Skip to content

BASALT SCHOONMAKEN & REINIGEN

Praktische tips om basalt schoon te maken. Vloer onderhoud van basalt tegels was nog nooit zo simpel

Zelf basalt schoonmaken? Breng de unieke vormen van deze oersteen weer tot leven

Basalt is een vulkanische natuursteen, ontstaan uit gesmolten lava. Deze natuursteen staat erom bekend de warmte lang vast te houden en dit effect wordt nog vergroot doordat de stenen onbewerkt (dus puur) zijn. Daarnaast is basalt kleurvast, krasvast, slijtvast, zeker ten opzichte van de meeste andere natuursteen soorten. Maar basalt kan niet zo goed tegen zuren. Lees op deze pagina hoe u basalt tegels kunt schoonmaken. De volgende onderwerpen komen aan bod:

Schoonmaken van nieuwe basalt tegels

Werkwijze voor het reinigen van nieuwe basaltvloeren

Bij nieuwe basalt vloeren hanteren we de volgende uitzonderingsregel voor een optimaal vloeronderhoud van uw basalt.

Nieuw gelegde basalt vloeren in de specie of in de mortel

Laat de basaltvloer minimaal 6 tot 8 weken natuurlijk drogen. Houd u er rekening mee dat dit richtlijnen zijn en deze kunnen afwijken door natuur- of weersomstandigheden.

In deze fase reinigt u de vloer alleen met schoon lauw water. Vlekken en lichte cementsluier verwijdert u met een neutrale reiniger speciaal voor natuursteen.

Nieuw gelegde basalt vloeren die in de lijm zijn gezet

Voor deze basaltvloeren hanteren we het volgende tijdspad: U laat de vloer minimaal 3 tot 4 weken natuurlijk drogen. Houd u er rekening mee dat ook dit richtlijnen zijn en dat deze kunnen afwijken door verschillende weersomstandigheden.

Ook in deze fase reinigt u de vloer met schoon lauw water en eventuele vlekken en lichte cementsluier verwijdert u met een neutrale reiniger voor natuursteen.

Foto’s basalt schoonmaak behandeling

Hieronder ziet u een verschillende schoongemaakte basalt tegels.

Basalt Ming
Olivian Black Basalt
Basalt Olivian Black

Basalt schoonmaken volgens ons uniek drie stappenplan. Namelijk: reinigen, beschermen en onderhouden

Werkwijze voor het specialistisch reinigen van basalt

Voor het schoon maken en het schoon houden van basalt, hebben wij een uniek 3 stappenplan samengesteld. Dit zal zorgen dat er uw basaltvloer minder snel schade zal oplopen of minder snel erg vervuild raakt. Zo voorkomt u dat er actie ondernomen moet worden met speciaal reinigers, staalwol, schuur- en polijstschijven. Tevens is het basalt zo gemakkelijker te onderhouden en schoon te houden en heeft u veel langer plezier van uw basalt.

Zelf basalt tegels schoonmaken volgens het drie stappenplan; reinigen, beschermen en onderhouden. Vloer onderhoud van basalt tegels was nog nooit zo simpel

Stap 1.) Basalt reinigen

 1. U reinigt de vloer intensief met een neutrale reiniger. Doseer dit product met schoon water, zoals aangegeven op de fles.
 2. Laat het product goed inweken. Circa 10 tot 20 minuten. Laat schoonmaakproducten nooit intrekken of opdrogen.
 3. Neem hierna het basalt goed af met schoon water.

Voor het perfecte vloeronderhoud van basalt herhaalt u deze stap desgewenst nog eens. U laat de vloer van basalt nu 24 tot 48 uur drogen voor de volgende stap.

Benodigdheden: Emmer of mopset. Schone dweil, mop of microvezeldoek.

Tip! Vet en olie achtige vlekken verwijdert u met oplosmiddelen zoals thinner, wasbenzine of lösefix.

Stap 2.) Basalt beschermen of impregneren

De tweede stap in het onderhoud van basalt is het beschermen van het basalt. Dit kan door kleurverdiepen, coaten of impregneren.

 1. Schud het gewenste beschermingsproduct goed voor gebruik.
 2. Breng het product aan in een verfbakje. Breng met een lakrolletje het product zo dun mogelijk aan, hoe dunner u het aanbrengt, hoe mooier het resultaat.
 3. Verwijder na enkele tot tientallen minuten het overtollig residu met een microvezel doek.

Benodigdheden: Verfset (lakroller met verfbakje) van de grotere bouwmarkten zoals Praxis, Karwei of Gamma. Schone pluisvrije doek of microvezeldoek.

