Skip to content

BETON SCHUREN

Waarom het schuren van beton zo belangrijk is en waarom u deze stap niet moet onderschatten

Het belang van het schuren van een betonvloer

Veel mensen onderschatten het belang van een betonvloer schuren, zien er de noodzaak niet van in, of vinden het zonde van het geld.

Het is echter een noodzakelijke stap, alvorens u de volgende stap kunt zetten. Wilt u bijvoorbeeld een nieuwe coating aanbrengen en u heeft nog lijmresten, dan moet u deze eerst schuren, anders hecht een coating niet goed. Goede coatings zijn duur, het alsnog schuren nadat een coating niet goed hecht maakt de kosten dubbel. Daarnaast kan het voorkomen dat een coating na jaren los laat, het beton moet dan geschuurd worden. Wilt u een industriële look door het beton te polijsten, ook dan moeten we een betonvloer eerst schuren.

Genoeg redenen en noodzaak voor het schuren van een betonvloer, alvorens u andere toepassingen aanbrengt. Graag leggen wij u alles uit wat betrekking heeft tot het schuren van beton, aan bod komen de volgende onderwerpen:

Beton Schuren

Beton stralen of beton schuren?

Twijfelt u of uw betonvloer geschuurd of gestraald moet worden? Wilt u meer weten over de verschillen en voordelen van stofvrij beton stralen of stofvrij beton schuren? Lees dan ons blog artikel hierover.

Artikel over beton stralen of beton schuren

Een betonvloer schuren, wanneer is dat nodig?

Oorzaken om beton te schuren of slijpen

Wanneer moet u een beton vloer schuren? Hieronder staan een aantal redenen en praktijk situaties beschreven.

Schuren van een verregende betonvloer

Is beton door een heftige regenbui getroffen kort na het storten? Dan moeten we de betonvloer schuren met diamant. De verregende toplaag van het beton verdwijnt door het schuren met diamant schijven. Hierdoor komt er een schone, nieuwe en harde toplaag van beton. Deze is na het schuren voorbereid om een nieuwe coating of verflaag aan te brengen. Ook kan beton hierna gepolijst worden.

Verwijderen van lijmresten op bestaand beton

Nadat er tapijt, linoleum of marmoleum is verwijderd, blijven er vaak lijmresten achter op de betonnen vloer. Onze specialisten schuren de lijmresten weg met diamant. Hierna is het beton weer gereed voor een nieuwe behandeling zoals nieuw tapijt of het aanbrengen van een beton coating. Soms wordt er ook voor gekozen om de geschuurde betonvloer hierna te laten polijsten, hierdoor ontstaat een industriële look. Lijmresten verwijderen van beton kan soms ook door het beton te stralen.

Loslatende coatings of verouderde coatings met diamant schuren

Deze coatings komen vaak voor in parkeergarages met als ondergrond beton. Coatings worden in zijn geheel weggeschuurd met diamant tot op het schone beton. Hierna kan er opnieuw een beton coating worden aangebracht.

Gevlinderd monoliet beton schuren voor een betere hechting

Het beton is te glad voor hechting van coatings of epoxy vloeren. De betonvloer wordt meestal in één fase met diamant geschuurd, na een goede reiniging kan er een beton coating worden aangebracht. Soms wordt er voor gekozen om beton te polijsten, ook dan moet een monoliet betonvloer eerst geschuurd worden.

Oneffenheden betonvloer wegwerken

Een betonnen vloer is nooit 100% vlak ook worden prefab betonkolommen of delen tegen elkaar aan gebouwd. Hierin ontstaan oneffenheden.De laatste oneffenheden worden weggewerkt door het beton te schuren.

Het vlak schuren of slijpen van een betonvloer

Dit gebeurt vaak bij ongelijke vloeraansluitingen, te ruw oppervlak of ander schade aan het beton die niet door het stralen of andere oplossingen kunnen worden verwijderd.

