skip to Main Content

Marmer coaten

Coaten van marmer

Het coaten van marmer zoals vloeren, gevels en aanrechtbladen betekent het opbrengen van een materiaal op een ander product zoals marmer, travertijn of hardsteen. Het is een algemene techniek om een materiaal waterafstotend, waterbestendig, schimmelwerend, vuilafstotend, graffitiwerend en vooral UV- werend of meer van dergelijke gewenste eigenschappen te geven. Er kan gebruik worden gemaakt van een oplosmiddel om een coating aan te brengen.

Coatings zijn op waterbasis of op nano technologie. Dit zijn tegenwoordig milieuvriendelijke oplossingen

Deze coatings speciaal voor marmer dringen niet door de steen maar verankeren zich op de toplaag van het marmer, hardsteen, travertin of beton, hierdoor wordt het steenoppervlakte vuil- en vloeistofafstotend.

Deze behandeltechniek wordt vaak toegepast op aanrechtbladen of geplaatst marmer en dan voornamelijk buiten, of na verschillende behandeltechnieken zoals het reinigen, polijsten en schuren van marmer. Natuursteen coaten wordt bijna altijd toegepast in combinatie met een van de eerder genoemde behandeltechnieken namelijk reinigen, polijsten en schuren.

Foto’s behandeling impregneren

Marmer of natuursteen coaten, voorbeelden van verschillende vloeren.

Coaten Van Marmer Of Beton
Beton Coaten
Marmer Coaten

Coaten, hydrofoberen of impregneren

Wat zijn de grote verschillen tussen marmer coaten, hydrofoberen of marmer impregneren?

Coaten

Coaten van marmer. Over de toplaag van het marmer wordt een coating aangebracht. In tegenstelling tot het impregneren trekt de coating bijna niet in het marmer maar blijft het als een aparte beschermlaag over het marmer liggen. Denk aan het normaal schilderen. Coaten van marmer, hardsteen of natuursteen heeft als nadeel dat het de originele glans veranderd. Het coaten van marmer wordt vaak toegepast op krasgevoelige ondergronden. Aanrechtbladen, uitgiftebalies en tafels van marmer worden vaak af gecoat.

Impregneren

Impregneren van marmer. Letterlijk gezegd we gaan een vaste stof verzadigen met een vloeistof. In dit geval is het marmer de vaste stof. Het impregneermiddel is in dit geval de vloeistof. Door de verzadiging van het impregneermiddel in de toplaag van het marmer krijgt het specifieke eigenschappen zoals vuil, water, vocht en grafiti afstotend. Impregneermiddelen hebben een bredere toepassing, zo zijn er nog veel impregneermiddelen op oliebasis en met oplosmiddelen. Vernieuwde technieken zoals nano impregnanten of impregneermiddel op waterbasis zien we steeds vaker. Impregneren wordt op gevels, vloeren, monumenten en beelden van marmer toegepast.

Hydrofoberen

Hydrofoberen van natuursteen zoals gevels van kalksteen en of marmer. “Hydro” betekent water, en “foberen” betekent afstoten. Bij het hydrofoberen spreken we dan over het waterafstotend maken van marmer. Hydrofoberen wordt veelal op gevels en vloeren toegepast. Bijna alle hydrofoboren zijn op waterbasis of nano acrylpolymeren.

Hoe impregneer ik marmer?

Het aanbrengen van een coating op marmer gebeurt meestal op verschillende manieren. Hieronder uitgelicht op wat voor manieren er gecoat kan worden:

  • Airless – coating wordt onder druk verneveld aangebracht. Dit gebeurt vaak bij grote marmeren oppervlaktes zoals vloeren en gevels. Over het algemeen worden coatings op basis van water airless aangebracht.
  • Verfroller of kwast – de coating wordt aangebracht in een verfbakje, door het kruislings rollen raken we het gehele oppervlakte van marmer. Hierdoor hebben we een volledige dekking van de coating. Deze manier wordt veelal toegepast in kleinere ruimtes, aanrechtbladen en natte ruimtes. Deze behandeltechniek wordt veelal toegepast met 2-componenten coatings op waterbasis.

Coaten, impregneren of hydrofoberen heeft in feite dan ook bijna dezelfde eigenschappen.
Hieronder wat termen die gebruikt worden:

  • Marmeren vloer coaten
  • Coaten van marmer
  • Marmer vloeren coaten
  • Marmer tegels coaten
  • Impregneren of coaten marmeren vloertegels
  • Marmeren vloer impregneren of coaten
  • Marmeren gevel coaten
Back To Top
×