Skip to content

MARMER KRISTALLISEREN

Een goedkope en eenvoudige manier om uw marmeren blad of marmer vloer van een glinsterende glans te voorzien

Marmer op haar glansrijkst!

Er zijn verschillende manier om de oorspronkelijke glans terug te brengen op marmer. Of het nu gaat om een marmeren vloer, een marmeren tafel of aanrechtblad, of andere toepassingen van marmer. Een veel gebruikte behandeltechniek is polijsten. Dat is een relatief goedkope techniek om doffe vlekken van marmer te verwijderen en glans terug te brengen. Maar kristalliseren gaat nog een stap verder. Maar niet zonder nadelen. Het heeft zeker ook zijn voordelen, maar het is goed te beseffen wat kristalliseren inhoud en wat voor impact het heeft. Dat leggen wij u graag uit op deze pagina. De volgende onderwerpen komen aan bod:

Wat is marmer kristalliseren

Kristalliseren is eigenlijk het aanbrengen van een kristallisatie(vloei)stof. Met behulp van chemicaliën en een boen machine, wordt er een chemische- of etsende reactie veroorzaakt met de kalk in de toplaag van het marmer. Hierdoor verdicht de toplaag zich, waardoor de glans toeneemt en het een camouflerend effect krijgt.

De voordelen en nadelen van marmer kristalliseren

Het kristalliseren wordt vaak toegepast als eindafwerking bij zowel nieuwe als oude marmeren vloeren, of tafels en aanrechtbladen van marmer.

Kristalleren heeft zo zijn voordelen, maar ook nadelen. Dat moeten we in ieder geval ook goed beseffen. Belangrijk is het verwachtingspatroon. Allereerst even de voordelen en nadelen op een rijtje:

Voordelen van het kristalliseren van marmer

Er zijn zeker voordelen van kristalliseren. Enkele voordelen op rij:

 • Kristalliseren is goedkoop.
 • Kristalliseren geeft het marmer snel een zeer hoge glans.
 • Aders in het marmer komen mooi omhoog.
 • Oppervlakkige vlekken en doffe plekken op het marmer verdwijnen eenvoudig.

Nadelen van marmer kristalliseren

Hoewel de voordelen erg letterlijk en figuurlijk erg voordelig lijken, zijn er zeker ook nadelen bij het kristalliseren. De nadelen van kristalliseren:

 • Kristalliseren is niet duurzaam. Het effect van kristalliseren loopt binnen enkele maanden terug. Glans verdwijnt, loopsporen komen terug, oude doffe plekken komen weer tevoorschijn. Om het effect van deze eerste maanden te behouden, moet er iedere keer weer een nieuwe kristallisatiebehandeling worden toegepast op het marmer.
 • Om kristalliseren weer ongedaan te maken, moet het marmer een nog heftigere behandeling ondergaan.
 • De glans na het kristalliseren, is een camouflerende, of ook wel een heftige verglaasde glans. Dit is mooi in een hotel lobby of entree van een gebouw. Maar in een woonhuis wilt u gewoon genieten van een natuurlijke glans. Dit krijgt u niet bewerkstelligd met kristalliseren.
 • Als de voegen te vochtig zijn, dan kunnen deze tijdens het kristalliseren verkleuren naar bruin/ geel.

Hoewel er aantrekkelijke voordelen zijn, zijn er ook grote nadelen. Belangrijk is dat u daarvan op de hoogte bent. Marmer is een zeer populaire natuursteen soort en er is veel vraag naar het in glans herstellen van marmer. Daar spelen veel bedrijven op in en doen allerlei beloftes. Kristalliseren is een oplossing, maar het polijsten van marmer kan ook een oplossing zijn. Dit is over het algemeen wat duurder, maar wel duurzamer.

Het is dus zaak om vooraf goed het verwachtingspatroon duidelijk te hebben, zodat er goede afspraken gemaakt kunnen worden en er geen ‘onverwachte’ teleurstellingen optreden.

Pro Floor Care kan u uitstekend van advies voorzien en ook helpen bij de uitvoering van het kristalliseren van marmer, of een eventuele alternatieve behandeling, zoals het polijsten van marmer

Foto’s van marmer kristallisatie behandeling

Bij deze een aantal impressies van de resultaten van het kristalliseren van een marmeren vloer vóór en ná de behandeling.

Marmer Kristalliseren Voor
Marmer Kristalliseren Na
Marmer Kristalliseren Na

Kristalliseren van marmeren vloer prijs

Wat zijn de kosten van het kristalliseren van een marmer vloer?

De kosten hangen hangen af van verschillende factoren. Om hoeveel oppervlakte gaat het? Wat is de huidige staat van het marmer. Zo maar een aantal factoren die de prijs bepalen. Bij vragen raden wij u aan om met ons contact op te nemen. Dat kan via telefoonApp of mail.

