Skip to content

GRANIET SCHUREN OF SLIJPEN

Soms is het slijpen of schuren van graniet dé methode die u helpt uw graniet te herstellen en te repareren

Wanneer het nodig is om uw granieten vloer of -blad te schuren of te slijpen

Is uw granieten vloer of werkblad zo beschadigd met diepe krassen? Is uw graniet gescheurd of zijn er delen van de vloer afgebroken of verdwenen? Dan zijn alternatieve oplossingen niet afdoende meer en is het écht verstandig om graniet te laten slijpen of schuren. Meer dan voor welke andere natuursteen soort, is het repareren en herstellen van graniet, doormiddel van slijpen of schuren, is een professioneel karwei. Lees meer over het schuren en slijpen van granieten vloeren, aanrechtbladen of trappen. De volgende onderwerpen komen aan bod:

Zelf een granieten vloer of aanrechtblad schuren?

Graniet schuren. Laat krassen verdwijnen

Zoals in de introductie al beschreven is, is graniet één van de moeilijkste soorten om te schuren. Dus eigenlijk een specialistische aangelegenheid. Wilt u (toch) zelf graag een granieten vloer gaan schuren? Let op, vooral met wat u juist NIET moet doen:

 • Ga niet zelf aan de gang met fijn schuur papier. Dat maakt het juist dof. |Het beste is om de vloer te laten slijpen en polijsten. Dit is echter wel vakwerk dat u het beste kunt uitbesteden.
 • Gebruik geen zoutzuur, dit lost het graniet juist op.

Wat u wel kunt doen om uw graniet te laten glanzen, is het eens eerst flink schrobben met zachte zeep. Geregeld dweilen met vinyl plus is ook een aanrader. Meer tips voor het glanzend houden en maken van graniet, kunt u vinden op onze pagina graniet schoonmaken.

Al met al, er is zeer speciale apparatuur nodig voor het schuren van granieten aanrechten, – vloeren, – keukenbladen of andere granieten oppervlaktes

Een paar belangrijke feitjes voor het herstellen van graniet

Wat u moet weten over schuren en polijsten van graniet

 • Een granieten aanrecht of een granieten vloer schuren is niet zo eenvoudig als het schuren van andere natuursteen soorten, zoals bijvoorbeeld een marmeren vloer. Dit heeft te maken met de hardheid van het graniet. Houd hier rekening mee tijdens het zelf repareren van de granieten vloer!
 • Een granieten vloer polijsten is niet geheel de juiste benaming. Vanwege de hardheid van het graniet wordt hier een andere manier van werken toegepast namelijk het mineraliseren van graniet.
 • Een granieten vloer heeft niet, zoals een marmeren vloer, een hoge kalkwaarde. Hierdoor is graniet minder kwetsbaar voor vlekvorming en beschadigingen. Echter door de hardheid is een granieten vloer of granieten aanrecht moeilijker te herstellen of te repareren.

Graniet slijpen of schuren met schuurmachine

Hoe werkt het schuren van graniet met een schuurmachine

Soms komt u er niet onderuit en kunt u uw granieten vloer, granieten aanrechtblad, of granieten trap niet zelf schuren. Dan moet er een schuurmachine of slijpmachine en vakmensen aan te pas komen. Is misschien wel prijzig, maar noodzakelijk.

Voorbereiding

Allereerst moet de natuurstenen vloer vrij zijn van obstakels. Schuren of slijpen doen we meestal met water en daarom is het van belang dat de muren goed afgeplakt worden. De reden dat er nat geschuurd gaat worden heeft zo zijn redenen.:

 • De fijnstof kan een hoop schade aan gezondheid aanrichten als er zonder water wordt gewerkt.
 • Daarnaast koelt het water ook de diamant segmenten die onder de schuurmachine zitten. Soms zijn er uitzonderingen. Dan gebeurt het schuren wel droog. Het stof wordt dan afgezogen met industriële stofzuigers.

Het schuren of slijpen van uw granieten vloer gebeurt met zware planetaire schuurmachines. Afhankelijk van het aantal meters, stroomvoorziening en de bereikbaarheid van de natuursteen vloer, zullen we bekijken of wij het graniet met kleine of grote machines gaan slijpen.

Fase 1

Als eerste fase, starten te schuren of te slijpen met metaal gebonden diamanten segmenten korrel 30/40. Deze fase duurt altijd het langst. Eventuele hoogteverschillen verdwijnen. Na deze fase dient er na het afzuigen goed gekeken te worden of er nog beschadigingen zijn die dieper liggen. Deze diepere beschadigingen kunnen opgevuld worden met een op kleur gebrachte 2 componenten steenlijm of steenpasta. Hoeken en randen zullen handmatig worden aangepakt met kleinere haakse schuurmachines. De de vloer wordt ook nog eerst gespateld na deze fase.