Verstoffende betonvloer schuren

Het komt vaak voor dat monolithisch afgewerkte betonvloeren stof blijven afgeven. De specialisten gaan dan het beton glad schuren. Nadat de betonvloer glad is geschuurd volgen er meestal nog extra maatregelen zoals het aanbrengen van curing compound, densifyer of een impregneermiddel.

Betonvloer polijsten

Voordat beton kan worden gepolijst moet het eerst geschuurd worden met diamant.

Foto’s schuur behandeling van betonnen werkblad

Hier ziet u een heel goed voorbeeld van het verschil tussen een betonnen werkblad, vóór en ná een schuur behandeling.

Beton geschuurd en gepolijst

Hoe werkt het schuren van een betonvloer?

Werkwijze voor het schuren van beton

Bij het schuren van een betonvloer komt er iets meer kijken dan een stukje beton of een opstaand betonnen randje wegschuren met een haakse slijper.

Betonvloeren hebben vaak grote oppervlaktes. Voor deze grote oppervlaktes hebben we speciale schuurmachines, die excentrisch draaien. Dit betekent dat er verschillende schuur- of slijpsegmenten, met ronddraaiende beweging, de toplaag van het beton afschuren of -slijpen.

Het schuren van een betonvloer gebeurt met diamant. De grofste schuurkorrel is 16/20 en wordt na deze fase steeds fijner. Dit wordt dan schuurkorrel 30/40, schuurkorrel 60/80 en schuurkorrel 140/150. Al deze schuursegmenten zijn van metaal, met daarin ruwe diamantkorrels. Alles wat er boven deze schuurkorrels komt aan fijnheid noemen wij het “polijsten van beton”.

Esthetisch beton schuren

Extra voordelen van beton schuren

Dan nog even dit …
Over het algemeen is het schuren van beton een noodzaak, maar tegenwoordig wordt het gebruik van beton ook veel esthetisch toegepast. Een geheel nieuwe methodiek die de laatste jaren veel voorkomt is het schuren en polijsten van nieuwe of bestaande betonvloeren met zware schuurmachines en diamant.

Buiten de esthetische meerwaarde, biedt door geschuurd of gepolijst beton ook nog andere voordelen. Meer over deze methodiek lichten we graag even uit in ons blog artikel over gepolierd beton

Beton stofvrij schuren doe je met een betonschuurmachine

Voordelen van stofarm beton schuren

Bij het schuren van een betonvloer is er een groot nadeel, er kan veel fijnstof of kwartsstof vrij komen. Echter…

Pro Floor Care werkt met schuurmachines die aangesloten staan op industriële stofzuigers, deze stofzuigers hebben hiervoor nog extra speciale fijnstof afscheiders. Door het vacuüm komt er een miniem aan stof vrij tijdens het glad schuren van betonvloeren.

Stofvrij schuren is een uitspraak in de volksmond, stofvrij schuren is onmogelijk. Specialisten noemen het schuren van beton dan ook “stofarm schuren”

Bij grote vloeroppervlaktes is het dan ook gewoon mogelijk om in gedeeltes te werken zonder dat er schade ontstaat door stofvorming. Wij werken met de meest hoogwaardige schuurmachines van Scanmaskin en industriële stofzuigers van het merk Pullman Ermator.

Foto’s schuur behandeling van een betonvloer

Hier ziet u hoe een betonvloer behandeld wordt middels een schuurmachine. Dit zijn twee verschillende locaties.

Schuren Van Beton
Beton Schuren
Beton Schuren
Beton Schuren

Kosten van beton schuren

Prijs van het schuren van beton

De prijs van beton schuren hangt af van het feit of u dit zelf wilt uitvoeren of laat doen door gespecialiseerde vakmannen. Doet u het zelf, dan heeft u enkel de kosten voor het huren van de vloerschuurmachines en het aankopen van de diamant blokken om het beton goed te schuren.

Echter is het schuren van beton een zeer specialistische aangelegenheid. U kunt ook gebruik maken van onze vrijblijvende offerte voor beton schuren. Hier kunt de situatie van uw betonvloer beschrijven en zelfs een aantal foto’s meesturen. Zo kunnen wij een goede inschatting maken van de werkzaamheden en de bijkomende kosten.

