Skip to content

BETON SCHOONMAKEN & REINIGEN

Tips, uitleg en alles wat u moet weten voor het reinigen en schoonmaken van beton, zoals betonvloeren, terrastegels en aanrecht en werkbladen

Beton schoonmaken volgens een unieke methode

Beton heeft een robuuste en industriële uitstraling. Maar tegenwoordig is beton niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven, zoals gebruik van beton in de keuken, badkamer en woonkamer of tuin. Hierbij moet u denken aan aanrechtbladen of keukenbladen van gestort schoon beton, betonnen wanden, betonvloeren, betonnen schouwen of betonnen terrastegels. Deze beton soorten zijn zeer gebruiksvriendelijk máár hebben wel degelijk de juiste middelen nodig om schoon te maken en te reinigen. Op deze pagina leest u lezen u hier alles over. Daarbij komen de volgende onderwerpen aan bod:

Manieren voor onderhouden en reinigen van beton

Hoe erg is uw beton vervuild?

Beton kan op verschillende manieren worden schoongemaakt en gereinigd. De manier van reinigen hangt eigenlijk af van de mate van vervuiling van het betonnen oppervlakte. Dan met name betonvloeren. Het is dus belangrijk om te weten hoe erg de vloer vervuild is om te weten welke schoonmaakbehandeling moet worden toegepast.

De betonvloer is heel erg vervuild

Denk hier aan hardnekkige vervuiling, lijmresten en grote oneffenheden in het beton. In dit geval volstaat een simpele schoonmaakbeurt niet (meer) en moet u de betonvloer schuren. Pro Floor Care is expert en specialist in het schuren van betonvloeren met schuurmachines.

De betonvloer is vervuild, maar minder hardnekkig

Denk hierbij aan het verwijderen van vuil of verflagen, of hardnekkige krassen. Ook hier volstaat een schoonmaakbeurt niet en moet u de betonvloer stralen. Ook voor het stralen van betonvloeren hebben wij machines en specialisten beschikbaar.

Het betonoppervlak is minder erg vervuild

Denk hier aan krassen of hardnekkige vlekken. In dit geval kunt u het beste uw betonvloer polijsten. Beton polijsten kan met de hand of machinaal. Ook hier heeft Pro Floor Care de nodige specialisten voorradig.

Het betonoppervlak is niet zo erg vervuild

Is het beton, zoals een betonvloer, of betonnen tafel, aanrechtblad of werkblad, niet zo erg vervuild, dan kunt u deze oppervlakkig schoonmaken en reinigen. Maar let wel op welke schoonmaakmiddelen u gebruikt! Ook hier zijn wij u van dienst door onze tips, advies en uitleg die u kunt lezen op deze pagina.

Het schuren, stralen of polijsten van beton zijn alternatieven als het schoonmaken en reinigen niet meer werkt

Wat u vooral NIET moet doen bij het reinigen van beton

Wat mag niet op beton

Voor we uitleggen en tips geven hoe u een betonnen oppervlakte het beste kunt schoonmaken en reinigen, willen wij u eerst even attenderen wat u NIET moet doen, wat NIET mag en welke schoonmaakmiddelen u NIET mag gebruiken:

Gebruik GEEN bijtende schoonmaakmiddelen

Met bijtende schoonmaakmiddelen bedoelen we producten als chloor, bleekwater of ontkalkingsproducten. In plaats van het verwijderen, creëren ze juist vlekken in het beton. Tevens kunnen ze de toplaag beschadigen

Gebruik GEEN schoonmaak azijn

In beton zit veel kalk en azijnzuur breekt kalk af. Het gebruik van azijn kan de toplaag van beton en betontegels aantasten en het gebruik ervan kan resulteren in kringen en witte vlekken. Daarnaast geeft het een onaangename geur af.

Gebruik GEEN hogedrukspuit of stoomreiniger

Met name van toepassing op beton dat zich buiten bevindt. Zoals betonnen terrastegels. Gebruik geen hogedrukspuit of stoomreiniger. Ondanks de robuuste uitstraling, is beton poreus en kunt u het beton aantasten als u deze apparaten gebruikt.

Geschikte schoonmaakmiddelen voor beton reinigen

Wat mag wel op beton

We hebben net beschreven wat u niet mag doen en gebruiken bij het reinigen en schoonmaken van beton. Nu laten we u weten hoe u beton wel kunt schoonmaken.

Eigenlijk heel simpel. Gebruik de volgende attributen:

 • Een emmer met lauwwarm water.
 • Een zeep* met neutrale pH waarde (dat is een pH waarde van minimaal 5 en maximaal 7).
 • Een vlakmop, zachte doek of spons (gebruik dus nooit een schuurspons, of een schuurspons met daarin een reiniging product).
 • Schoon water om eventueel te spoelen.
 • Een zeem, droge doek of schone vlakmop om eventueel na te poetsen.

