Ga naar hoofdinhoud

MARMER SCHUREN EN SLIJPEN

Waarom het schuren van marmer soms niet alleen noodzakelijk is, maar juist ook heel nuttig!

Marmeren vloer schuren zodat u deze beter kunt onderhouden

In sommige situaties is het noodzakelijk om uw marmer blad of marmer vloer te laten schuren. Misschien heeft het marmer doffe vlekken, of de voegen liggen niet meer gelijk. Een marmeren keukenblad, tafelblad of vloer is tevens veel gemakkelijker te onderhouden! Lees hier alles over het nut en effect van marmer schuren en slijpen.

‘Kan je marmer schuren?’

Wat is marmer schuren?
Het antwoord op de eerste vraag is JA. Onze specialisten van Pro Floor Care vernieuwen beschadigde, versleten of zwaar vervuilde marmeren vloeren door deze te schuren met diamant. Schuren of slijpen van marmer is een oppervlaktebehandeling waarbij doorgaans 0,5 tot 3 millimeter van de toplaag van het natuursteen wordt afgeschuurd of afgeslepen. Dit gebeurt met speciale schuurmachines voorzien van roterende schijven met diamant.

Tijdens de specialistische behandeling worden beschadigingen en gebruikerssporen verwijderd, door grofkorrelige schuursegmenten over de marmeren vloer te schuren. Vervolgens wordt het oppervlak herhaaldelijk geschuurd met steeds fijnere segmenten, waardoor de toplaag van het marmer steeds dichter en fijner van structuur wordt. Na verschillende schuurfases stappen we over naar het marmer polijsten.

Behandeltechnieken zoals reinigen, polijsten of kristalliseren zijn soms niet meer voldoende om het doffe en beschadigde marmer weer te laten glanzen

Beton Schuren Of Marmer Onderhoud
Marmer Schuren Of Slijpen

Manieren om marmer te schuren en te polijsten

Onze specialisten van Pro Floor Care schuren op meerdere manieren:

a) Nat schuren van marmer

Het nat slijpen van marmer wordt volbracht in verschillende fases:

  1. Muren, deuren en kastjes worden afgeplakt met speciaal afplak folie, onze specialisten plakken af tot 110 cm.
  2. Het marmer wordt geschuurd met korrel of grid 30. De gehele toplaag wordt afgeslepen. Door het schuren van de marmeren toplaag komen de bestaande voegen of nieuwe voegen voor 80 tot 90% gelijk te liggen met het natuursteen.
  3. Eventuele diepe beschadigingen, afgebroken stukjes en beschadigde voegen worden hersteld met een 2-componenten steenlijm. Deze sneldrogende steenlijm wordt speciaal op kleur aangemaakt. Door de snelle droging van de steenlijm kan er tijdig worden doorgestapt naar de volgende slijp fase van het marmer.
  4. Het marmer schuren gebeurt nu met een fijnere korrel of grid van 60. Hierdoor worden opgevulde beschadigingen of voegen gelijk geschuurd aan het marmer oppervlakte. Ook verdwijnt de ergste kras vorming van de eerste schuurfase,
  5. In deze fase wordt er nog fijner geschuurd. Met een korrel of grid van 120 is de kras vorming verdwenen. Het marmer heeft nu nog een doffe uitstraling. Na deze slijp fase wordt er overgestapt naar het polijsten. Het zogeheten marmer polijsten gebeurt met zachtere schuurschijven.

b) Droog schuren van marmer

Het droog schuren van marmeren vloeren met diamant gebonden schuurschijven wordt op dezelfde manier toegepast zoals eerder beschreven, bij het nat schuren van marmer. Echter, tijdens het droogschuren wordt een vacuüm gecreëerd met een industriële stofzuiger. Door het vacuüm komt er nagenoeg geen fijnstof vrij. Droog schuren van marmer wordt toegepast in omgevingen waar het niet mogelijk is om met water te werken. Denk aan metro’s of treinstations.

Marmer Herstellen

Marmer repareren grachtenpand Singel Amsterdam

Marmer, Natuursteen, Particulier, Zakelijk

Klant J.P. van Eesteren 3 ronde boorgaten camoufleren die op de verkeerde plaats zijn uit…

BEKIJK PROJECT

Marmer laten schuren of slijpen door Pro Floor Care?

