Skip to content

NATUURSTEEN SCHOONMAKEN & REINIGEN

De juiste tips en uitleg om uw natuursteen vloer te laten glanzen, waaronder een uniek stappenplan voor het periodiek reinigen en onderhouden

Natuursteen reinigen. Oma weet raadt

Waarom u heel goed moet opletten bij het schoonmaken van natuursteen

Natuursteen is een prachtige toevoeging aan uw huis. Of het nu gaat om een natuurstenen vloer, aanrechtblad, vensterbank of wasbak, geen één steen is hetzelfde en daarom heeft u iets unieks en exclusiefs. Het nadeel van natuursteen is alleen dat het schoonmaken ervan niet hufterproof is. Als u verkeerde materialen of schoonmaakmiddelen gebruikt, dan is de kans groot dat het natuursteen beschadigd raakt. Op deze pagina beschrijven wij hoe en op welke manier u natuursteen het beste kunt reinigen. Aan bod komen de volgende onderwerpen:

Manieren voor natuurstenen vloeren reinigen

Hoe erg is uw natuursteen vervuild?

Een natuursteen vloer kan op verschillende manieren worden schoongemaakt en gereinigd. Dit hangt eigenlijk af van de mate van vervuiling. Het is dus belangrijk om te weten hoe erg de vloer vervuild is om te weten welke schoonmaak behandeling moet worden toegepast.

De natuursteen vloer is heel erg vervuild

In dit geval volstaat een simpele schoonmaak beurt niet en moet u het natuursteen laten schuren. Pro Floor Care kan u hier uitstekend bij helpen. Lees meer over het hoe en waarom van het schuren van natuursteen.

Het natuursteen oppervlak is minder erg vervuild

In dit geval kunt u het beste uw natuurstenen vloer laten polijsten. Uiteraard kunnen wij u hierbij uitstekend van dienst zijn. Lees meer over het polijsten van natuursteen.

Het natuursteen is niet zo erg vervuild

Is het natuursteen, zoals een natuurstenen vloer, wasbak, aanrecht of wasbak niet zo erg vervuild, dan kunt u deze oppervlakkig schoonmaken en reinigen. Dit noemen we ook wel dieptereiniging van natuursteen.

Maar let wel op welke schoonmaakmiddelen u gebruikt! Ook hier zijn wij u van dienst door onze tips, advies en uitleg die u kunt lezen op deze pagina.

Voor het dieptereinigen van natuursteen, gebruikt Pro Floor Care schoonmaakmiddelen die biologisch afbreekbaar zijn en geen schade achterlaren

Foto’s van schoonmaak behandeling van natuursteen

Hieronder ziet u een aantal afbeeldingen een natuurstenen tafelblad.

Uitgiftebalie The Duchess
Dof Marmer Polijsten

Wat u vooral NIET moet doen voor het schoonmaken van natuursteen

Wat mag niet op natuursteen

Wat kan er mis gaan met natuursteen schoonmaken en reinigen?
Best veel eigenlijk en u kunt zomaar onherstelbare schade aan het natuursteen aanbrengen. Er wordt veel op het Internet gezocht hoe natuursteen het beste kan worden schoongemaakt en gereinigd.

Allereerst even, wat u voor NIET moeten doen, wat NIET mag op natuursteen en welke schoonmaakmiddelen u NIET mag gebruiken:

Gebruik geen zuur

Veel soorten natuursteen zijn gevoelig voor zuur. Natuursteen bevat zowel vet als kalk. Gebruikt u voor het schoonmaken zuren [hoge pH waarde], dan kan het natuursteen dof worden of kunnen er zelfs etsplekken ontstaan. Aangeraden wordt om voor het schoonmaken van natuursteen een middel te gebruiken met een neutrale pH waarde (dat is een pH waarde van minimaal 5 en maximaal 7).

Gebruik geen bijtende middelen

Gebruik geen bijtende schoonmaakmiddelen, of agressieve chemische producten zoals chloor, ammonia of azijn. Azijn is een schoonmaakmiddel met een te hoge pH waarde voor natuursteen. Azijn kan het natuursteen dus beschadigen.

