skip to Main Content

HARDSTEEN SCHOONMAKEN & REINIGEN

Tips en uitleg voor het schoonmaken en reinigen van hardsteen soorten, zoals Belgisch hardsteen of Chinees hardsteen

Chinees en Belgisch hardsteen laten glimmen

U heeft doffe vlekken op uw hardstenen aanrechtblad of keukenblad, of hardsteen vloer? U wilt het hardsteen schoonmaken met groene zeep, lijnzaad olie of schoonmaakazijn? Let goed op! Hardsteen is een kalksteen die heel gevoelig is voor zuren. Als u verkeerde materialen of schoonmaakmiddelen gebruikt, dan is de kans groot dat het hardsteen beschadigd raakt en misschien wel onherstelbaar. Graag leggen wij u hier uit wat u wel en wat u niet moet doen.

Wat is Belgisch hardsteen?

Belgisch hardsteen, arduin of blauw steen, zijn verschillende benamingen voor deze zachtere grijs tot blauwe kalksteen soort. Deze kalksteen soort bevat wel meer dan 85% aan kalk. Dit maakt hardsteen gevoelig voor iedere vorm van zuur aantasting. Limonade met prik, vruchtensappen of schoonmaak producten waar enige vorm van zuur inzit, zullen de hardsteen toplaag aantasten. Deze vlekken worden altijd doffer en de toplaag voelt poreus aan. Het is dus zaak om hardsteen met de juiste producten schoon te maken en hardsteen op de juiste manier te onderhouden. Dat leggen wij u hier uit.

Blauwe hardsteen reinigen en schoonmaken in de praktijk

Waarmee kun je hardsteen schoonmaken? Hoe maak je Chinees hardsteen schoon? Hoe maak je een hardstenen aanrecht schoon?

Zomaar een aantal vragen met betrekking tot het optimaal laten glimmen van hardsteen. In de praktijk merken dat mensen al snel een aantal onderhouds- en schoonmaakproducten voor hardsteen gebruiken. Hieronder een lijstje met de meest voorkomende gevallen in de praktijk. Wij leggen u graag kort en bondig uit of dit wel verstandig is of hoe u er verstandig mee op dient te gaan.

Belgisch hardsteen schoonmaken met azijn

Toggle content goes here, click edit button to change this text.

Chinees hardsteen schoonmaken met groene zeep

Toggle content goes here, click edit button to change this text.

Belgisch hardsteen onderhoud met lijnzaadolie

Toggle content goes here, click edit button to change this text.

Arduin keukenblad onderhoud

Toggle content goes here, click edit button to change this text.

Zelf hardsteen schoonmaken

U wilt uw blauwe hardsteen reinigen? U wilt het onderhoud van Belgisch hardsteen zelf doen?
Graag leggen wij u basis uit bij het zelf schoonmaken van hardsteen, zoals vloeren, keukenbladen of aanrechtbladen van Belgisch hardsteen, Chinees hardsteen of bijvoorbeeld Iers hardsteen.

Bij nieuwe vloeren hanteren we de volgende uitzonderingsregel voor een optimaal vloeronderhoud van uw hardsteen. Graag leggen wij dit eerst dit even uit, voor we ons 3 stappenplan voor het onderhoud en schoonhouden van hardsteen uitleggen.

Nieuw gelegde Belgisch hardstenen vloeren in de specie of in de mortel

Laat de vloer minimaal 6 tot 8 weken natuurlijk drogen. Houd er rekening mee dat dit richtlijnen zijn en deze kunnen afwijken door natuur- of weersomstandigheden. In deze fase reinigt u de vloer alleen met schoon lauw water. Vlekken en lichte cementsluier verwijdert u met neutrale reinigers.

Nieuw gelegde hardsteen vloeren die in de lijm zijn gezet

Voor nieuw gelegde hardsteen vloeren die in de lijm zijn gezet, hanteren we het volgende tijdspad. U laat de vloer minimaal 3 tot 4 weken natuurlijk drogen. In deze fase reinigt u de vloer met schoon lauw water. Eventuele vlekken en lichte cementsluier verwijdert u met neutrale reinigers van Akemi, HG of Moeller Stone Care.

! In beide gevallen: Gebruik geen alkalische reinigers en/of zuurhoudende reinigers. Deze beschadigen namelijk uw hardsteen.

