skip to Main Content

MARMER POLIJSTEN

Tips voor het behandelen en laten glanzen van marmer

Marmer polijsten brengt natuursteen tot leven

Na jaren van intensief gebruik van marmer, kan het voorkomen dat uw marmeren vloer er dof uit gaat zien en dat er ook nog oppervlakkige krasjes verschijnen door het inlopen van vuil. Het polijsten van marmer is dan de oplossing om uw marmeren vloer weer tot leven te brengen.

Wanneer is uw marmer vloer toe aan een polijst beurt?

Heeft u doffe plekken? Wilt u weten hoe u dof marmer weer kunt laten glanzen?
Er zijn een aantal redenen en oorzaken om marmer te laten polijsten. Wanneer moet u in actie komen? Misschien herkent u zich in één van de volgende situaties:

Doffe vlekken op marmer verwijderen

De glans van een marmer vloer verdwijnt door een natuurlijk slijtageproces. Dit zorgt er eigenlijk voor dat het oppervlak van de marmeren vloer steeds ruwer wordt. Eigenlijk heeft dit 2 redenen:

 • Door over de vloer te lopen wordt er zand en vuil meegenomen, dit slijt de toplaag aan
 • Vuil hecht zich in de loop van tijd aan het oppervlak van de marmeren vloer en in de voegen

Dagelijkse ongelukjes

Heeft u per ongeluk een glas wijn laten vallen op het keukenblad of uw natuursteen vloer?
Zuren lossen kalk op en kunnen een marmeren ondergrond flink beschadigen. Dit leidt ook tot doffe plekken en kringen. Naast zuren in wijn, fris- en fruitdranken, zijn er ook veel schoonmaakproducten die zuren bevatten en daardoor ongeschikt zijn voor gebruik op uw marmer.

Als er iets zuurhoudends op uw vloer is gemorst, dan kunt u de schade proberen te beperken door direct de vlek te verwijderen en te behandelen. De vlek neutraliseren met water en eventueel een toevoeging van een licht-alkalische reiniger en staalwol met een mild schurend vermogen.

Foutief gebruik van schoonmaak producten

Marmer is een poreuze natuursteen en is daarmee kwetsbaar. Het is van belang om de poriën van het marmeren steen te beschermen tegen indringend vuil. Op marmeren natuursteen vloeren is het raadzaam om alleen schoonmaakmiddelen te gebruiken, die een ph-waarde hebben van 7 of hoger. Deze zijn namelijk niet zuur en tasten de kalk in marmer niet aan. Schoonmaakmiddelen zoals schoonmaakazijn, antikalk en schoonmaakmiddelen met citroenzuur, kunt u beter vermijden. Deze producten bevatten zuur en veroorzaken juist de doffe plekken.

Bestaande marmeren vloer een keer behandelen

“Ik heb al 10 jaar een marmeren vloer, moet er niet een keer iets aan gebeuren?” Wanneer moet een marmeren natuursteen vloer behandeld worden? Dit is een vraag die veel gesteld wordt en dit hangt eigenlijk af van de leef-woonsituatie, de wijze van onderhoud en het gebruikte onderhoudsmiddel.

Nieuw huis met bestaande marmeren vloer

U heeft een nieuw huis gekocht met een bestaande marmer vloer. Dan zou ik zeker overwegen deze te houden. Een marmer vloer is een prachtige steensoort die rust geeft in uw huis en zorgt voor een chique uitstraling. Tevens worden marmeren vloeren steeds populairder.

Slijtage van marmer is echter niet tegen te gaan en wij kunnen ons voorstellen dat u de vloer graag weer in een glanzende staat wilt herstellen. Dan bent u bij Pro Floor Care aan het juiste adres!

Hoe kunt u dof marmer weer laten glanzen?

Er zijn verschillende behandel technieken voor het poetsen van marmer, bedoeld om uw marmer vloer te beschermen. Het zoeten van marmer wordt doorgaans gezien als het polijsten van marmer, maar er is een verschil. Dat geldt ook voor het schuren van marmer.

Lees ons informatieve blog artikel vloer schuren of polijsten, waar we de verschillen tussen het polijsten, zoeten en schuren van marmer uitleggen

Wij bieden verschillende polijst variaties aan zoals de poeder polijst techniek, de Spaanse polijst methode of de Twister methode. Hieronder beschrijven we de Twister polijst techniek voor het polijsten van marmer

Grove pad

De vloer wordt licht geschuurd met een grove diamantpad deze heeft meestal een korrel of grid van 400. Hiermee wordt de structuur van het marmer geopend en worden minuscule, kleine krasjes verwijderd. De natuursteen vloer is nu zeer poreus en heeft een matte uitstraling. We gaan nu het doffe marmer laten glanzen,

Middelgrove pad

Wederom wordt de marmeren vloer behandeld met een diamantpad, maar dan middel grof. Deze pad heeft een korrel of grid van 800 In deze fase wordt de vloer weer opgebouwd en de structuur van het marmer zal zich weer gaan sluiten. Het marmer is nu minder poreus en krijgt een meer gepolijste en glanzende uitstraling. We noemen dit ook wel een licht gezoete marmeren vloer.