3.) Onderhoud basalt vloer

Bij het onderhoud van basalt hebben we 2 manieren: Het Droog- en nat reinigen van het basalt. We noemen dit kort periodiek reinigen, bijvoorbeeld dagelijks of wekelijks.

Droog reinigen van basalt

Gebruik een zachte bezem, stofzuiger of wisser. Om minder vuil, zoals zand of vuil, in uw huis tegen te gaan, zorgt u dat er een goede inloopmat ligt bij de voordeur.

Het nat reinigen van basalt

Doe een scheutje groene zeep, carolin zeep of Marseille zeep in een emmer met lauw water. Breng het product aan met een dweil of mop. Laat het product natuurlijk opdrogen.

Benodigdheden: Emmer of mopset met een schone dweil, mop of microvezeldoek.

Basalt tegels onderhouden = Basalt tegels behouden

Basalt Gepolijst

Hulp nodig met het schoonmaken van Basalt?

Twijfelt u over het zelf schoonmaken of impregneren van basalt? Dat kunnen we ons zomaar voorstellen. Geen probleem, bel, App of maak eenvoudig een afspraak voor het specialistisch reinigen van basalt. Wij voorzien u graag van informatie en staan voor u klaar.

Afspraak voor schoonmaken van basalt vloer

Veel gestelde vragen over het schoonmaken van basalt

Basalt schoonmaken: oma weet raadt!

We krijgen nogal veel vragen met betrekking tot het schoonmaken van basalt. Welke schoonmaakmiddelen zijn wel en niet geschikt voor het schoonmaken en reinigen van basalt? Kan het schoonmaken van basalt bijdragen aan het gemakkelijker onderhouden van een basalt vloer?

Gemakshalve hebben wij een aantal veelvoorkomende vragen op een rijtje gezet. Basalt schoonmaken en reinigen: de gouden raad van Tante Kaat!

Hoe verwijder je vlekken uit basalt?

Als de vlekken in basalt niet hardnekkig zijn, dam kunt u dit stappenplan volgen voor normaal onderhoud van natuursteen:

 • Een emmer met lauwwarm water
 • Groen zeep, soda of een neutrale zeep speciaal voor kalkhoudende marmer soorten
 • Een vlakmop, zachte doek of spons (gebruik dus nooit een schuurspons, of een schuurspons met daarin een reiniging product)
 • Schoon water om eventueel te spoelen
 • Een zeem, droge doek of schone vlakmop om eventueel na te poetsen

Hoe verwijder je hardnekkig vuil uit basalt?

De mate van vervuiling is belangrijk om te bepalen welke behandelmethode toegepast moet worden. Van minder tot meer vuil heeft u de optie tussen diepte reinigen van basalt, polijsten van basalt of het schuren van basalt. Het hangt dus af van de mate van vervuiling. Meer informatie kunt u vinden bij manieren om natuursteen schoon te maken.

Waarmee mag je basalt niet schoonmaken?

Misschien wel de meeste schade aan natuursteen komt voort uit het gebruik van verkeerde schoonmaakmiddelen. Gebruik in ieder geval geen zuur of bijtende middelen voor het schoonmaken en reinigen van basalt.

Meer informatie hierover hebben wij beschikbaar via wat u niet moet doen bij het reinigen van natuursteen.

Kan basalt verkleuren?

Ja, basalt kan verkleuren. Ondanks dat het een bijzonder sterke kleurvaste natuursteen soort is, kan het verkeerd gebruik van schoonmaakmiddelen, of andere ongelukjes, leiden tot kleurverlies en schade aan het basalt. Afhankelijk van de status van het basalt, kan Pro Floor Care u helpen op het basalt in glans te herstellen.

U kunt daarmee gebruik maken van ons schaderapport voor basalt. Daarin kunt een beschrijving maken van de situatie en zelfs foto’s meesturen. Vervolgens kunt u van ons een gratis schaderapport ontvangen, dat weer interessant is voor uw verzekering en onkostenvergoeding.

Kun je basalt tegels schoonmaken met een hogedruk spuit?

Ja, in theorie kunt u een hogedrukspuit gebruiken voor het schoonmaken van buiten tegels van basalt. Dit kan voornamelijk omdat dit een puur en onbewerkt natuursteen soort is, die zeer krasvast en slijtvast is. Echter, er bestaat een kans dat u de beschermlaag wegspuit. Gebruik het alleen als alle andere schoonmaak mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld groene zeep en lauw water, niet meer werken.

Back To Top
×