Skip to content

TRAVERTIN SCHOONMAKEN EN REINIGEN

De juiste tips en uitleg voor een optimaal behoud van een glanzend travertin

Specialistisch schoonmaken en reinigen van travertin

Travertin is een warme en elegante natuursteen soort. Dit komt vooral door de kleurstellingen tussen het warme beige en bruine gloed. Travertin een poreuze natuursteen, die zeer gevoelig voor water is. Omdat het materiaal een cellige structuur heeft, kan ingesijpeld water er niet gemakkelijk meer uit. Het is daarom belangrijk om goed op te letten hoe u het travertijn reinigt en schoonmaakt. Daar vertellen wij u op deze pagina graag meer over, waarbij we de volgende onderwerpen bespreken:

Travertin schoonmaken volgens het drie stappenplan: Reinigen, beschermen en onderhouden

Voor het schoon maken en het schoon houden van travertin, hebben wij een speciaal 3 stappenplan samengesteld. Dit zal zorgen dat er uw travertin vloer minder snel schade zal oplopen of minder snel erg vervuild zal raken. Dit voorkomt dat er actie ondernomen moet worden met speciaal reinigers, staalwol, schuur- en polijstschijven. Dus dat is natuurlijk wel zo fijn.

Deze stappen bestaan uit:

 • Het reinigen van travertin tegels
 • Beschermen van travertin tegels
 • Schoonmaken en onderhouden van travertin tegels

1.) Travertin reinigen

Zie dit als de ‘Grote Schoonmaak’.

 1. U reinigt de vloer intensief met speciaalreinigers voor natuursteen.
 2. Doseer dit product met schoon water zoals aangegeven op de fles.
 3. Laat het product vervolgens goed inweken, circa 10 tot 20 minuten. Belangrijk: Laat reinigingsproducten nooit intrekken!
 4. Neem hierna het travertin goed af met schoon water.

Voor het perfecte vloeronderhoud van travertijn herhaalt u deze stap desgewenst nog eens. U laat de travertin vloer nu 24 tot 48 uur drogen voor de volgende stap; het beschermen van travertin.

Benodigdheden: Emmer of mopset. Schone dweil, mop of microvezeldoek

2.) Travertin beschermen of impregneren

De tweede stap in het travertin onderhoud: het beschermen van travertin, doormiddel van hydrofoberen, coaten of impregneren.

 1. Schudt het gewenste beschermingsproduct goed voor gebruik.
 2. Breng het product aan in een verfbakje.
 3. Breng met een lakrolletje het product zo dun mogelijk aan. Hoe dunner u het aanbrengt, hoe mooier het resultaat.
 4. Verwijder na enkele tot tientallen minuten het overtollig residu met een pluisvrije doek.

Er zijn verschillende soorten impregneermiddel in de handel verkrijgbaar, enkele voorbeelden zijn Akemi, HG en Moeller Stone Care.

Benodigdheden: Verfset ( lakroller met verfbakje ) van de grotere bouwmarkten zoals Praxis, Karwei of Gamma. Schone pluisvrije doek of microvezeldoek.

3.) Travertin schoonmaken en periodiek onderhouden

Bij het onderhoud van travertin hebben we 2 manieren, droog en nat reinigen van natuursteen. We noemen dit kort periodiek reinigen, bijvoorbeeld dagelijks of wekelijks.

Droog reinigen van travertin

Gebruik een zachte bezem, stofzuiger of wisser. Om minder vuil, zoals zand of vuil in uw huis tegen te gaan, zorgt u dat er een goede inloopmat ligt bij de voordeur.

Het nat reingen van travertin

Doe een scheutje groene zeep, carolin zeep of Marseille zeep in een emmer met lauw water. Breng het product aan met een dweil of mop. Laat het product natuurlijk opdrogen.

Benodigdheden: Emmer of mopset met een schone dweil, mop of microvezeldoek.

Op onze pagina natuursteen schoonmaken & reinigen, leggen wij nog veel meer uit over wat u wel en wat u niet moet doen

Foto’s schoonmaak behandeling van travertin

Bij deze een aantal impressies van een schoonmaakbehandeling van een travertin vloer.

Travertin Onderhoud
Travertin Kristalliseren
Travertin Antalya Cream

De basis voor een schone vloer van travertin

Bij nieuwe vloeren hanteren we de volgende uitzonderingsregel voor een optimaal vloeronderhoud van uw natuursteen, zoals Travertin.

Nieuwe gelegde travertin vloeren in de specie of in de mortel

Laat de vloer minimaal 6 tot 8 weken natuurlijk drogen. Houd u er rekening mee dat dit richtlijnen zijn en deze kunnen afwijken door natuur- of weersomstandigheden. In deze fase reinigt u de vloer alleen met schoon lauw water. Vlekken en lichte cementsluier verwijdert u met een neutrale reiniger speciaal voor natuursteen.

Voor nieuw gelegde travertin vloeren die in de lijm zijn gezet

Voor deze vloeren hanteren we het volgende tijdspad. U laat de vloer minimaal 3 tot 4 weken natuurlijk drogen. Houd u er rekening mee dat ook dit richtlijnen zijn en dat deze kunnen afwijken door verschillende weersomstandigheden. In deze fase reinigt u de vloer met schoon lauw water. Eventuele vlekken en lichte cementsluier verwijdert u met een neutrale reiniger voor natuursteen.

Travertin zelf repareren bij schoonmaakbeurt

Zelf travertin schoonmaken volgens het drie stappenplan, reinigen, beschermen en onderhouden. Vloeronderhoud van travertin.

Mocht u tijdens het reinigen kleine beschadigingen tegenkomen, dan kunt u deze tegenwoordig eenvoudig zelf herstellen met de speciaal ontwikkelde lijmen voor natuursteen. Uitermate geschikt voor het repareren van marmer en travertin. Zo kunt u bijvoorbeeld vrij gemakkelijk zelf uw travertin vensterbank repareren.

Wij hebben een pagina geschreven, die u perfect uitlegt hoe u natuursteen kunt repareren

Travertin Kristalliseren

Hulp nodig bij het schoonmaken of reinigen van travertin?

Een travertin vloer specialistisch schoonmaken en onderhouden kan uitmonden in een professionele aangelegenheid. Pro Floor Care kan u daar uitstekend mee helpen. Wij adviseren u om hierbij contact met ons op te nemen voor een vrijblijvende offerte. Dit kan telefonisch, per app of maak eenvoudig online een afspraak.

Afspraak maken voor het schoonmaken van natuursteen
Back To Top
×