Skip to content

HARDSTEEN SCHUREN of SLIJPEN

Voor het machinaal verwijderen van krassen, slijtageplekken, doffe vlekken en ongelijkheden in een Belgisch hardsteen vloer

De noodzaak van het schuren of slijpen van blauwe hardsteen

Er zijn verschillende technieken om een hardstenen vloer, met slijtageplekken, doffe vlekken, krassen of grote oneffenheden, op te knappen. Denk aan het coaten, kristalleren of polijsten van hardsteen. Echter, soms voldoen deze technieken niet (meer) en moet het hardsteen worden geschuurd met speciale schuurmachines. Enfin, lees hier alles over ‘de noodzaak’ van het schuren van hardsteen. Aan bod komen de volgende aspecten:

Waarom hardsteen schuren?

Wanneer overige behandeltechnieken voor hardsteen niet meer voldoen …

Er ontstaan altijd gebruikerssporen op hardsteen vloeren. Denk aan zuur, etsvlekken of loopsporen en vervuiling die de vloer grauw en dof maken. Dit doet vaak af aan de esthetische uitstraling van het hardsteen.

Door deze kleine krasjes, beschadigingen en het doffe oppervlakte van het hardsteen, wordt de hardsteen vloer nog gevoeliger voor vervuiling en vocht. Dan wordt het tijd om het harsteen te behandelen. Het kan zijn dat het polijsten van hardsteen afdoende is. Maar is de staat van het hardsteen dermate slecht, dan moet u toch denk aan het schuren en/of slijpen van hardsteen.

Bij hoogteverschillen wordt het schuren van hardsteen ook toegepast. Deze hoogteverschillen geven vaak een verstorend beeld qua glans op de hardsteen vloer.

Wij kunnen het hardsteen volledig renoveren door het schuren

Wat doen jullie met het slijpen of schuren van hardsteen?

Hoe gaat het schuren van hardsteen in zijn werk

Onze Pro Floor Care specialisten vernieuwen beschadigde, versleten of zwaar vervuilde hardsteen vloeren, door deze te schuren met diamant. Schuren of slijpen van hardsteen is een oppervlaktebehandeling, waarbij doorgaans 0,5 tot 3 mm van de toplaag van het hardsteen wordt afgeslepen. Dit gebeurt met speciale schuurmachines voorzien van roterende diamantschijven.

Tijdens de specialistische behandeling worden beschadigingen en gebruikssporen verwijderd, door grofkorrelige schuursegmenten over het hardsteen te schuren. Vervolgens wordt het oppervlak herhaaldelijk geschuurd met steeds fijnere segmenten waardoor de toplaag steeds dichter en fijner van structuur wordt. Na verschillende schuurfases stappen we over naar het hardsteen polijsten.

Foto’s behandeling machinaal schuren van hardsteen

Hieronder ziet u een aantal resultaten van een harstenen vloer na een schuur behandeling.

Hardsteen Polijsten
Hardsteen Polijsten
Hardsteen Polijsten En Impregneren

Op wat voor manier schuren jullie hardsteen?

Technieken om hardsteen te schuren

De specialisten van Pro Floor Care schuren hardsteen vloeren of hardsteen aanrechtbladen op twee manieren, die wij u graag even uitleggen:

Techniek 1: Nat schuren van hardsteen vloeren

Het nat schuren van hardsteen gebeurt in verschillende fases:

  1. Muren, deuren en kastjes worden afgeplakt met afplak folie. Onze specialisten plakken af tot 140 cm
  2. Het hardsteen wordt geschuurd met korrel of grid 30. De gehele toplaag verdwijnt en voegen komen voor 80 tot 90% gelijk te liggen met het geschuurde hardsteen.
  3. Eventuele diepe beschadigingen, afgebroken stukjes en beschadigde voegen worden hersteld met een 2-componenten steenlijm. Deze steenlijm wordt speciaal op kleur aangemaakt. Door de snelle droging van de steenlijm kan er tijdig worden doorgepakt naar de volgende schuurfase.
  4. Het hardsteen schuren gebeurt nu met een fijnere korrel of grid van 60. Hierdoor worden opgevulde beschadigingen of voegen gelijk geschuurd aan het hardsteen oppervlakte. Ook verdwijnt de ergste krasvorming van de eerste schuurfase.
  5. In deze fase wordt er nog fijner geschuurd. met een korrel of grid van 120 is de krasvorming verdwenen. Het hardsteen heeft nu nog een doffe uitstraling. Na deze fase wordt er overgestapt naar het polijsten. Het zogeheten hardsteen polijsten gebeurt met andere hulpmaterialen.

Techniek 2: Droog schuren van hardsteen

Het droog schuren van hardsteen vloeren, met diamant gebonden schuurschijven, wordt op dezelfde manier toegepast zoals eerder beschreven. Echter, tijdens het droogschuren wordt een vacuüm gecreëerd met een industriële stofzuiger. Door het vacuüm komt er nagenoeg geen fijnstof vrij.

Droog schuren van hardsteen wordt toegepast in omgevingen waar het niet mogelijk is om met water te werken, denkt u dan aan kantoren, metro of treinstations.

Hardsteen Laten Slijpen Of Schuren

Hardsteen laten slijpen of schuren door Pro Floor Care?

Pro Floor Care is specialist op het gebied van onderhoud en renovatie van beton en natuursteen, zoals Belgisch -, Vietnamees –  of Iers hardsteen. Wij hebben jarenlange ervaring, zijn VCA gecertificeerd en zijn actief voor zowel particulieren, als voor bedrijven en instellingen.

Heeft u een hardstenen vloer, hardsteen aanrechtblad of keukenblad met slijtageplekken, doffe vlekken, krassen of grote oneffenheden? Pro Floor Care kan u helpen om uw hardsteen weer vlak en glanzend te krijgen.

Neem vrijblijvend contact met ons op. Dit kan door de verschillende online formulieren, of per email, telefoon, of zelfs per App.

Afwerken en beschermen van hardsteen

De finishing touch

Als het hardsteen eenmaal geschuurd of geslepen is, dan moet het nog afgewerkt en beschermd worden. Een bijkomstig voordeel is, dan dit ervoor zorgt dat uw hardsteen vloer of blad veel gemakkelijker te onderhouden is en schoon te maken zal zijn!

Afwerken doen we via het polijsten van hardsteen. Het beschermen doen we via het impregneren van hardsteen. Ook deze behandeltechnieken beschrijven wij in detail

Back To Top
×