Skip to content

HARDSTEEN IMPREGENEREN

Impregneer uw Belgisch hardsteen met een water- en vuilafstotende laag en bescherm het tegen vuil en vocht

Belgisch hardsteen beschermen tegen vuil en vocht

Belgisch hardsteen, zoals op vloeren, wastafels, aanrechtbladen of keukenbladen, vragen in principe niet heel veel aandacht. Wanneer deze hardstenen oppervlakten regelmatig gereinigd worden met een geschikte zeep, dan is dit vaak afdoende. Er zijn echter situaties waarin een Belgisch hardsteen wat extra bescherming kan gebruiken. Zeker in natte ruimtes, of bijvoorbeeld in de keuken, is het fijn als uw Belgisch hardsteenvloer vuil, vet en waterafstotend is. Dit kan worden bereikt door het impregneren van het Belgische hardsteen en daar vertellen wij u hier graag meer over. Hier brengen wij de volgende onderwerpen onder de aandacht:

Waarom Belgisch hardsteen impregneren?

De grote voordelen van het impregneren van hardsteen

Naast het in glans herstellen van hardsteen, zoals een hardstenen aanrechtblad, hardsteen keukenblad, hardstenen wastafel of hardstenen vloer, zijn er nog bijkomstige voordelen:

  • Door impregneren, is het hardsteen beschermd tegen het intrekken van vuil en vocht
  • Door impregneren, voorkomt u algen- en schimmelgroei op hardsteen
  • Door impregneren, maakt u het hardsteen buitenshuis waterdicht (oftewel waterafstotend) en wordt zo minder aangetast door bijvoorbeeld zure regen
  • Door een extra beschermde laag, is uw hardsteen gemakkelijker te reinigen en behoudt langer zijn schoonheid

Hardsteen of Belgisch hardsteen. Wat is het verschil?

Belgisch hardsteen is eigenlijk een soort van hardsteen. Een hardsteen met andere benaming.
Er zijn verschillende soorten hardsteen, zoals Vietnamees hardsteen, of Iers hardsteen. Maar Belgisch hardsteen is wel de bekendste hardsteen soort en wordt ook wel Arduin, Blauwe Steen of Petit Granit genoemd. Vandaar dat hardsteen vaak direct gepraat wordt over hardsteen in het algemeen.

Hoe impregneer ik hardsteen?

Impregneren van hardsteen betekent eigenlijk het verzadigen van het hardstenen oppervlak met een impregneervloeistof. De poriën van het hardsteen worden opgevuld ren zo ontstaat er een water- en vuilafstotende laag. Daardoor is het hardsteen gebruiksvriendelijker en gemakkelijker te onderhouden.

Alle oplossingen en verschillen die er komen kijken bij het impregneren van Chinees , Iers of Belgisch hardsteen:

Techniek 1: Airless impregneren van hardsteen

Bij deze techniek wordt het impregneermiddel onder druk verneveld aangebracht. Dit gebeurt vaak bij grotere hardsteen oppervlaktes zoals vloeren en gevels. Over het algemeen worden impregneermiddelen op basis van water en nano acrylpolymeren airless aangebracht. Deze impregneermiddelen hebben geen extra effect op het oppervlakte van het hardsteen. Glans en kleur worden niet hoger of beter.

Techniek 2: Impregneren van hardsteen met verfroller of kwast

Bij deze techniek wordt het impregneermiddel aangebracht in een verfbakje. Door het kruislings rollen raken we het gehele oppervlakte van het hardsteen. Hierdoor hebben we een volledige dekking van het impregneermiddel. Nadat het product een paar minuten is ingetrokken, wordt het overtollig residu weggehaald met een microvezeldoek.

Deze manier van impregneren wordt veelal toegepast in kleinere ruimtes, aanrechtbladen en natte ruimtes. Deze behandeltechniek wordt veelal toegepast met impregneermiddelen op oliebasis of toevoeging van lijnzaad olie. Producten op oliebasis of lijzaadolie hebben vaak een extra effect op het hardsteen. Het hardsteen krijgt een voller en donkerdere uitstraling.

Foto’s van een impregneer behandeling van hardsteen

Bij deze een aantal impressies van het impregneren van een hardsteen vloer.

Hardsteen Polijsten
Hardsteen Polijsten
Hardsteen Polijsten En Impregneren

Impregneren, hydrofoberen of coaten van hardsteen?

Impregneren hydrofoberen of coaten… Het lijkt allemaal erg op elkaar en worden vaak door elkaar gehaald. Wat zijn nu eigenlijkde grote verschillen tussen impregneren, hydrofoberen of coaten?

Wij hebben voor u deze 3 technieken even op een rijtje gezet:

Impregneren van Belgisch hardsteen

Letterlijk gezegd gaan we een vaste stof verzadigen met een vloeistof. In dit geval is het “hardsteen” de vaste stof. Het “impregneermiddel” is in dit geval de vloeistof. Door de verzadiging van het impregneermiddel in de toplaag van het natuursteen, krijgt het specifieke eigenschappen, zoals vuil-, vlek-, water-, vocht- en graffiti afstotend.

Impregneren wordt op gevels en vloeren van hardsteen toegepast. Impregneren wordt vaak als laatste afwerking toegepast na het schuren van harsteen en polijsten van hardsteen.

Hydrofoberen van Belgisch hardsteen

Hydrofoberen van hardsteen wordt veel toegepast op gevels. “Hydro” betekent water en “foberen” betekent afstoten. Bij het hydrofoberen spreken we dan over het waterafstotend maken van Belgisch hardsteen. Zoals gezegd, wordt hydrofoberen veelal op gevels toegepast en in mindere maten op vloeren van hardsteen. Bijna alle hydrofoboren zijn op waterbasis of nano acrylpolymeren.

Coaten van Belgisch hardsteen

Op de toplaag van het hardsteen wordt een laag coating aangebracht. Deze laag trekt nauwelijks in het hardsteen en is vaak op basis van twee componenten die zeer snel uithardt. Coatings op hardsteen worden aangebracht om gedeeltes van vloeren of traptredes antislip te maken.

Het coaten van hardsteen verandert wel het uiterlijk, de natuurlijke glansvorm en daarmee de uitstraling van hardsteen. Het voorziet het hardsteen van een lichte glans. Deze manier van behandelen wordt daarom veelal uit veiligheidsoogpunt toegepast. Esthetisch is dan ondergeschikt aan de uitstraling van hardsteen.

Belgisch hardsteen impregneren met kleurverdieper

Hulp nodig bij het impregneren van hardsteen?

Wilt u uw hardsteen, zoals hardstenen wasbakken, keukenbladen of hardstenen vloeren professioneel laten impregneren en onderhouden? Pro Floor Care helpt u graag verder. Neem even contact met ons op. Dit kan via ons contact formulier, maar kan ook direct per telefoon of App.

Afspraak maken voor het impregneren van uw marmer
Back To Top
×