Marmer kristalliseren versus marmer polijsten

Zowel kristalliseren, als polijsten is een behandeltechniek om marmer in glans te herstellen. Wat zijn nu de wezenlijke verschillen en waar moet u op letten bij het afwegen van de juiste methode? We hebben daar een mooi en zeer informatief blog over geschreven onder de noemer Natuursteen kristalliseren of polijsten. Zeer de moeite waard om even door te lezen.

Bij deze de verschillen tussen kristalliseren en polijsten op een rij:

Kosten en duurzaamheid

Kristalliseren is eigenlijk niet meer dan een dun, verglazend laagje op het marmer aanbrengen. Dit glanzende laagje verbergt kleine imperfecties en geeft een hoge glans. Dit is een dure en tijdelijke oplossing van slechts enkele maanden.

Bij het polijsten wordt de werkwijze in veel meer stappen ondergaan. Een betere reiniging, maar ook een goede verdichting van het marmer levert een kwalitatief zeer mooie glans en bescherming.

De methode

Marmer kristalliseren is een verouderde methode. Niets aan deze werkwijze is nieuw of verduurzamend. Al meer dan 30 jaar probeert men deze manier van reinigen nieuw leven in te blazen. Termen als “natuursteen verglazen”, “100% natuurlijke glans”, “Spaans kristalliseren” zijn fabeltjes om het product duurder te kunnen verkopen.

Bij het polijsten van marmer zijn veel werkwijzen de afgelopen jaren verbeterd. Er wordt innovatief geëxperimenteerd met nylon pads en de daarop aansluitende onderhoudsproducten. Het verbruik van een miniem aan reinigingsproducten tijdens het proces, een natuurlijke glans die lang op het marmer aanwezig blijft, maar ook een eenvoudiger onderhoud na de polijst behandeling, leiden tot een juiste verduurzaming in de markt.

Twijfelt u nog over de beste methode het beste past bij uw situatie en uw wensen? Dan stellen wij u voor even deze paragraaf te lezen: Kristalliseren of Polijsten. Welke methode heb ik nodig?

marmer kristalliseren na

Marmer laten kristalliseren door vakmensen?

Wilt u uw marmer, zoals marmeren vloeren, aanrechtbladen laten kristalliseren door specialisten? Pro Floor Care adviseert en helpt u graag verder. Wij vertellen u graag over de mogelijkheden en de mogelijke consequenties en wat u van het resultaat kunt verwachten. Neem even contact met ons op. Dit kan via ons contact formulier, maar kan ook direct per telefoon of App.

Afspraak maken voor het kristalliseren van uw marmer

Veel gestelde vragen over marmer kristalliseren

Marmer kristalliseren: Oma weet raadt!

Van tijd tot tijd krijgen wij vragen over het kristalliseren van marmer, zoals marmeren aanrechtbladen en marmeren vloeren. Wat is kristalliseren? Wat is de prijs van kristalliseren? Wat is eigenlijk het verschil tussen kristalliseren en polijsten?

Gemakshalve hebben wij een aantal veelvoorkomende vragen op een rijtje gezet. Marmer kristalliseren: De gouden raad van Tante Kaat.

Hoe krijg ik dof marmer weer glanzend?

Er zijn verschillende manieren om dof marmer te laten glanzen. Het hangt af van de mate van de glansgraden van marmer:

 • Marmer coaten – Zorgt met name voor bescherming, maar ook voor glans, maar het uiterlijk van marmer kan wel veranderen door de coating.
 • Marmer zoeten – Zorgt voor een zijdeglans. Mindere glans, maar wel sterke diepe kleur.
 • Marmer polijsten – Zorgt voor hoogglans. Meer glans, met sterke en diepere kleuren.
 • Marmer kristalliseren – Zorgt voor een diepe camouflerende glans, glinsterend, als een spiegel.

U kunt natuurlijk altijd bij ons terecht voor advies en hulp.

Hoe laat je marmer glimmen?

Er zijn verschillende manieren en behandel technieken om marmer te laten glanzen. Er zijn namelijk verschillende glansgraden van natuursteen, zoals marmer. Het meest glimmende effect wordt bereikt door het kristalliseren van marmer. Dit zorgt voor een camouflerend, zelfs spiegelend effect. Maar er zitten ook nadelen aan. Lees hier alles over de voordelen en nadelen van het kristalliseren van marmer.

Wat is het verschil tussen marmer kristalliseren en polijsten?

Kristalliseren van marmer is eigenlijk niet meer dan een dun, verglazend laagje op het marmer aanbrengen. Dit glanzende laagje verbergt kleine imperfecties en geeft een hoge glans. Dit is een dure en tijdelijke oplossing van slechts enkele maanden.

Bij het polijsten van marmer wordt de werkwijze in veel meer stappen ondergaan. Een betere reiniging, maar ook een goede verdichting van het marmer levert een kwalitatief zeer mooie glans en bescherming.

Meer informatie kunt u lezen via kristalliseren van marmer versus polijsten van marmer.

Back To Top
×