Skip to content

BASALT SCHUREN

Als loslatende voegen, diepe krassen en beschadigingen van basalt niet meer zijn op te lossen door schoonmaken of polijsten

De unieke vormen van deze energieke oersteen in ere herstellen

Door de jaren heen raakt basalt gevoelig voor slijtage. Diepe krassen, beschadigingen en voegen die loslaten. Als schoonmaken, zoals polijsten of micro polijsten niet meer te realiseren is, dan is het schuren van een basalt vloer waarschijnlijk nog de enige optie. Op deze pagina leggen wij uit wat het schuren en slijpen van basalt inhoudt. Het volgende komt aan bod:

Aanpak schuren basalt

Werkwijze voor schuren van basaltvloeren

In dit voorbeeld beschrijven wij hoe een basaltvloer geschuurd wordt. Allereerst reinigen we de vloer en plakken we de muren en deuren af tot 100 cm. Gaatjes, beschadigingen en voegen worden hersteld. Als dit renovatie werk aan de basaltvloer uitgevoerd is, dan gaan we de vloer schuren en polijsten. Het basalt wordt geschuurd in opvolgende schuurgradaties. Hierdoor verdicht de toplaag zich steeds verder.

Na het schuren wordt de glans van het basalt volledig teruggebracht door middel van het polijsten van basalt. Om de vloer te beschermen gaan we over tot impregneren van basalt. Impregneren maakt het basalt waterafstotend, waterbestendig, schimmelwerend, vuil afstotend, en bestendig tegen zuren, vetten en oliën

Foto’s behandeling basalt slijpen 

Hieronder ziet u een verschillend aantal afbeeldingen van geschuurd en geslepen basalt.

Basalt Ming
Olivian Black basalt
Basalt Olivian Black

Manieren om basalt te schuren

Mogelijkheden van het schuren van basaltvloeren

Er zijn eigenlijk 2 manieren waarop onze specialisten van Pro Floor Care basalt schuren. Beide manieren leggen wij graag voor u uit:

Techniek 1: Nat schuren van basalt

Het nat schuren van basalt gebeurt in verschillende fases:

  1. Muren, deuren en kastjes worden afgeplakt met afplakfolie, onze specialisten plakken af tot 110 cm
  2. Basalt wordt geschuurd met korrel of grid 30. De gehele toplaag verdwijnt en voegen komen voor 80 tot 90% gelijk te liggen met het geschuurde basalt
  3. Eventuele diepe beschadigingen, afgebroken stukjes en beschadigde voegen worden hersteld met een 2-componenten steenlijm. Deze steenlijm wordt speciaal op kleur aangemaakt. Door de snelle droging van de steenlijm kan er tijdig worden doorgestapt naar de volgende schuurfase
  4. Het basalt schuren gebeurt nu met een fijnere korrel of grid van 60. Hierdoor worden opgevulde beschadigingen of voegen, gelijk geschuurd aan het natuursteen. Ook verdwijnt de ergste krasvorming van de eerste schuurfase
  5. In deze fase wordt er nog fijner geschuurd. Met een korrel of grid van 120 is de krasvorming verdwenen. Het basalt heeft nog een doffe uitstraling. Na deze fase wordt er overgestapt naar het polijsten van basalt.  Polijsten gebeurt met andere hulpmaterialen

Techniek 2: Droog schuren van basalt

Het droog schuren van basalt vloeren met diamant gebonden schuurschijven wordt op dezelfde manier toegepast zoals eerder beschreven. Echter, tijdens het droogschuren wordt een vacuüm gecreëerd met een industriële stofzuiger. Door het vacuüm komt er nagenoeg geen fijnstof vrij. Droog schuren van basalt wordt toegepast in omgevingen waar het niet mogelijk is om met water te werken, denkt u dan aan metro of treinstations.

Meer weten over schuren van natuursteen? Op onze pagina over het slijpen en schuren van natuursteen, beschrijven wij onder andere de fases van het schuren van natuursteen met een schuurmachine.

Pro Floor Care schuurt de Amsterdamse metro stations

Pro Floor Care is specialist op het gebied van onderhoud en renovatie van basalt. Wij hebben jarenlange ervaring, zijn VCA gecertificeerd en zijn actief voor zowel particulieren, als voor bedrijven en instellingen. Tevens bieden wij de mogelijkheid om bij ons een onderhoudscontract af te sluiten.

Check hoe wij de Amsterdamse metro stations hebben gerenoveerd, door onder andere het droog schuren van de basalt vloeren.

Heeft u behoefte aan het schuren van uw basaltvloer? Wij onderhouden natuursteen in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en de gehele randstad, maar ook in de rest van Nederland en België is voor ons ook geen probleem. Neem gerust even contact met ons op. Dit kan telefonisch, per App of via ons online contact formulier.

Veel gestelde vragen over het schuren van basalt

Basalt schuren: oma weet raadt!

Van tijd tot tijd krijgen wij vragen wat nu het effect is van het schuren van een vloer van basalt. Wat zijn de kosten van het schuren van basalt vloer? Is er geen goedkopere manier om een basalt te herstellen?

Gemakshalve hebben wij een aantal veelvoorkomende vragen op een rijtje gezet. Basalt schuren en slijpen: De gouden raad van Tante Kaat.

Kun je basalt schuren?

Jazeker, basalt kan worden geschuurd. Schuren gaat in fases en kan op 2 manieren: het nat schuren van basalt of het droog schuren van basalt. Beide gebeurt met diamant gebonden schuurschijven. Het droogschuren wordt toegepast in omgevingen waar het niet mogelijk is om met water te werken. Denk dan aan het schuren van basaltvloeren in metro’s of treinstations.

Wat kost schuren van basalt?

De kosten van het schuren of slijpen van basalt hangt af van verschillende factoren. Wat is de mate van beschadiging? Hoeveel oppervlakte moet er worden geschuurd? Hoe zit het met de bereikbaarheid? Kunnen de schuurmachines gemakkelijk toegepast worden?

Veelal kunnen wij al een indicatie geven op afstand. Als u online onze vrijblijvende offerte voor basalt schuren invult met een beschrijving van de situatie en een aantal foto’s, dan kunnen wij de situatie veelal al goed inschatten. U kunt ons eventueel ook direct via WhatsApp de foto’s sturen. Indien nodig, dan komen wij gewoon langs, dat is ook geen probleem.

Wat zijn alternatieven voor het schuren van basalt?

Als alternatief voor schuren of slijpen van basalt, zou u kunnen denken aan polijsten van basalt. Echter, kan dit alleen als het basalt minder vervuild is, als er minder oneffenheden zijn, als er geen hardnekkige lijmresten van basalt verwijderd moeten worden.

Back To Top
×