Skip to content

NATUURSTEEN SCHUREN of SLIJPEN

Alle tips voor het verwijderen van slijtageplekken, krassen, vlekken en ongelijkheden in uw natuursteen vloer

Wanneer het echt noodzakelijk is om uw natuurstenen vloer te schuren of te slijpen

Is uw natuursteen vloer beschadigd met diepe krassen? Zijn er verzakkingen of grote oneffenheden tussen de tegels? Dan zijn alternatieve behandeltechnieken niet afdoende meer en is het echt verstandig om een natuurstenen vloer te laten slijpen of schuren. Op deze pagina leggen wij u de noodzaak, manieren en mogelijkheden uit. Aan bod komen:

Verschillende manieren voor het glad maken van natuursteen

Waarom natuursteen schuren

Het is helaas niet te voorkomen. Na verloop van tijd ontstaan er doffe vlekken op uw natuursteen vloer, raakt uw vloer beschadigd of ontstaan er oneffenheden. Alleen al door het te gebruiken, wordt de kwaliteit aangetast. Zo kunnen zandkorrels zorgen voor krassen in uw natuursteen.

Vaak voldoen behandeltechnieken als reinigen van natuursteen, polijsten van natuursteen, of een techniek als kristalliseren van natuursteen, dan helaas niet meer om u vloer glad te strijken en is het écht nodig om uw natuursteen vloer te schuren of te slijpen.

Door de vloer te schuren, komt er een nieuwe laag van het natuursteen tevoorschijn. Beschadigingen, krassen, vlekken, hoogteverschillen tussen de tegels of stenen, worden door schuren of slijpen hersteld.

Vervolgens wordt de vloer afgewerkt en beschermd. Deze vervolgstappen beschrijven we hier ook op de pagina.

Een groot bijkomend voordeel is, dat uw natuursteenvloer nu gelijk gemakkelijker te onderhouden en schoon te maken is

Kapot natuursteen herstellen

Hoe herstel je natuursteen

Het kan ook zo zijn dat het natuursteen kapot is. Zoals bijvoorbeeld scheuren of gaten in uw natuurstenen vloer. Het schuren gaat dat niet direct oplossen. In dat geval zult u het eerst moeten herstellen. Maar geen zorgen, ook voor het herstellen, repareren en renoveren van natuursteen kunt u bij ons terecht. Ons team van natuursteen specialisten staat voor u klaar.

Wij hebben een aparte pagina waar we u alles uitleggen over het herstellen en repareren van natuursteen

Verschil tussen natuursteen schuren en natuursteen slijpen

Natuursteen schuren of slijpen. Oma weet raadt!

De termen worden vaak door elkaar gebruikt. Wat is dan het verschil tussen die twee? Is er eigenlijk wel een verschil?

Het antwoord hierop is ‘nee’. Slijpen van natuursteen is eigenlijk de vakterm voor het schuren van natuursteen. Echter, praten we over het schuren van natuursteen, dan kunnen we ook nog een onderscheid maken.

Er zijn verschillende grofheden voor het schuren. Daarbij praten we over de ‘korrel’ dichtheid. Is de korrel dichtheid tussen de 12 en 200, dan praten we over het schuren of slijpen van natuursteen. Is de korrel dichtheid boven de 200, dan praten we over het polijsten van natuursteen.

Wat is natuursteen slijpen

Resultaat van natuursteen schuren

Even een korte samenvatting van het belang van het schuren of slijpen van natuursteen en wat het nu eigenlijk is.

Bij het schuren of slijpen van natuursteen wordt de beschadigde toplaag weg geschuurd. Dit varieert soms van 1 tot 3 millimeter. Het voordeel van de vernieuwde laag natuursteen, is dat deze volledig vrij is van doffe plekken, diepe krassen of andere beschadigingen. Door het slijpen of schuren van het natuursteen verdwijnen ook oneffenheden tussen de verschillende tegels. De geschuurde natuurstenen vloer krijgt nu een uitstraling als een groot vlak en niet een vloer van verschillende gelegde natuursteen tegels.

In zuidelijke landen zoals Griekenland, Turkije, Italië of Spanje wordt het natuursteen overigens altijd gelijk na het leggen van de tegels geschuurd of geslepen.

Foto’s behandeling van natuursteen schuren 

Bij deze een aantal foto’s van het van het schuren van een natuurstenen vloer, in dit geval een granito vloer en dorpel, met een hand schuurmachine.

