Ga naar hoofdinhoud

NATUURSTEEN IMPREGNEREN

Bescherm uw glansrijke natuursteen vloer tegen ongewenste indringers

Door het natuursteen te beschermen blijft het in optimale conditie

Door het impregneren van natuursteen zoals natuursteen vloeren, natuursteen gevels en natuursteen aanrechtbladen, voorkomt u dat vuil, vocht en andere stoffen in uw natuursteen doordringt. Impregneren is een algemene techniek om de poriën van het natuursteen op te vullen en het materiaal waterafstotend, waterbestendig, schimmelwerend, vuil afstotend of graffiti werend te maken. Een andere naam voor impregneren is hydrofoberen. Hydrofoberen is een iets andere techniek.

Wat is het effect en wat zijn de voordelen van impregneren van natuursteen?

Natuursteen waterdicht maken of de toplaag van natuursteen afstotend maken tegen het binnendringen van vuil . Natuursteen beschermen met een impregneermiddel heeft vele voordelen. Impregneren of hydrofoberen kan voor natuursteen binnen als voor natuursteen buitenshuis:

marmer impregneren
 • Behandeld natuursteen behoudt langer haar glans en schoonheid
 • Beschermt natuursteen kunt u gemakkelijker én gebruikersvriendelijker schoonmaken en reinigen, een sopje en een beetje groene zeep doet wonderen
 • Het geïmpregneerde natuursteen wordt minder snel vuil, er trekt geen vuil meer in de steen en voeg
 • Natuursteen voor buiten wordt minder aangetast door bijvoorbeeld zure regen of andere weersinvloeden
 • Het voorkomt de groei van schimmels of algen op de natuursteen tegels

Impregneer uw natuursteen en het is binnen een paar uur immuun voor vocht, vlekken en vuil

Wanneer natuursteen impregneren?

Impregneren van natuursteen soorten kan worden toegepast op bestaande natuursteen, maar ook op nieuw geplaatste natuursteen.

Impregneren vindt over het algemeen plaats na verschillende behandeltechnieken zoals schoonmaken en reinigen van natuursteen zoals het schuren en polijsten.

Nieuw geplaatst natuursteen 

Bij het impregneren van bijvoorbeeld een nieuwe natuursteen vloer is het wel belangrijk om minstens 4 weken te wachten. De lijm en/of het voegmiddel moet voldoende opgedroogd en uitgehard zijn. Als het impregneren eerder plaats zou vinden, dan bestaat de kans dat het vocht niet meer weg zou kunnen vanonder de tegel of vloer. Deze opsluiting van vocht geeft dan vlekken of kringen in het nieuw gelegde natuursteen.

Bestaand natuursteen 

Gaan we bestaand natuursteen impregneren dan is het belangrijk om andere verzegelingen, zeep, was of andersoortige impregneer middelen eerst te verwijderen. Dit doen we door een diepte reiniging met speciale strippers voor natuursteen. Na het neutraliseren van de vloer, kunnen we het natuursteen gaan impregneren.

Hoe vaak natuursteen impregneren?

Hoe vaak u natuursteen moet impregneren, hangt af van de steensoort, de intensiteit van het gebruik en waar deze natuursteen zich bevindt. U kunt de volgende suggesties aanhouden:

 • Natuursteen oppervlaktes binnen. Zoals een natuurstenen vloer.
  Eens in de twee jaar zou voldoende moeten zijn.
 • Natuursteen aanrechtblad. Een aanrecht of werkblad is gevoeliger voor het binnendringen van vuil, vocht en vooral zuur. Impregneer je natuursteen aanrechtblad dan ook minimaal één keer per jaar.
 • Natuursteen in natte ruimtes. Zoals natuurstenen wandtegels of vloertegels in een badkamer. Vocht is een grote boosdoener. Impregneer een natte ruimte van natuursteen eens per jaar.
 • Natuursteen tegels buiten. Zoals natuurstenen terrastegels. Algen en mos afzetting komen ieder jaar na een winter weer terug. Reinig je tegels of terras van natuursteen en impregneer het ieder jaar.
Natuursteen Impregneren

Hulp nodig bij het impregneren van natuursteen?

