Skip to content

BETON IMPREGNEREN

Alles wat u moet weten voor het beschermen en waterdicht maken van uw betonvloer

Impregneer uw beton en het is binnen een paar uur immuun voor vocht, vlekken en vuil

Door beton te impregneren wordt het beton voorzien van een onzichtbare beschermlaag. Na het aanbrengen van het impregneermiddel zal dit middel in het beton trekken, waardoor het beton beschermd wordt. Op deze pagina leest u alle informatie voor het beschermen van uw betonvloer, met onder andere erg handige tips. De volgende onderwerpen passeren de revue:

Impregneren of hydrofoberen van beton? Of beton coaten?

Manieren voor het beschermen van beton

Wij krijgen vaak de vraag wat het verschil is tussen hydrofoberen van beton of het impregneren van beton. Daarnaast wordt het ook veel vergeleken met beton coaten. Bij het impregneren of hydrofoberen van beton, wordt er een beschermende, nagenoeg onzichtbare, laag aangebracht op het beton. Deze laag zal vervolgens in de beton trekken en zo het beton beschermen. Het coaten van beton is iets heel anders, dan brengt u namelijk een laag aan op het beton.

Bij deze leggen wij u graag uit wat de verschillen zijn tussen de technieken van impregneren en hydrofobren:

Impregneren van beton

Letterlijk betekent het impregneren van beton, het verzadigen van een vaste stof met een vloeistof. In dit geval is de vaste stof het betonnen element, zoals een gevel, een vloer of een wand. Het impregneermiddel is in dit geval de vloeistof. Door de verzadiging van het impregneermiddel in de toplaag van het beton krijgt het specifieke eigenschappen en wordt het betonnen oppervlakte vuil-, water- en graffiti afstotend.

Beton impregneren is eigenlijk niets anders dan het aanbrengen van een beschermende, onzichtbare laag op het beton. Deze laag zal vervolgens in de beton trekken om zo het beton te beschermen.

Impregneermiddelen hebben een bredere toepassing. Zo zijn er nog veel impregneer middelen op oliebasis en met oplosmiddelen. Vernieuwde technieken zoals nano impregnanten of impregneermiddel op waterbasis zien we steeds vaker. Impregneren wordt op gevels, vloeren, en wanden van beton of prefab beton toegepast. Het impregneren van beton moet periodiek herhaald worden. Het periodiek herhalen heeft een frequentie van één keer per jaar tot één keer per twee jaar.

Hydrofoberen van beton

“Hydro” betekent water, en “foberen” betekent afstoten. Bij het hydrofoberen spreken we dan over het waterafstotend maken van beton of prefab beton. Het beton krijgt dan een hydrofoob oppervlak, zodat het water (of andere vloeistoffen) er niet meer kunnen intrekken en kunnen hechten. Hydrofoberen wordt veelal op betonnen gevels, -wanden en -vloeren toegepast. Bijna alle hydrofoboren voor beton zijn op waterbasis of nano acrylpolymeren.

De voordelen impregneren van beton

Waarom beton impregneren

Beton impregneer gebruiken op betonnen ondergronden heeft verschillende voordelen. Hier een aantal voordelen op een rijtje:

Impregneren van een betonvloer
 • Het beton is waterdicht en waterafstotend
 • Het beton is schimmelwerend
 • Het beton is hittebestendig
 • Het beton is krasbestendig
 • Het beton is vlekbestendig
 • Het beton zal minder snel vuil en vies worden
 • Het reinigen van beton wordt gemakkelijker
 • Het beton hoeft minder vaak gereinigd te worden
 • Het beton blijft lang mooi en schoon

Beton impregneren = beton beschermen!

Wanneer is het moment om beton te impregneren of beton te hydrofoberen?

Voorkomen van schade aan beton oppervlaktes

Pro Floor Care beschermt betonnen vloeren, wanden en gevels met doordringende impregneermiddelen of hydrofobeer producten. Deze impregnanten of hydrofoben dringen door de steen en verankeren zich, waardoor de toplaag van beton vuil- en vloeistof afstotend wordt.

Deze behandeltechniek wordt vaak toegepast op nieuw geplaatste beton vloeren, wanden en gevels. Ook wordt het hydrofoberen of impregneren toegepast na verschillende behandeltechnieken zoals het reinigen van beton, schuren van beton en met name na polijsten van beton.

Foto’s van impregneerbehandeling van beton

Bij deze een aantal foto’s van de resultaten van het impregneren van betonvloeren.

Betoon Impregneren
Betonvloer Coating

Zelf uw beton impregneren?

Wilt u zelf uw betonvloer of beton aanrechtblad impregneren?

Impregneren is niet zo moeilijk als u zou denken. Daarnaast is het natuurlijk voordeliger dan als u het uitbesteedt. Wij hebben voor u een kort stappenplan uitgeschreven om zelf beton te impregneren. Komt u er niet uit, dan kan Pro Floor Care u uitstekend van dienst zijn.

