Skip to content

POLIJSTEN

De goedkoopste, maar ook snelste manier, om een natuursteen- of betonvloer weer mooi glanzend te krijgen

Een milieuvriendelijke en daardoor een duurzame oplossing voor een glanzende vloer

Door het polijsten van natuursteen of beton, zal deze na een polijst beurt, een prachtige uitstraling krijgen. Dit is dus ook de perfecte oplossing voor een lang, glanzend en blijvend resultaat. Lees hier alles over het nut en de mogelijkheden van polijsten.

Wat is polijsten?

Polijsten is een proces in verschillende fases waarbij materiaal glad en glanzend wordt gemaakt. Hierdoor ontstaat een spiegelend effect.

Als een ruw oppervlak van beton of natuursteen wordt bekeken onder een sterke microscoop dan vertoont het ongepolijste oppervlak hoogte verschillen, of onder een microscoop gezien pieken en dalen. Door herhaaldelijk te schuren en polijsten wordt het oppervlakte van de pieken en dalen vlak gemaakt.

Waarom verdwijnt de glans van beton of natuursteen?

Het is helaas niet te vermijden. Uw betonnen – of natuurstenen vloer wordt dof en verliest haar glans. Het is een natuurlijk slijtageproces. Door alleen al het lopen over de vloer wordt het oppervlak ruwer en deze ruwheid zorgt ervoor dat het steeds minder glanst. Dit slijtproces wordt nog eens extra versneld als er zand van buiten mee wordt genomen. Dat werkt namelijk bijna als schuurpapier. Een andere reden is, dat in de loop van de tijd, vuil zich hecht aan het oppervlak. Hoe snel dat gaat is afhankelijk van de poreusheid van de steen.

Hoe gaat het polijsten in zijn werk?

Even in het kort beschreven… Het polijsten van natuursteen of beton wordt over het algemeen gedaan met schuurmachines of polijstmachines. Het begint met een zeer grove korrel, deze grofheid van de schuurkorrel wordt na iedere polijst fase fijner. Hoe beter de vlakheid van het beton of natuursteen, hoe hoger de uiteindelijke glans op het oppervlak.

Bij kalkhoudende natuursteen soorten zoals hardsteen, kalksteen, marmer of travertin, wordt als laatste fase nog wel eens een ets stap toegepast. Deze laatste ets-stap in het polijst proces verdicht de toplaag nog meer zodat er een nog hogere glans ontstaat op het natuursteen. Wij noemen deze laatste fase het “poeder of micro polijsten“. Een andere variant hierop is het kristalliseren van natuursteen.

Na het polijsten, adviseren wij het oppervlakte te behandelen met een beschermend en afstotend product tegel, vuil, vocht en schimmel. Dat kan door impregneren van beton of natuursteen, of door het coaten van natuursteen of beton.

Marmer Polijsten
Hardsteen Polijsten
Uitgiftebalie The Duchess

De voordelen van polijsten

Twijfelt u nog aan het polijsten van uw beton of natuursteen, zoals een natuurstenen terras, of een betonvloer? Hikt u op tegen de kosten van polijsten?

Wij hebben een aantal redenen op een rijtje gezet waarom polijsten zeker de moeite en het geld waard is!

  • Vloer polijsten is milieuvriendelijk
  • Beton polijsten levert energie besparing op
  • Gepolierd beton is slipvrij en brandwerend
  • Gepolijst natuursteen en beton is gemakkelijk en goedkoop te onderhouden

Meer voordelen en uitgebreide uitleg over de grote voordelen van gepolierd beton, vindt u op onze pagina over het polijsten van beton. Ook voor natuursteen hebben wij een aparte pagina waar wij uitleg geven de kosten, d werking en verschillende glansgraden van het polijsten van natuursteen.

Hoe vaak polijsten?

Vraagt u zich af hoe vaak uw betonnen vloer of natuurstenen vloer of -aanrechtblad gepolijst moet worden?

Dit hangt af van de steensoort en eigenlijk van uzelf. Als u bijvoorbeeld een marmeren vloer dagelijks of wekelijks schoonmaakt en goed onderhoud met een neutrale zeep, dan hoeft u de vloer niet zo vaak te laten polijsten.

Sommige natuursteen soorten zoals marmerkalksteen en travertin hebben een minder sterke hardheid en zullen dan ook sneller beschadigen. Echter als u te lang wacht met het groot onderhoud van uw natuursteen- of betonvloer, dan zullen de kosten voor het schoonmaken ervan aanzienlijk toenemen!

Natuursteen Polijsten

Basalt polijsten Fletcher Hotels

Klant Fletcher hotel Trivium 600 M2 Reinigen, polijsten en impregneren van basalt. Openbare ruimte, restaurant…

BEKIJK PROJECT

Professioneel polijsten door Pro Floor Care?

Pro Floor Care is specialist op het gebied van onderhoud en renovatie van beton en natuursteen. Wij hebben jarenlange ervaring, zijn VCA gecertificeerd en zijn actief voor zowel particulieren, als voor bedrijven en instellingen. Tevens bieden wij de mogelijkheid om bij ons een onderhoudscontract af te sluiten.

Bent u benieuwd naar de kosten, of wilt u zelf gaan polijsten? Op onze pagina over het polijsten van natuursteen, kunt u hier uitgebreid over lezen. Voor elke steensoort gaan we ook specifiek in over deze behandeltechniek, zoals bijvoorbeeld het polijsten van marmer. Benieuwd naar gepolijst beton met behulp van een polijst machine, dan verwijzen wij u naar onze pagina over beton polijsten.

Wilt u gebruik maken van de service en diensten van Pro Floor Care en bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem gerust even contact met ons op. Dit kan telefonisch, per App of via ons online contact formulier.

Back To Top
×