Houdt u er rekening mee dat ook dit richtlijnen zijn en dat deze kunnen afwijken door verschillende weersomstandigheden.

Beschadigd Hardsteen Door Zuur
Belgisch Hardsteen Impregneren Met Kleurverdieper
Gepolijst En Geïmpregneerd Hardsteen

Drie stappenplan van Belgisch hardsteen onderhoud voor het schoonhouden van uw hardsteen

Wij hebben een 3 stappen plan opgesteld, die ervoor zorgt, dat uw hardsteen zo optimaal mogelijk, glanzend en schoon blijft. Dit is Belgisch hardsteen onderhoud volgens het drie stappenplan: Namelijk reinigen, beschermen en periodiek onderhouden.

1.) Belgisch hardsteen reinigen

U reinigt de vloer intensief met een neutrale reiniger,  speciaal voor natuursteen. Doseer dit product met schoon water, zoals aangegeven op de fles. Laat het product goed inweken, circa 10 tot 20 minuten. Laat reinigers nooit intrekken of opdrogen! Neem hierna het Belgisch hardsteen goed af met schoon water. Voor het perfecte vloeronderhoud van het hardsteen herhaalt u deze stap desgewenst nog eens. U laat de hardstenen vloer nu 24 tot 48 uur drogen voor de volgende stap, het beschermen van Arduin of Belgisch hardsteen.

Benodigdheden: Emmer of mopset. Schone dweil, mop of microvezeldoek.

Tip! Vet en olie achtige vlekken verwijdert u met oplosmiddelen zoals thinner, wasbenzine of lösefix.

2.)  Hardsteen beschermen of impregneren

De tweede stap in het onderhoud van hardsteen; Het kleurverdiepen, coaten of impregneren. Schud het gewenste bescherming product goed voor gebruik. Breng het product aan in een verfbakje. Breng met een lakrolletje het product zo dun mogelijk aan, hoe dunner u het aanbrengt, hoe mooier het resultaat. Verwijder na enkele tot tientallen minuten het overtollig residu met een pluisvrije doek.

Tip! Hardsteen donker maken, of hardsteen impregneren, is op basis van gekookte lijnzaadolie. Er zijn hierin veel verschillende leveranciers die deze producten leveren.

Benodigdheden: Verfset ( lakroller met verfbakje ) van de grotere bouwmarkten zoals Praxis, Karwei of Gamma. Schone pluisvrije doek of microvezeldoek.

3.) Onderhoud hardstenen vloer

Bij het onderhoud van Belgisch hardsteen hebben we 2 manieren; droog en nat reinigen van natuursteen. We noemen dit kort periodiek reinigen, bijvoorbeeld dagelijks of wekelijks.

Droog reinigen van hardsteen: Gebruik een zachte bezem, stofzuiger of wisser. Om minder vuil, zoals zand of vuil in uw huis tegen te gaan, zorgt u dat er een goede inloopmat ligt bij de voordeur.
Nat reinigen van hardsteen: Doe een scheutje groene zeep, carolin zeep of Marseille zeep in een emmer met lauw water. Breng het product aan met een dweil of mop. Laat het product natuurlijk opdrogen.

Benodigdheden: Emmer of mopset met een schone dweil, mop of microvezeldoek.

Beschadigd Hardsteen Door Zuur

Hardsteen onderhoud door specialisten?

Wilt u uw hardsteen onderhoud graag door specialisten laten uitvoeren? Pro Floor Care helpt u graag verder. Vraag snel een vrijblijvende offerte op, of neem even contact met ons op. Dit kan via ons contact formulier, maar kan ook direct per telefoon of App.

Offerte opvragen voor hardsteen onderhoud

Hardsteen vloer zelf repareren

Mocht u tijdens het reinigen kleine beschadigingen tegenkomen, dan kunt u deze tegenwoordig eenvoudig zelf herstellen met de speciaal ontwikkelde reparatiemortels, pasta’s en epoxys voor natuursteen. Deze zijn ook uitermate geschikt voor het repareren van Belgisch hardsteen  en Chinees hardsteen. Verder hebben wij een aparte pagina voor het repareren van hardsteen, waar u veel alles kunt lezen over het hardsteen reparatie.

Back To Top
×