Skip to content

LEISTEEN SOORTEN

Leisteen, een gebladerd, fijnkorrelig metamorf gesteente, verkrijgbaar in vele soorten

Leisteen, stevig en sierlijk

Leisteen is eigenlijk klei dat is omgevormd onder hoge druk. Leisteen wordt geprezen vanwege de stevigheid en aantrekkelijke uitstraling. Er zijn verschillende soorten en die benoemen we op deze pagina:

Verschillende leisteen soorten

Er zijn verschillende soorten leisteen, waarvan de Noorse variant misschien wel de bekendste is. De diverse soorten leisteen zijn afhankelijk van de oorsprong. Belangrijke factoren zijn onder andere het organisch gehalte, korrelgroottepercentages. vetgehalte enz. Maar ook andere eigenschappen, zoals slijtvastheid, vorstbestendigheid en hardheid zorgen voor het onderscheid van de diverse soorten.

Qua kleurstelling, komt leisteen voornamelijk voor in de kleuren donkergroen, donkerbruin, donkergrijs en zwart. Zo is Noorse lei zilver of antraciet. Chinese lei geeft een roodbruine roest af. De kleur hangt voornamelijk af van de aanwezigheid van koolstof en ijzer.

In Europa is de grootste producent van leisteen en wordt met name ontgonnen in Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Portugal en Italië. Brazilië is wereldwijd de tweede grootste plek waar leisteen wordt gewonnen. Wereldwijd is leisteen ook te vinden in de Verenigde Staten, Australië, China en het Noordpoolgebied.

Hierbij vindt u een overzicht van de vele leisteen soorten die op de bewezen manier van “het reinigen, beschermen en onderhoud” behandeld kunnen worden. Reinigen en impregneren is op deze leisteen soorten veelal van toepassing:

 • Noorse leisteen
 • Mustang leisteen
 • Braziliaans leisteen
 • Braziliaanze leisteen
 • Chinese leisteen
 • Chinees leisteen
 • Mongoolse leisteen
 • Noors leisteen
 • Black Slate leisteen
 • Peacock leisteen
 • Belgische leisteen

Toepassingen van leisteen

De bekendste toepassingen van leisteen zijn misschien de schrijfplankjes (schrijflei), de naambordjes, dakpannen of pantser als onderdeel van een wapenuitrusting.

Wist u dat “schone lei” verwijst naar het gebruik van leisteen in schoolborden?

Leisteen wordt ook veel toegepast in vloeren. Noorse lei is daar een voorbeeld van. Fijne bijkomstigheid is dat slijtage niet zal opvallen in verband met de schilfering.

Daarnaast heeft leisteen heeft de eigenschap om warmte goed te begeleiden, dus dat is tevens ook een fijne bijkomstigheid.

Leisteen optimaal onderhouden

Het schoonmaken, reinigen of onderhouden van leistenen vloeren, eigenlijk welke behandeling dan ook, is specialistische aangelegenheid. Dit kunt u zelf doen of uit laten voeren door deskundigen.

Wij hebben een speciale pagina gemaakt voor praktische tips voor het schoonmaken en beschermen van leisteen. Doe er u voordeel mee. Heeft u vervolgens nog hulp nodig, dan kunt u altijd bij ons aankloppen.

Back To Top
×