Skip to content

NATUURSTEEN IMPREGNEREN

Bescherm uw glansrijke natuursteen met een extra laag tegen ongewenste indringers en maak de oppervlakte vocht-, vuil- en vloeistofafstotend

Door natuursteen te beschermen blijft het in optimale conditie

Door het impregneren van natuursteen, zoals natuursteen vloeren, natuursteen gevels en natuursteen aanrechtbladen wordt het natuursteen voorzien van een extra onzichtbare beschermlaag. Hierdoor behoudt het natuursteen zijn glans en kwaliteit, blijft het in optimale conditie én is het immuun tegen ongewenste indringers, zoals zuren, vetten, oliën, vocht of vuil. Lees hier alles over het nut en de voordelen van het impregneren van natuursteen. Hierbij besteden we aandacht aan de volgende onderwerpen:

Wat is impregneren van natuursteen

Hoe u natuursteen kunt beschermen

Heel kort gezegd is impregneren niets anders dan beschermen. Dus impregneren van natuursteen = beschermen van natuursteen.

Door het impregneren van natuursteen, zoals natuursteen vloeren, natuursteen gevels en natuursteen aanrechtbladen, voorkomt u dat zuren, vetten, oliën, vocht, vuil of andere stoffen in uw natuursteen doordringen.

Met impregneren worden de poriën van het natuursteen opgevuld en zo wordt het natuursteen waterafstotend, waterbestendig, schimmelwerend, vuil afstotend of graffiti werend.

Een andere veelgebruikte naam voor impregneren is hydrofoberen. Echter, hydrofoberen is een iets andere techniek, de overeenkomsten en verschillen tussen impregneren en hydrofoberen leggen we uit verder op in deze pagina.

De voordelen van impregneren van natuursteen

Waarom natuursteen impregneren

Natuursteen waterdicht maken of de toplaag van natuursteen afstotend maken tegen het binnendringen van vuil. Natuursteen beschermen met een impregneermiddel heeft vele voordelen. Het impregneren of hydrofoberen kan overigens voor natuursteen binnen als voor natuursteen buitenshuis:

 • Behandeld natuursteen behoudt langer haar glans en schoonheid
 • Beschermt natuursteen kunt u gemakkelijker én gebruikersvriendelijker schoonmaken en reinigen, een sopje en een beetje groene zeep doet wonderen
 • Het geïmpregneerde natuursteen wordt minder snel vuil, er trekt geen vuil meer in de steen en voeg
 • Natuursteen voor buiten wordt minder aangetast door bijvoorbeeld zure regen of andere weersinvloeden
 • Het voorkomt de groei van schimmels of algen op de natuursteen tegels

Impregneer uw natuursteen en het is binnen een paar uur immuun voor vocht, vlekken en vuil

Foto’s impregneer behandeling van natuursteen

Natuursteen beschermen tegen ongewenste indringers, zoals zuren, vetten, oliën, vocht of vuil. Hier ziet u een aantal objecten van natuursteen die we kunnen beschermen door het natuursteen te impregneren, zoals een natuurstenen tafelblad, een natuurstenen trap of natuurstenen wasbak.

Gepolijst en geïmpregneerd hardsteen
impregneren van graniet
Hardsteen gepolijst en geïmpregneerd

Is het impregneren of hydrofoberen?

Misschien dat u de term hydrofoberen wel eens vaker gehoord heeft?
Wat zijn dan de overeenkomsten en het verschil tussen het natuursteen impregneren of natuursteen hydrofoberen?

Impregneren

Met impregneren wordt een vaste stof verzadigd met een vloeistof. In dit geval is het natuursteen de vaste stof. Het impregneermiddel is in dit geval de vloeistof. Door de verzadiging van het impregneermiddel in de toplaag van het natuursteen, stoot de steen specifieke eigenschappen af zoals vuil, water, vocht en grafiti.

Impregneermiddelen hebben een bredere toepassing, zo zijn er nog veel impregneermiddelen op oliebasis en met oplosmiddelen. Vernieuwde technieken zoals nano impregnanten of impregneermiddel op waterbasis zien we steeds vaker.

Impregneren wordt op gevels, vloeren, monumenten en beelden van vele verschillende natuursteen soorten toegepast.

Hydrofoberen

Hydrofoberen wordt voornamelijk toegepast op gevels, vloeren en muren van kalkhoudende natuursteen soorten, zoals hardsteen, kalksteen, marmer en travertin. “Hydro” betekent water, en “foberen” betekent afstoten. Bij het hydrofoberen spreken we dan over het ‘waterafstotend maken’ van natuursteen. Bijna alle hydrofoboren zijn op waterbasis of nano acrylpolymeren.

Wanneer natuursteen impregneren?

Het moment om natuursteen te beschermen

Het is dus belangrijk om natuursteen te beschermen. Zeker als uw natuurstenen vloer in optimale staat is. De behandeling kan worden toegepast op bestaande natuursteen, maar ook op nieuw geplaatste natuursteen.

