Ga naar hoofdinhoud

GRANIET SCHUREN OF SLIJPEN

Soms is het slijpen of schuren van graniet dé methode die u helpt uw graniet te herstellen en te repareren

Wanneer het nodig is om uw granieten vloer of -blad te schuren of te slijpen

Is uw granieten vloer of werkblad zo beschadigd met diepe krassen? Is uw graniet gescheurd of zijn er delen van de vloer afgebroken of verdwenen? Dan zijn alternatieve oplossingen niet afdoende meer en is het écht verstandig om graniet te laten slijpen of schuren. Graniet repareren en herstellen, doormiddel van slijpen of schuren, is een professioneel karwei. Lees meer over het schuren en slijpen van granieten vloeren, aanrechtbladen of trappen. De volgende onderwerpen komen aan bod:

Zelf een granieten vloer of aanrechtblad schuren?

Wilt u zelf graag een granieten vloer gaan schuren? Let op, vooral met wat u juist NIET moet doen:

  • Ga niet zelf aan de gang met fijn schuur papier. Dat maakt het juist dof. |Het beste is om de vloer te laten slijpen en polijsten. Dit is echter wel vakwerk dat u het beste kunt uitbesteden.
  • Gebruik geen zoutzuur, dit lost het graniet juist op.

Wat u wel kunt doen om uw graniet te laten glanzen, is het eens eerst flink schrobben met zachte zeep. Geregeld dweilen met vinyl plus is ook een aanrader. Meer tips voor het glanzend houden en maken van graniet, kunt u vinden op onze pagina graniet schoonmaken.

Al met al, er is zeer speciale apparatuur nodig voor het schuren van granieten vloeren, keukenbladen of andere granieten oppervlaktes.

Foto’s behandeling graniet schuren

Hieronder ziet u een aantal afbeeldingen van een geschuurde granieten traptredes.

Trap Van Graniet
Granieten Trap Herstel
Graniet Trapherstel Hotel Amsterdam

Graniet slijpen of schuren met schuurmachine

Soms komt u er niet onderuit en kunt u uw granieten vloer, granieten aanrechtblad, of granieten trap niet zelf schuren. Dan moet er een schuurmachine of slijpmachine en vakmensen aan te pas komen. Is misschien wel prijzig, maar noodzakelijk.

Voorbereiding

Allereerst moet de natuurstenen vloer vrij zijn van obstakels. Schuren of slijpen doen we meestal met water en daarom is het van belang dat de muren goed afgeplakt worden. De reden dat er nat geschuurd gaat worden heeft zo zijn redenen.:

  • De fijnstof kan een hoop schade aan gezondheid aanrichten als er zonder water wordt gewerkt.
  • Daarnaast koelt het water ook de diamant segmenten die onder de schuurmachine zitten. Soms zijn er uitzonderingen. Dan gebeurt het schuren wel droog. Het stof wordt dan afgezogen met industriële stofzuigers.

Het schuren of slijpen van uw granieten vloer gebeurt met zware planetaire schuurmachines. Afhankelijk van het aantal meters, stroomvoorziening en de bereikbaarheid van de natuursteen vloer, zullen we bekijken of wij het graniet met kleine of grote machines gaan slijpen.

Fase 1

Als eerste fase, starten te schuren of te slijpen met metaal gebonden diamanten segmenten korrel 30/40. Deze fase duurt altijd het langst. Eventuele hoogteverschillen verdwijnen. Na deze fase dient er na het afzuigen goed gekeken te worden of er nog beschadigingen zijn die dieper liggen. Deze diepere beschadigingen kunnen opgevuld worden met een op kleur gebrachte 2 componenten steenlijm of steenpasta. Hoeken en randen zullen handmatig worden aangepakt met kleinere haakse schuurmachines. De de vloer wordt ook nog eerst gespateld na deze fase.

Fase 2

In de tweede fase schuren we het graniet met metaal gebonden diamant segmenten korrel 60/80. Bij elke fase zullen we hoeken en randen met dezelfde korrelgrootte behandelen met een handmachine. Na het afzuigen ziet u dat de kras vorming steeds minder wordt.

Fase 3 

Bij de derde fase schuren we met metaal gebonden diamant segmenten met korrel 120/150. De krassen van de schuur of slijp fases hiervoor zijn nu geheel verdwenen.

Afwerken en beschermen van graniet

Het graniet is geschuurd, zijn we nu klaar?
Het antwoord is (helaas) nee. Maar dat is eigenlijk helemaal niet negatief, want de afwerking en bescherming die nu nodig zijn, zorgt ervoor dat uw graniet veel gemakkelijker te onderhouden is en schoon te maken zal zijn!

AFWERKING (polijsten)

Na de schuurfases komt komen de polijst fases om te vloer af te werken. Er zijn 4 mogelijkheden:

  • Mat
  • Gezoet (of verzoet)
  • Zijde- of satijnglans
  • Hoogglans

Op onze pagina graniet polijsten leest u alles wat u hierover moet weten, waaronder de werkwijze.

BESCHERMING (impregneren)

Na de schuurfases en polijstfases, dient er een beschermlaag aangebracht te worden. Dit noemen we het impregneren van graniet. Ook hier hebben wij veel informatie over geschreven en vindt u alles wat u moet weten op de desbetreffende pagina.

Granito Polijsten

Uw granieten vloer, blad of trap laten slijpen of schuren?

Het schuren en slijpen van granieten vloeren, aanrechtbladen of trappen is een specialistische aangelegenheid. Ga vooral niet zelf graniet schuren met schuurpapier. Wilt u uw granieten vloer laten slijpen met behulp van professionals, neem dan even contact met ons op. Dit kan telefonisch, via de App of eenvoudig online.

Afspraak maken voor het herstellen van een granieten vloer.
Back To Top
×