Gebruik geen schuursponsjes

Gebruik geen schuursponsjes of andere schuurmiddelen voor het schoonmaken van een natuursteen vloer. Dit beschadigt namelijk de toplaag en hierdoor kunnen krassen, vlekken en doffe plekken ontstaan.

Gebruik geen heet water

Gebruik geen heet water voor het schoonmaken van natuursteen, zoals een wasbak of aanrecht. Dit kan namelijk de beschermlaag beschadigen en die zorgt er juist voor dat er geen vlekken in de natuursteen kunnen trekken.

Een ander veel voorkomend probleem bij het reinigen van natuursteen, is dat er te veel water wordt gebruikt. Zeker bij heel poreuze natuursteensoorten moet u hiermee oppassen. Anders kan het water de steen binnendringen, via bijvoorbeeld kapotte voegen, waardoor het natuursteen beschadigd raakt.

Welk schoonmaakmiddel is geschikt voor natuursteen

Hoe dan wel natuursteen schoonmaken en reinigen

Er zijn een heleboel reinigingsmiddelen en producten op de markt die speciaal bedoeld zijn voor natuursteen. Die zijn veelal nodig als het natuurstenen oppervlakte al in een verdere staat van vervuiling is. Uiteindelijk is het belangrijk dat u voorkomt dat het natuursteen vervuild raakt en dat u het natuursteen regelmatig schoonmaakt en reinigt. Dat is eigenlijk heel eenvoudig:

Maak de natuurstenen oppervlakte twee keer per week even schoon met een lauwwarm sopje met groene zeep. Spoel het natuursteen dagelijks even schoon water en maak het goed droog

Zo zorgt u ervoor dat vetvlekken, gemorste wijn of citroen, zeepresten, tandpasta of kalkresten, geen kans krijgen om zich vast te zetten een natuurstenen vloer, wasbak of aanrecht.

Tips om natuursteen schoonmaakmiddelen te testen

Gebruikt u wel het juiste schoonmaakmiddel of product?

Alkalische middelen en zuur is dus NIET OK voor natuursteen. Twijfelt u nu over een schoonmaakmiddel of product en of die een te hoge alkalische- of zuurhoudende waarde heeft? Doe dan de volgende proef:

Neem altijd een stukje natuursteen dat niet in het zicht ligt. Laat een heel klein druppeltje onverdund product op het natuursteen of vallen. Begint het druppeltje te bruisen of te schuimen, dan heeft u een zeer hoge kalkwaarde in het natuursteen. Er zijn direct doffe plekken achtbaar op en in de toplaag van de vloer, het aanrechtblad of wand. Ook voelt het kalkhoudende natuursteen op de beschadigde plekken poreus aan.

Foto’s van een schoonmaak behandeling van natuurstenen vloer

Hier ziet u een natuurstenen vloer die behandeld is door het te polijsten en vervolgens te impregneren om de vloer te beschermen.

Marmer Schuren En Polijsten
Marmeren Vloer Polijsten
Marmer Gepolijst Af

Zelf natuursteen schoonmaken met de hand

Wat heeft u nodig om natuursteen te laten glanzen?

Er bestaan natuurlijk vele toepassingen van natuursteen die u zelf gemakkelijk schoon kunt maken en die u eigenlijk ook zelf moet schoonmaken. Daar is geen natuursteen reinigingsspecialist voor nodig. Denk dan aan het schoonmaken en reinigen van een natuurstenen wasbak, aanrechtblad, tafel, terras of vloer. Bij deze een stappenplan voor normaal onderhoud van natuursteen:

 • Een emmer met lauwwarm water
 • Groen zeep, soda of een neutrale zeep speciaal voor kalkhoudende marmer soorten
 • Een vlakmop, zachte doek of spons (gebruik dus nooit een schuurspons, of een schuurspons met daarin een reiniging product)
 • Schoon water om eventueel te spoelen
 • Een zeem, droge doek of schone vlakmop om eventueel na te poetsen

Dof natuursteen weer laten glanzen!

Bij reinigingsproducten om een natuursteen te reinigen, gebruik altijd een goede neutrale reiniger!

Hoe natuursteen onderhouden en schoon houden

Hoe houd je natuursteen mooi?

