Ga naar hoofdinhoud

NATUURSTEEN SCHOONMAKEN & REINIGEN

De juiste tips en uitleg om uw natuursteen vloer te laten glanzen!

Waarom u heel goed moet opletten bij het schoonmaken van natuursteen

Natuursteen is een prachtige toevoeging aan uw huis. Of het nu gaat om een natuurstenen vloer, aanrechtblad, vensterbank of wasbak, geen één steen is hetzelfde en daarom heeft u iets unieks en exclusiefs. Het nadeel van natuursteen is alleen dat het schoonmaken ervan niet hufterproof is. Als u verkeerde materialen of schoonmaakmiddelen gebruikt, dan is de kans groot dat het natuursteen beschadigd wordt. Hoe en op welke manier u dit best kunt doen, dat leest u hier.

Hoe erg is uw natuursteen vervuild?

Een natuursteen vloer kan op verschillende manieren worden schoongemaakt en gereinigd. Dit hangt eigenlijk af van de mate van vervuiling. Het is dus belangrijk om te weten hoe erg de vloer vervuild is om te weten welke schoonmaak methode moet worden toegepast.

De natuursteen vloer is heel erg vervuild

In dit geval volstaat een simpele schoonmaak beurt niet en moet u het natuursteen laten schuren. Pro Floor Care kan u hier uitstekend bij helpen. Lees meer over het hoe en waarom van het schuren van natuursteen.

Het natuursteen oppervlak is minder erg vervuild

In dit geval kunt u het beste uw natuurstenen vloer laten polijsten. Uiteraard kunnen wij u hierbij uitstekend van dienst zijn. Lees meer over het polijsten van natuursteen.

Het natuursteen is niet zo erg vervuild

Is het natuursteen, zoals een natuurstenen vloer, wasbak, aanrecht of wasbak niet zo erg vervuild, dan kunt u deze oppervlakkig schoonmaken en reinigen. Dit noemen we ook wel dieptereiniging.
Maar let wel op welke schoonmaakmiddelen u gebruikt! Ook hier zijn wij u van dienst door onze tips, advies en uitleg die u kunt lezen op deze pagina.

Granito Plint Schuren En Polijsten
Granito Plint Geschuurd En Gepolijst

Wat u vooral NIET moet doen voor het schoonmaken van natuursteen

Wat kan er mis gaan met natuursteen schoonmaken en reinigen?
Best veel eigenlijk en u kunt zomaar onherstelbare schade aan het natuursteen aanbrengen. Er wordt veel op het Internet gezocht hoe natuursteen het beste kan worden schoongemaakt en gereinigd.
Allereerst even, wat u voor NIET moeten doen:

Gebruik geen zuur

Veel soorten natuursteen zijn gevoelig voor zuur. Natuursteen bevat zowel vet als kalk. Gebruikt u voor het schoonmaken zuren [hoge pH waarde], dan kan het natuursteen dof worden of kunnen er zelfs etsplekken ontstaan. Aangeraden wordt om voor het schoonmaken van natuursteen een middel te gebruiken met een neutrale pH waarde (dat is een pH waarde van minimaal 5 en maximaal 7).

Gebruik geen bijtende middelen

Gebruik geen bijtende schoonmaakmiddelen, of agressieve chemische producten zoals chloor, ammonia of azijn. Azijn is een schoonmaakmiddel met een te hoge pH waarde voor natuursteen. Azijn kan het natuursteen dus beschadigen.

Gebruik geen schuursponsjes

Gebruik geen schuursponsjes of andere schuurmiddelen voor het schoonmaken van een natuursteen vloer. Dit beschadigt namelijk de toplaag en hierdoor kunnen krassen, vlekken en doffe plekken ontstaan.

Gebruik geen heet water

Gebruik geen heet water voor het schoonmaken van natuursteen, zoals een wasbak of aanrecht. Dit kan namelijk de beschermlaag beschadigen en die zorgt er juist voor dat er geen vlekken in de natuursteen kunnen trekken.

Een ander veel voorkomend probleem bij het reinigen van natuursteen, is dat er te veel water wordt gebruikt. Zeker bij heel poreuze natuursteensoorten moet u hiermee oppassen. Anders kan het water de steen binnendringen, via bijvoorbeeld kapotte voegen, waardoor het natuursteen beschadigd raakt.

Gebruikt u wel het juiste schoonmaakmiddel of product?

Twijfelt u over een schoonmaakmiddel of product met een te hoog alkalisch of zuurhoudende waarde? Doe dan de volgende proef:

Neem altijd een stukje natuursteen dat niet in het zicht ligt. Laat een heel klein druppeltje onverdund product op het natuursteen of vallen. Begint het druppeltje te bruisen of te schuimen, dan heeft u een zeer hoge kalkwaarde in het natuursteen. Er zijn direct doffe plekken achtbaar op en in de toplaag van de vloer, het aanrechtblad of wand. Ook voelt het kalkhoudende natuursteen op de beschadigde plekken poreus aan.

