Skip to content

MARMER SCHUREN EN SLIJPEN

Waarom het schuren van marmer soms niet alleen noodzakelijk is, maar juist ook heel nuttig!

Marmeren vloer schuren zodat u deze beter kunt onderhouden

Heeft uw een marmeren vloer met met oneffenheden, of waar de voegen niet meer gelijk liggen? Heeft u loslatende coatings? Soms zijn eenvoudigere behandeltechnieken niet meer afdoende op de vloer weer in perfecte staat terug te brengen en is het schuren van marmer, of marmer slijpen, nog de enige oplossing. Lees hier alles over het nut en effect, maar ook over de voordelen. De volgende onderwerpen worden beschreven:

‘Kan je marmer schuren?’

Wat is marmer schuren en hoe gaat het in zijn werk?

Het antwoord op de eerste vraag is JA. Onze specialisten van Pro Floor Care vernieuwen beschadigde, versleten of zwaar vervuilde marmeren vloeren door deze te schuren met diamant. Dit is vaak de laatste strohalm of oplossing, wanneer andere behandeltechnieken niet meer voldoen om het marmer weer glanzend te krijgen.

Schuren van marmer, of slijpen van marmer (zoals dat ook wel wordt genoemd) is een oppervlaktebehandeling waarbij doorgaans 0,5 tot 3 millimeter van de toplaag van het marmer wordt afgeschuurd of afgeslepen. Dit gebeurt met speciale schuurmachines voorzien van roterende schijven met diamant.

Tijdens de specialistische behandeling worden beschadigingen en gebruikerssporen verwijderd door grofkorrelige schuursegmenten over de marmeren vloer te schuren. Vervolgens wordt het oppervlak herhaaldelijk geschuurd met steeds fijnere segmenten, waardoor de toplaag van het marmer steeds dichter en fijner van structuur wordt. Na verschillende schuurfases stappen we over naar het marmer polijsten.

Wanneer marmeren vloeren schuren?

Waarom marmer schuren?

Wanneer is het moment om u marmeren vloer te schuren en vervolgens te polijsten? Wanneer gaat men eigenlijk over tot marmer slijpen?

Hieronder enkele voorbeelden wanneer het verstandig is, of wanneer het een esthetische voorwaarde is, om een marmeren vloer te schuren.

a) Nieuw marmer slijpen

Architecten, projectontwikkelaars, aannemers of particulieren kiezen er steeds vaker voor om een nieuw gelegde marmeren vloer te laten schuren nadat deze geplaatst is. Nadat het gelegd is, heeft het schuren van marmer de volgende voordelen:

  • Voegen van marmer komen gelijk te liggen ten opzichte van elkaar. Hierdoor is de vloer optimaal te onderhouden
  • Het marmer nu oogt als een groot geheel of object zonder onderbreking van de mee geschuurde voegen

Dit esthetische effect ziet u vaak terugkomen bij hotels, villa’s en grote entrees van gebouwen. In landen zoals Italië, Frankrijk, Spanje, Portugal en Turkije, wordt deze manier van marmer schuren en polijsten zeer veel toegepast.

b) Renovatie door schuren van marmer

Na vele jaren achterstallig onderhoud is een marmeren vloer veelal beschadigd geraakt. Veel voorkomende beschadigingen zijn dan diepere krassen, dof gelopen plekken, hardnekkige vervuiling en het loslaten van voegen tussen het marmer.

Behandeltechnieken zoals reinigen van marmer, polijsten van marmer of kristalliseren van marmer zijn dan niet meer voldoende om het doffe en beschadigde marmer weer te laten glanzen

De oplossing is dan om het bestaande marmer te schuren en te polijsten. Na het repareren van scheuren en gaatjes, het slijpen en het opnieuw in fases polijsten van het marmer, ziet u niets meer van het achterstallig onderhoud.

Foto’s van het schuren van marmer behandeling

Bij deze een aantal impressies van de werkwijze van het schuren van een marmeren vloer.

Beton Schuren Of Marmer Onderhoud
Marmer Schuren Of Slijpen

Manieren om een marmer vloer te schuren en te polijsten

Hoe marmer schuren?

Er zijn eigenlijk twee manieren. Onze specialisten van Pro Floor Care kunnen deze beide voor u toepassen. Het gaat om de volgende manieren:

a) Nat schuren van marmer

Het nat slijpen van marmer wordt volbracht in verschillende fases:

  1. Muren, deuren en kastjes worden afgeplakt met speciaal afplak folie. Onze specialisten plakken af tot 110 cm.
  2. Het marmer wordt geschuurd met korrel of grid 30. De gehele toplaag wordt afgeslepen. Door het schuren van de marmeren toplaag komen de bestaande voegen of nieuwe voegen voor 80 tot 90% gelijk te liggen met het marmer.
  3. Eventuele diepe beschadigingen, afgebroken stukjes en beschadigde marmervoegen kunnen worden hersteld met een 2-componenten steenlijm. Deze sneldrogende steenlijm wordt speciaal op kleur aangemaakt. Door de snelle droging van de steenlijm kan er tijdig worden doorgestapt naar de volgende slijp fase van het marmer.
  4. Het marmer schuren gebeurt nu met een fijnere korrel of grid van 60. Hierdoor worden opgevulde beschadigingen of voegen gelijk geschuurd aan het marmer oppervlakte. Ook verdwijnt de ergste krasvorming van de eerste schuurfase.
  5. In deze fase wordt er nog fijner geschuurd. Met een korrel of grid van 120 is de krasvorming verdwenen. Het marmer heeft nu nog een doffe uitstraling.
  6. Na deze slijp fase wordt er overgestapt naar het polijsten. Het zogeheten marmer polijsten gebeurt dan met zachtere schuurschijven.

