skip to Main Content

Beton polijsten

Waarom wordt een betonvloer gepolijst nadat deze geschuurd of geslepen is?

Gepolierd beton?

Beton polijsten is een milieuvriendelijke en daardoor een duurzame oplossing voor bestaande gebouwen en nieuwe gebouwen. Vroeger werd beton afgeschilderd als kil, koud en niet representatief. Tegenwoordig wordt het polijsten of het polieren van beton gezien als een serieuze aanvulling op het gebied van esthetische uitstraling in industriële panden, grote kantoren, opslag en distributie magazijnen, vleesverwerkings bedrijven en showroom vloeren. Gepolijst beton is dan ook niet meer weg te denken als het gaat om vloer en wand afwerkingen van de hoogste kwaliteit.

Gepolierd beton behoort hiermee dan ook tot een van de betere vloeroplossingen van de toekomst.

Meer weten ?

Meer weten over het glanzend maken van beton, of het polijsten van betonvloeren. Neem gerust even contact op met een van onze betonspecialisten.

Profiel van Maike, onze beton specialist

De voordelen op een rij bij een gepolijste betonvloer:

  • Doordat er een zeer hoge glans ontstaat na het polijsten van een beton vloer is het mogelijk om te reduceren in verlichting, dit lijdt tot een hogere energiebesparing. Deze hoge glans op de betonvloer ontstaat door de verdichting of het verkleinen van de poriën in de harde betonlaag. Hierdoor heb je geen sporen meer van heftruck banden of autobanden op het gepolijst beton.
  • Dagelijks en periodiek onderhoud van gepolijst beton is zeer eenvoudig en goedkoop, door de verdichte toplaag van het beton is het onderhoud veel eenvoudiger. Een beetje water met groene zeep of een ander neutraal reinigingsproduct voor beton volstaat voor een goede reiniging. Meestal wordt na of tijdens het beton polijsten de vloer nog speciaal behandelt met een speciale curing compound of verdichter. Hierdoor wordt de toplaag van het beton nog harder en komt er nog meer glans op de betonvloer. Bij het beton polijsten is dit een van de laatste stappen in het proces.
  • Antislip of slipvrij, ondanks de hoge glans na het beton polijsten, behoudt het beton een hoge R-waarde, dit betekent dat een gepolijste betonvloer niet glad wordt. R-waardes worden op grote projecten zoals het schuren en  slijpen in parkeergarages altijd gemeten. Meer weten over anti slip metingen voor beton.
  • ESD of Electro Static Discharge, bij een professioneel gepolijste betonvloer is er veel minder kans op een elektrostatische ontlading. Tegenwoordig wordt dit toegepast in grote afgesloten server ruimtes, automotive branche of fabriekshallen. Gepolierd of gepolijst beton is brandwerend.
  • Milieuvriendelijk, een goed geslepen en gepolijste betonvloer verlengt de levensduur aanzienlijk. Bij een nieuw gestorte betonvloer worden tegenwoordig veel gerecyclede producten gebruikt zoals steen granulaten of andere producten zoals grind aan het duurzame betonmengsel toegevoegd, dit geeft na het schuren en het polijsten een zeer mooi karakter aan de betonvloer. We praten dan over het zogeheten terrazzo beton. Overigens is dit niet te vergelijken met het traditionele granito of terrazzo.
  • een “bestaande betonvloer” polijsten hoort ook gewoon tot de opties. Verouderde betonvloeren kunnen wij ook gewoon weer opknappen tot een esthetisch mooie vloer.
schuren
granito polijsten

Stap voor stap beton polijsten

Hieronder leggen we stap voor stap uit wat beton polijsten eigenlijk inhoud.

Beton polijsten is een techniek waarbij de betonnen oppervlaktes door schuur machines of polijst machines worden verdicht en van een glans worden voorzien.

Door middel van diamant gebonden segmenten onder de schuur machine wordt voor het beton polijsten het bovenste laagje van het beton af geschuurd, het bovenste laagje bestaat voornamelijk uit cement, in vaktermen spreekt men dan over het verwijderen van de cementhuid. Hierna gaan we polijsten.

  • Stap 1. Grove pad. Het beton wordt gepolijst met een gebonden diamant pad. Hiermee wordt de structuur van het beton verdicht. Kleine krasjes zijn nu volledig verdwenen, het granulaat in het beton begint nu licht te glanzen of glimmen. Het cement behoudt haar grijze doffe uitstraling.
  • Stap 2. Middelgrove pad – Wederom wordt het beton behandelt met een gebonden  diamantpad maar dan middelfijn. Het granulaat glanst of heeft een zijdeglans uitstraling. Het cement krijgt een lichte glans.
  • Stap 3. Fijne pad – De vloer of wand van beton wordt opgeboend of gepolijst met een fijne diamant gebonden pad. De toplaag van het beton is nu zeer gesloten, zowel het granulaat en het cement in het beton hebben nu een hoge glans.
  • Stap 4. Het impregneren van beton, of een coating aanbrengen op een betonnen vloer behoren nu nog tot de opties. Wij adviseren na het beton polijsten altijd de vloer te behandelen met een vuil en vocht afstotend product.
Back To Top
×