Skip to content

MARMER ZOETEN

Dé oplossing om natte, vochtige en veel belopen marmer vloeren van een zijdeglans te voorzien

Marmer op haar glansrijkst!

Er zijn verschillende manier om de oorspronkelijke glans terug te brengen op marmer. Zo kunt u marmer coaten, polijsten, kristalliseren of zoeten. Zoeten wordt veel gebruikt voor marmer vloeren die nat of vochtig kunnen worden en veel worden belopen. Op deze pagina leggen wij u graag uit wat gezoet marmer is, wat de voordelen en de nadelen zijn en voor welke alternatieven u kunt kiezen. Aan bod komen de volgende onderwerpen:

Wat is verzoet marmer

Wat is zoeten van marmer vloeren

Veel belopen vloeren verliezen op den duur hun glans. Dit is een natuurlijk proces. Zo ontstaan er krassen, simpelweg door het gebruik, vaak door het inlopen van vuil en zand. Natuurlijk wilt u de glans herstellen. Voor marmer vloeren wordt dan vaak gekozen voor het zoeten van marmer. Na het schuren zit de vloer namelijk vol met krassen. Deze worden verwijderd met een speciaal ontwikkeld diamant voor natuursteen vloeren. In twee à drie stappen wordt de vloer krasvrij geschuurd. De marmer vloer heeft dan wel een glans, alleen niet zo diep als door polijsten of kristalliseren.

De voordelen en nadelen van marmer kristalliseren

Waarom marmer vloeren zoeten

Er zijn verscheidene redenen en overwegingen om marmer vloeren te verzoeten, in plaats van andere glansafwerkingen, zoals het coaten, polijsten of kristalliseren van marmer.

Praktische redenen om marmer te zoeten

Op veel belopen marmeren vloeren kan de top laag (de polijst laag) snel afslijten. Zoals marmer vloeren in entrees van winkelcentra of bijvoorbeeld hotel lobby’s. Als een marmer vloer op een plek ligt waar die nat kan worden, dan kan dat leiden tot gevaarlijk situaties. Gladheid kan leiden tot valpartijen, of zelfs met ernstige gevolgen. Een gezoete marmeren vloer kan dan een geschikter glanzend alternatief zijn dan polijsten, coaten of kristalliseren, omdat toplaag matig gestructureerd blijft en dus minder glad is.

Gezoete vloeren is de ideale oplossing voor veel belopen marmeren vloeren en vloeren van marmer die nat kunnen worden

Esthetische redenen om marmer te zoeten

Zoeten zorgt dan wel voor een mindere glans dan polijsten of kristalliseren, maar soms is dit juist de wens. Een camouflerende glimmende glans door kristalliseren vinden sommige personen juist te kitsch. Het is een kwestie van smaak. De keuze daarvoor kunt u vergelijken met keukenkastjes. U kunt kiezen voor een glans of mat glans. bij het zoeten van natuursteen zijn er verschillende glansgraden.

Foto’s van marmer zoeten behandeling

Bij deze een indrukken die een gezoete marmeren vloer geeft.

Marmer Kristalliseren Voor
Marmer Kristalliseren Na
Marmer Kristalliseren Na

Alternatieven voor gezoete marmer vloeren

Manieren om marmer vloeren glanzend te maken en te beschermen

Verzoeting geeft naast glans ook bescherming aan uw marmeren vloer, omdat de toplaag matig gestructureerd blijft en dus minder glad is. Nu zijn er ook andere behandeltechnieken die het marmer oftewel glanzend maken, oftewel beschermen.

Gemakshalve hebben wij een overzichtje voor u gemaakt. Op de desbetreffende pagina’s kunt u alles over deze natuursteen behandelingen lezen.

Misschien heeft u ook wel eens over het mineraliseren van natuursteen gehoord. Dit zorgt ook voor een diepe glans, maar is alleen mogelijk voor niet kalkhoudende natuursteen soorten. Aangezien marmer een kalksoort is, gaat mineraliseren voor marmer niet op.

