Skip to content
lijmresten schuren beton

Een vloer schuren of polijsten?

Wat is het verschil tussen schuren en polijsten?

Wat zijn nu eigenlijk de grote verschillen als u een vloer van bijvoorbeeld beton of natuursteen laat schuren of polijsten? Graag leggen wij in onderstaande blog uit wat de wezenlijke en optische verschillen zijn bij deze speciale technieken voor vloeren. Ook leggen wij uit waar schuren goed voor is en waarom er soms vloeren worden geschuurd en gepolijst.

Het schuren van een vloer, van de nood een deugd maken

Beton of natuursteen vloer schuren

Het schuren van een beton- of natuursteen vloer is een specialistische behandel techniek, waarbij het van belang is dat de vloer glad wordt. Alle oneffenheden, opstaande randen of andere beschadigingen worden met diamant weg geschuurd. Bij het schuren van een vloer worden oneffenheden van 1 tot 3 millimeter weggeschuurd. Deze behandeltechniek wordt op vele fronten toegepast. Hieronder enkele voorbeelden wanneer het noodzakelijk is om een vloer te schuren of slijpen:

 • Een verregende of beschadigde betonvloer.
 • Lijmresten verwijderen.
 • Als voorbehandeling voor het aanbrengen van een coating, of een oude coating die loslaat.
 • Oude vloerverf die de hechting verhindert.
 • Spaan slagen van een gevlinderde vloer.
 • Het glad maken van natuursteen, vervuilde voegen weg schuren.
 • Oneffenheden, zoals uitsparingen en overbruggingen in vloeren.
 • Te hoog gestorte dekvloeren van anhydriet of zandcement.
Lijmresten Schuren Beton
Beton Schuren Met Schuurmachine

Beton of natuursteen vloer polijsten

Een vloer polijsten is een specialistische techniek, waarbij het belang voor optische esthetiek het belangrijkste is. Gemakkelijk gezegd: een doffe vloer laten glanzen. Het polijsten van beton of natuursteen, van bijvoorbeeld een marmer vloer, gebeurt met speciale materialen. Deze materialen bevatten diamant. Er wordt met roterende machines over de vloer heen bewogen en met steeds fijnere polijst segmenten wordt een hoge glans op de vloer gecreëerd. In veel gevallen wordt in het polijstproces bij de vloer nog een laatste stap toegepast. Met speciaal polijstpoeder voor vloeren van natuursteen of beton, wordt een etsende reactie opgewekt. Deze reactie geeft een nog hogere natuurlijk glans op de vloer. Nadat een vloer gepolijst is, wordt deze vaak nog geïmpregneerd tegen het indringen van vuil en vocht.

Andere benamingen voor een vloer polijsten zijn:

 • Het zoeten of verzoeten van een natuursteen vloer.
 • Gepolierd beton of natuursteen.
 • Het vlinderen van beton, alhoewel dit een geheel andere manier van behandelen is.
 • Poetsen van marmer, dof marmer laten glanzen.
 • Natuursteen kristalliseren.
Hardsteen Polijsten
Vloer Polijsten Marmer
Marmer Polijsten

Wat zijn de grote verschillen tussen het schuren en polijsten van vloeren?

Even kort samengevat, geven we aan wat de grote verschillen zijn bij het vloeren schuren en polijsten:

 • Schuren. Er komt veel stof en residu vrij. De vloer wordt lager en voelt ruw aan. Heftige kras vorming is na het schuren aanwezig op het oppervlakte.
 • Polijsten. Er komt weinig tot geen stof vrij. Oppervlakkig krassen en doffe vlekken verdwijnen door het polijsten. De vloer gaat meer glanzen.

Vloeren schuren en polijsten gebeurt zowel onder droge omstandigheden, met een goede stofafzuiging, als onder natte omstandigheden. Residu en slurrie wordt opgezogen door waterstofzuigers.

Schuren of polijsten. Welke methode heb ik nodig?

Moet ik alleen een vloer laten schuren of polijsten? Of moet ik beide behandelmethodes toepassen? Dit is voor iedere vloer of functie van de vloer anders. Bij deze een paar voorbeelden uit de praktijk:

a) Alleen maar een vloer schuren

 • Een betonvloer waar een bestaande coating overheen zit. Waarschijnlijk moet alleen de coating worden weggeschuurd. Vaak volstaat dan een schuurfase met diamant. Door ruwe krasvorming van het diamant is dit tevens gelijk een goede ondergrond voor de aanhechting van een nieuw coating.
 • Het wegschuren van lijmresten en andere oneffenheden. Ook hier zullen niet meer dan 1 tot 2 schuurfases aan te pas komen.
 • Stroef of antislip maken van vloeren. Door het ruw schuren worden ondergronden stroever gemaakt.

b) Alleen maar een vloer polijsten

 • Bij bestaande natuursteen vloeren zoals marmer, hardsteen, travertin of kalksteen. Vaak is de toplaag van het natuursteen licht beschadigd. Doffe vlekken, kleine krasjes en looppaden worden zichtbaar op de marmer tegels. Alleen de vloer polijsten is dan een goede oplossing. In een paar opvolgende polijst fases wordt de vloer weer ontdaan van haar doffe vlekken en zal weer mooi glanzen.

c) Een vloer schuren en polijsten

 • Een bestaande natuursteen vloer. Als op verschillende plaatsen de marmer tegels scheef liggen, dan moeten kleine hoekjes of hogere randjes eerst geschuurd worden om de natuursteen tegels gelijk te krijgen. Nadat de natuurstenen vloer volledig vlak geslepen is, kan men overgaan op het polijsten van de vloer. Hoe gladder de vloer, hoe hoger de glans.

Leer mij kennen via mijn persoonlijke pagina. Voor vragen over dit onderwerp mag je mij altijd even mailen of bellen via 020 217 07 04.

Vond je dit interessant lees hier dan mijn andere blogartikelen.

Back To Top
×