skip to Main Content

MARMER SCHOONMAKEN & REINIGEN

Praktische tips om marmer (zelf) schoon te maken, zonder dat u het marmer onherstelbaar beschadigd

Doffe vlekken op marmer verwijderen of marmer schoonmaken. Kijk hier voor de oplossingen!

Doffe vlekken ontstaan door het morsen van vloeistof, zoals koffie, frisdrank en sinaasappelsap. Het is zaak om deze vlekken zo snel mogelijk te verwijderen, anders kunt u ze er na een tijdje niet meer uit krijgen. Er zijn verschillende manieren om marmer, zoals marmeren vloeren en marmer aanrechtbladen schoon te maken en te reinigen. Maar let op! Niet alle schoonmaakmiddelen zijn geschikt. Gebruikt u het verkeerde middel, dan kunt u het marmer onherstelbaar beschadigen. Lees hier alles over de do & don’ts.

Voorkom onherstelbare schade bij marmer reinigen

In marmer zit veel kalk. Kalk is zeer gevoelig voor zuur en lost zelfs deels op in zuurhoudende producten. Producten die doffe vlekken kunnen veroorzaken zijn bijvoorbeeld jus d’orange, fruit, azijn of schoonmaakproducten met zuurhoudende eigenschappen.

Deze doffe vlekken op marmer kunnen niet zomaar verwijderd worden. Hieronder een aantal tips voor wat u vooral NIET moet doen om een marmeren vloer te reinigen:

Gebruik geen bijtende schoonmaakmiddelen

Gebruik geen bijtende schoonmaakmiddelen, of agressieve chemische producten zoals chloor, ammonia of azijn. Azijn is een schoonmaakmiddel met een te hoge pH waarde voor marmer. Azijn kan het marmer onherstelbaar beschadigen.

Gebruik geen zure schoonmaakmiddelen

Marmer is een kalksteen en daarmee zachter en poreuzer dan bijvoorbeeld hardsteen of graniet. Marmer bevat zowel vet als kalk.

Gebruikt u voor het schoonmaken zuren [hoge pH waarde], dan kan het marmer dof worden of kunnen er zelfs etsplekken ontstaan. Gebruik voor het schoonmaken van marmer een middel te gebruiken met een neutrale pH waarde (dat is een pH waarde van minimaal 5 en maximaal 7).

Gebruikt u een allesreiniger, zorg dan dat die niet te zuur is. Gebruik een natuurzeep of een ecologische allesreiniger op basis van plantaardige grondstoffen. Overigens is het ook niet nodig om elke dag marmer schoon te maken met een allesreiniger.

Gebruik geen schuursponsjes

Gebruik geen schuursponsjes of andere schuurmiddelen voor het schoonmaken van een marmeren vloer of marmeren aanrechtblad. Dit beschadigt namelijk de toplaag van het marmer en daardoor kunnen krassen, vlekken en doffe plekken ontstaan.

Schoonmaakmiddel voor marmer schoonmaken testen?

Bent u er niet zeker van of een marmer schoonmaakmiddel of product een te hoog alkalisch of zuurhoudende waarde heeft? Doe dan de volgende proef:

 • Zelf doen – Neem altijd een stukje marmer wat niet in het zicht ligt. Laat een heel klein druppeltje onverdund product op het natuursteen of marmer vallen. Begint het druppeltje te bruizen of te schuimen, dan heeft u een zeer hoge kalkwaarde in het marmer. Er vormen direct doffe plekken op en in de marmeren toplaag van de vloer, het aanrechtblad of wand. Ook voelt het kalkhoudende natuursteen op de beschadigde plekken poreus aan.
Diepte reinigen natuursteen

Doffe vlekken laten glanzen op marmer

Hoe dan wel marmer schoonmaken en reinigen?

