Ga naar hoofdinhoud

LEISTEEN SCHOONMAKEN & REINIGEN

Super praktische tips voor het specialistich reinigen en schoonmaken van leisteen volgens het 3 stappenplan

Leisteen schoonmaken? Alles wat u moet weten voor het reinigen van uw leisteen vloer

Leisteen is een metamorf gesteente, die door de druk van de natuur is gevormd. Leisteen staat bekend om zijn stevigheid en sierlijkheid. Daarentegen is leisteen niet heel hard, zodat het enigszins krasgevoelig is. Tevens is leisteen gevoelig voor zuren en moet u goed oppassen met het gebruik van schoonmaak- en reinigingsmiddelen. Op deze pagina vertellen wij u graag meer over de optimale mogelijkheden van het schoonmaken, reinigen en beschermen van leisteen. Aan bod komt:

De basis bij het zelf schoonmaken van leisteen tegels

Bij nieuwe leisteen vloeren hanteren we de volgende uitzonderingsregel voor een optimaal vloeronderhoud van uw natuursteen.

Nieuwe gelegde leisteen vloeren in de specie of in de mortel

Laat de vloer minimaal 6 tot 8 weken natuurlijk drogen. Indien uw vloerverwarming heeft, deze niet aanzetten! Houd u er rekening mee dat dit richtlijnen zijn en deze kunnen afwijken door natuur- of weersomstandigheden. In deze fase reinigt u de vloer alleen met schoon lauw water. Vlekken en lichte cementsluier op het leisteen, verwijdert u met de HMK R155 grondreiniger van Moeller Stone Care.

Nieuw gelegde leisteen vloeren die in de lijm zijn gezet

Voor leisteen vloeren die in de lijm zijn gezet, hanteren we het volgende tijdspad. U laat de vloer minimaal 3 tot 4 weken natuurlijk drogen (geen vloerverwarming aan). Houd u er rekening mee dat ook dit richtlijnen zijn en dat deze kunnen afwijken door verschillende weersomstandigheden. In deze fase reinigt u de leisteen vloer met schoon lauw water. Eventuele vlekken en lichte cementsluier verwijdert u met de HMK R 155 grondreiniger zuurvrij van Moeller Stone Care.

Graniet Bethel White
Graniet

Leisteen schoonmaken volgens het drie stappenplan: Reinigen, beschermen en onderhouden

Voor het schoon maken en het schoon houden van leisteen, hebben wij een speciaal 3 stappenplan samengesteld. Dit zal zorgen dat er uw leisteen vloer minder snel schade zal oplopen of minder snel erg vervuild zal raken. Dit voorkomt dat er actie ondernomen moet worden met speciaal reinigers, staalwol, schuur- en polijstschijven. Dus dat is natuurlijk wel zo fijn.

Ideaal als tips voor Braziliaans leisteem onderhoud en Portugees leisteen onderhoud.

1.) Leisteen reinigen

  1. U reinigt de vloer intensief met de zuurvrije grondreiniger de hmk r155. Doseer dit product met schoon water, zoals aangegeven op de fles.
  2. Laat het product goed inweken, circa 10 tot 20 minuten. Laat de grondreiniger nooit intrekken!
  3. Neem hierna het leisteen goed af met schoon water.

Voor het perfecte vloeronderhoud van leisteen, herhaalt u deze stap desgewenst nog eens. U laat de leistenen vloer nu 24 tot 48 uur drogen voor de volgende stap, het beschermen van leisteen.

Benodigdheden: Emmer of mopset. Schone dweil, mop of microvezeldoek.

Tip! Vet en olie achtige vlekken verwijdert u met de HMK R154 Lösefix of de speciale pasta van Moeller Stone Care de HMK R152 Olie en wasverwijderaar

2.) Leisteen beschermen of impregneren

Dit is de tweede stap in het onderhoud van leisteen; Het kleurverdiepen, coaten of impregneren.

  1. Schudt het gewenste beschermingsproduct goed voor gebruik.
  2. Breng het product aan in een verfbakje. Breng met een lakrolletje het product zo dun mogelijk aan, hoe dunner u het aanbrengt, hoe mooier het resultaat.
  3. Verwijder na enkele tot tientallen minuten het overtollig residu met een pluisvrije doek.

Tip! Probeer eens de HMK S235 Kleurverdieper mat of de HMK S237 Steenverzegeling met zijdeglans voor een prachtig effect. Overzicht van alle coatings, kleurverdiepers en imregneermiddelen van Moeller Stone Care.

Benodigdheden: Verfset ( lakroller met verfbakje ) van de grotere bouwmarkten zoals Praxis, Karwei of Gamma. Schone pluisvrije doek of microvezeldoek.

3.) Onderhoud leisteen vloer

Bij het onderhoud van leisteen hebben we 2 manieren: Het droog reinigen en het nat reinigen van natuursteen. We noemen dit kort periodiek reinigen, bijvoorbeeld dagelijks of wekelijks.

Droog reinigen van leisteen

Gebruik een zachte bezem, stofzuiger of wisser. Om minder vuil, zoals zand of vuil in uw huis tegen te gaan, zorgt u dat er een goede inloopmat ligt bij de voordeur.

Het nat reinigen van leisteen

Doe een scheutje groene zeep, carolin zeep of edelzeep HMK P324 in een emmer met lauw water. Breng het product aan met een dweil of mop. Laat het product natuurlijk opdrogen.

Voor een sterk belopen oppervlakte, wisselt u eenmaal per 4 à 5 keer af met de P323 Slijtvaste coating.

Voor heftige vervuiling op uw leisteen vloer gebruikt u de HMK R155 grondreiniger of de HMK R157 Intensieve tegelreiniger (alleen op leisteen vloeren waar geen kalk in zit) van Moeller Stone Care.

Benodigdheden: Emmer of mopset met een schone dweil, mop of microvezeldoek.

Leisteen onderhoud begint hier.

De fabrikant/leverancier is niet aansprakelijk voor directe of indirecte gevolgen van het niet juist toepassen van de door haar geleverde producten. De enige verplichting van de fabrikant/leverancier is het product te vervangen welke niet geschikt is bevonden. Men dient vooraf vast te stellen of het te gebruiken product geschikt is voor het beoogde doel; deze vaststelling geschiedt op eigen risico.
Pro Floor Care Helpt En Adviseert

Hulp nodig met het schoonmaken van Leisteen?

Twijfelt u of u wel de juiste producten gebruikt, of de juiste manier toepast bij het schoonmaken of reinigen van uw leisteen vloer? Geen probleem, bel, app of neem contact met ons op. Wij voorzien u graag van informatie en staan voor u klaar.

Vrijblijvende offerte leisteen vloer
Back To Top
×