Nieuw geplaatst natuursteen beschermen

Bij het impregneren van een nieuwe natuursteen vloer is het wel belangrijk om minstens 4 weken te wachten na het leggen van de vloer. De lijm en/of het voegmiddel moet voldoende opgedroogd en uitgehard zijn. Als het impregneren eerder plaats zou vinden, dan bestaat de kans dat het vocht niet meer zou kunnen wegtrekken vanonder de tegel of vloer. Deze opsluiting van vocht geeft dan vlekken of kringen in het nieuw gelegde natuursteen en dat is natuurlijk eeuwig zonde.

Bestaand natuursteen beschermen

Gaan we bestaand natuursteen impregneren, dan is het belangrijk om andere verzegelingen, zeep, was of andersoortige impregneer middelen eerst te verwijderen. Dit doen we door een diepte reiniging met speciale strippers voor natuursteen. Na het neutraliseren van de vloer, kunnen we het natuursteen gaan impregneren.

Ook wel goed om even te weten, is dat Impregneren over het algemeen plaats vindt na verschillende behandeltechnieken, zoals het schuren van natuursteen en het polijsten van natuursteen.

Foto’s impregneer behandeling van natuurstenen vloeren

Hier ziet u een bedrijfsvloer die eerst gepolijst is en vervolgens geïmpregneerd om de vloer te beschermen.

basalt impregneren
basalt polijsten
basalt polijsten en impregneren

Hoe vaak natuursteen impregneren?

Periodiek onderhoud voor beschermen van natuursteen

Hoe vaak u natuursteen moet impregneren, hangt af van de steensoort, de intensiteit van het gebruik en waar deze natuursteen zich bevindt. U kunt de volgende suggesties aanhouden:

 • Natuursteen oppervlaktes binnen. Zoals een natuurstenen vloer.
  Eens in de twee jaar zou voldoende moeten zijn.
 • Natuursteen aanrechtblad. Een aanrecht of werkblad is gevoeliger voor het binnendringen van vuil, vocht en vooral zuur. Impregneer uw natuursteen aanrechtblad dan ook minimaal één keer per jaar.
 • Natuursteen in natte ruimtes. Zoals natuurstenen wandtegels of vloertegels in een badkamer. Vocht is een grote boosdoener. Impregneer een natte ruimte van natuursteen eens per jaar.
 • Natuursteen tegels buiten. Zoals natuurstenen terrastegels. Algen en mos afzetting komen ieder jaar na een winter weer terug. Reinig uw tegels of terras van natuursteen en impregneer het ieder jaar.

Hoe impregneer ik natuursteen zelf?

Zelf natuursteen beschermen

Natuursteen kan op verschillende manieren geïmpregneerd worden. Eerst dient u de vloer goed te strippen, zodat de nieuwe impregneer laag niet over de oude laag wordt aangebracht.

Voor u daarna aan de slag gaat, moet u beslissen wat voor soort impregneermiddel u wilt gebruiken. Zo zijn er transparante middelen, maar ook middelen die kleur verdiepend en zelfs glans verrijkend werken.

Vervolgens zijn er twee impregneer methodes die u kunt toepassen.

a) Airless impregneren

Deze impregneer methode wordt veelal toegepast bij grote natuursteen oppervlaktes zoals vloeren en gevels. Met deze impregneer techniek wordt het impregneermiddel onder druk verneveld aangebracht, producten die airless worden aangebracht zijn veelal op basis van water en nano acrylpolymeren.

b) Impregneren met verfroller of kwast

Deze manier wordt veelal toegepast in kleinere ruimtes, aanrechtbladen en natte ruimtes. Met deze impregneer techniek wordt het impregneermiddel aangebracht in een verfbakje. Door het kruislings rollen raken we het gehele oppervlakte van het natuursteen. Hierdoor hebben we een volledige dekking van het impregneermiddel. Nadat het impregneermiddel een paar minuten is ingetrokken, wordt het overtollig residu weggehaald met een schone doek. Deze behandeltechniek wordt veelal toegepast met impregneer middelen op oliebasis of toevoeging van lijnzaad olie.

Natuursteen Impregneren

Hulp nodig bij het impregneren van natuursteen?

Natuursteen professioneel laten impregneren en onderhouden? Pro Floor Care helpt u graag verder. Neem even contact met ons op. Dit kan via ons contact formulier, maar kan ook direct per telefoon of App.

Afspraak maken voor het impregneren van uw natuursteen

Veel gestelde vragen over het impregneren van natuursteen

Natuursteen impregneren: oma weet raadt!

Veelal krijgen wij vragen over het beschermen van natuursteen door impregneermiddel. Hoe vaak moet je een natuurstenen vloer impregneren? Zijn er andere mogelijkheden om natuursteen te beschermen?

Gemakshalve hebben wij een aantal veelvoorkomende vragen op een rijtje gezet. De gouden raad van Tante Kaat.

Hoe kun je natuursteen impregneren?

Toggle content goes here, click edit button to change this text.

Waarmee kun je natuursteen impregneren?

Toggle content goes here, click edit button to change this text.

Back To Top
×