Benodigdheden beton impregneren

 • Beton impregneermiddel
 • Standaard verfroller groot en klein
 • Verfbak of emmer
 • Telescoopsteel
 • Veiligheidsbril
 • Plastic handschoenen
 • Eventueel afdek plastic en / of tape

Stappenplan beton impregneren

Voorbereiding

 1. Zorg ervoor dat het betonnen oppervlak schoon is. Anders zal het impregneermiddel in het vuil trekken.
 2. Zorg ervoor dat de betonvloer volledig droog is, zodat het impregneermiddel gemakkelijk in het oppervlak kan trekken.
 3. Zorg ervoor dat het betonnen oppervlak geen scheuren of gaten bevat.
 4. Zorg ervoor dat het beton niet behandeld wordt met producten met hoge zoutconcentraties en/of washoudende producten

Aanbrengen impregneermiddel

 1. Breng het impregneermiddel aan op de betonvloer
 2. Verdeel het impregneer middel gelijkmatig over het oppervlak (0,2 liter per m²) en laat het middel vervolgens intrekken

Sterk en beschermend beton met de Pro Floor Care Superfloor

Zeer sterk en schimmelwerend beton, immuun tegen vocht, vlekken en vuil

De Pro Floor Care Superfloor is een nieuwe behandelmethode voor beton, zoals betonvloeren en betonnen bladen. Deze methode is revolutionair te noemen. Door de superfloor methode van Pro Floor Care krijgt het beton een veel langere levensduur. De aanvankelijke kosten zijn gelijk of zelfs lager dan traditionele vloeroplossingen zoals epoxys of coatings. De lage onderhoudskosten en de zeer lange levensduur van de nieuwe, harde toplaag van het beton, geven de Superfloor methode op de langere termijn een zeer duurzame oplossing.

De milieuvriendelijke PFC Superfloor is zeer sterk en schimmelwerend beton, immuun tegen vocht, vlekken en vuil

Beton Schuren

Ik wil graag hulp bij het beton impregneren

Heeft u hulp nodig bij het impregneren of hydrofoberen van uw beton? Neem dan even contact met ons op, dit kan telefonisch, per App of maak eenvoudig online een afspraak. Pro Floor Care is VCA gecertificeerd en is een specialist in het professioneel impregneren van betonnen oppervlaktes, voor zowel binnen als buiten. Zoals zoals vloeren, aanrechtbladen, tegels, terrassen, gevels en trappen.

Afspraak maken voor beton impregneren

Veel gestelde vragen omtrent beton impregneren

Beton impregneren: oma weet raadt!

Wij krijgen nog al eens vragen over het impregneren van beton. Welk impregneermiddel moet ik gebruiken? Hoelang moet beton drogen na impregneren? Misschien er is voor u ook één en ander niet duidelijk, dus graag delen wij deze met u. Beton impregneren: de gouden raad van Tante Kaat!

Welk impregneermiddel moet ik voor beton gebruiken?

Er zijn veel verschillende beton impregneermiddelen op de markt. Welke u het best kunt gebruiken, hangt van de situatie af. Pro Floor Care kan u hier prima van advies voorzien.

Als u gebruik maakt van ons beton offerte formulier, dan kunt u een beschrijving van de situatie meegeven en zelfs foto’s meesturen. Op deze manier kunnen wij een goede inschatting maken wat voor u nodig is. Indien gewenst kunnen wij natuurlijk altijd even langskomen.

Hoeveel impregneermiddel heb ik nodig?

Het verbruik van beton impregneermiddel verschilt sterk. Of het gaat om een oude betonvloer, of gaat het om een nieuwe betonvloer. Daarnaast zijn er verschillende impregneermiddelen met elk zijn eigen aanwijzing.

Deze maatstaaf kunt u aanhouden met betrekking tot nieuwe en oude betonvloeren:Met 1 liter impregneer kunt u tussen de 15 en de 20 m² van een nieuwe betonvloer behandelen. Voor een oude betonnen vloer is dat tussen de 10 tot 15 m² per liter.

Voor advies en hulp staan wij graag voor u klaar. Mail, bel of App ons gerust even.

Hoelang ben ik bezig met het impregneren van een betonnen vloer?

Het verschilt natuurlijk hoeveel betonoppervlakte u moet impregneren. Maar gaat het bijvoorbeeld om een stuk beton van 25 m2, dan bent u ongeveer 20 tot 25 minuten bezig. Maar als u het goed aanbrengt, dan hoeft u in principe maar één laag aan te brengen.

Hoelang moet een betonoppervlak drogen na impregneren?

Na impregneren is de betonvloer in principe na een paar uur al droog. Maar het beste kunt u het beton 24 uur laten drogen voordat u erop kunt lopen.

Zorg ervoor dat het beton niet nat wordt tijdens het uitharden van het impregneermiddel. Dus stel het niet bloot aan vocht of regen. Dus het is raadzaam om ook het weer even in de gaten houden. Zeker als het een buiten betonvloer of betonnen terrastegels betreft.

Beton impregneren of beton coaten?

Beton impregneren wordt veelal vergeleken met beton coaten, maar er is een wezenlijk verschil.

Bij het impregneren van beton, wordt er een beschermende, laag aangebracht op het beton. Deze laag zal vervolgens in de beton trekken en zo het beton beschermen. Het coaten van beton is iets heel anders, dan brengt u namelijk een laag aan óp het beton.

Twijfelt u welke behandelmethode het best is voor u situatie, neem dan gerust even contact met ons op. Dat kan gemakkelijk via mail, telefoon of App.

Back To Top
×