Aangestort Granito Schuren
Granito Polijsten Na Schuren
Granito Schuren

Natuursteen schuren met schuurmachine

Werkwijze natuursteen schuren met diamant schuurmachines

Soms komt u er niet onderuit en kunt u uw vloer niet zelf schuren. Dan moet er een schuurmachine of slijpmachine aan te pas komen.

Is misschien wel prijzig, maar noodzakelijk. Schuurt u de vloer namelijk niet, dan bent u waarschijnlijk meer kwijt aan het gladmaken van uw natuurstenen vloer

Voorbereiding natuursteen schuren

Allereerst moet de natuurstenen vloer vrij zijn van obstakels. Schuren of slijpen doen we meestal met water en daarom is het van belang dat de muren goed afgeplakt worden. De reden dat er nat geschuurd gaat worden heeft zo zijn redenen. De fijnstof kan een hoop schade aan gezondheid aanrichten als er zonder water wordt gewerkt. Daarnaast koelt het water ook de diamant segmenten die onder de schuurmachine zitten. Soms zijn er uitzonderingen. Dan gebeurt het schuren wel droog. Het stof wordt dan afgezogen met industriële stofzuigers.

Het schuren of slijpen van uw natuurstenen vloer gebeurt met zware planetaire schuurmachines. Afhankelijk van het aantal meters, stroomvoorziening en de bereikbaarheid van de natuursteen vloer, zullen we bekijken of we met kleine of grote machines gaan slijpen.

Fase 1: Natuurstenen vloer schuren met diamant korrel 30/40

Als eerste fase, starten te schuren of te slijpen met metaal gebonden diamanten segmenten korrel 30/40. Deze fase duurt altijd het langst. Eventuele hoogteverschillen verdwijnen als resultaat. Na deze fase dient er na het afzuigen goed gekeken te worden of er nog beschadigingen zijn die dieper liggen. Deze diepere beschadigingen kunnen opgevuld worden met een op kleur gebrachte 2 componenten steenlijm of steenpasta. Hoeken en randen zullen handmatig worden aangepakt met kleinere haakse schuurmachines.
Bij travertin, granito of terrazzo wordt de vloer eerst gespachteld na de eerste fase.

Fase 2 natuurstenen vloer schuren met diamant korrel 60/80

In de tweede fase, schuren we het natuursteen met metaal gebonden diamant segmenten korrel 60/80. Bij elke fase zullen we hoeken en randen met dezelfde korrelgrootte behandelen met een handmachine. Na het afzuigen zie je dat de kras vorming steeds minder wordt.

Fase 3 schuren natuurstenen vloer met diamant korrel 60/80

Bij de derde fase schuren we met metaal gebonden diamant segmenten met korrel 120/150. De krassen van de schuur- of slijp fases hiervoor zijn nu geheel verdwenen.

Foto’s behandeling van natuursteen machinaal schuren 

Bij deze een aantal impressies van het schuren van een natuurstenen vloer met een schuurmachine.

Granito Polijsten
Natuursteen Schuren
Beton Schuren Met Schuurmachine

Afwerken en beschermen van natuursteen

Vervolgstappen na het schuren van natuursteen

De vloer is geschuurd, zijn we nu klaar?
Het antwoord is (helaas) nee. Maar dat is eigenlijk helemaal niet negatief, want de afwerking en bescherming die nu nodig zijn, zorgt ervoor dat uw natuursteen veel gemakkelijker te onderhouden en schoon te maken zal zijn!

Afwerking natuurstenen vloer

Na de schuurfases komt komen de polijst fases om te vloer af te werken. Er zijn 4 mogelijkheden:

  • Mat
  • Gezoet (of verzoet)
  • Zijde- of satijnglans
  • Hoogglans

Op onze pagina natuursteen polijsten leest u alles wat u hierover moet weten, waaronder de werkwijze.

Bescherming van natuursteen

Na de schuurfases en polijstfases, dient er een beschermlaag aangebracht te worden. Dit noemen we het impregneren van natuursteen. Ook hier hebben wij veel informatie over geschreven en vindt u alles wat u moet weten op de desbetreffende pagina.

Marmer Herstellen Schuren

Natuursteen professioneel laten schuren?

Graag een specialist over de vloer voor het slijpen of schuren van natuursteen? Neem dan even contact met ons op, dit kan telefonisch, per App of maak eenvoudig online een afspraak. Voor zowel nieuwe, als oude natuursteenvloeren, kunt u bij ons terecht. Wij slijpen en schuren natuurstenen vloeren in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en de gehele randstad.

Afspraak maken voor het schuren van uw natuursteen vloer
Back To Top
×