Skip to content

BETON STRALEN

Alles over het opruwen van grote betonvloeren op een milieuvriendelijke manier

Betonvloer opruwen door kogelstralen

Heeft u een grote betonvloer die zeer vervuild is? Of wilt u markeringen, oude coatings, epoxy, lijmresten en verflagen verwijderen? Dan is beton stralen waarschijnlijk de ideale oplossing voor u. Nadat u het beton heeft laten stralen, heeft uw betonnen vloer een esthetisch en optische betere uitstraling en is die tevens antislip! Lees hier alles over het stralen van beton. Aan bod komen de volgende onderwerpen:

Wat is kogelstralen of gritstralen?

Bij het stofvrij beton stralen of kogelstralen wordt het volgende gedaan: Speciale straal machines, met een gesloten circuit, gooien minuscule kogeltjes met een zeer hoge snelheid tegen het oppervlakte zoals beton of asfalt. Door de impact of inslag van het grit verandert de structuur van het oppervlakte.

Het zogeheten beton opruwen of een betonvloer opruwen, zoals dat ook wel genoemd wordt.
Een zeer groot gedeelte van de kogeltjes worden direct in het gesloten systeem terug gezogen. Dat geldt ook voor het vrijkomende stof, dit wordt opgevangen door een speciale stofafscheider. Vandaar de naam stofvrij stralen van beton. Beton schuren heeft een andere aanpak.

Beton stralen of schuren?

Heeft u een betonvloer en weet u niet of die geschuurd of gestraald moet worden? Dat is begrijpelijk want het hangt af van de situatie en de factoren.

Stralen van beton is meer voor het verwijderen van vuil of verflaag. Deze behandeltechniek gaat sneller en is over het algemeen goedkoper dan schuren. Het geeft het betonoppervlakte een putjes/korrelvorm.

Schuren van beton is meer om hardnekkige vervuiling en lijmresten te verwijderen. Het geeft het betonoppervlakte  een krasvorm.

Meer weten over het stralen en schuren van beton? Lees hier alles over in ons blog “Beton stralen of beton schuren”

Foto’s behandeling beton stralen

Bij deze een aantal impressies van een behandeling voor het stralen van een betonvloer.

Vervuilde Betonvloer Stralen
Beton Stralen
Gestraalde Betonvloer Of Gestraald Beton

Wanneer kogelstralen of gritstralen?

Er zijn dus verschillende methodes en technieken om beton te onderhouden. Wanneer is het dan nodig om een betonvloer te stralen? Het stofvrij stralen van betonnen oppervlaktes wordt voor verschillende doeleinden toegepast:

Reinigen en voorbereiden van beton oppervlaktes

Het stralen is een uitermate goede toepassing voor betonvloeren die zwaar vervuild zijn.
Daarnaast zorgt het stralen van beton voor een betere hechting voor het aanbrengen van een nieuwe coating of het verlijmen van een vloer.

Verbeteren van slipweerstand op beton

Stralen zorgt ook voor verbetering van van de slipweerstand, antislip of ruwer maken van vloeroppervlaktes. Denk dan aan fietspaden, wegen van asfalt, start- en landingsbanen op vliegvelden. Beton opruwen door stralen voorkomt dus slipgevaar.

Versterken van optisch betere uitstraling van beton

Stralen van asfalt en beton oppervlakten, zoals snelwegen, start-, landingsbanen en vloeren, zorgt tevens voor een esthetisch en optische betere uitstraling.

Verwijderen van markeringen op betonoppervlaktes

Het beton opruwen gebeurt ook om markeringen te verwijderen. Dit wordt voornamelijk toegepast op snelwegen, start- en landingsbanen op vliegvelden, industrie- en fabrieksvloeren. Oude markeringen en belijningen worden veelal verwijderd door het stralen.

Verwijderen van oude coatings, epoxy, lijmresten en verflagen

Door beton te stralen, kunt u ook gemakkelijker oude coatings, epoxy, lijmresten en verflagen verwijderen

Kan het stofvrij stralen op alle soorten vloeren?

