skip to Main Content

Terrazo historie

Het ontstaan van terrazzo vloeren

Rond de 15e eeuw ontdekte Venetiaanse natuursteenbewerkers een praktische toepassing voor het restmateriaal van marmer en graniet uit de verschillende steengroeves, ze gebruikten het om de terrassen rondom de huizen te bedekken. Later werd deze toepassing in veel Italiaanse kerken toegepasthet restmateriaal werd in de betonnen vloer gestort, door de hoge belopingsgraad op de vloer werd het als het ware natuurlijk gepolijst. De mensen vonden dit zo mooi dat het later ook voor vele ander doeleinden werd gebruikt. De originele terrazzo bewerkers komen uit de Italiaanse streek van Fruili vlakbij Venetië. Veel van deze granito of terrazzo bewerkers kwamen rond de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw naar Nederland. In gebouwde huizen uit deze periode vind u dan ook bijna altijd iets terug van terrazzo of granito.

Een praktisch restmateriaal van marmer en graniet

Wat is terrazzo 

Terrazzo is een natuursteenafwerking die veel wordt toegepast voor vloeren, aanrechtbladen en badkamers. Meestal bestaat terrazzo uit marmer korrels ( granulaat ) of graniet korrels, deze worden samengedrukt in betonmortel, klei of tegenwoordig ook in epoxy. Daarna wordt terrazzo gepolijst waardoor een prachtige glans ontstaat op de natuursteen korrels.

De verschillen

Terrazzo – komt van het Italiaanse woord terras. Wordt in landen als Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk gebruikt, in Frankrijk, Nederland en België spreekt men vaak over graniet of granito. Terrazzo vloer polijsten. Terrazzo vloer schuren.

Back To Top
×