Marmer zoeten versus marmer polijsten

Zowel zoeten, als polijsten, is een behandeltechniek om marmer in glans te herstellen. Wat zijn nu de wezenlijke verschillen en waar moet u op letten bij het afwegen van de juiste methode?

Even in het kort: Tijdens het marmer zoeten wordt de glans niet zo hoog afgewerkt als met het polijsten. Het polijsten stopt dan bij een grovere schuurkorrel. De uitstraling heeft een matte finish met een kleur verdiepend effect.

We hebben een mooi en zeer informatief blog over geschreven onder de noemer “marmer zoeten of polijsten. Welke methode heb ik nodig”. Zeer de moeite waard om even door te lezen

Marmer zoeten of polijsten

Marmer laten zoeten door marmer specialisten?

Wilt u uw marmer vloer of marmer blad specialistisch laten zoeten door vakmensen? Bij Pro Floor Care ben u aan het juiste adres. Wij hebben een team van marmer specialisten ter beschikking en helpen u graag verder. Wij vertellen u graag over de mogelijkheden en de mogelijke consequenties en wat u van het resultaat kunt verwachten. Neem even contact met ons op. Dit kan via ons contact formulier, maar kan ook direct per telefoon of App.

Afspraak maken voor het zoeten van uw marmer

Veel gestelde vragen over gezoet marmer

Marmer zoeten: Oma weet raadt!

Van tijd tot tijd krijgen wij vragen over het zoeten van marmer, zoals marmeren aanrechtbladen en marmeren vloeren. Wat is verzoet marmer? Wat is de prijs van kristalliseren? Wat is eigenlijk het verschil tussen zoeten, polijsten en kristalliseren van marmer?

Gemakshalve hebben wij een aantal veelvoorkomende vragen op een rijtje gezet. Marmer zoeten: De gouden raad van Tante Kaat.

Wat is zoeten van marmer?

Gezoet hardsteen of het zoeten van een marmeren vloer is eigenlijk een afwerking die zich bevindt tussen het schuren en polijsten van marmer. Nadat het marmer geschuurdis om oneffenheden te verwijderen, blijven er zichtbare krassen over. Vervolgens wordt de marmer vloer gezoet of verzoet. In deze laatste schuurfase wordt het marmer of nageschuurd en ontstaat een lichte eiglans of zijdeglans.

Lees meer over wat is het zoeten van marmer vloeren.

Hoe krijg ik dof marmer weer glanzend?

Er zijn verschillende manieren om dof marmer te laten glanzen. Het hangt af van de mate van de glansgraden van marmer:

  • Marmer coaten – Zorgt met name voor bescherming, maar ook voor glans, maar het uiterlijk van marmer kan wel veranderen door de coating.
  • Marmer zoeten – Zorgt voor een zijdeglans. Mindere glans, maar wel sterke diepe kleur.
  • Marmer polijsten – Zorgt voor hoogglans. Meer glans, met sterke en diepere kleuren.
  • Marmer kristalliseren – Zorgt voor een diepe camouflerende glans, glinsterend, als een spiegel.

Wat is het verschil tussen marmer zoeten, polijsten en kristalliseren?

Het grote verschil tussen het zoeten, polijsten en kristalliseren zit hem in de glansgraden.

  • Marmer zoeten – Zorgt voor een zijdeglans. Mindere glans, maar wel sterke diepe kleur.
  • Marmer polijsten – Zorgt voor hoogglans. Meer glans, met sterke en diepere kleuren.
  • Marmer kristalliseren – Zorgt voor een diepe camouflerende glans, glinsterend, als een spiegel.

Het polijsten van marmer is de meest toegepaste behandelmethode. Wij hebben twee blogs geschreven, waarbij wij het polijsten van marmer afzetten tegen zowel het zoeten van marmer, als het kristalliseren van marmer:

Back To Top
×