Skip to content

HARDSTEEN POLIJSTEN

Polijsten is een relatief goedkope, maar ook de snelste manier, om uw Belgisch hardsteen weer te laten glanzen

Uw hardsteen weer glanzend als nieuw

Het is helaas niet te vermijden. Uw Belgisch hardstenen vloer verliest haar glans en wordt dof. Het is een natuurlijk slijtageproces. Maar er is een oplossing. Na het polijsten van hardsteen, zoals een hardstenen aanrechtblad of vloer, zal deze een prachtig uitstraling krijgen. Dit is dus ook de perfecte techniek voor een lang, glanzend en blijvend resultaat. Lees hier alles over het polijsten van hardsteen, onder de aandacht brengen wij:

Wanneer hardsteen polijsten?

Wanneer het hardsteen niet te erg is aangetast en geen zware machines hoeven worden ingezet, dan is het polijsten van Belgisch hardsteen een mooie en perfecte oplossing. Wij laten uw hardsteen weer mooi glimmen door deze te polijsten. Door het polijsten verdwijnen doffe vlekken en zeer oppervlakkige krasjes binnen een mum van tijd.

Een zeer mooie en prijs gunstige oplossing als schuren of slijpen van hardsteen niet nodig is

Foto’s van het polijsten van hardstenen vloeren

Bij deze een aantal impressies van het polieren van een hardstenen vloer.

Hardsteen Polijsten
Hardsteen Polijsten
Hardsteen Polijsten En Impregneren

Hoe polijst je hardsteen?

Hieronder leggen wij in verschillende stappen uit wat het polijsten van een hardsteen vloer precies inhoudt:

Stap 1. Licht opschuren van hardsteen met diamanten schuurschijven

De hardsteen vloer of het aanrechtblad van hardsteen wordt met een speciale schuurmachine licht opgeschuurd. Dit gebeurt met speciale schuurschijven, die zijn gebonden met diamant. Door het schuren, met de speciale schuurschijven, verdwijnen de doffe plekken en lichte oppervlakkige krasjes.

Resultaat van deze stap: Uw hardsteen is na deze fase nog zeer gevoelig voor vlek en vuil opname. Ook is er nog een minimale glans aanwezig.

Stap 2. Verder opschuren van hardsteen met fijnere schuurschijven

We spreken nu echt over het hardsteen polijsten. We gaan nog steeds met een speciale schuurmachine te werk. Hieronder doen we nu een fijnere schuurschijf, die ervoor zorgt dat het hardsteen meer gaat glanzen.

Resultaat van deze stap: Doffe plekken en krassen zijn nu niet meer zichtbaar. We noemen dit licht gezoet hardsteen.

Deze stap van steeds fijner polijsten op je hardsteen vloer wordt vaak nog een paar keer herhaald met steeds fijnere schuur- of polijstschijven. Hierdoor wordt de glans steeds intensiever.

Resultaat van deze stap: Krasjes en doffe plekken zijn in zijn geheel verdwenen. We noemen dit na afloop gezoet, verzoet of gepolijst hardsteen. Is de glans dan nog nog niet hoog genoeg, dan kunnen we met een speciaal poeder het hardsteen nog meer laten glanzen of glimmen.

Licht gezoet hardsteen is het nog fijner polijsten van hardsteen

Stap 3. Impregneren van hardsteen

Als laatste in het proces bij het hardsteen polijsten impregneren wij de vloer of het aanrechtblad in zijn geheel. Het voordeel van het impregneren is dat het Belgisch hardsteen weer mooi intens donker wordt. Tevens is het hardsteen weer goed beschermd en werkt het vertragend tegen het binnendringen van vuil en vocht.

Wij hebben een speciale pagina waar we alles uitleggen over het impregneren van hardsteen.

Wat is gezoet hardsteen

Het zoeten van hardsteen

Het zoeten van hardsteen is een begrip of verbastering op het “polijsten”. Het zoeten is niet meer dan een bewerkte machinale afwerking op hardsteen. Bij het zoeten wordt de oppervlakte van het hardsteen geschuurd. Dit kan met verschillende korrelgroottes. Door de verschillende korrelgroottes krijgt het hardsteen verschillende uitstralingen. We hebben 3 afwerkingen:

Licht gezoet hardsteen

Als gewerkt wordt met een zeer grove korrelgrootte, dan ontstaat er een matte of doffe lichtgrijze kleur. We noemen dit “licht gezoet hardsteen”.

