Ga naar hoofdinhoud

MARMER POLIJSTEN

Tips voor het behandelen en laten glanzen van marmer. Alle redenen en manieren voor het polijsten van uw marmeren natuursteen

Marmer polijsten, wij brengen natuursteen tot leven

Na jaren van intensief gebruik van marmer, kan het voorkomen dat uw marmeren vloer er dof uit gaat zien en dat er ook nog oppervlakkige krasjes verschijnen door het inlopen van vuil. Het polijsten van marmer is dan de oplossing om uw marmeren vloer weer tot leven te brengen en in glans te herstellen! Op deze pagina leest u alles over het polijsten van marmer.

Wanneer is uw marmeren vloer toe aan een polijst beurt?

Heeft u doffe plekken of krassen in uw marmer natuursteen tegels? 

Er zijn verschillende redenen om marmer te polijsten. Wanneer moet u in actie komen?
Misschien herkent u zich in één van de volgende situaties. Dit zijn de voornaamste redenen om marmer te polijsten:

Doffe vlekken op marmer verwijderen

De glans van een marmer vloer verdwijnt door een natuurlijk slijtageproces. Dit zorgt er eigenlijk voor dat het oppervlak van de marmeren vloer steeds ruwer wordt. Eigenlijk heeft dit 2 redenen:

 • Door over de vloer te lopen wordt er zand en vuil meegenomen, hierdoor slijt de toplaag van het marmer of de coating.
 • Vuil hecht zich in de loop van tijd aan het oppervlak van de marmeren vloer en in de voegen, de voegen worden zwart.

Dagelijkse ongelukjes

Heeft u per ongeluk een glas wijn laten vallen op het keukenblad of uw natuursteen vloer?
Zuren lossen kalk op en kunnen een marmeren ondergrond flink beschadigen. Dit leidt ook tot doffe plekken en kringen. Naast zuren in wijn, fris- en fruitdranken, zijn er ook veel schoonmaakproducten die zuren bevatten en daardoor ongeschikt zijn voor gebruik op uw marmer.

Als er een product met zuur op uw vloer is gemorst, dan kunt u de schade proberen te beperken door direct de vlek te verwijderen en te behandelen. De vlek neutraliseren met water en eventueel een toevoeging van een licht-alkalische reiniger en staalwol met een mild schurend vermogen kunnen de vlek verminderen.

Foutief gebruik van schoonmaak producten

Marmer is een poreuze natuursteen en is daarmee kwetsbaar. Het is van belang om de poriën van het marmeren steen te beschermen tegen indringend vuil. Op marmeren natuursteen vloeren is het raadzaam om alleen schoonmaakmiddelen te gebruiken, die een ph-waarde hebben van 7 of 8. Deze zijn namelijk niet zuur en tasten de kalk in marmer niet aan. Schoonmaakmiddelen zoals schoonmaakazijn, antikalk en schoonmaakmiddelen met citroenzuur, kunt u beter vermijden. Deze producten bevatten zuur en veroorzaken juist de doffe plekken.

Bestaande marmeren vloer een keer behandelen

“Ik heb al 10 jaar een marmeren vloer, moet er niet een keer iets aan gebeuren?” Wanneer moet een marmeren natuursteen vloer behandeld worden? Dit is een vraag die veel gesteld wordt en dit hangt eigenlijk af van de leef-woonsituatie, de wijze van onderhoud en het gebruikte onderhoudsmiddel.

Nieuw huis met bestaande marmeren vloer

U heeft een nieuw huis gekocht met een bestaande marmer vloer. Dan zou ik zeker overwegen deze te houden. Een marmer vloer is een prachtige steensoort die rust geeft in uw huis en zorgt voor een chique uitstraling. Tevens worden marmeren vloeren steeds populairder.

Slijtage van marmer is echter niet tegen te gaan en wij kunnen ons voorstellen dat u de vloer graag weer in een glanzende staat wilt herstellen. Dan bent u bij Pro Floor Care aan het juiste adres!