Gaat het om betonnen tegels die zich buiten bevinden, dan raden wij een “Groene Aanslag Reiniger” aan. Een beetje warm water erbij doet ook wonderen.

* De zeep mag ook groene zeep zijn, maar zorg dat het een ‘goede’ groene zeep is. In zeep zitten namelijk oliën en vetten en het gebruik ervan kan resulteren in kringen en vlekken. Groene zeep is daarnaast ook milieuvriendelijk.

Wij hebben een uniek 3 Stappenplan ontwikkeld voor het optimaal schoonmaken en schoonhouden van beton

Foto’s reinigingsbehandeling van een betonnen werkblad

Hier ziet u een heel goed voorbeeld van het verschil tussen een betonnen werkblad in een horeca aangelegenheid, vóór en ná een intensieve reinigingsbehandeling.

Beton geschuurd en gepolijst

3 stappenplan voor het optimaal behoud van uw betonvloer

Hoe krijg en houd je beton mooi?

Wilt u zelf een betonvloer reinigen of een ander betonnen oppervlakte schoonmaken? Wij leggen u de basis uit hoe u beton optimaal kunt onderhouden en schoonhouden. Dit doen wij volgens ons eigen Pro Floor Care 3 Stappenplan: beton reinigen, beton impregneren en beton onderhouden.

Let op! Beton is gevoelig voor hardnekkige reinigers zoals antikalk en chloor. Probeer deze schoonmaakproducten zo veel mogelijk te vermijden. Antikalk op beton geeft lelijke witte vlekken

Stap 1. Reinigen van beton

Hoe kunt u vuil- en schimmelvlekken verwijderen van een betonvloer?

Wij maken hier een onderscheid voor bestaand beton en nieuw beton.

Reinigen van bestaand beton

 • Laat het beton van een betonvloer voldoende drogen. Tussentijds reinigt u de vloer met schoon dweilwater en een scheutje zuurvrije allesreiniger. Na enkele weken gaat u het beton coaten of het beton impregneren. In deze fase adviseren wij om de vloerverwarming onder het beton uit te zetten.
 • Voor beton, aangebracht als aanrechtblad, kunt u ook bovenstaande omschrijving toepassen.
 • Voor dun aangebracht beton cire, op bijvoorbeeld wanden, hoeft u dit maar eenmalig toe te passen. Ook hierbij is het impregneren van beton cire niet een noodzakelijk iets.

Reinigen van nieuw gestort of aangebracht beton

 • Verwijder vlekken met schoon water en een scheutje zuurvrije allesreiniger voor beton.
 • Hardnekkige vlekken, zoals olievlekken, vetvlekken of andere diep ingetrokken vlekken, verwijdert u met een speciale pasta, zoals olie en vetoplossers of de vloeibare Lösefix. Laat nu alles goed drogen alvorens u gaat impregneren.
 • Hoe schoner het oppervlak hoe beter de hechting van het impregneermiddel van beton of de beton coating. Bij hardnekkige vervuiling adviseren wij u om het beton te polijsten.

Stap 2. Beschermen van beton

Hoe houdt u een betonvloer vuil- en schimmel vrij?

Er zijn twee opties om beton, zoals een betonvloer of betonnen aanrechtblad optimaal te beschermen. Doormiddel van impregneren en doormiddel van coaten.

a) Impregneren van beton

Belangrijk met betrekking tot betonvloeren: Om vlekken te voorkomen, zet u ruim van te voren de vloerverwarming uit.

Breng het beton impregneermiddel aan in een verfbakje en rol het product zo dun mogelijk uit met bijvoorbeeld een lakrollertje. Rol het product kruislings uit, zo voorkomt u streepvorming. Eventueel achterblijvend residu verwijdert u binnen enkele minuten met een schone pluisvrije doek. Na een droogtijd van enkele uren kunt u het impregneren nog een keer herhalen. Beton is over het algemeen poreus, het impregneren volstaat meestal wel met 1 keer tot 2 keer.

Goede impregneer middelen voor beton zijn te vinden op de website van Borel.

b) Coaten van beton

Wilt u de vloer een geheel andere uitstraling geven of is uw beton zo onderhevig aan slijtage, dan is het aanbrengen van een beton coating een oplossing. Wij kunnen u hierin goed adviseren.

Stap.3 Onderhoud van beton

Hoe zorgt u nu voor een optimaal behoud van een betonvloer?

