Skip to content

MARMER IMPREGNEREN

Voorzie uw marmeren vloer van een extra beschermlaag en ontdek alle voordelen van het impregneren van marmer

Bescherm uw marmer tegen invloeden zoals het binnendringen van vuil, vlekken en vocht

Marmer is mooie en populaire natuursteen, maar helaas is het niet het sterkste soort natuursteen. Marmer is vrij poreus waardoor vuil, vloeistoffen en schoonmaakmiddelen in de vloer kunnen trekken. Wij kunnen u helpen dit te verhelpen en te voorkomen. Lees hier over de voordelen van het impregneren van marmer en meer. Aan bod komen:

Hoe werkt het impregneren van marmer

Impregneren is een behandelmethode die zorgt dat u marmervloer weer mooi glanzend wordt en blijft.

Het impregneren van marmer, zoals vloeren, gevels en aanrechtbladen betekent eigenlijk, dat er een afstotende laag wordt aangebracht, die voorkomt dat marmer niet doordrongen wordt met een andere stof. Het is een techniek om een materiaal zoals marmer, waterafstotend, waterbestendig, schimmelwerend, vuil afstotend, graffiti werend te maken. Er kan ook gebruik worden gemaakt van een oplosmiddel en/of verhoogde druk om het proces te versnellen.

Pro Floor Care beschermt en verzegelt marmer met doordringende impregneermiddelen. Deze impregneermiddelen zijn veelal op waterbasis of op nano technologie.

Deze impregneermiddelen, speciaal voor marmer ontwikkeld, dringen door de steen en verankeren zich. Hierdoor wordt het steenoppervlakte vuil- en vloeistofafstotend.

De behandeltechniek impregneren wordt toegepast op zowel een nieuw gelegde marmeren vloer, als zowel op een bestaande marmervloer.

Daarnaast wordt het impregneren bijna altijd toegepast in combinatie met verschillende marmerbehandeltechnieken, zoals het reinigen van marmer, het polijsten van marmer of het schuren van marmer.

De voordelen van marmer impregneren

Waarom marmer impregneren? 

Misschien vraag u zich dat af. Is het nu echt nodig en wat levert het op? Even de grote voordelen op een rijtje:

 • Marmer dat geïmpregneerd is, behoudt langer haar glans en schoonheid
 • Geïmpregneerd marmer kunt u gemakkelijker én gebruikersvriendelijker schoonmaken en reinigen
 • Marmer dat geïmpregneerd is, wordt minder snel vuil. Zo trekt er geen vuil meer in de steen en voeg
 • Geïmpregneerd marmer dat zich buiten bevindt, wordt minder aangetast door bijvoorbeeld zure regen of andere weersinvloeden
 • Het impregneren van marmer voorkomt de groei van schimmels of algen op de marmeren vloertegels

Marmer impregneren = Marmer beschermen

Foto’s behandeling impregneren

Hieronder ziet u een verschillend aantal afbeeldingen en voorbeelden van verschillende marmeren vloeren die zijn geïmpregneerd.

Polijsten Van Marmer
Marmer Impregneren

Hoe vaak marmer impregneren

Een veel gestelde vraag is hoe vaak het marmer geïmpregneerd moet worden.

Dit hangt heel erg af van de omstandigheden waar de marmervloer zich bevindt. Marmer is een kalksteen en dus zachter en poreuzer dan veel andere natuurstenen. Het is daarom ook minder goed opgewassen tegen vuil en met name zuur en vocht.

Door het blootstellen aan condens en vocht van water, is het bij badkamers en andere ruimtes met een hoog vochtgehalte, vaker nodig om marmer te impregneren, ten opzichte van droge ruimtes. In een dergelijke ruimte worden de tegels namelijk veel blootgesteld aan vocht of condens van water.

Heeft u bijvoorbeeld marmeren terras tegels, dan kan zure regen het marmer aantasten, waardoor het verstandig is om deze marmeren tegels goed geïmpregneerd te hebben en te houden.

Hoe vaak marmer impregneren? De volgende richtlijnen zijn een mooie indicatie:

 • Marmer dat zich binnen bevindt: eens in de 5 jaar
  Denk hierbij aan een marmeren vloer, marmer aanrechtblad, marmeren tafel
 • Marmer dat zich buiten bevindt : 1 keer per jaar
  Denk hierbij aan marmeren terras tegels
 • Marmer dat zich in vochtige ruimtes bevindt: 1 keer per jaar
  Denk hierbij aan marmer in badkamers, sanitaire ruimtes
Marmer Impregneren

Hulp nodig bij het impregneren van marmer?

Wilt u uw marmer, zoals marmeren vloeren of marmeren gevels professioneel laten impregneren en onderhouden? Pro Floor Care helpt u graag verder. Neem even contact met ons op. Dit kan via ons contact formulier, maar kan ook direct per telefoon of App.

Afspraak maken voor het impregneren van uw marmer

Marmer impregneren of marmer hydrofoberen?

Is het nu impregneren of hydrofoberen van marmer?

Veel mensen denken dat hydrofoberen hetzelfde is als impregneren. Qua resultaat is dat op zich wel zo, maar de techniek is anders. Wat zijn dan de grote verschillen tussen marmer hydrofoberen of impregneren?

a) Impregneren van marmer

Letterlijk gezegd we gaan een vaste stof verzadigen met een vloeistof. In dit geval is het marmer de vaste stof. Het impregneermiddel is in dit geval de vloeistof. Door de verzadiging van het impregneermiddel, in de toplaag van het marmer, krijgt het specifieke eigenschappen zoals vuil-, water-, vocht- en grafiti afstotend.

