Skip to content

TRAVERTIN IMPREGNEREN

Glanzend travertin beschermen? Door impregneren, wordt het travertin voorzien van een onzichtbare, afstotende beschermlaag

Door impregneren blijft een travertin vloer in optimale conditie en is het immuun tegen ongewenste indringers

Door impregneren, wordt een oppervlakte van travertin voorzien van een onzichtbare en afstotende beschermlaag. Zo voorkomt u dat vuil, vocht en andere vloeistoffen in uw travertin vloer doordringen. Lees over het nut en de noodzaak en ontdek alle voordelen en mogelijkheden van het impregneren van travertin. Aan bod komen de volgende onderwerpen:

Hoe kun je travertin beschermen?

Voor een mooi en blijvend resultaat van een travertin vloer is het belangrijk om deze te beschermen.

Impregneren wordt vaak als laatste afwerking toegepast na het schuren van travertin en het polijsten van travertin. Daarmee is het eigenlijk de laatste stap, de stap om het travertin te beschermen.

Letterlijk betekent impregneren: “het verzadigen van een vaste stof met een vloeistof”. In dit geval is de vaste stof “travertin”, zoals een travertin vloer. Het “impregneermiddel” is in dit geval de vloeistof. Het impregneermiddel wordt aangebracht op het travertin oppervlakte en trekt er een paar millimeter in. Binnen 24 uur is dit gehard en zorgt voor een onzichtbare, vocht-, vuil- en vloeistof afstotende laag. Zo is het travertin bestand tegen vuil, vlekken, vocht en vloeistoffen.

Door impregneren behoudt het travertin haar natuurlijke glansvorm en uitstraling, blijft het in optimale conditie en is het immuun tegen ongewenste indringers.

Kun je travertin ook coaten?

Een heel goede vraag. Allereerst, wat is coaten en wat is het verschil tussen impregneren en coaten?

Bij het coaten wordt er een extra laag op het gesteente toegevoegd. In tegenstelling tot het impregneren, trekt de coating er niet in, maar blijft het als een aparte beschermlaag over het gesteente liggen. Deze laag is vaak op basis van twee componenten die zeer snel uithardt. Zie het als een extra verflaag.

Het nadeel van coaten op hardsteen of natuursteen, zoals travertin, is dat het afdoet aan de uitstraling. Het geeft het natuursteen een lichte glans en verandert de natuurlijke glansvorm. Daarentegen zijn er mensen die dit juist mooi vinden. Coatings bestaan ook in verschillende kleuren en diktes. Daarnaast worden coatings (ook) aangebracht om gedeeltes van vloeren of traptreden antislip te maken.

Foto’s van impregneerbehandeling van travertin

Bij deze een aantal foto’s van een impregneer behandeling om travertin vloeren te beschermen.

Marmeren Vloer Polijsten
Travertin Kristalliseren
Travertin Polijsten

Hoe vaak impregneren

Hoe vaak moet mijn travertin vloer geïmpregneerd worden? Dit is een veel gestelde vraag.

Hoe vaak u travertin moet impregneren, hangt af van de  intensiteit van het gebruik en waar het travertin zich bevindt. De volgende richtlijnen zijn een mooie indicatie:

 • Travertin dat zich binnen bevindt: eens in de 5 jaar
  Denk hierbij aan vloeren, aanrechtbladen en tafels
 • Travertin dat zich buiten bevindt : 1 keer per jaar
  Denk hierbij aan terras tegels
 • Travertin zich in vochtige ruimtes bevindt: 1 keer per jaar
  Denk hierbij aan badkamers, sanitaire ruimtes

Zelf travertin impregneren?

Wilt u zelf aan de slag gaan om uw travertin vloer te beschermen door het te impregneren?

Dat is mogelijk. Hieronder heel beknopt beschreven hoe u dat kan doen. Komt u er niet uit, neem dan gerust contact met ons op.

 1. Schudt het gewenste beschermingsproduct goed voor gebruik.
 2. Breng het product aan in een verfbakje.
 3. Breng met een lakrolletje het product zo dun mogelijk aan. Hoe dunner u het aanbrengt, hoe mooier het resultaat.
 4. Verwijder na enkele tot tientallen minuten het overtollig residu met een pluisvrije doek.

Er zijn verschillende soorten impregneermiddel in de handel verkrijgbaar, enkele voorbeelden zijn Akemi, HG en Moeller Stone Care.

Benodigdheden: Verfset (lakroller met verfbakje) van de grotere bouwmarkten zoals Praxis, Karwei of Gamma. Schone pluisvrije doek of microvezeldoek.

Pro Floor Care Helpt En Adviseert

Travertin professioneel laten impregneren?

Hulp nodig bij het impregneren van travertijn? Wilt u uw travertin vloer laten impregneren door de vakmensen? Bel, email of app ons en binnen 24 uur heeft u een vrijblijvende offerte op maat. Wij impregneren travertin vloeren in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en de gehele randstad.

Afspraak maken
Back To Top
×