skip to Main Content
granito polijsten

Terug van weggeweest! Granito of terrazzo

Terug van weggeweest!

Het granito of zoals veel mensen het ook noemen het terrazzo is weer helemaal terug van weggeweest. De vloer die we allemaal herkennen als de ouderwetse koude vloer bij oma in het voor portaaltje of het ouderwetse badkamertje in een jaren ’30 woning van de vorige eeuw is helemaal terug. De vraag naar het restaureren, renoveren of het schuren en polijsten van een granito vloer is dan ook niet meer weg te denken tegenwoordig. Dankzij verbeterde technieken kunnen we  tegenwoordig dan ook bijna iedere vloer van granito of terrazzo herstellen.

Duurzaam granito onderhoud

Tegenwoordig zijn er vele verschillende manieren om granito vloeren duurzaam te restaureren, hieronder wat voorbeelden:

  • granito of terrazzo komt vaak in halletjes, gangen en voorportalen naar boven, meestal heeft hier tapijt, linoleum of tegels overheen gelegen. Deze vloeren zijn zeer goed te herstellen door het schuren, polijsten en impregneren.
  • Aanhelen of aansmeren van nieuw te storten granito. Vaak zijn er in het verleden sparingen of afvoeren dichtgestort met beton in plaats van granito. Wij verwijderen het beton en smeren of helen dit aan met nieuw granito of terrazzo. Na een droogtijd van enkele dagen wordt het verse granito geschuurd en gepolijst.
  • Verbouw of uitbouw. Vaak zijn er wensen om het granito of terrazzo door te leggen na een verbouwing of uitbouw. Ook hierin kunnen wij vloeren duurzaam restaureren en renoveren.  Hierin zijn veel mogelijkheden zoals het opnieuw storten in verschillende kleuren, het aanbrengen van een sierbies of kader, en het hierna schuren, polijsten en impregneren van het terazzo of granito.

Wat kunnen we doen

Voor ieder probleem een oplossing op maat,

Enkele voorbeelden op een rij

Verschillende voorbeelden op een rij voor het restaureren of renoveren van granito of terrazzo:

  • het opvullen van kleine gaatjes, beschadigingen en dunnere scheuren. Dit gebeurt vaak met speciale 2-K steenlijm op kleur aangemaakt. Na 20 tot 30 minuten is dit schuur- en polijstbaar.
  • het opvullen van grote gaten, uitsparingen, grote beschadigingen en scheuren met een doorsnede van minimaal 3 tot 4 centimeter. Deze beschadigingen worden traditioneel aangesmeerd met een mengsel van cement, verschillende natuursteen steentjes op kleur en maat. Deze gerestaureerde delen hebben een droogtijd van een paar dagen nodig voordat dit verder geschuurd en gepolijst kan worden
  • lijmresten of andere hardnekkige vervuiling verwijderen van een granito of terrazzo vloer. De vloeren worden geschuurd met diamant gebonden segmenten en hierna gaan we het granito polijsten. Na afloop wordt de granito vloer traditioneel geïmpregneerd. Dit gebeurt veelal met een combinatie van carnabauwas en bijenwas.

Is het schuren en polijsten van een granito vloer duur?

Het antwoord hierop is niet eenduidig te zeggen. We kunnen uiteraard niet in iemands portemonnee kijken. Wel kunnen we zeggen dat het herstellen van granito of terrazzo zeer arbeidsintensief is, de afmetingen van vloeren, halletjes, badkamers of toiletten zijn over het algemeen ook niet groter dan een aantal vierkante meters tot een tien meter. Wil je meer weten over het restaureren zoals het herstellen, schuren, polijsten en impregneren van een traditionele granito vloer, neem gewoon even contact met een van onze specialisten op.

Rob van den Berge

Leer mij kennen via mijn persoonlijke pagina. Voor vragen over dit onderwerp mag je mij altijd even mailen of bellen via 020 217 07 04.

Vond je dit interessant lees hier dan mijn andere blogartikelen.

Back To Top
×