroren water, tussen twee lagen ijs. Dit maakt het ijs onbetrouwbaar en zwak. Dit geldt ook voor een betonvloer waar delaminatie is opgetreden. Door de zwevende tussenlaag bij de harde onderlaag van beton en de dunne cementhuid op de tussenlaag, ontstaat een instabiele vloer. Deze instabiele betonnen toplaag is vaak een 2 tot 6 millimeter dik.

Hoe ontstaat delaminatie van beton?

Delaminatie van beton kan op verschillende manieren ontstaan. Hieronder enkele voorbeelden:

  • Een slechte hechting van betonlagen (prefab vanaf fabriek)
  • Agressieve materialen op het beton. Bepaalde lijm en siliconen kunnen de toplaag van het beton aantasten.
  • Wanneer een betonvloer tijdens of na het storten te snel wordt afgereid.
  • Roestend wapeningsstaal. Dit kan op den duur leiden tot delaminatie (betonrot).

Delaminatie van beton komt vaker voor dan men denkt. Delaminatie geeft veel economische schade en kan niet altijd goed of op tijd herkend worden.

Hoe herken je delaminatie in een betonvloer?

Een betonvloer, waar delaminatie is opgetreden, geeft holle klanken. Ook laat de toplaag van het beton spontaan los. Dit kunnen kleine tot grote beschadigingen zijn waarbij de onderliggende kiezel bloot komt te liggen. Bij het plaatselijk opsporen van delaminatie wordt er met een speciale ketting over de vloer geslepen. Door de verschillende klanken op het betonvloer kunnen de zwakke plaatsen worden herkend. Deze plekken kunnen worden behandeld.

Beton Schuren
Beton Schuren Met Schuurmachine
Beton Schuren

Hoe behandelen jullie delaminatie beton?

Bij beschadigde delen door delaminatie behandelen wij de betonvloer op verschillende manieren. Om de beschadigde betonlaag weer goed te kunnen herstellen, moeten we een nieuwe verse betonlaag creëren. Alleen het schuren van beton geeft namelijk te weinig resultaat. Als eerste zullen we de beschadigde toplaag moeten frezen of boucharderen. Door het frezen of boucharderen van beton, wordt een 4 tot 8 millimeter van de zwakke betonlaag afgeschraapt of geslagen. Nu komt er een verse, harde toplaag van beton naar boven.

Echter door het boucharderen of frezen blijft de nieuwe toplaag van het beton nog erg ruw. Na het frezen of boucharderen zullen we het beton nog moeten schuren met diamant. Nadat de verse betonlaag is afgeschuurd, is de vloer klaar voor een verdere behandeling. De betonnen vloer kan nu worden gecoat, geïmpregneerd of gepolijst.

Leer mij kennen via mijn persoonlijke pagina. Voor vragen over dit onderwerp mag je mij altijd even mailen of bellen via 020 217 07 04.

Vond je dit interessant lees hier dan mijn andere blogartikelen.

Back To Top
×