skip to Main Content

Hoe impregneer ik hardsteen?

Belgisch hardsteen beschermen tegen vuil en vocht

Alle oplossingen en verschillen die er komen kijken bij het impregneren van Chinees , Iers of Belgisch hardsteen.

  • Airless – impregneermiddel wordt onder druk verneveld aangebracht. Dit gebeurt vaak bij grotere hardsteen oppervlaktes zoals vloeren en gevels. Over het algemeen worden impregneermiddelen op basis van water en nano acrylpolymeren airless aangebracht. Deze impregneermiddelen hebben geen extra effect op het oppervlakte van het hardsteen. Glans en kleur worden niet hoger of beter.
  • Verfroller of kwast – impregneermiddel wordt aangebracht in een verfbakje, door het kruislings rollen raken we het gehele oppervlakte van het hardsteen. Hierdoor hebben we een volledige dekking van het impregneermiddel. Nadat het product een paar minuten is ingetrokken, wordt het overtollig residu weggehaald met een microvezeldoek. Deze manier wordt veelal toegepast in kleinere ruimtes, aanrechtbladen en natte ruimtes. Deze behandeltechniek wordt veelal toegepast met impregneermiddelen op oliebasis of toevoeging van lijnzaad olie. Producten op oliebasis of lijzaadolie hebben vaak een extra effect op het hardsteen. Het hardsteen krijgt een voller en donkerdere uitstraling.

Impregneren, hydrofoberen of coaten van hardsteen?

Wat zijn de grote verschillen tussen impregneren hydrofoberen of coaten?

Impregneren

Impregneren van Belgisch hardsteen. Letterlijk gezegd we gaan een vaste stof verzadigen met een vloeistof. In dit geval is het hardsteen de vaste stof. Het impregneermiddel is in dit geval de vloeistof. Door de verzadiging van het impregneermiddel in de toplaag van het natuursteen krijgt het specifieke eigenschappen zoals vuil, water, vocht en grafiti afstotend. Impregneermiddelen hebben een bredere toepassing, zo zijn er nog veel impregneermiddelen op oliebasis en met oplosmiddelen. Vernieuwde technieken zoals nano impregnanten of impregneermiddel op waterbasis zien we steeds vaker. Impregneren wordt op gevels en vloeren van hardsteen toegepast. Impregneren wordt vaak als laatste afwerking toegepast na het schuren en polijsten van hardsteen

Hydrofoberen

Hydrofoberen van hardsteen wordt veel toegepast op gevels. “Hydro” betekent water, en “foberen” betekent afstoten. Bij het hydrofoberen spreken we dan over het waterafstotend maken van Belgisch hardsteen. Hydrofoberen wordt veelal op gevels toegepast. En in mindere maten op vloeren van hardsteen. Bijna alle hydrofoboren zijn op waterbasis of nano acrylpolymeren.

Coaten

Het coaten van hardsteen. Op de toplaag van het hardsteen wordt een laag coating aangebracht. Deze laag trekt nauwelijks  in het hardsteen en is vaak op basis van twee componenten die zeer snel uithardt. Coatings op hardsteen worden aangebracht om gedeeltes van vloeren of traptredes antislip te maken. Deze manier van behandelen wordt veelal uit veiligheidsoogpunt toegepast. Esthetisch is dan ondergeschikt aan de uitstraling van hardsteen.

Pro Floor Care Helpt En Adviseert
Back To Top
×