Fijne pad

De vloer wordt opgeboend en gepolijst met een fijne, meestal gele pad. Deze heeft een korrel of grid van 1500. De structuur van het marmer is nu bijna gesloten en de vloer krijgt zijn glanzende en gepolijste effect terug. We noemen dit ook wel een gezoete of verzoete marmeren vloer. Voor een nog hogere glans wordt er na deze fase ook nog weleens een fijnere pad toegepast met een grid of korrel van 3000. Polijstpoeder kan ook nog worden toegepast na deze fase.

U kunt zelf aangeven bij de adviseurs van Pro Floor Care wat voor glansgraad of gepolijst niveau u wilt.

Wij adviseren u na het polijsten, de marmeren vloer te impregneren of te hydrofoberen. Hiervoor gebruiken wij speciale steenzepen, hydrofobeer middelen of impregneer middelen op olie-, en waterbasis. Hiermee beschermt u het marmer voor langere tijd tegen vuil, vlekken en vocht.

Hoe vaak moet u een marmer vloer polijsten?

Vraagt u zich af wat de periodieke frequentie voor het behandelen of bewerken van marmer is?

Dat hangt helemaal van uzelf af. Als u de vloer dagelijks of wekelijks goed onderhoud met een neutrale zeep, dan hoeft u de vloer niet zo vaak te laten polijsten. Sommige natuursteen soorten zoals marmer, kalksteen en travertin hebben een minder sterke hardheid en zullen dan ook sneller beschadigen. Echter als u te lang wacht met het groot onderhoud van uw vloer, zullen de kosten voor het schoonmaken van marmer aanzienlijk toenemen.

Een indicatie:

 • Woonverkeer – Marmervloer in een huis
  Doordat u zich dagelijks beweegt in- en om het huis en de belopings graad niet zo hoog is als in een bedrijfsgebouw, zal uw marmeren vloer niet zo snel dof worden en krasjes vertonen. Hierbij moet wel worden gezegd, dat wanneer u de vloer frequent reinigt, bijvoorbeeld één keer per week met een neutrale groene zeep, het polijsten van uw marmeren vloer dan niet jaarlijks hoeft te gebeuren. Een vloer van marmer zal in particulier beheer één keer per 5 tot 8 jaar moeten worden gepolijst.
 • Werkverkeer – Marmervloer in een bedrijfsgebouw
  Veelal liggen marmeren vloeren in een entree van een gebouw dus de belopingsgraad is hier dan ook erg hoog. Doffe plekken, looppaden en krasjes zijn veel sneller zichtbaar door de hoge bezoekersfrequenties. Pro Floor Care adviseert hierbij de vloer éénmalig per jaar te laten polijsten en te impregneren. Hierbij kunnen wij gunstige meerjarige onderhoudsplannen maken in samenspraak met u.
 • Prestige objecten – Marmervloer in overheidsgebouwen, advocatenkantoren, banken, exclusieve hotels en hoofdkantoren van grote ondernemingen
  Deze groep is een uitzondering op de regel. Deze partijen maken een ‘statement’ naar de bezoekers en dragen vaak een voorbeeldfunctie uit naar de maatschappij. De panden voldoen dan ook aan de hoogste eisen op het gebied van onderhoud en service, zoals het reinigen, polijsten en kristalliseren van natuursteen. Pro Floor Care maakt, samen met facilitair managers van deze gebouwen, gehele natuursteen onderhoudsplannen. Het reinigen of polijsten van marmer heeft een veel hogere terugkeer frequentie.

Tot slot !

Het polijsten van natuursteen, zoals marmer, is een specialistische onderdeel op het gebied van onderhoud. Het is raadzaam om dit dan ook te laten doen door natuursteen specialisten

Marmer Onderhoud
Hardsteen Polijsten

Zelf uw marmervloer polijsten?

Wat heeft u nodig om zelf marmer te polijsten?

U denkt eraan om (toch) zelf uw natuursteen te gaan polijsten. Hieronder staat beschreven wat u zoal nodig heeft om een marmeren vloer te polijsten.

 1. Reinigingsproducten om de vloer te reinigen, gebruik altijd een goede neutrale reiniger
 2. Een schijfmachine of boenmachine voor het reinigen en polijsten van natuursteen vloeren.
 3. Reinigingspads. Hierin zijn verschillende soorten te verkrijgen, wij adviseren hierin pads met stukjes kleine ruwe diamant. De zogeheten diamant pads.
 4. Polijstpoeder. Hiermee haal je de glans nog eens extra hoog op.
 5. Eventueel een impregneer, hydrofobeer of speciale steenzeep voor natuursteen.

Uw marmer vloer polijsten begint hier ! Dof marmer laten glanzen.

Marmer laten polijsten door specialisten?

Wilt u uw marmeren vloer laten polijsten door specialisten en binnen 24 uur een offerte op maat? Pro Floor Care maakt dat mogelijk!

Wij hebben doen veel projecten voor het polijsten van marmer in Rotterdam, Amsterdam en overige steden in de Randstad. Maar ook voor de overige delen van Nederland, België of andere landen, kunt u bij ons terecht. Maak online een afspraak, of bel of  Whatsapp ons even.

Afspraak maken

Back To Top
×