We hebben uitgelegd hoe u natuursteen kunt schoonmaken. Eigenlijk eenvoudig en voor de dagelijkse schoonmaak. Maar u wilt het natuurlijk ook het liefst zo schoon mogelijk houden.

Daarvoor hebben heeft Pro Floor Care voor u een uniek stappenplan opgezet, het zogenaamde ‘3 stappenplan: Reinigen, beschermen en onderhouden‘.

Dit zal zorgen dat er uw lei natuurstenen vloer minder snel schade zal oplopen of minder snel erg vervuild zal raken. Dit voorkomt dat er actie ondernomen moet worden met speciaal reinigers, staalwol, schuur- en polijstschijven

1.) Natuursteen reinigen

Deze stap noemen wij dikwijls ‘De Grote Schoonmaak’.

 1. U reinigt de vloer intensief met de zuurvrije grondreiniger de hmk r155. Doseer dit product met schoon water, zoals aangegeven op de fles.
 2. Laat het product goed inweken, circa 10 tot 20 minuten. Laat de grondreiniger nooit intrekken!
 3. Neem hierna het leisteen goed af met schoon water.

Voor het perfecte natuursteen vloeronderhoud van, herhaalt u deze stap desgewenst nog eens. U laat de vloer nu 24 tot 48 uur drogen voor de volgende stap: het beschermen van natuursteen.

Benodigdheden: Emmer of mopset. Schone dweil, mop of microvezeldoek.

Tip! Vet en olie achtige vlekken verwijdert u met de HMK R154 Lösefix of de speciale pasta van Moeller Stone Care de HMK R152 Olie en wasverwijderaar

2.) Natuursteen beschermen of impregneren

Dit is de tweede stap in het onderhoud van natuursteen; Het kleurverdiepen, coaten of impregneren. Bij deze stap doen we gaan we het natuursteen ‘beschermen’.

 1. Schudt het gewenste bescherming product goed voor gebruik.
 2. Breng het product aan in een verfbakje. Breng met een lakrolletje het product zo dun mogelijk aan, hoe dunner u het aanbrengt, hoe mooier het resultaat.
 3. Verwijder na enkele tot tientallen minuten het overtollig residu met een pluisvrije doek.

Tip! Probeer eens de HMK S235 Kleurverdieper mat of de HMK S237 Steenverzegeling met zijdeglans voor een prachtig effect.

Benodigdheden: Verfset (lakroller met verfbakje) van de grotere bouwmarkten zoals Praxis, Karwei of Gamma. Schone pluisvrije doek of microvezeldoek.

3.) Onderhoud natuurstenen vloer

Bij het onderhoud van natuursteen hebben we 2 manieren: Het droog reinigen en het nat reinigen van natuursteen. We noemen dit ‘Kort periodiek reinigen’, bijvoorbeeld dagelijks of wekelijks.

Droog reinigen van natuursteen

Gebruik een zachte bezem, stofzuiger of wisser. Om minder vuil, zoals zand of vuil in uw huis tegen te gaan, zorgt u dat er een goede inloopmat ligt bij de voordeur.

Het nat reinigen van natuursteen

Doe een scheutje groene zeep, carolin zeep of edelzeep HMK P324 in een emmer met lauw water. Breng het product aan met een dweil of mop. Laat het product natuurlijk opdrogen.

Voor een sterk belopen oppervlakte, wisselt u eenmaal per 4 à 5 keer af met de P323 Slijtvaste coating.

Voor heftige vervuiling op uw natuurstenen vloer gebruikt u de HMK R155 grondreiniger of de HMK R157 Intensieve tegelreiniger (alleen op natuurstenen vloeren waar geen kalk in zit) van Moeller Stone Care.

Benodigdheden: Emmer of mopset met een schone dweil, mop of microvezeldoek.

De fabrikant/leverancier is niet aansprakelijk voor directe of indirecte gevolgen van het niet juist toepassen van de door haar geleverde producten. De enige verplichting van de fabrikant/leverancier is het product te vervangen welke niet geschikt is bevonden. Men dient vooraf vast te stellen of het te gebruiken product geschikt is voor het beoogde doel; deze vaststelling geschiedt op eigen risico.
Diepte Reinigen Natuursteen

Hulp nodig bij het schoonmaken of reinigen van natuursteen?