b) Droog schuren van marmer

Het droog schuren van marmeren vloeren, met diamant gebonden schuurschijven, wordt op dezelfde manier toegepast zoals bij het nat schuren van marmer. Echter, tijdens het droogschuren wordt een vacuüm gecreëerd met een industriële stofzuiger. Door het vacuüm komt er nagenoeg geen fijnstof vrij. Droog schuren van marmer wordt toegepast in omgevingen waar het niet mogelijk is om met water te werken. Denk aan metro’s of treinstations.

Marmeren vloeren schuren kosten

Wat kost het schuren van marmer met schuurmachines?

De kosten van het schuren of slijpen van marmeren vloeren hangen af van verschillende factoren. Wat moet er weggeslepen worden? Om hoeveel oppervlakte gaat het? Welke machine komt er aan te pas? Zo maar een aantal factoren die de prijs bepalen. Bij vragen raden wij u aan om met ons contact op te nemen. Dat kan via telefoon, App of mail.

Marmer Herstellen

Marmer repareren grachtenpand Singel Amsterdam

Marmer, Natuursteen, Particulier, Repareren, Zakelijk

Klant J.P. van Eesteren 3 ronde boorgaten camoufleren die op de verkeerde plaats zijn uit…

BEKIJK PROJECT

Marmer laten schuren of slijpen door Pro Floor Care?

Pro Floor Care is specialist op het gebied van onderhoud en renovatie van marmer. Wij hebben jarenlange ervaring, zijn VCA gecertificeerd en zijn actief voor zowel particulieren, als voor bedrijven en instellingen.

Elk project is anders en behoeft een andere aanpak. Daarnaast kan het ook zo zijn dat een andere behandeltechniek voldoet voor uw specifieke situatie.

Twijfelt u en heeft u behoefte aan een ontmoeting en inspectie ter plekke, dan is dat voor ons geen probleem. Neem gerust even contact met ons op. Dit kan door ons te bellen, te appen of door online met ons contact op te geven.

Veel gestelde vragen over het schuren en slijpen van marmer

Marmer schuren: Oma weet raadt!

Wij krijgen nogal veel vragen over het schuren en slijpen van marmer. Over bijvoorbeeld een marmer keukenblad schuren, of een tafelblad? Of je marmer zelf kunt schuren?

Gemakshalve hebben wij een aantal veelvoorkomende vragen op een rijtje gezet. Marmer schuren: De gouden raad van tante Kaat.

Kan ik marmeren blad zelf op maat schuren?

In principe is bijna alles zelf te doen, maar als u een marmerblad zelf wilt schuren of slijpen, dan heeft u toch al vlug een slijpmachine van 230 mm en een diamantschijf nodig. Dat betekent ook dat u enigszins bekwaam moet zijn om deze te kunnen bedienen. Want hoe minder de machine en schijf trillen, hoe mooier het resultaat zal zijn.

Heeft u deze tools niet, dan zal u ze moeten huren. In dat geval is het misschien verstandiger om het schuren en slijpen van marmer te laten doen en uit te besteden aan een professionele partij. Onze marmer specialisten kunnen u in dit geval uitstekend van dienst zijn.

Wat is het verschil tussen marmer schuren en polijsten?

Een marmer vloer schuren is een specialistische behandel techniek, waarbij het van belang is dat de marmeren vloer glad wordt. Alle oneffenheden, opstaande randen of andere beschadigingen worden met diamant weg geschuurd.

Een marmeren vloer polijsten is een specialistische techniek, waarbij het belang voor optische esthetiek het belangrijkst is. Oftewel, om een doffe marmer vloer te laten glanzen.

Wij hebben een heel mooi artikel geschreven over de verschillen tussen het schuren of polijsten van een vloer. De moeite waard om even te lezen.

Zelf marmer schuren en polijsten

Normaal gesproken gaan we over tot het schuren van marmer, wanneer andere behandeltechnieken niet meer volstaan om het marmer in glans te herstellen.

Bij het schuren van marmer, of slijpen van marmer wordt doorgaans 0,5 tot 3 millimeter van de toplaag van het marmer afgeschuurd of afgeslepen. Dit gebeurt met speciale schuurmachines voorzien van roterende schijven met diamant. Dit is een specialistische benadeling die u beter aan vakmensen over kan laten.

Het zelf polijsten van marmer hangt af van de mate van vervuiling. Oppervlakkige doffe vlekken op marmer keukenbladen zou u met de hand kunnen polijsten. Hardnekkigere doffe plekken op marmer vloeren kunt u beter laten polijsten met speciale polijst machines.

De marmer specialisten van Pro Floor Care hanteren beide technieken als de beste. Wij schuren en polijsten marmer in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en de gehele randstad, maar ook in de rest van Nederland en België is voor ons ook geen probleem. Neem gerust even vrijblijvend contact met ons op, of App of bel ons even.

Back To Top
×