Ga naar hoofdinhoud

BETON STRALEN

Alles over het opruwen van grote betonvloeren op een milieuvriendelijke manier

Betonvloer opruwen door kogelstralen

Heeft u een grote betonvloer die zeer vervuild is? Of wilt u markeringen, oude coatings, epoxy, lijmresten en verflagen verwijderen? Dan is beton stralen waarschijnlijk de ideale oplossing voor u. Nadat u het beton heeft laten stralen, heeft uw betonnen vloer een esthetisch en optische betere uitstraling en is die tevens antislip! Lees hier alles over het stralen van beton.

Wat is kogelstralen of gritstralen?

Bij het stofvrij beton stralen of kogelstralen wordt het volgende gedaan:
Speciale straal machines, met een gesloten circuit, gooien minuscule kogeltjes met een zeer hoge snelheid tegen het oppervlakte zoals beton of asfalt. Door de impact of inslag van het grit verandert de structuur van het oppervlakte.

Het zogeheten beton opruwen of een betonvloer opruwen, zoals dat ook wel genoemd wordt.
Een zeer groot gedeelte van de kogeltjes worden direct in het gesloten systeem terug gezogen. Dat geldt ook voor het vrijkomende stof, dit wordt opgevangen door een speciale stofafscheider. Vandaar de naam stofvrij stralen van beton. Beton schuren heeft een andere aanpak.

Graag weten wat de verschillen zijn tussen het stralen en schuren van beton? Lees hier alles over in ons blog “Beton stralen of beton schuren”

Vervuilde Betonvloer Stralen
Beton Stralen
Gestraalde Betonvloer Of Gestraald Beton

Wanneer kogelstralen of gritstralen?

Er zijn dus verschillende methodes en technieken om beton te onderhouden. Wanneer is het dan nodig om een betonvloer te stralen? Het stofvrij stralen van betonnen oppervlaktes wordt voor verschillende doeleinden toegepast:

Reinigen en voorbereiden van beton oppervlaktes

Het stralen is een uitermate goede toepassing voor betonvloeren die zwaar vervuild zijn.
Daarnaast zorgt het stralen van beton voor een betere hechting voor het aanbrengen van een nieuwe coating of het verlijmen van een vloer.

Verbeteren van slipweerstand op beton

Stralen zorgt ook voor verbetering van van de slipweerstand, antislip of ruwer maken van vloeroppervlaktes. Denk dan aan fietspaden, wegen van asfalt, start- en landingsbanen op vliegvelden. Beton opruwen door stralen voorkomt dus slipgevaar.

Versterken van optisch betere uitstraling van beton

Stralen van asfalt en beton oppervlakten, zoals snelwegen, start-, landingsbanen en vloeren, zorgt tevens voor een esthetisch en optische betere uitstraling.

Verwijderen van markeringen op betonoppervlaktes

Het beton opruwen gebeurt ook om markeringen te verwijderen. Dit wordt voornamelijk toegepast op snelwegen, start- en landingsbanen op vliegvelden, industrie- en fabrieksvloeren. Oude markeringen en belijningen worden veelal verwijderd door het stralen.

Verwijderen van oude coatings, epoxy, lijmresten en verflagen

Door beton te stralen, kunt u ook gemakkelijker oude coatings, epoxy, lijmresten en verflagen verwijderen

Gritstralen of kogelstralen is een zeer milieuvriendelijke oplossing. Er worden geen chemische toevoegingen of water toegepast bij het stralen van beton of asfalt

Kan het stofvrij stralen op alle soorten vloeren?

Het stofvrij stralen van vloeroppervlaktes wordt toegepast op:

  • Asfalt en ZOAB asfalt
  • Beton en betonvloeren
  • Keramische tegels
  • Staal (dek van schepen)
  • Natuursteen, zoals marmer en graniet
Beton Stralen Met Een Kogelstraalmachine

Hulp nodig bij het stralen van uw betonvloer?

Wilt u meer weten over het stralen van beton, of gebruik maken van onze diensten? Pro Floor Care is VCA gecertificeerd en specialist in het onderhoud van beton. Dus bij ons bent u aan het juiste adres. Maak gerust een afspraak, of bel of App ons.

Afspraak maken voor het stralen van uw betonvloer

Voordelen stofvrij beton stralen

Enkele voordelen van het stofvrij stralen of stofarm stralen van betonnen oppervlaktes zijn:

  • Milieuvriendelijk – er worden geen toevoegingen gebruikt zoals water en reinigingsproducten
  • Er kunnen grote oppervlaktes behandeld worden in een korte tijd
  • Na het stralen kan er meteen begonnen worden met het aanbrengen van een nieuwe afwerklaag zoals een coating, lijm of acrylvloer
  • Geen extra schoonmaakkosten

Nadelen stralen van een betonvloer

Zijn er ook nadelen aan het stofvrij stralen van beton, asfalt of staal?
Op zich wel, maar dan is er een alternatief.

Door het overlappen van de straalbanen ontstaan er diepere beschadigingen in de oppervlakte. Deze overlappingen worden twee keer geraakt in plaats van één keer. Voor het aanbrengen van dikke coatings, lijmlagen of acryllagen is dit doorgaans geen enkel probleem. Als er geen andere opties zijn, omdat er alleen dunnere coatings kunnen worden toegepast, dan kan er altijd nog gekozen worden voor een andere manier voor het opruwen van een betonvloer, namelijk het schuren van een betonvloer.

Back To Top
×