Heeft u alsnog hulp nodig voor het schoonmaken of reinigen van uw natuurstenen vloer of aanrecht? Neem dan even contact met ons op. Dit kan telefonisch, per app of maak eenvoudig online een afspraak.

Afspraak maken voor het schoonmaken van natuursteen

Veel gestelde vragen over natuursteen schoonmaken

Natuursteen schoonmaken: oma weet raadt!

Tijdens ons contact met onze klanten, krijgen wij veel vragen over het schoonmaken van natuursteen, zoals een natuursteen vloer, of bijvoorbeeld een natuursteen aanrechtblad. Met betrekking tot natuursteen schoonmaken en natuurstenen vloeren reinigen, hebben wij voor u een aantal veel voorkomende vragen op een rijtje gezet. Natuursteen reinigen: de gouden raad van Tante Kaat!

Natuursteen behandelen met olijf olie

Olijfolie is een goede manier om natuursteen schoon te maken. Ideaal voor natuurstenen vensterbanken, -tafelbladen of -aanrechtbladen. Het is eigenlijk zo gedaan. Eén keer per week in met olijfolie en na een aantal minuten er weer goed van afpoetsen. Dit helpt tevens bij het onzichtbaar maken van eventuele vlekken of beschadigingen.

Natuursteen schoonmaken met schoonmaakazijn of baking soda

Kalkhoudend natuursteen, zoals marmer, kan niet tegen zuren. Gebruik in ieder geval geen azijn. Azijn is een schoonmaakmiddel met een te hoge pH waarde voor natuursteen. Azijn kan het natuursteen dus beschadigen. Ook het gebruik van soda moet worden afgeraden. Marmer natuursteen kan uitbijten met baking soda, dus dit moet u echt niet gebruiken. Gebruik daarvoor een normaal sopje met zeep en water.

Natuursteen buiten schoonmaken met groene zeep

Natuursteen buiten schoonmaken met groene zeep? Dat is helemaal prima. Groene zeep is een natuurlijk product dat geen schade kan aanrichten aan natuursteen tegels. Het is namelijk vrij van zuren, chloor en ammonia is. Hierdoor heeft groene zeep geen bijtende werking op natuursteen.

Er is een ander belangrijk voordeel van natuursteen buiten schoonmaken met groene zeep, ten opzichte van schoonmaakazijn, is dat groene zeep niet schadelijk is voor de bloemen en planten in de tuin. Groene zeep is biologisch afbreekbaar en daarmee is het een heel milieuvriendelijk middel om uw natuurstenen terras mee schoon te maken.

Natuursteen reinigen met stoom of stoomreiniger

Natuursteen reinigen met stoom of een stoomreiniger is een prima toepassing voor het schoonmaken van natuursteen. Wel eerst even stofzuigen. Gebruik daarnaast een microvezel doek met groot absorptievermogen.

Tegels kunt u niet alleen reinigen met een stoomreiniger, maar ook met een stoomzuiger. Met een stoomzuiger kunt u zuigen, stoom reinigen en drogen, en dat in één keer. Een stoomzuiger is ideaal voor grote oppervlakken van natuursteen tegels.

Natuursteen reinigen met HG, bleekwater, soda, groene- of bruine zeep

Gebruik geen bijtende schoonmaakmiddelen, of agressieve chemische producten zoals chloor, ammonia of azijn. Gebruik ook geen zuren, deze hebben een hoge pH waarde en kunnen het natuursteen aantasten. Aangeraden wordt om voor het schoonmaken van natuursteen een middel te gebruiken met een neutrale pH waarde (dat is een pH waarde van minimaal 5 en maximaal 7)

Let op met Gebruik geen groene zeep. Als u regelmatig uw natuursteen vloer schoonmaakt met groene zeep, dan geeft dit een vettig laagje op het natuursteen en op den duur geeft dat een streperig en vlekkerig uiterlijk.

Bij twijfel, neem even contact met ons op. Pro Floor Care kan u uitstekend adviseren.

Back To Top
×