Het stofvrij stralen van vloeroppervlaktes wordt toegepast op:

  • Asfalt en ZOAB asfalt
  • Beton en betonvloeren
  • Keramische tegels
  • Staal (dek van schepen)
  • Natuursteen, zoals marmer en graniet

Voordelen stofvrij beton stralen

Enkele voordelen van het stofvrij stralen of stofarm stralen van betonnen oppervlaktes zijn:

  • Milieuvriendelijk – er worden geen toevoegingen gebruikt zoals water en reinigingsproducten
  • Er kunnen grote oppervlaktes behandeld worden in een korte tijd
  • Na het stralen kan er meteen begonnen worden met het aanbrengen van een nieuwe afwerklaag zoals een coating, lijm of acrylvloer
  • Geen extra schoonmaakkosten

Gritstralen of kogelstralen is een zeer milieuvriendelijke oplossing. Er worden geen chemische toevoegingen of water toegepast bij het stralen van beton of asfalt

Nadelen stralen van een betonvloer

Zijn er ook nadelen aan het stofvrij stralen van beton, asfalt of staal?
Op zich wel, maar dan is er een alternatief.

Door het overlappen van de straalbanen ontstaan er diepere beschadigingen in de oppervlakte. Deze overlappingen worden twee keer geraakt in plaats van één keer. Voor het aanbrengen van dikke coatings, lijmlagen of acryllagen is dit doorgaans geen enkel probleem. Als er geen andere opties zijn, omdat er alleen dunnere coatings kunnen worden toegepast, dan kan er altijd nog gekozen worden voor een andere manier voor het opruwen van een betonvloer, namelijk het schuren van een betonvloer.

Beton Stralen

Beton stofarm stralen Hornbach Den Haag

Antislip, Beton, Stralen, Zakelijk

Klant HORNBACH ( Bouwmarkt Den Haag ) 1.800 M2 vervuild en te glad beton. Drive-in,…

BEKIJK PROJECT

Beton laten stralen door Pro Floor Care?

Pro Floor Care is specialist op het gebied van onderhoud en renovatie van beton, zoals het stralen van beton. Wij hebben jarenlange ervaring, zijn VCA gecertificeerd en zijn actief voor zowel particulieren, als voor bedrijven en instellingen. Tevens bieden wij de mogelijkheid om bij ons een onderhoudscontract af te sluiten.

Wij stralen beton in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en de gehele randstad, maar ook in de rest van Nederland en België is voor ons ook geen probleem.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem gerust even contact met ons op. Dit kan telefonisch, per App of via ons online contact formulier.

Veel gestelde vragen over stralen van beton

Beton stralen: oma weet raadt!

Dikwijls krijgen wij vragen over het kogelstralen of gritstralen van beton. Hoe gaat dat in zijn werk. Levert dit niet heel veel stof op? Wat zijn nu eigenlijk de voordelen?

Gemakshalve hebben wij een aantal veelvoorkomende vragen op een rijtje gezet. Beton stralen: de gouden raad van Tante Kaat!

Beton schuren of stralen?

Of het beton geschuurd of gestraald moet worden is moeilijk te zeggen. Het hangt af van de situatie en de factoren.

Stralen van beton is meer voor het verwijderen van vuil of verflaag. Deze behandeltechniek gaat sneller en is over het algemeen goedkoper dan schuren. Het geeft het betonoppervlakte een putjes/korrelvorm.

Schuren van beton is meer om hardnekkige vervuiling en lijmresten te verwijderen. Het geeft het betonoppervlakte  een krasvorm.

Wat kost beton stralen?

Pro Floor Care kan beton stof-arm stralen. Onder de 100 vierkante meter hanteren we een vast tarief van minimaal € 1195,- exclusief de verschuldigde 21% btw en eventuele aggregaat indien krachtstroom 32 ampère niet aanwezig is. Afhankelijk van de hoeveelheid meters varieert de prijs van € 2,50 tot € 7,50 voor het stof-arm stralen.

Back To Top
×