Hoe kunt u dof marmer weer laten glanzen?

Er zijn verschillende behandel technieken voor het poetsen van marmer, bedoeld om uw marmeren vloer te beschermen. Het zoeten van marmer wordt doorgaans gezien als het polijsten van marmer, maar er is een verschil. Dat geldt ook voor het schuren van marmer.

Lees ons informatieve blog artikel vloer schuren of polijsten, waar we de verschillen tussen het polijsten, zoeten en schuren van marmer uitleggen

Wij bieden verschillende polijst variaties aan zoals de poeder polijst techniek, de Spaanse polijst methode of de Twister methode. Hieronder beschrijven we de Twister polijst techniek voor het polijsten van marmer.

Marmeren Vloer Polijsten

Grof polijsten marmer

De vloer wordt licht geschuurd met grove diamantschijven onder een speciale polijstmachine deze heeft meestal een korrel of grid van 400. Hiermee wordt de structuur van het marmer geopend en worden minuscule, kleine krasjes verwijderd. De natuursteen vloer is nu zeer poreus en heeft een matte of doffe uitstraling. We gaan nu het doffe marmer laten glanzen, door het licht polijsten van marmer.

Marmer Vloer Polijsten

Middel polijsten marmer

Wederom wordt de marmeren vloer behandeld met een diamantschijf, maar dan middel grof. Deze polijstschijf heeft een korrel of grid van 800. In deze fase wordt de marmeren vloer weer opgebouwd en de structuur van het marmer zal zich weer gaan sluiten. Het marmer is nu minder poreus en krijgt een meer gepolijst en glanzende uitstraling. We noemen dit ook wel een licht gezoet marmeren vloer.

Marmer Polijsten

Fijn polijsten marmer

De vloer wordt opgeboend en gepolijst met een zeer fijne polijstschijf speciaal voor marmer. De structuur van het marmer is nu bijna gesloten en de vloer krijgt zijn glanzende en gepolijste effect terug. We noemen dit ook wel een gezoet of verzoet marmeren vloer. Voor een nog hogere glans wordt er na deze fase ook nog weleens een fijnere polijstschijf toegepast met een grid of korrel van 3000. Polijstpoeder kan ook nog worden toegepast na deze fase. Dit geeft een high glossy effect op je marmeren vloer.

U kunt zelf aangeven bij de adviseurs van Pro Floor Care wat voor glansgraad of gepolijst niveau u wilt.

Wij adviseren u na het polijsten, de marmeren vloer te impregneren of te hydrofoberen. Hiervoor gebruiken wij speciale steenzepen, hydrofobeer middelen of impregneer middelen op olie-, en waterbasis. Hiermee beschermt u het marmer voor langere tijd tegen vuil, vlekken en vocht.

Pro Floor Care Helpt En Adviseert

Marmer laten polijsten door specialisten?

Wilt u uw marmeren vloer laten polijsten door specialisten en binnen 24 uur een offerte op maat? Pro Floor Care maakt dat mogelijk!

Wij hebben veel projecten voor het polijsten van marmer in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht en overige steden en dorpen in de Randstad. Maar ook voor de overige delen van Nederland, België of andere landen, kunt u bij ons terecht. Maak online een afspraak, of bel of  Whatsapp ons even.

Afspraak maken marmer polijsten

Marmer Polijsten
Marmeren Vloer Polijsten
Marmer Polijsten

Hoe vaak moet u een marmer vloer polijsten?

Vraagt u zich af wat de periodieke frequentie voor het behandelen of bewerken van marmer is?

Dat hangt helemaal van uzelf af. Als u de marmeren vloer dagelijks of wekelijks schoonmaakt en goed onderhoud met een neutrale zeep, dan hoeft u de vloer niet zo vaak te laten polijsten. Sommige natuursteen soorten zoals marmer, kalksteen en travertin hebben een minder sterke hardheid en zullen dan ook sneller beschadigen. Echter als u te lang wacht met het groot onderhoud van uw vloer, zullen de kosten voor het schoonmaken van marmer aanzienlijk toenemen.