Sterk en duurzaam beton met de Pro Floor Care Superfloor

Een revolutionaire  behandelmethode voor een verouderde of nieuwe betonvloer

Deze nieuwe behandelmethode voor een betonvloer is revolutionair te noemen. In een paar stappen gaat u naar een duurzame oplossing en deze oplossing is eenvoudig. Een betonvloer die is geslepen en gepolijst volgens de Superfloor methode, heeft bijna geen extra onderhoud meer nodig. De aanvankelijke kosten zijn gelijk of zelfs lager dan traditionele vloeroplossingen. Echt een ongelooflijke revolutionaire behandelmethode.

Milieuvriendelijke betonvloer in hoogglans, met een eindeloze levensduur. Lees alles over de voordelen van een Superfloor!

Beton Schuren

Betonvloer laten schuren door professionals

Een betonvloer schuren is een tijdrovende klus die heel wat ervaring en expertise vereist. Laat u dit doen door een professioneel vakman, dan weet u zeker dat uw betonnen vloer goed geschuurd is en met het juiste materiaal.

Vraag een vrijblijvende offerte op

Veel gestelde vragen over het schuren van beton

Beton schuren: oma weet raadt!

Van tijd tot tijd krijgen wij vragen wat nu het nut is van het schuren van een betonvloer. Is het niet een grote extra kostenpost die echt nodig is? Wat extra brengt het?

Gemakshalve hebben wij een aantal veelvoorkomende vragen op een rijtje gezet. Beton schuren: de gouden raad van Tante Kaat!

Kun je beton schuren?

Ja, beton is goed te schuren mits er met juiste schuurmachines en juiste schuurschijven van diamant wordt gewerkt. Voor betonvloeren wordt gebruikt gemaakt van grote schuurmachines met planetair draaiende koppen en daaronder diamanten schijven.

Voor betonnen aanrechtbladen, vensterbanken of trappen, wordt gebruik gemaakt van kleine schuurmachines die met de hand te bedienen zijn. Ook voor deze machines geldt dat deze met een ronddraaiende beweging worden geschuurd. Uiteraard zijn alle schuurschijven behandeld met een diamanten binding waardoor beton eenvoudiger te schuren is.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van beton schuren, neem dan gerust even contact op met één van onze beton specialisten.

Waarom beton schuren?

Er zijn verschillende reden voor het schuren van een betonvloer.

Een betonnen vloer dient geschuurd te worden met diamant om zich te ontdoen van oude coatings of lijmresten. De kras vorming die hierna ontstaat op de betonvloer is tevens een goede basis voor de nieuwe aanhechting van een coating of lijm.

Als basis voor een gepolijste beton vloer moet het beton eerst geschuurd worden met diamant.

Om vlekken en doffe plekken te verwijderen schuren we beton met diamant.

Hoe schuur je een betonnen vloer?

Een betonvloer is goed te schuren mits er met de juiste materialen wordt gewerkt. Dit zijn meestal grote, speciale schuurmachines met roterende of planetair draaiende schuurkoppen. Onder deze schuurkoppen zitten speciale schuurschijven van metaal gebonden met diamant. Gekoppeld aan de schuurmachines, staan grote industriële stofzuigers, deze zorgen ervoor dat er stofarm gewerkt kan worden.

Lees meer over het stofvrij schuren van beton.

Wat zijn de betonvloer schuren kosten?

De prijs van beton schuren hangt af van verschillende factoren. Om hoeveel betonoppervlakte gaat het? Wat is de staat van het beton. Wilt u de klus zelf uitvoeren of laat doen door gespecialiseerde vakmensen?

Doet u het zelf, dan heeft u enkel de kosten voor het huren van de vloerschuurmachines en het aankopen van de diamant blokken om het beton goed te schuren.

Echter, het schuren van betonvloeren is een specialistische behandelmethode. Pro Floor Care is specialist in het behandelen van beton, zoals het schuren van betonvloeren. Neem gerust even contact met ons op. Dat kan gemakkelijk via mail, telefoon of App.

Back To Top
×