Natuursteen professioneel laten impregneren en onderhouden? Pro Floor Care helpt u graag verder. Neem even contact met ons op. Dit kan via ons contact formulier, maar kan ook direct per telefoon of App.

Afspraak maken voor het impregneren van uw natuursteen

Hoe impregneer ik natuursteen zelf?

Natuursteen kan op verschillende manieren geïmpregneerd worden. Eerst dient u de vloer goed te strippen, zodat de nieuwe impregneer laag niet over de oude laag wordt aangebracht.

Voor u daarna aan de slag gaat, moet u beslissen wat voor soort impregneermiddel u wilt gebruiken. Zo zijn er transparante middelen, maar ook middelen die kleur verdiepend en zelfs glans verrijkend werken.

Vervolgens zijn er twee impregneer methodes die u kunt toepassen.

a) Airless impregneren

Deze impregneer methode wordt veelal toegepast bij grote natuursteen oppervlaktes zoals vloeren en gevels. Met deze impregneer techniek wordt het impregneermiddel onder druk verneveld aangebracht, producten die airless worden aangebracht zijn veelal op basis van water en nano acrylpolymeren.

b) Impregneren met verfroller of kwast

Deze manier wordt veelal toegepast in kleinere ruimtes, aanrechtbladen en natte ruimtes. Met deze impregneer techniek wordt het impregneermiddel aangebracht in een verfbakje, door het kruislings rollen raken we het gehele oppervlakte van het natuursteen. Hierdoor hebben we een volledige dekking van het impregneermiddel. Nadat het impregneermiddel een paar minuten is ingetrokken, wordt het overtollig residu weggehaald met een schone doek. Deze behandeltechniek wordt veelal toegepast met impregneer middelen op oliebasis of toevoeging van lijnzaad olie.

Marmer onderhoud
Hardsteen polijsten en impregneren

Is het impregneren of hydrofoberen?

Misschien dat u de term hydrofoberen wel eens vaker gehoord heeft?
Wat is dan het verschil tussen het natuursteen impregneren of natuursteen hydrofoberen?
De verschillen hieronder even uitgelicht bij deze manier van natuursteen onderhouden.

Impregneren

Met impregneren wordt een vaste stof verzadigd met een vloeistof. In dit geval is het natuursteen de vaste stof. Het impregneermiddel is in dit geval de vloeistof. Door de verzadiging van het impregneermiddel in de toplaag van het natuursteen, stoot de steen specifieke eigenschappen af zoals vuil, water, vocht en grafiti.
Impregneermiddelen hebben een bredere toepassing, zo zijn er nog veel impregneermiddelen op oliebasis en met oplosmiddelen. Vernieuwde technieken zoals nano impregnanten of impregneermiddel op waterbasis zien we steeds vaker. Impregneren wordt op gevels, vloeren, monumenten en beelden van vele verschillende natuursteen soorten toegepast.

Hydrofoberen

Hydrofoberen wordt voornamelijk toegepast op gevels, vloeren en muren van kalkhoudende soorten zoals hardsteen, kalksteen, marmer en travertin. “Hydro” betekent water, en “foberen” betekent afstoten. Bij het hydrofoberen spreken we dan over het ‘waterafstotend maken’ van natuursteen. Bijna alle hydrofoboren zijn op waterbasis of nano acrylpolymeren.

Veel gestelde vragen over het impregneren van natuursteen

Veelal krijgen wij vragen over het beschermen van natuursteen door impregneermiddel. Hoe vaak moet je een natuurstenen vloer impregneren? Zijn er andere mogelijkheden om natuursteen te beschermen?

Gemakshalve hebben wij een aantal veelvoorkomende vragen op een rijtje gezet:

Hoe kun je natuursteen impregneren?

Toggle content goes here, click edit button to change this text.

Waarmee kun je natuursteen impregneren?

Toggle content goes here, click edit button to change this text.

Back To Top
×