skip to Main Content

Natuursteen schuren of slijpen

Is uw natuursteen beschadigd met diepe krassen, beschadigingen of grote oneffenheden, dan is het verstandig om een natuurstenen vloer te laten slijpen of schuren.

Een natuurstenen vloer is een investering en onderhoud zorgt voor behoud

Wat is natuursteen schuren?

Bij het schuren of slijpen van natuursteen wordt de beschadigde toplaag weg geschuurd. Dit varieert soms van 1 tot 3 millimeter. Het voordeel van de vernieuwde laag natuursteen is dat deze volledig vrij is van doffe plekken, diepe krassen of andere beschadigingen. Door het slijpen of schuren van het natuursteen verdwijnen ook oneffenheden tussen de verschillende tegels. De geschuurde natuursteen vloer krijgt nu een uitstraling als een groot vlak en niet een vloer van verschillende gelegde natuursteen tegels. In zuidelijke landen zoals Griekenland, Turkije, Italië of Spanje wordt het natuursteen gelijk na het leggen van de tegels geschuurd of geslepen.

Natuursteen schuren met diamant, de werkwijze

  • Allereerst moet de natuurstenen vloer vrij zijn van obstakels. Schuren of slijpen doen we meestal met water, daarom is het van belang dat de muren goed afgeplakt worden. De reden dat er nat geschuurd gaat worden heeft zo zijn redenen. De fijnstof kan een hoop schade aan gezondheid aanrichten als er zonder water wordt gewerkt,  daarnaast koelt het water ook de diamant segmenten die onder de schuurmachine zitten. Soms zijn er uitzonderingen. Dan gebeurt het schuren wel droog, het stof wordt dan afgezogen met industriële stofzuigers. Het schuren of slijpen van uw natuurstenen vloer gebeurt met zware planetaire schuurmachines. Afhankelijk van het aantal meters, stroomvoorziening en de bereikbaarheid van de natuursteen vloer zullen we bekijken of we met kleine of grote machines gaan slijpen.
  • Als eerste fase starten we met metaal gebonden diamanten segmenten korrel 30/40 te schuren of slijpen. Deze fase duurt altijd het langst. Eventuele hoogteverschillen verdwijnen. Na deze fase dient er na het afzuigen goed gekeken te worden of er nog beschadigingen zijn die dieper liggen, deze diepere beschadigingen kunnen opgevuld worden met een op kleur gebrachte 2 componenten steenlijm of steenpasta. Hoeken en randen zullen handmatig worden aangepakt met kleinere haakse schuurmachines. Bij travertin, granito of terrazzo wordt de vloer eerst gespachteld na de eerste fase.
  • In de tweede fase schuren we het natuursteen met metaal gebonden diamant segmenten korrel 60/80. Bij elke fase zullen we hoeken en randen met dezelfde korrelgrootte behandelen met een handmachine. Na het afzuigen zie je dat de kras vorming steeds minder wordt.
  • Bij de derde fase schuren we met metaal gebonden diamant segmenten met korrel 120/150. De krassen van de schuur of slijp fases hiervoor zijn nu geheel verdwenen.
  • Hierna worden de schuurfases polijst fases, op de pagina natuursteen polijsten kun je meer lezen over de werkwijze.
granito polijsten
schuren
Back To Top
×