Pro Floor Care is specialist op het gebied van onderhoud en renovatie van marmer. Wij hebben jarenlange ervaring, zijn VCA gecertificeerd en zijn actief voor zowel particulieren, als voor bedrijven en instellingen.

Elk project is anders en behoeft een andere aanpak. Daarnaast kan het ook zo zijn dat een andere behandeltechniek voldoet voor uw specifieke situatie.

Twijfelt u en heeft u behoefte aan een ontmoeting en inspectie ter plekke, dan is dat voor ons geen probleem. Neem gerust even contact met ons op. Dit kan door ons te bellen, te appen of door online met ons contact op te geven.

Wanneer marmer schuren?

Wanneer is het moment om u marmeren vloer te schuren en te polijsten? Wanneer gaat men over marmer slijpen en polijsten?
Hieronder enkele voorbeelden wanneer het verstandig is, of wanneer het een esthetische voorwaarde is, om een marmeren vloer te schuren.

1) Nieuw marmer slijpen

Architecten, projectontwikkelaars, aannemers of particulieren kiezen er steeds vaker voor om een nieuw gelegde natuursteen vloer te laten schuren nadat deze geplaatst is. Het schuren van marmer, nadat dit gelegd is, heeft dan de volgende voordelen:

  • Voegen en marmer komen gelijk te leggen ten opzichte van elkaar. Hierdoor is de vloer optimaal te onderhouden
  • Het marmer nu oogt als een groot geheel of object zonder onderbreking van de mee geschuurde voegen

Dit esthetische effect ziet u vaak terugkomen bij hotels, villa’s en grote entrees van gebouwen. In landen zoals Italië, Frankrijk, Spanje, Portugal en Turkije, wordt deze manier van marmer schuren en polijsten zeer veel toegepast.

2) Renovatie door schuren 

Na vele jaren achterstallig onderhoud is een marmeren vloer veelal beschadigd geraakt. Diepere krassen, dof gelopen plaatsen, hardnekkige vervuiling en het loslaten van voegen tussen het marmer, zijn dan veel voorkomende beschadigingen.

Behandeltechnieken zoals reinigen, polijsten of kristalliseren zijn dan niet meer voldoende om het doffe en beschadigde marmer weer te laten glanzen. De oplossing is dan om het bestaande marmer te schuren en te polijsten. Na het repareren van scheuren en gaatjes, het slijpen en het opnieuw in fases polijsten van het marmer, ziet u niets meer van het achterstallig onderhoud.

Beton Schuren Of Marmer Onderhoud
Marmer Schuren Of Slijpen

Veel gestelde vragen over marmer schuren

Wij krijgen nogal veel vragen over het schuren en slijpen van marmer. Over bijvoorbeeld een marmer keukenblad schuren, of een tafelblad? Of je marmer zelf kunt schuren?

Gemakshalve hebben wij een aantal veelvoorkomende vragen op een rijtje gezet:

Kan ik marmeren blad zelf op maat schuren?

In principe is bijna alles zelf te doen, maar als u een marmerblad zelf wilt schuren of slijpen, dan heeft u toch al vlug een slijpmachine van 230 mm en een diamantschijf nodig. Dat betekent ook dat u enigszins bekwaam moet zijn om deze te kunnen bedienen. Want hoe minder de machine en schijf trillen, hoe mooier het resultaat zal zijn.

Heeft u deze tools niet, dan zal u ze moeten huren. In dat geval is het misschien verstandiger om het schuren en slijpen van marmer te laten doen en uit te besteden aan een professionele partij. Wij kunnen u in dit geval uitstekend van dienst zijn.

Wat is het verschil tussen marmer schuren en polijsten?

Een marmer vloer schuren is een specialistische behandel techniek, waarbij het van belang is dat de marmeren vloer glad wordt. Alle oneffenheden, opstaande randen of andere beschadigingen worden met diamant weg geschuurd.

Een marmeren vloer polijsten is een specialistische techniek, waarbij het belang voor optische esthetiek het belangrijkst is. Oftewel, om een doffe marmer vloer te laten glanzen.

Wij hebben een heel mooi artikel geschreven over de verschillen tussen het schuren of polijsten van een vloer.

Wat is marmeren vloer schuren polijsten prijs?

Back To Top
×