Gezoet niveau van hardsteen

Als we werken met een fijnere korrelgrootte dan noemen we dit een “gezoet niveau”. Bij deze afwerking krijgt het hardsteen meer glans en een grijzere kleur.

Fijn gezoet niveau van hardsteen

Als laatste afwerking praten we over een “fijn gezoet niveau”. Dit wordt gedaan met een nog fijnere korrel. Het hardsteen heeft na deze behandeling een hoog glanzend niveau en een donker grijze kleur.

Foto’s van een polijst behandeling van hardstenen wandmuur

Bij deze een aantal impressies van het polijsten van van hardstenen wandmuur.

Hardsteen Schuren En Polijsten
Hardsteen Polijsten
Hardsteen Polijsten

Hoe vaak moet ik hardsteen polijsten?

Belgisch hardsteen is een zachtere kalksteen soort. Het gebruik en de daarmee ontstane gebruikers sporen, bepalen of u het hardsteen moet laten polijsten. Zitten er teveel doffe vlekken en lichte krasjes in het hardsteen? Dan is het altijd verstandig uw hardsteen te laten polijsten. Hoe vaak u moet of mag polijsten, hangt ook af waar het hardsteen zich bevindt. Meer informatie kunt u vinden op onze pagina natuursteen polijsten.

Doffe vlekken op hardsteen kunnen vaak goed behandeld worden met een beetje staalwol en een neutrale reiniger. Lees alles over de mogelijkheden van het (zelf) schoonmaken van hardsteen

Hardsteen Polijsten

Hulp nodig bij hardsteen polijsten?

Heeft u doffe vlekken en kleine krasjes op uw hardsteen vloer? Pro Floor Care is specialist in het onderhouden van natuursteen, zoals Belgisch hardsteen. Neem even contact met ons op, dit kan telefonisch, per app of maak eenvoudig online een afspraak.

Afspraak maken voor hardsteen vloer polijsten

Veel gestelde vragen over hardsteen polijsten

Hardsteen polijsten: De gouden raad van Tante Kaat!

Wij krijgen nogal wat vragen over het polijsten van hardsteen, zoals Belgisch hardstenen keukenbladen en harstenen vloeren en tegels. Kun je zelf hardsteen polijsten? Hoe vaak moet je hardsteen polijsten? Is er een verschil tussen polijsten en impregneren?

Gemakshalve hebben wij een aantal veelvoorkomende vragen op een rijtje gezet. Hardsteen polijsten: Oma weet raadt!

Hoe polijst je hardsteen, zoals Belgisch hardsteen?

Hardsteen wordt gepolijst met speciale schuurschijven. Deze schuurschijven zijn gebonden met een kunstmatig gemaakt diamant. Door de harde eigenschappen van het diamant onder de schuurschijven kan hardsteen goed geschuurd en gepolijst worden. Hardsteen wordt gepolijst door steeds met een fijnere schuurschijf onder een polijstmachine te werken. Door de steeds fijnere schuurschijf komt er iedere keer een beetje extra glans op het hardsteen.

Waarmee kun je hardsteen polijsten?

Over het algemeen worden natuursteen soorten zoals marmer, travertin en hardsteen geschuurd met diamanten schuurschijven. Het diamant onder de schuurschijven is van een soort kunstmatig diamant. Dit kunstmatig gemaakte diamant is goedkoper dan echt diamant. Kunstmatig diamant heeft wel de hardheid van echt diamant. Diamant is een van de hardste materialen die we kennen.

Wat is gezoet hardsteen?

Het zoeten van hardsteen is een begrip of verbastering op het “polijsten”. Het zoeten is niet meer dan een bewerkte machinale afwerking op hardsteen. Bij het zoeten wordt de oppervlakte van het hardsteen geschuurd. Dit kan met verschillende korrelgroottes. Door de verschillende korrelgroottes krijgt het hardsteen verschillende uitstralingen.

Lees meer over de verschillende afwerkingen van gezoet hardsteen.

Back To Top
×