Skip to content

GRANIET SCHOONMAKEN & REINIGEN

Tips en uitleg voor het schoonmaken en reinigen van granieten vloeren en granieten aanrechtbladen en tafels

Graniet schoonmaken. Oma weet raadt!

U heeft witte vlekken op uw granieten aanrechtblad of keukenblad, of u heeft doffe vlekken op uw granieten vloer? U wilt uw granieten werkbladen of granieten badkamervloer schoonmaken met groene zeep, chloor, schoonmaakazijn of Dreft? Let goed op! Graniet is een zeer hard gesteente en ook al is graniet goed bestand tegen de meeste zuren, toch moet u goed opletten bij het schoonmaken en reinigen van graniet. Graag leggen wij u hier uit wat u wel en wat u niet moet doen bij het schoonmaken en reinigen van graniet. Met aandacht voor de volgende onderwerpen:

Graniet reinigen en schoonmaken in de praktijk

Hoe krijg je graniet weer glanzend

Graniet is één van de meest vlekbestendige natuurstee soorten. Dat wil niet zeggen dat het immuun is voor vlekken, krassen of doffe plekken.

Waar kun je granieten aanrechten en vloeren mee schoonmaken? Hoe kan ik een granieten wastafel of een granieten werkblad schoonmaken? Kun je gebruik maken van chloor, dreft of schoonmaakazijn? Hoe kun je graniet weer laten blinken?

Zomaar een aantal vragen met betrekking tot het optimaal laten glimmen en glanzen van graniet. In de praktijk merken wij dat mensen al snel zomaar een aantal onderhouds- en schoonmaakproducten pakken en gebruiken voor het reinigen en schoonmaken van graniet. Gemakshalve hebben we een aantal veel voorkomende gevallen in de praktijk op een rijtje gezet. Wij leggen u graag kort en bondig uit of dit wel verstandig is en hoe u er verstandig mee om dient te gaan.

Hoe krijg je vlekken uit graniet?

Vlekken uit graniet zijn vrij simpel te verwijderen, zeker omdat graniet al vrij vlekbestendig is. Via afwasmiddel of groene zeep.

Vlekken uit granieten aanrechtbladen schoonmaken

a) U kunt u een druppel afwasmiddel toevoegen aan het aanrechtblad. Let op dat dit een pH-neutraal afwasmiddel is. Het kan namelijk voorkomen dat er chemicaliën zijn toegevoegd en die kunnen de toplaag aantasten. Vervolgens reinigen met schoon water. Met een zachte doek even rustig wrijven en dan droogmaken.

b) Giet een scheutje pH-neutrale groene zeep is schoon lauw of warm water en meng dit. Giet het op het graniet, wrijf het met een doek af. Spoel het weg met water om de zeepresten te verwijderen en maak het ook goed schoon. Als er zeepresten achterblijven, dan kunnen er vette sporen ontstaan.

Vlekken uit granieten vloeren schoonmaken

Voor een granieten vloer kunt u in zekere zin hetzelfde doen. Heeft u een nieuwe granieten vloer, dan verwijzen wij u naar de volgende uitzonderingsregel voor het schoonmaken van nieuwe granieten vloeren.

Kan graniet tegen azijn of chloor?

Gebruik geen azijn of chloor voor het schoonmaken van granieten aanrechten of vloeren. Dit zijn bijtende producten met een hoge pH-waarde en kunnen de bovenste laag van graniet aantasten. Antikalkmiddelen zijn dat ook, dus dat ook niet gebruiken.

Gebruik bij voorkeur zeep, zoals groene zeep. Zolang de zeep maar pH-neutraal is (een pH waarde van rond de 7).

Uniek en bewezen drie stappenplan van graniet onderhoud

Onvervalst graniet weer laten glanzen

Voor het schoonhouden van uw granieten aanrechten, granieten werkbladen of granieten vloeren, hebben wij een 3 stappen plan opgesteld, die ervoor zorgt dat uw graniet zo optimaal glanzend en schoon blijft. Dit is graniet onderhoud volgens het drie stappenplan: Namelijk “reinigen, beschermen en periodiek onderhouden”. Een ideale werkwijze om bijvoorbeeld een granieten vloer uit de jaren 30 te behandelen.

1.) Graniet reinigen

De ‘Grote Schoonmaak’. Zo benoemen wij dit ook wel.

  1. U reinigt de granieten tegel vloer intensief met de zuurvrije grondreiniger de hmk r155. Doseer dit product met schoon water zoals aangegeven op de fles.
  2. laat het product goed inweken, circa 10 tot 20 minuten. Belangrijk: Laat de grondreiniger nooit intrekken!
  3. Neem hierna het graniet goed af met schoon water.