Fase 2

In de tweede fase schuren we het graniet met metaal gebonden diamant segmenten korrel 60/80. Bij elke fase zullen we hoeken en randen met dezelfde korrelgrootte behandelen met een handmachine. Na het afzuigen ziet u dat de kras vorming steeds minder wordt.

Fase 3 

Bij de derde fase schuren we met metaal gebonden diamant segmenten met korrel 120/150. De krassen van de schuur of slijp fases hiervoor zijn nu geheel verdwenen.

Foto’s behandeling graniet schuren

Hieronder ziet u een aantal afbeeldingen van een geschuurde granieten traptredes.

Trap Van Graniet
Granieten Trap Herstel
Graniet Trapherstel Hotel Amsterdam

Afwerken en beschermen van graniet

Hoe behandel je graniet

Het graniet is geschuurd, zijn we nu klaar? Het antwoord is (helaas) nee. Maar dat is eigenlijk helemaal niet negatief, want de afwerking en bescherming die nu nodig zijn, zorgt ervoor dat uw granieten aanrecht of vloer veel gemakkelijker te onderhouden is en schoon te maken zal zijn!

AFWERKING (polijsten)

Na de schuurfases komt komen de polijst fases om te vloer af te werken. Er zijn 4 mogelijkheden:

 • Mat
 • Gezoet (of verzoet)
 • Zijde- of satijnglans
 • Hoogglans

De eerste 3 afwerkingen kunnen worden bereikt door het polijsten van graniet. Een hoogglans afwerking wordt bereikt door het mineraliseren van graniet. Op de desbetreffende pagina’s leest u alles wat u hierover moet weten, waaronder de werkwijze.

BESCHERMING (impregneren)

Na de schuurfases en polijstfases, dient er een beschermlaag aangebracht te worden. Dit noemen we het impregneren van graniet. Ook hier hebben wij veel informatie over geschreven en vindt u alles wat u moet weten op de desbetreffende pagina.

Als u uw granieten aanrecht of vloer behandeld, dan is deze veel gemakkelijker te onderhouden en schoon te maken

Granito Polijsten

Uw granieten vloer, blad of trap laten slijpen of schuren?

Het schuren en slijpen van granieten vloeren, aanrechtbladen of trappen is een specialistische aangelegenheid. Ga vooral niet zelf graniet schuren met schuurpapier. Wilt u uw granieten vloer laten slijpen met behulp van professionals, neem dan even contact met ons op. Dit kan telefonisch, via de App of eenvoudig online.

Afspraak maken voor het herstellen van een granieten vloer.

Veel gestelde vragen over het schuren en slijpen van graniet

Graniet schuren: Oma weet raadt!

Zo nu en dan krijgen wij vragen over het slijpen en schuren van graniet. Kunnen kapotte of verdwenen stukken graniet worden gerestaureerd? Kun je granieten vloeren, granieten aanrechtbladen en keukenbladen wel schuren? Kun je zelf graniet schuren of slijpen? Wat zijn de kosten voor het schuren van graniet?

Gemakshalve hebben wij een aantal veelvoorkomende vragen op een rijtje gezet. Graniet schuren of slijpen: De gouden raad van Tante Kaat!

Kun je graniet zelf schuren met schuurpapier?

In theorie kunt u krassen, vlekken, doffe plekken, verkleuringen en overige kleinschalige oppervlakkige beschadigingen zelf wegschuren met een schuurpapiertje. Echter, graniet is een harde natuursteen en dat maakt schuren en vervolgens polijsten een stuk lastiger.

Voor het schuren van graniet adviseren wij daarom om dit specialistisch te laten uitvoeren. Pro Floor Care is specialist in het onderhouden en renoveren van natuursteen. Neem gerust even contact met ons op. Dit kan op vele manieren, via een vrijblijvende offerte, via mail, via WhatsApp of gewoon via een belletje.

Wat kost het schuren of slijpen van graniet?

De kosten van het schuren of slijpen van graniet hangt af van verschillende factoren. Denk dan bijvoorbeeld aan de mate van beschadiging, de hoeveelheid oppervlakte…

Veelal kunnen wij al een indicatie geven op afstand. Als u online onze vrijblijvende offerte invult met een situatieschets en foto’s, dan kunnen wij de situatie veelal al goed inschatten. U kunt ons eventueel ook direct via WhatsApp de foto’s sturen. Indien nodig, dan komen wij gewoon langs, dat is ook geen probleem.

Back To Top
×