Skip to content

GRANIET IMPREGNEREN

Door impregneren blijft uw granieten aanrechtblad of vloer in optimale conditie en is het immuun tegen ongewenste indringers

Impregneren zorgt voor het behoud van de glans, hygiëne en kwaliteit van het graniet

Vloeistoffen kunnen niet alleen het uiterlijk en glansgraad van een graniet aanrechtblad aantasten, maar ook de kwaliteit en hygiëne. Door het impregneren van graniet wordt deze natuursteen voorzien van een extra onzichtbare beschermlaag en is het immuun tegen ongewenste indringers, zoals vloeistoffen, oliën, vetten en zuren, vocht of vuil. ‘Impregneren’ is dus eigenlijk ‘beschermen’. Lees hier alles over het nut en noodzaak van het impregneren van graniet, aan bod komen de volgende onderwerpen:

De voordelen van impregneren van graniet

Wat is nu het belang en het nut van impregneren. Met andere woorden; waarom impregneren?

Even de grote voordelen op een rijtje:

  • Geïmpregneerd graniet, behoudt langer haar glans en schoonheid.
  • Graniet dat geïmpregneerd is, is waterdicht en waterafstotend. Het is hitte-, vocht-, kras-, vlek- en oliebestendig.
  • Geïmpregneerd graniet wordt minder snel vuil. Zo trekt er geen vuil meer in de steen en voeg.
  • Graniet dat geïmpregneerd is en dat zich buiten bevindt, wordt minder aangetast door bijvoorbeeld zure regen of andere weersinvloeden.
  • Het impregneren van graniet voorkomt de groei van schimmels of algen op het granieten tegels.
  • Geïmpregneerd graniet kunt u gemakkelijker én gebruikersvriendelijker schoonmaken en reinigen en hoeft minder vaak te gebeuren.

Impregneren maakt het graniet waterafstotend, waterbestendig, schimmelwerend, vuil afstotend, en bestendig tegen vocht, zuren, vetten en oliën

Hoe wordt graniet geïmpregneerd?

Wat zijn de manieren om granieten aanrechtbladen en granieten vloeren te beschermen?

Graniet is onder de natuursteen soorten, misschien het best bestendig tegen vlekken, toch heeft graniet, net zoals alle natuurstenen, de eigenschap om vloeistoffen op te zuigen. Denk dan aan vloeistoffen, zoals water, oliën, vetten en zuren. Deze vloeistoffen beïnvloeden niet alleen het uiterlijk van uw granieten aanrechtblad, maar ook de kwaliteit en hygiëne ervan.

Het impregneren van granieten aanrechtbladen, keukenbladen of granieten vloeren, zorgt dus voor bescherming van het graniet. Zo kan het graniet niet worden doordrongen met vloeistoffen.

Pro Floor Care maakt hier gebruik van impregneermiddelen, die speciaal voor natuursteen ontwikkeld zijn. Deze impregneermiddelen dringen door in het graniet en verankeren zich erin. Hierdoor wordt het graniet oppervlakte vuil- en vloeistofafstotend, terwijl het uiterlijk van het graniet niet of nauwelijks verandert.

De behandeltechniek van impregneren wordt eigenlijk altijd toegepast in combinatie met verschillende behandeltechnieken, zoals het schoonmaken en reinigen van graniet, het polijsten van graniet, het mineraliseren van graniet of het schuren van graniet.

Foto’s van een impregneren behandeling van graniet

Bij deze een aantal impressies van de een behandeling van een granieten trap.

Trap Van Graniet
Granieten Trap Herstel
Graniet Trapherstel Hotel Amsterdam

Graniet coaten, hydrofoberen of impregneren?

Is impregneren hetzelfde als coaten? Wat is dan ook nog eens hydrofoberen?

Om verwarring te voorkomen, even een uitleg met behandeltechniek.

Impregneren – Bij impregneren wordt er met impregneermiddelen een beschermende, onzichtbare, laag aangebracht op het granieten aanrechtblad of granieten vloer. Deze laag zal het graniet intrekken en zo het aanrechtblad of vloer beschermen.

Coaten – Bij het coaten van graniet wordt er een extra laag óp het graniet toegevoegd. Er verschillende vormen van coating, qua texturen, kleuren en diktes. Nadeel is wel dat door het coaten van graniet, het uiterlijk verandert en het graniet voorzien wordt van een ongewenste lichte glans. Wilt u liever geen glans, dan kunt u het graniet het beste impregneren.

Hydrofoberen – “Hydro” betekent water en “foberen” betekent afstoten. Bij het hydrofoberen spreken we dan over het waterafstotend maken van graniet. Bijna alle hydrofoboren zijn op waterbasis of nano acrylpolymeren, dus niet met impregneermiddelen. Dit wordt vaak toegepast op granieten gevels.

Zelf uw granieten aanrechtblad impregneren?

Hoe behandelt u een granieten aanrechtblad?