Voor het perfecte vloeronderhoud van graniet, herhaalt u deze stap desgewenst nog eens. U laat de granieten vloer nu 12 tot 24 uur drogen voor de volgende stap, namelijk het beschermen van graniet.

Benodigdheden: Emmer of mopset. Schone dweil, mop of microvezeldoek

2.) Natuursteen beschermen of impregneren

De tweede stap in het graniet onderhoud: Het kleurverdiepen, coaten of impregneren. Kortom, we gaan het graniet ‘beschermen’.

  1. Schud het gewenste beschermingsproduct goed voor gebruik.
  2. Breng het product aan in een verfbakje.
  3. Breng met een lakrolletje het product zo dun mogelijk aan. Hoe dunner u het aanbrengt, hoe mooier het resultaat.
  4. Verwijder na enkele tot tientallen minuten het overtollig residu met een pluisvrije doek.

Overzicht van alle coatings, kleurverdiepers en imregneermiddelen van Moeller Stone Care.

Benodigdheden: Verfset (lakroller met verfbakje) van de grotere bouwmarkten zoals Praxis, Karwei of Gamma. Schone pluisvrije doek of microvezeldoek.

3.) Graniet onderhoud

We noemen deze stap ook wel het kort ‘Periodiek reinigen’, bijvoorbeeld dagelijks of wekelijks.

Bij het onderhoud van graniet hebben we 2 manieren: droog en nat reinigen van graniet.

Droog reinigen van graniet

Gebruik een zachte bezem, stofzuiger of wisser. Om minder vuil, zoals zand of vuil in uw huis tegen te gaan, zorgt u dat er een goede inloopmat ligt bij de voordeur.

Nat reinigen van graniet

Doe een scheutje groene zeep, carolin zeep of edelzeep HMK P324 in een emmer met lauw water. Breng het product aan met een dweil of mop. Laat het product natuurlijk opdrogen. Voor sterk belopen oppervlakte wisselt u eenmaal per 4 à 5 keer af met de P323 Slijtvaste coating of de speciale granietpolish de HMK P319 van Moeller Stone Care.

Benodigdheden: Emmer of mopset met een schone dweil, mop of microvezeldoek.

Graniet onderhoud begint hier!

De fabrikant/leverancier is niet aansprakelijk voor directe of indirecte gevolgen van het niet juist toepassen van de door haar geleverde producten. De enige verplichting van de fabrikant/leverancier is het product te vervangen welke niet geschikt is bevonden. Men dient vooraf vast te stellen of het te gebruiken product geschikt is voor het beoogde doel; deze vaststelling geschiedt op eigen risico.

Voordelen graniet vloer schoonmaken volgens het 3 stappenplan

Waarom graniet periodiek schoonmaken en onderhouden

Misschien lijkt het stappenplan van reinigen, beschermen en periodiek onderhouden wat overdreven, maar dit is het zeker niet. Een paar grote voordelen op rijtje:

  • Uw granieten aanrechtblad of vloer zal minder snel erg vervuild raken
  • Uw granieten aanrechtblad of vloer zal minder snel schade zal oplopen
  • U voorkomt dat er actie ondernomen moet worden met (dure) speciaal reinigers, staalwol, schuur- en polijstschijven

Foto’s schoonmaakbehandeling granieten tegels

Hieronder ziet u een aantal afbeeldingen van schoongemaakte granieten natuursteen tegels.

Graniet Ghibly
Graniet Branden
Graniet

Nieuwe granieten vloer schoonmaken

Waarmee kunt u nieuwe granieten vloeren zelf schoonmaken

Heeft u toevallig een granieten vloer die helemaal nieuw is, dan leggen wij u graag uit hoe u een nieuwe granieten vloer kunt schoonmaken en reinigen. Hier hanteren wij de volgende uitzonderingsregel voor een optimaal vloer onderhoud van uw graniet.

Nieuwe gelegde granieten vloeren in de specie of in de mortel

Laat de vloer minimaal 6 tot 8 weken natuurlijk drogen. Belangrijk: Zet geen vloerverwarming aan! Houdt u er rekening mee dat dit richtlijnen zijn en deze kunnen afwijken door natuur- of weersomstandigheden.

In deze fase reinigt u de vloer alleen met schoon lauw water. Vlekken en lichte cementsluier verwijdert u met de HMK R155 grondreiniger van Moeller Stone Care.