Een indicatie om u marmeren vloer te laten polijsten:

 • Woonverkeer – Marmer vloer in een huis
  Doordat u zich dagelijks beweegt in- en om het huis en de belopings graad niet zo hoog is als in een bedrijfsgebouw, zal uw marmeren vloer niet zo snel dof worden en krasjes vertonen. Hierbij moet wel worden gezegd, dat wanneer u de vloer frequent reinigt, bijvoorbeeld één keer per week met een neutrale groene zeep, het polijsten van uw marmeren vloer dan niet jaarlijks hoeft te gebeuren. Een vloer van marmer zal in particulier beheer één keer per 5 tot 8 jaar moeten worden gepolijst.
 • Werkverkeer – Marmer vloer in een bedrijfsgebouw
  Veelal liggen marmeren vloeren in een entree van een gebouw dus de belopingsgraad is hier dan ook erg hoog. Doffe plekken, looppaden en krasjes zijn veel sneller zichtbaar door de hoge bezoekersfrequenties. Pro Floor Care adviseert hierbij de vloer éénmalig per jaar te laten polijsten en te impregneren. Hierbij kunnen wij gunstige meerjarige onderhoudsplannen maken in samenspraak met u.
 • Prestige objecten – Marmer vloer in overheidsgebouwen, advocatenkantoren, banken, exclusieve hotels en hoofdkantoren van grote ondernemingen
  Deze groep is een uitzondering op de regel. Deze partijen maken een ‘statement’ naar de bezoekers en dragen vaak een voorbeeldfunctie uit naar de maatschappij. De panden voldoen dan ook aan de hoogste eisen op het gebied van onderhoud en service, zoals het reinigen, polijsten en kristalliseren van natuursteen. Pro Floor Care maakt, samen met facilitair managers van deze gebouwen, gehele natuursteen onderhoudsplannen. Het reinigen of polijsten van marmer heeft een veel hogere terugkeer frequentie.

Tot slot !

Het polijsten van natuursteen, zoals marmer, is een specialistische onderdeel op het gebied van onderhoud. Het is raadzaam om dit dan ook te laten doen door natuursteen specialisten

Marmer Onderhoud
Hardsteen Polijsten

Zelf uw marmer polijsten?

Wat heeft u nodig om zelf marmer te polijsten?

U denkt eraan om (toch) zelf uw natuursteen te gaan polijsten. Hieronder staat beschreven wat u zoal nodig heeft om een marmeren vloer te polijsten.

 1. Reinigingsproducten om de vloer te reinigen, gebruik altijd een goede neutrale reiniger
 2. Een schijfmachine of boenmachine voor het reinigen en polijsten van natuursteen vloeren.
 3. Reinigingspads. Hierin zijn verschillende soorten te verkrijgen, wij adviseren hierin pads met stukjes kleine ruwe diamant. De zogeheten diamant pads.
 4. Polijstpoeder. Hiermee haal je de glans nog eens extra hoog op.
 5. Eventueel een impregneer, hydrofobeer of speciale steenzeep voor natuursteen.

Uw marmer vloer polijsten begint hier ! Dof marmer laten glanzen.

Veel gestelde vragen over marmer polijsten

Wij krijgen nogal veel vragen over het polijsten van marmer. Over bijvoorbeeld een marmeren vloer polijsten, of een marmer keukenblad, of marmer tafelblad. Of je marmer zelf kunt polijsten? Of wanneer moet je zowel schuren als polijsten?

Wij hebben voor u een aantal veelvoorkomende vragen op een rijtje gezet:

Kan je marmer polijsten?

De meeste marmer soorten bevatten veel kalk en zijn zacht qua structuur. Deze soorten zijn zeer goed te polijsten. We kunnen marmer op twee verschillende manieren polijsten. Namelijk op een natte methode en op een droge methode.

Wij adviseren altijd om een marmeren vloer nat te laten polijsten. Het droog polijsten van marmer neemt veel fijnstof met zich mee, dit is niet goed voor uw gezondheid, tevens geeft het stof veel rotzooi.

