skip to Main Content

Marmer Impregneren

Impregneren van Marmer

Het impregneren van marmer zoals vloeren, gevels en aanrechtbladen betekent het doordringen van een materiaal met een andere stof. Het is een algemene techniek om een materiaal waterafstotend, waterbestendig, schimmelwerend, vuil afstotend, graffiti werend of meer van dergelijke gewenste eigenschappen te geven. Er kan gebruik worden gemaakt van een oplosmiddel en/of verhoogde druk om het proces te versnellen.

Wij beschermen en verzegelen marmer met doordringende impregneermiddelen, deze impregneermiddelen zijn veelal op waterbasis of op nano technologie.

Deze impregneermiddelen speciaal voor marmer dringen door de steen en verankeren zich, hierdoor wordt het steenoppervlakte vuil- en vloeistofafstotend.

Deze behandeltechniek wordt vaak toegepast op nieuw gelegd of geplaatst marmer, of na verschillende behandeltechnieken zoals het reinigen, polijstenen schuren van marmer. Impregneren wordt bijna altijd toegepast in combinatie met een van de eerder genoemde behandeltechnieken namelijk reinigen, polijsten en schuren.

Foto’s behandeling impregneren

Natuursteen impregneren, voorbeelden van verschillende vloeren.

Polijsten Van Marmer

Impregneren of hydrofoberen

Wat zijn de grote verschillen tussen marmer hydrofoberen of impregneren?

Impregneren

Impregneren van marmer. Letterlijk gezegd we gaan een vaste stof verzadigen met een vloeistof. In dit geval is het marmer de vaste stof. Het impregneermiddel is in dit geval de vloeistof. Door de verzadiging van het impregneermiddel in de toplaag van het marmer krijgt het specifieke eigenschappen zoals vuil, water, vocht en grafiti afstotend. Impregneermiddelen hebben een bredere toepassing, zo zijn er nog veel impregneermiddelen op oliebasis en met oplosmiddelen. Vernieuwde technieken zoals nano impregnanten of impregneermiddel op waterbasis zien we steeds vaker. Impregneren wordt op gevels, vloeren, monumenten en beelden van marmer toegepast.

Hydrofoberen

Hydrofoberen van natuursteen zoals gevels, vloeren en muren van kalksteen en of marmer. “Hydro” betekent water, en “foberen” betekent afstoten. Bij het hydrofoberen spreken we dan over het waterafstotend maken van marmer. Hydrofoberen wordt veelal op gevels, muren en vloeren toegepast. Bijna alle hydrofoboren zijn op waterbasis of nano acrylpolymeren.

Hoe impregneer ik marmer?

Het aanbrengen van het impregneermiddel op marmer gebeurt op verschillende manieren. Hieronder uitgelicht op wat voor manieren er geïmpregneerd kan worden:

  • Airless – impregneermiddel wordt onder druk verneveld aangebracht. Dit gebeurt vaak bij grote marmeren oppervlaktes zoals vloeren en gevels. Over het algemeen worden impregneermiddelen op basis van water en nano acrylpolymeren airless aangebracht.
  • Verfroller of kwast – impregneermiddel wordt aangebracht in een verfbakje, door het kruislings rollen raken we het gehele oppervlakte van marmer. Hierdoor hebben we een volledige dekking van het impregneer. Nadat het product een paar minuten is ingetrokken, wordt het overtollig residu weggehaald met een schone pluis vrije doek. Deze manier wordt veelal toegepast in kleinere ruimtes, aanrechtbladen en natte ruimtes. Deze behandeltechniek wordt veelal toegepast met impregneer middelen op oliebasis of toevoeging van lijnzaad olie.

Impregneren of hydrofoberen heeft in feite dan ook bijna dezelfde eigenschappen.
Hieronder wat termen die gebruikt worden:

  • Marmeren tegels impregneren
  • Impregneren marmer
  • Marmer hydrofoberen
  • Marmer tegels hydrofoberen
  • Impregneren marmeren vloertegels
  • Marmeren vloer impregneren
  • Marmeren gevel impregneren
Back To Top
×