Wilt u zelf graag een granieten aanrecht of granieten vloer gaan beschermen door impregneren? Hieronder hebben wij wat praktische tips beschreven over de mogelijkheden om dit zelf te doen. Komt u er niet uit, of lukt het niet, neem dan gerust contact met ons op.

a) Airless beschermen van granieten aanrechtbladen en vloeren

Airless – Met deze methode wordt het impregneermiddel onder druk verneveld aangebracht. Dit gebeurt vaak bij grote oppervlaktes van graniet.

Over het algemeen worden impregneermiddelen op basis van water en nano acrylpolymeren airless aangebracht.

b) Beschermen van granieten aanrechtbladen met verfroller of kwast

Verfroller of kwast – Met deze methode wordt het impregneermiddel aangebracht in een verfbakje. Door het kruislings rollen bestrijkt het de gehele oppervlakte van het graniet. Hierdoor hebben we een volledige dekking van het impregneermiddel. Nadat het product een paar minuten is ingetrokken, wordt het overtollig residu weggehaald met een schone pluis vrije doek. Deze manier wordt voornamelijk toegepast in kleinere ruimtes, aanrechtbladen en natte ruimtes.

Deze behandeltechniek wordt veelal toegepast met impregneer middelen op oliebasis of toevoeging van lijnzaad olie.

Granito Polijsten

Uw granieten aanrecht laten impregneren door vakmensen?

Een granieten vloer of aanrechtblad impregneren is niet altijd zo eenvoudig als het lijkt. Wilt u uw granieten werkblad of vloer laten impregneren (lees: beschermen) met behulp van professionals, neem dan even contact met ons op. Dit kan telefonisch, via de App of eenvoudig online.

Afspraak maken voor impregneren van graniet
Meer weten over impregneren? Onze pagina over het impregneren van beton en natuursteen biedt veel informatie over de reden, het nut en de voordelen van deze behandeltechniek

Veel gestelde vragen over het impregneren van graniet

Graniet beschermen: Oma weet raadt!

Wij krijgen nogal veel vragen over het impregneren van graniet, zoals granieten vloeren, granieten aanrechtbladen en keukenbladen. Hoe geef ik het graniet weer glans? Wat is impregneren? Kan ik zelf mijn granieten aanrechtblad zelf impregneren? Wat zijn de kosten voor het impregneren van graniet?

Gemakshalve hebben wij een aantal veelvoorkomende vragen op een rijtje gezet. Graniet beschermen: De gouden raad van Tante Kaat!

Hoe geef ik mijn graniet weer glans?

Het is niet te vermijden, ook graniet verliest op een gegeven zijn glans. Door bijvoorbeeld looppaden op granieten vloeren, of door zuren, oliën of andere vloeistoffen op vooral granieten aanrechtbladen.

Om graniet weer te laten glanzen, gaan we het afwerken. Voor het afwerken van natuursteen zijn er veel verschillende varianten, zoals het polijsten, het zoeten, kristalliseren of het coaten van natuursteen. Echter, willen we graniet afwerken, dan doen we dat eigenlijk door het mineraliseren van graniet.

Hoe impregneer je graniet?

Graniet wordt geïmpregneerd met impregneermiddelen. Deze impregneermiddelen dringen door in het graniet en verankeren zich erin. Hierdoor wordt het graniet oppervlakte vuil- en vloeistofafstotend.

Pro Floor Care maakt gebruik van impregneermiddelen, die speciaal voor natuursteen ontwikkeld zijn. Wilt u hierover meer weten, neem dan gerust even contact met ons op. Dat kan ook via App of via een belletje.

Hoe vaak impregneren van graniet?

Hoe vaak u graniet moet impregneren, hangt af van de intensiteit van het gebruik en waar het graniet zich bevindt. Globaal gezien kunt u deze richtlijnen aanhouden:

U kunt de volgende suggesties aanhouden:

  • Granieten aanrechtblad. Een aanrecht of werkblad is gevoeliger voor het binnendringen van vuil, vocht en vooral zuur. Impregneer uw graniet aanrechtblad dan ook minimaal één keer per jaar.
  • Graniet in natte ruimtes. Zoals granieten vloertegels of wasbakken in een badkamer. Vocht is een grote boosdoener. Impregneer een natte ruimte van graniet eens per jaar.
  • Granieten oppervlaktes binnen. Zoals een granieten vloer. Eens in de twee jaar zou voldoende moeten zijn.
  • Granieten tegels buiten. Zoals granieten terrastegels. Algen en mos afzetting komen ieder jaar na een winter weer terug. Reinig uw tegels of terras van graniet en impregneer het ieder jaar.

Wat kost het impregneren van graniet?

De kosten van het impregneren van graniet hangt af van verschillende factoren. Heel simpel, om hoeveel oppervlakte gaat het bijvoorbeeld? Gaat het om een granieten aanrecht of bijvoorbeeld een grote granieten vloer?

Veelal kunnen wij al een indicatie geven op afstand. Als u online onze vrijblijvende offerte invult met een situatieschets en foto’s, dan kunnen wij de situatie veelal al goed inschatten. U kunt ons eventueel ook direct via WhatsApp de foto’s sturen. Indien nodig, dan komen wij gewoon langs, dat is ook geen probleem.

Back To Top
×