Waarmee kun je marmer polijsten?

Marmer kun je polijsten met schuurschijven die gebonden zijn met diamant. Bij het polijsten beginnen we vaak met een niet al te grove schuurschijf. De schuurkorrel bij het polijsten begint op 400 en wordt steeds fijner in de opvolgende fases. We polijsten dan verder met schuurkorrel 800, 1500, 3000 en zelfs 8000. Hoe hoger de schuurkorrel, des te hoger de glans op het marmer.

Wat is het verschil tussen marmer schuren en marmer polijsten?

 • Bij het schuren van een marmer vloer wordt de oude beschadigde toplaag van marmer weg geslepen. Dit kan zomaar een 2 tot 3 millimeter zijn, hierna wordt de nieuwe toplaag opnieuw gepolijst en geïmpregneerd. Schuren noemen we ook slijpen of vlakken.
 • Bij het polijsten van een marmer vloer wordt de oude toplaag eigenlijk in een paar stappen met speciale slijpschijven op geboend. Hierdoor komt de glans terug op het doffe marmer. Na het poetsen of polijsten wordt het marmer geïmpregneerd.

Wil je alles eens rustig terug lezen en echt alle verschillen op een rij terug vinden, lees dan ons blog over “een vloer schuren of polijsten”

Wat is het verschil tussen kristalliseren en marmer polijsten?

Het grootste verschil tussen het “kristalliseren van marmer” of het “polijsten van marmer” is het volgende:

” Kristalliseren” is niet meer dan het zeer snel op glans brengen met een speciale vloeistof voor marmer. Deze vloeistof creëert onder de juiste omstandigheden een dun beschermend laagje op het marmer. Dit dunne laagje is na enkele maanden alweer verdwenen.

Bij het ” polijsten” wordt de oude toplaag van het marmer licht geschuurd zodat vlekken en oppervlakkige krasjes verdwijnen, hierna wordt in verschillende fases de toplaag steeds meer verdicht met verschillende fijnere slijpschijven. Deze verdichting van de marmeren toplaag geeft een veel duurzamere bescherming ten opzichte van het kristalliseren.

Wil je alles eens rustig terug lezen en echt alle verschillen op een rij terug vinden, lees dan ons blog over “natuursteen kristalliseren of polijsten”

Wat is het verschil tussen marmer zoeten en polijsten?

Als we marmer gaan polijsten dan is het mogelijk om de glans in verschillende gradaties uit te laten voeren. Wil je de glans in een “matte finish” laten uitvoeren dan noemen we dit gezoet of verzoet marmer.

Wat betekent dit dan ten opzichte van het polijsten?

Tijdens het marmer zoeten wordt de glans niet zo hoog afgewerkt als met het polijsten. Het polijsten stopt dan bij een grovere schuurkorrel. De uitstraling heeft een matte finish met een kleur verdiepend effect.

Wanneer marmer polijsten of marmer schuren?

Alleen maar een vloer polijsten

Vaak is de toplaag van een marmer vloer licht beschadigd. Doffe vlekken, kleine krasjes en looppaden worden zichtbaar op de marmer tegels. Alleen de vloer polijsten is dan een goede oplossing. In een paar opvolgende polijst fases wordt de vloer weer ontdaan van haar doffe vlekken en zal weer mooi glanzen.

Een marmeren vloer schuren en polijsten

Als op verschillende plaatsen de marmer tegels scheef liggen, dan moeten kleine hoekjes of hogere randjes eerst geschuurd worden om de marmeren tegels gelijk te krijgen. Nadat de marmer vloer volledig vlak geslepen is, kan men overgaan op het polijsten van de vloer. Hoe gladder de vloer, hoe hoger de glans. Door het schuren van marmer ontstaat een nieuwe toplaag, dit geld ook voor de voegen. Voegen zijn na het schuren mooi helder en hebben weer de originele kleur.

Back To Top
×