Skip to content

TERRAZZO HISTORIE

Alles wat je moet weten over het ontstaan van terrazzo vloeren en de soorten terrazzo die er bestaan

Terrazzo, een praktisch restmateriaal van marmer en graniet

Rond de 15e eeuw ontdekte Venetiaanse natuursteenbewerkers een praktische toepassing voor het restmateriaal van marmer en graniet uit de verschillende steengroeves. Ze gebruikten het om de terrassen rondom de huizen te bedekken. Lees hier verder over het ontstaan van terrazzo vloeren en over de verschillende soorten terrazzo die er zijn:

Het ontstaan van terrazzo vloeren

In eerste instantie werd terrazzo dus gebruikt voor de terrassen rondom de huizen. Later werd deze toepassing in veel Italiaanse kerken toegepast. Het restmateriaal werd in de betonnen vloer gestort. Door de hoge belopingsgraad op de vloer werd het als het ware natuurlijk gepolijst. De mensen vonden dit zo mooi dat het later ook voor vele andere doeleinden werd gebruikt.

Een praktisch restmateriaal van marmer en graniet, vermengd met cement

De originele terrazzo bewerkers komen uit de Italiaanse streek van Fruili, vlakbij Venetië. Veel van deze granito of terrazzo bewerkers kwamen rond de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw naar Nederland. In gebouwde huizen uit deze periode, vindt u dan ook bijna altijd iets terug van terrazzo of granito.

Wat is terrazzo 

Terrazzo is een natuursteenafwerking die veel wordt toegepast voor vloeren, aanrechtbladen en badkamers. Meestal bestaat terrazzo uit marmer korrels (granulaat) of graniet korrels. Deze worden samengedrukt in betonmortel, klei of tegenwoordig ook in epoxy. Daarna wordt terrazzo gepolijst waardoor een prachtige glans ontstaat op de natuursteen korrels.

Naast het polijsten van terrazzo, is het schuren van terrazzo een behandeltechniek die veel wordt gebruikt.

Lees meer over het duurzame onderhoud van terrazzo in ons blog

Welke soorten terrazzo zijn er?

Zoals u inmiddels waarschijnlijk al weet is terrazzo eigenlijk een praktisch restmateriaal van graniet en marmer, dat vermengd is met cement. Het kan overigens ook een ander steensoort dan marmer zijn.

Zo zijn er ontelbaar veel mogelijkheden terrazzo samenstellingen te verzinnen en te creëren, zowel qua kleuren, als qua mozaïeken. De vraag welke soorten terrazzo er zijn, is dus moeilijk te beantwoorden.

Het is daarbij natuurlijk wel een fantastisch voordeel: u kunt dus een totaal authentiek stuk terrazzo samenstellen, geheel naar uw wens. U kunt dan kiezen uit verschillende kleuren marmer (of andere steensoort) en deze voorzien van graniet en cement, die zelfs ook op kleur kan worden aangepast.

De verschillen tussen terrazzo en granito

Eigenlijk is er geen echt verschil tussen terrazzo en granito. Terrazzo – komt van het Italiaanse woord terras. Dit wordt in landen als Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk gebruikt. In Frankrijk, Nederland en België spreekt men vaak over graniet of granito.

Het enige verschil is misschien, dat als we het over vloertegels, of terrastegels hebben, we meer de term “terrazzo” gebruiken. Hebben we het over aanrechtbladen, dan gebruiken we meer de term “granito”.

Lees meer over de verschillen tussen terrazzo en granito in ons blog

Back To Top
×