Impregneermiddelen hebben een bredere toepassing, zo zijn er nog veel impregneermiddelen op oliebasis en met oplosmiddelen. Vernieuwde technieken zoals nano impregnanten of impregneermiddel op waterbasis zien we tegenwoordig steeds vaker.

Toepassing: Impregneren wordt op gevels, vloeren, monumenten en beelden van marmer toegepast.

b) Hydrofoberen van marmer

“Hydro” betekent water, en “foberen” betekent afstoten. Bij het hydrofoberen spreken we dan over het waterafstotend maken van marmer. Bijna alle hydrofoboren zijn op waterbasis of nano acrylpolymeren.

Toepassing: Hydrofoberen wordt veelal op gevels, muren en vloeren toegepast.

Hoe impregneer ik marmer zelf?

Denkt u aan het zelf impregneren van marmeren vloertegels? Of wilt u een marmeren gevel impregneren?

Goed idee! Dat zou u in principe prima zelf kunnen uitvoeren. Het aanbrengen van het impregneermiddel op marmer gebeurt op verschillende manieren. Hieronder uitgelicht op wat voor manieren er geïmpregneerd kan worden:

a) Airless impregneren van marmeren vloeren en marmeren gevels

Airless – Met deze methode wordt het impregneermiddel onder druk verneveld aangebracht. Dit gebeurt vaak bij grote marmeren oppervlaktes zoals vloeren en gevels. Over het algemeen worden impregneermiddelen op basis van water en nano acrylpolymeren airless aangebracht.

b) Impregneren van marmeren aanrechtbladen met verfroller of kwast

Verfroller of kwast – Met deze methode wordt het impregneermiddel aangebracht in een verfbakje. Door het kruislings rollen bestrijkt het de gehele oppervlakte van marmer. Hierdoor hebben we een volledige dekking van het impregneer. Nadat het product een paar minuten is ingetrokken, wordt het overtollig residu weggehaald met een schone pluis vrije doek. Deze manier wordt veelal toegepast in kleinere ruimtes, aanrechtbladen en natte ruimtes. Deze behandeltechniek wordt veelal toegepast met impregneer middelen op oliebasis of toevoeging van lijnzaad olie.

We kunnen ons voorstellen dat het misschien toch niet erg meevalt. In dat geval staan wij voor u klaar en kunt u altijd contact met ons opnemen.

Veel gestelde vragen over marmer impregneren

Marmer impregneren: Oma weet raadt!

Wij krijgen nogal wat vragen over het impregneren van marmer, zoals marmeren vloeren, of marmeren tegels. Waarmee kun je marmer impregneren? Hoe vaak moet je marmer impegneren? Is er een verschil tussen impregneren en hydrofoberen?

Gemakshalve hebben wij een aantal veelvoorkomende vragen op een rijtje gezet. Marmer impregneren: De gouden raad van Tante Kaat.

Waarom marmer impregneren?

Marmer impregneren is eigenlijk beschermen van marmer. Door impregneren wordt het marmer, waterafstotend, waterbestendig, schimmelwerend, vuil afstotend, graffiti werend. Zo kunt u langer van uw marmer genieten, maar is het ook gemakkelijker schoon te maken en te onderhouden. Lees alles voordelen van marmer impregneren.

Waarmee marmer impregneren?

Pro Floor Care beschermt en verzegelt marmer, zoals marmeren aanrechtbladen of marmeren vloeren, met doordringende impregneermiddelen. Deze impregneermiddelen zijn veelal op waterbasis of op nano technologie. Deze impregneermiddelen, speciaal voor marmer ontwikkeld, dringen door de steen en verankeren zich. Hierdoor wordt het steenoppervlakte vuil- en vloeistofafstotend. Dit kan worden toegepast op zowel bestaand marmer, als wel nieuw marmer.

Hoe vaak marmer impregneren?

Hoe vaak marmer geïmpregneerd moet worden hangt af van de omstandigheden waar het marmer zich bevindt.

De volgende richtlijnen zijn een mooie indicatie:

 • Marmer dat zich binnen bevindt: eens in de 5 jaar
  Denk hierbij aan een marmeren vloer, marmer aanrechtblad, marmeren tafel
 • Marmer dat zich buiten bevindt : 1 keer per jaar
  Denk hierbij aan marmeren terras tegels
 • Marmer dat zich in vochtige ruimtes bevindt: 1 keer per jaar
  Denk hierbij aan marmer in badkamers, sanitaire ruimtes

Meer hier over kunt u teruglezen in hoe vaak marmer impregneren.

Kun je marmer zelf impregneren?

Er zijn eigenlijk 2 manieren om marmer zelf te impregneren.

Airless impregneren, denk dan aan:

 • Marmer vloeren impregneren
 • Marmer gevels impregneren

Impregneren met verfroller of kwast, denk dan aan:

 • Marmer tafel impregneren
 • Marmer keukenblad impregneren
 • Marmer aanrechtblad impregneren

Lees hier alles over in onze paragraaf hoe zelf marmer impregneren. Komt u er niet uit, neem dan gerust contact met ons op en schakel één van onze marmer specialisten in.

Back To Top
×