Skip to content

GRANITO SCHOONMAKEN & REINIGEN

Tips en uitleg voor het schoonmaken en reinigen van granito volgens een bewezen 3 stappenplan

Vloer onderhoud van granito was nog nooit zo simpel

Heeft u doffe vlekken op uw granito vloer of aanrechtblad of keukenblad? Vraagt u zich af hoe en waarmee u het granito schoon kan maken? Wat is nu de beste methode, zodat uw granito lang mee kan gaan? Dit alles leggen wij u graag uit op deze pagina, met onder andere de volgende onderwerpen. Waaronder onze bewezen methode. Lees het hier!

Zelf granito schoonmaken

Graag leggen wij u basis uit bij het zelf schoonmaken van granito. Zoals vloeren, wasbakken, keukenbladen of aanrechtbladen van granito.

Bij nieuwe vloeren hanteren we de volgende uitzonderingsregel voor een optimaal vloeronderhoud van uw granito. Graag leggen wij dit eerst dit even uit, voor we ons 3 stappenplan voor het onderhoud en schoonhouden van hardsteen uitleggen.

Nieuwe gelegde granito vloeren in de specie of in de mortel

Laat de vloer minimaal 3 tot 4 weken natuurlijk drogen. Zet geen vloerverwarming aan! Houdt u er rekening mee dat dit richtlijnen zijn en deze kunnen afwijken door natuur- of weersomstandigheden. In deze fase reinigt u de vloer alleen met schoon lauw water. Vlekken en lichte cementsluier verwijdert u met een neutrale reiniger voor natuursteen.

Nieuw gelegde granito vloeren die in de lijm gezet zijn

Voor nieuw gelegde granito vloeren die in kunststof hars of epoxy zijn gezet, hanteren we het volgende tijdspad: U laat de vloer minimaal 3 tot 4 weken natuurlijk drogen. Houdt u er rekening mee dat ook dit richtlijnen zijn en dat deze kunnen afwijken door verschillende weersomstandigheden. In deze fase reinigt u de vloer met schoon lauw water. Eventuele vlekken en lichte cementsluier verwijdert u wederom met een neutrale reiniger zonder zuur.

Foto’s schoonmaak behandeling van granito

Bij deze een aantal impressies van een schoonmaakbehandeling van een granito vloer.

Granito Polijsten
Granito Polijsten
Gepolijst Granito Met Mozaïek

Granito of graniet?

Is granito niet hetzelfde als graniet? Het wordt vaak als hetzelfde geassocieerd, maar er is een wezenlijk verschil tussen graniet en granito. Graniet wordt direct, als unit, uit de berg gehaald. Granito is eigenlijk een mengsel van natuursteen en cement. Terrazzo is dit ook.

Granito is hetzelfde als terrazzo, maar graniet is een totaal andere natuursteen soort

Granito schoonmaken volgens het drie stappenplan; reinigen, beschermen en onderhouden

Als Pro Floor Care hebben wij een stappenplan opgezet, die er voor zorgt dat u uw granito vloer, werkblad of wasbak zo gemakkelijk en optimaal mogelijk kunt schoonmaken en schoonhouden. Dit gaat volgens het volgende principe:

  • Grondig reinigen van granito
  • Beschermen van granito
  • Periodiek onderhouden van granito

Graag leggen wij u uit hoe dit te werk gaat. U kunt het zelf toepassen, maar indien u professionele hulp wenst, dan kunt u altijd even contact met ons opnemen.

1.) Granito reinigen

U reinigt de vloer intensief met een zuurvrije grondreiniger. Doseer dit product met schoon water, zoals aangegeven op de fles. Laat het product goed inweken, circa 10 tot 20 minuten. Let op! Laat de grondreiniger nooit intrekken! Neem hierna het granito goed af met schoon water.

Voor het perfecte vloeronderhoud van granito herhaalt u deze stap desgewenst nog eens. U laat de granito vloer nu 24 tot 48 uur drogen voor de volgende stap, het beschermen van granito.

Benodigdheden: Emmer of mopset. Schone dweil, mop of microvezeldoek.

Tip! Vaak komen granito vloeren tevoorschijn bij het restaureren of het renoveren van een woning. Eventuele lijmresten van linoleum of vloertapijt verwijdert u veelal niet eenvoudig. Het schuren van granito en het polijsten van granito vloeren behoort dan tot de opties.

2.) Granito beschermen door impregneren

De tweede stap in het granito onderhoud: Het kleurverdiepen, coaten of impregneren.

Schudt het gewenste bescherming product goed voor gebruik. Breng het product aan in een verfbakje. Breng met een lakrolletje het product zo dun mogelijk aan, hoe dunner u het aanbrengt, hoe mooier het resultaat. Verwijder na enkele tot tientallen minuten het overtollig residu met een pluisvrije doek.

Coatings, kleurverdiepers en impregneermiddelen zijn er van verschillende leveranciers zoals Akemi, HG of Moeller Stone Care.

Benodigdheden: Verfset ( lakroller met verfbakje ) van de grotere bouwmarkten zoals Praxis, Karwei of Gamma. Schone pluisvrije doek of microvezeldoek.

3.) Granito periodiek onderhouden

Bij het onderhoud van granito of terrazzo hebben we 2 manieren: Droog – en nat reinigen van natuursteen.

We noemen dit ook wel kort periodiek reinigen, bijvoorbeeld dagelijks of wekelijks.

Droog reinigen van granito

Gebruik een zachte bezem, stofzuiger of wisser. Om minder vuil, zoals zand of vuil in uw huis, tegen te gaan, zorgt u dat er een goede inloopmat ligt bij de voordeur.

Nat reinigen van marmer

Doe een scheutje groene zeep, carolin zeep of edelzeep in een emmer met lauw water. Breng het product aan met een dweil of mop. Laat het product natuurlijk opdrogen.

Benodigdheden: Emmer of mopset met een schone dweil, mop of microvezeldoek.

Granito Impregneren

Granito laten onderhouden door Pro Floor Care?

Wilt u uw granito onderhoud graag door specialisten laten uitvoeren? Pro Floor Care helpt u graag verder. Voor het schuren, polijsten en het repareren van Granito, kunt u eenvoudig een afspraak met ons maken. Dit kan via ons contact formulier, maar kan ook direct per telefoon of App.

Afspraak maken

Granito zelf repareren

Mocht u tijdens het reinigen kleine beschadigingen tegenkomen, dan kunt u deze tegenwoordig eenvoudig zelf herstellen met de speciaal ontwikkelde reparatiesetjes voor natuursteen zoals granito. Uitermate geschikt voor het repareren van terrazzo en granito. Daarnaast hebben we ook een aparte pagina, waar we dieper ingaan op het repareren van granito. Granito vloer herstellen. Granito vloer repareren. Granito schoonmaken.

Back To Top
×