Voor het dagelijks of periodiek beton onderhoud, gebruikt u een scheutje groene zeep in een emmer met lauw water. Het beton blijft zo licht glanzend van kleur en het beton wordt zo tevens beschermend tegen vuil en vlekken.

Beton onderhouden is beton behouden!

Foto’s schoonmaakbehandeling van een betonnen aanrechtblad

Hier ziet u de resultaten van een schoonmaakbehandeling van een betonnen keukenblad.

Coaten Van Marmer Of Beton
Beton En Marmer Coaten

Schade bij het reinigen van beton

Schade aan het beton bij schoonmaakbeurt?

Is er schade ontstaan aan uw betonnen tafelblad, aanrecht blad of bijvoorbeeld betonnen terrastegels? Ook hierbij kan Pro Floor Care u weer uitstekend van dienst zijn. U kunt gebruik maken van ons beton schadeformulier, waar u tevens een gratis schaderapport ontvangt. Hierbij kunt u de situatie beschrijven en zelfs foto’s meesturen. Zo kunnen wij een goede inschatting maken van het benodigde werk en de bijkomende kosten. Lees meer over alle mogelijkheden voor het herstellen van betonschade.

Bijna geen onderhoud met de Pro Floor Care Superfloor

Een betonvloer die eenvoudig te reinigen is

Deze nieuwe behandelmethode voor een betonvloer is revolutionair te noemen. Een betonvloer die is geslepen en gepolijst volgens de Superfloor methode, heeft bijna geen extra onderhoud meer nodig. Coatings, epoxy lagen of speciale hydrofobeer methodes, zijn niet meer nodig. Tevens is een behandelde vloer volgens de Superfloor methode zeer eenvoudig in het onderhoud. Een betonvloer laat zich goed onderhouden met de twister methode of het micro polijsten van beton. Voordeel van deze methodes is dat er geen reinig producten meer aan te pas komen.

Milieuvriendelijke betonvloer in hoogglans, met een eindeloze levensduur. Lees alles over de voordelen van een Superfloor!

Beton Geschuurd En Gepolijst

Beton laten reinigen door professionals

Het schoonmaken en reinigen van beton is niet altijd even gemakkelijk. Het is belangrijk om de juiste schoonmaak middelen te gebruiken. Pro Floor Care is specialist in het onderhouden, schoonmaken en reinigen van beton, zoals betonvloeren, betonnen aanrechtbladen en betonnen terrastegels. Neem gerust even vrijblijvend contact met ons op.

Vraag een vrijblijvende offerte op

Veel gestelde vragen over het schoonmaken van beton

Beton schoonmaken: oma weet raadt!

Van tijd tot tijd krijgen wij vragen wat over het schoonmaken en reinigen van beton. Kun je beton schoonmaken met azijn? Kun je betonnen terrastegels reinigen met een hogedrukspuit of stoomreiniger?

Gemakshalve hebben wij een aantal veelvoorkomende vragen op een rijtje gezet. Beton reinigen: de gouden raad van Tante Kaat.

Beton schoonmaken met azijn, chloor of soda

Wij raden u af uw beton, zoals een betonvloer, te reinigen met azijn. In beton zit veel kalk en azijn breekt kalk af. Vermijd daarnaast het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen zoals chloor of soda. Dit zijn zeer bijtende middelen die ernstige vlekken kunnen veroorzaken.

De beste manier voor het reinigen van een betonvloer, is een emmer met lauw water en een scheutje groene zeep. Vaak is de klus daarmee al geklaard. Algen houden namelijk niet van warmte.

Betonvloer terras schoonmaken met een hogedrukspuit of stoomreiniger

Wij raden u af uw betonvloer of betonnen terrastegels schoon te maken met van een stoomreiniger. De stoom kan namelijk doordringen in de impregneerlaag van de betontegels. Hierdoor kan de toplaag beschadigd raken en kunnen de betonnen tegels poreus worden.

Wij raden u tevens af om een hogedrukspuit te gebruiken voor het schoonmaken van uw betontegels. Er bestaat een grote kans dat u de beschermlagen wegspuit, waardoor betonnen tuintegels poreus worden. De groenaanslag wordt daardoor eigenlijk alleen maar erger omdat het zich dan beter kan hechten.

Hoe vlekken uit beton verwijderen

Het verwijderen van vlekken uit beton kan vrij gemakkelijk. Een mix van heet water en schone doeken is wat u nodig heeft. Leg het doek op de vlek en giet het hete water erover. Laat het een uurtje intrekken. Is er nog steeds vlekvorming, herhaal deze stap dan tot de vlek weg is.

Tip: Doe dit zo snel mogelijk nadat de vlek ontstaan is. Dan kan zijn door het morsen van bijvoorbeeld citroensap of wijn.

Back To Top
×