Voor nieuw gelegde granieten vloeren die in de lijm zijn gezet

Voor deze vloeren hanteren we het volgende tijdspad: U laat de vloer minimaal 3 tot 4 weken natuurlijk drogen. Ook hier geen vloerverwarming aanzetten! Houdt u er rekening mee dat ook dit richtlijnen zijn en dat deze kunnen afwijken door verschillende weersomstandigheden.

In deze fase reinigt u de vloer met schoon lauw water. Eventuele vlekken en lichte cementsluier verwijdert u met de HMK R 155 grondreiniger zuurvrij van Moeller Stone Care.

Wij hebben een pagina gemaakt waar u veel meer informatie kunt lezen over het verwijderen van cementsluier van graniet en andere natuurstenen

Impregneren Van Graniet

Graniet specialistisch laten reinigen?

Wilt u het onderhoud van granieten werkbladen of vloeren graag door specialisten laten uitvoeren? Pro Floor Care helpt u graag verder. Vraag snel een vrijblijvende offerte op, of neem even contact met ons op. Dit kan via ons contact formulier, maar kan ook direct per telefoon of App.

Offerte opvragen voor graniet onderhoud

Graniet zelf repareren bij schoonmaakbeurt

Granieten aanrecht of vloer herstellen

Mocht u tijdens het reinigen kleine beschadigingen tegenkomen, dan kunt u deze tegenwoordig eenvoudig zelf herstellen met de speciaal ontwikkelde pasta’s of epoxy’s voor natuursteen. Deze zijn uitermate geschikt voor het repareren van granieten aanrechtbladen en het repareren van granieten keukenbladen.

Wij hebben een speciale, aparte pagina, voor het repareren en herstellen van granieten werkbladen en granieten vloeren.

Veel gestelde vragen over het schoonmaken van graniet

Graniet schoonmaken: Oma weet raadt!

Dikwijls krijgen wij vragen over het schoonmaken en reinigen van granieten werkbladen, of granieten vloeren. Hoe krijg ik de witte vlekken of doffe plekken uit mijn aanrechtblad? Kun je graniet schoonmaken met chloor, azijn of Dreft? Welke onderhoudsproducten kunnen het beste worden gebruikt voor graniet?

Gemakshalve hebben wij een aantal veelvoorkomende vragen op een rijtje gezet. Graniet schoonmaken: De gouden raad van Tante Kaat!

Waar kan ik graniet mee schoonmaken?

Graniet, zoals granieten aanrechtbladen, kunnen relatief gemakkelijk schoon gemaakt worden. Dit omdat graniet vrij vlekbestendig is, zeker ten opzichte van andere natuursteen soorten.

We hebben een paragraaf waar we aangeven over graniet weer glanzend maken.

Waar kan graniet niet tegen?

Graniet kan niet tegen bijtende producten met een hoge pH-waarde. Deze kunnen namelijk de bovenste laag van graniet aantasten.

Kun je graniet schoonmaken met chloor, azijn, soda of dreft?

Vrij simpel gezegd, adviseert Pro Floor Care om pH-neutrale schoonmaakmiddelen te gebruiken voor het schoonmaken en reinigen van graniet.

Gebruik geen azijn of chloor voor het schoonmaken van granieten aanrechten of vloeren. Dit zijn bijtende producten met een hoge pH-waarde en kunnen de bovenste laag van graniet aantasten. Antikalkmiddelen zijn dat ook, dus dat ook niet gebruiken.

Baking soda kunt u ook beter ook niet gebruiken.

Gebruik bij voorkeur zeep, zoals groene zeep. Zolang de zeep maar pH-neutraal is (een pH waarde van rond de 7). Let op: In sommige merken groene zeep zitten chemicaliën verwerkt die het graniet kunnen aantasten.

Hoe krijg je vlekken uit graniet?

Graniet is een vrij vlekbestendige natuursteensoort. Toch kunnen er vlekken ontstaan. Met een pH-neutraal afwasmiddel of groene zeep kunt u deze vrij gemakkelijk verwijderen.

Zijn het echte hardnekkige vlekken, dan moet er een andere behandeltechniek worden toegepast. In dat geval raden wij aan om contact met ons op te nemen. Een foto volstaat vaak al om in te schatten wat er nodig is om de vlekken te verwijderen. Deze kunt u gemakkelijk sturen via WhatsApp, maar we hebben ook een mooi online vrijblijvende offerte formulier voor graniet, waar u een beschrijving van de situatie kunt maken en foto’s mee kunt sturen.

Back To Top
×