Hoe dan wel natuursteen schoonmaken en reinigen

Er zijn een heleboel reinigingsmiddelen en producten op de markt die speciaal bedoeld zijn voor natuursteen. Die zijn veelal nodig als het natuurstenen oppervlakte al in een verdere staat van vervuiling is. Belangrijk is dat u dit voorkomt en dat u het natuursteen regelmatig schoonmaakt en reinigt. Dat is eigenlijk heel eenvoudig:

Maak de natuurstenen oppervlakte twee keer per week even schoon met een lauwwarm sopje met groene zeep. Spoel het natuursteen dagelijks even schoon water en maak het goed droog

Zo zorgt u ervoor dat vetvlekken, gemorste wijn of citroen, zeepresten, tandpasta of kalkresten, geen kans krijgen om zich vast te zetten een natuurstenen vloer, wasbak of aanrecht.

Marmeren Vloer Polijsten
Vloer Polijsten Marmer

Zelf natuursteen (vloer) schoonmaken met de hand?

Wat heeft u nodig om u vloer te laten glanzen?

Een stappenplan voor normaal onderhoud van natuursteen:

  • Een emmer met lauwwarm water
  • Groen zeep, soda of een neutrale zeep speciaal voor kalkhoudende marmer soorten
  • Een vlakmop, zachte doek of spons (gebruik dus nooit een schuurspons, of een schuurspons met daarin een reiniging product)
  • Schoon water om eventueel te spoelen
  • Een zeem, droge doek of schone vlakmop om eventueel na te poetsen

Dof natuursteen weer laten glanzen. Reinigingsproducten om de vloer te reinigen, gebruik altijd een goede neutrale reiniger.

Pro Floor Care Helpt En Adviseert

Hulp nodig bij het schoonmaken of reinigen van natuursteen?

Heeft u alsnog hulp nodig voor het schoonmaken of reinigen van uw natuurstenen vloer of aanrecht? Neem dan even contact met ons op. Dit kan telefonisch, per app of maak eenvoudig online een afspraak.

Afspraak maken voor het schoonmaken van natuursteen

Veel gestelde vragen over natuursteen schoonmaken

“Oma weedt raadt!”

Tijdens ons contact met onze klanten, krijgen wij veel vragen over het schoonmaken van natuursteen, zoals een natuursteen vloer, of bijvoorbeeld een natuursteen aanrechtblad. Wij hebben voor u een aantal veel voorkomende vragen, met betrekking tot natuursteen (vloer) schoonmaken en natuursteen (vloer) reinigen, op een rijtje gezet:

Natuursteen behandelen met olijf olie

Olijfolie is een goede manier om natuursteen schoon te maken. Ideaal voor natuurstenen vensterbanken, -tafelbladen of -aanrechtbladen. Het is eigenlijk zo gedaan. Eén keer per week in met olijfolie en na een aantal minuten er weer goed van afpoetsen. Dit helpt tevens bij het onzichtbaar maken van eventuele vlekken of beschadigingen.

Natuursteen schoonmaken met schoonmaakazijn of baking soda

Kalkhoudend natuursteen, zoals marmer, kan niet tegen zuren. Gebruik in ieder geval geen azijn. Azijn is een schoonmaakmiddel met een te hoge pH waarde voor natuursteen. Azijn kan het natuursteen dus beschadigen. Ook het gebruik van soda moet worden afgeraden. Marmer natuursteen kan uitbijten met baking soda, dus dit moet u echt niet gebruiken. Gebruik daarvoor een normaal sopje met zeep en water.

Natuursteen buiten schoonmaken met groene zeep

Natuursteen buiten schoonmaken met groene zeep? Dat is helemaal prima. Groene zeep is een natuurlijk product dat geen schade kan aanrichten aan natuursteen tegels. Het is namelijk vrij van zuren, chloor en ammonia is. Hierdoor heeft groene zeep geen bijtende werking op natuursteen.

Er is een ander belangrijk voordeel van natuursteen buiten schoonmaken met groene zeep, ten opzichte van schoonmaakazijn, is dat groene zeep niet schadelijk is voor de bloemen en planten in de tuin. Groene zeep is biologisch afbreekbaar en daarmee is het een heel milieuvriendelijk middel om uw natuurstenen terras mee schoon te maken.

Natuursteen reinigen met stoom of stoomreiniger

Natuursteen reinigen met stoom of een stoomreiniger is een prima toepassing voor het schoonmaken van natuursteen. Wel eerst even stofzuigen. Gebruik daarnaast een microvezel doek met groot absorptievermogen.

Tegels kunt u niet alleen reinigen met een stoomreiniger, maar ook met een stoomzuiger. Met een stoomzuiger kunt u zuigen, stoom reinigen en drogen, en dat in één keer. Een stoomzuiger is ideaal voor grote oppervlakken van natuursteen tegels.

Natuursteen reinigen met HG, bleekwater, soda, groene- of bruine zeep

Gebruik geen bijtende schoonmaakmiddelen, of agressieve chemische producten zoals chloor, ammonia of azijn. Gebruik ook geen zuren, deze hebben een hoge pH waarde en kunnen het natuursteen aantasten. Aangeraden wordt om voor het schoonmaken van natuursteen een middel te gebruiken met een neutrale pH waarde (dat is een pH waarde van minimaal 5 en maximaal 7)

Let op met Gebruik geen groene zeep. Als u regelmatig uw natuursteen vloer schoonmaakt met groene zeep, dan geeft dit een vettig laagje op het natuursteen en op den duur geeft dat een streperig en vlekkerig uiterlijk.

Bij twijfel, neem even contact met ons op. Pro Floor Care kan u uitstekend adviseren.

Back To Top
×