Zojuist hebben we uitgelegd wat u vooral niet moet doen bij het schoonmaken van marmer. Hoe kan het dan wel? De doffe vlekken op marmer kunnen op verschillende manieren schoongemaakt worden.

a) Marmer schoonmaken met de hand

Neem een neutrale reiniger speciaal voor marmer of natuursteen, met fijn staalwol. Door het licht schurende effect van het staalwol zullen de doffe vlekken op het marmer veel minder zichtbaar worden. De doffe plekken zullen voor 80 tot 90% verdwijnen na de behandeling.

b) Marmer schoonmaken met een machine

Soms is alleen het gebruik van oplosmiddelen niet afdoende en moeten andere technieken worden toegepast. Daarbij moet u denken aan het schuren of slijpen van marmer of het polijsten van marmer om het gewenste resultaat te behalen. Het marmer wordt dan licht geschuurd met speciale schuur- en polijstschijven en hierna weer opgebouwd tot een gezoet of een gepolijst niveau. De doffe vlekken zijn dan niet meer zichtbaar.

Pro Floor Care Helpt En Adviseert

Uw marmeren vloer laten schoonmaken?

Wilt u uw marmeren vloer door specialisten laten schoonmaken? Pro Floor Care heeft jarenlange ervaring op het onderhoud van marmer, zijn VCA gecertificeerd en zijn actief voor zowel particulieren, als voor bedrijven en instellingen. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem gerust even contact met ons op. Dit kan telefonisch, per App of via ons online contact formulier.

Afspraak maken

Veel voorkomende situaties van doffe vlekken op marmer

Gemorste vloeistof is vaak de oorzaak van vlekken. Hieronder 2 andere veel voorkomende situaties die u vast en zeker zelf al eens tegengekomen bent.

Kalkaanslag marmer

Heeft u kalkaanslag op kranen, verwarmingselementen of andere verontreiniging door kalk in de buurt van kalkhoudend natuursteen zoals marmer, travertin en hardsteen? Hieronder handige tips voor het zelf of laten verwijderen van kalkaanslag.

 • Zelf doen – Neem een neutrale reiniger met fijn staalwol of een fijn schuursponsje. Door het licht schurende effect van het staalwol zal de kalkaanslag verdwijnen. Herhaal dit één keer per 3 maanden. Let op! Gebruik geen kalkverwijderaars als antikalk. Dit geeft doffe vlekken en dit kan alleen verwijderd worden door het polijsten van marmer.

Vetvlekken marmer

Zijn er vetvlekken of olieachtige vlekken in het marmer gekomen? Wij hebben een paar handige tips om de meeste natuursteen soorten zoals marmer, travertin, hardsteen, kalksteen en granito te reinigen. Vetvlekken ontstaan meestal in de keuken, of op een buitenterras.

 • Zelf doen – Gebruik een oplosmiddel zoals thinner, wasbenzine of een speciaal oplosmiddel voor marmer of natuursteen. Breng het product aan op een doek en dep het op de vetvlekken. Herhaal dit desgewenst nog een keer. Na afloop alles neutraliseren met een speciaalreiniger, dit om stankoverlast te voorkomen. De vetvlekken zijn op deze manier meestal voor 80 tot 90% verdwenen.

Zelf marmer schoonmaken?

Wilt u marmer laten glanzen en de marmer glans herstellen? Hoe kunt u zelf een marmer vloer schoonmaken?

Moet u een marmeren vloer schoonmaken met een stoomreiniger? Niet nodig! Wij hebben een een klein stappenplan opgesteld voor het schoonmaken van marmer.

Stappenplan voor marmer schoonmaken

Wat u nodig heeft voor het schoonmaken van marmer:

 1. Een emmer met lauwwarm water
 2. Groen zeep, soda of een neutrale zeep speciaal voor kalkhoudende marmer soorten
 3. Een vlakmop, zachte doek of spons (gebruik nooit een schuurspons, of een schuurspons met daarin een reinigingsproduct)
 4. Schoon water om eventueel te spoelen
 5. Een zeem, droge doek of schone vlakmop om eventueel na te poetsen

Wat voor marmer zelf schoonmaken

Deze marmer reinigen tips kunt u toepassen voor het:

 • Schoonmaken van een marmeren vloer
 • Schoonmaken van een marmeren tafelblad
 • Schoonmaken van een marmeren aanrechtblad
 • Schoonmaken van een marmeren tegels

Wat is dan het verschil tussen marmer schoonmaken en marmer onderhouden?

Er is in de praktijk toch wat onduidelijkheid tussen de begrippen “schoonmaken” en “onderhouden”. Om een klein misverstand te voorkomen als het gaat om het schoonmaken of onderhouden van uw marmeren vloer, leggen we hier uit wat de grote verschillen zijn.

Marmer Schoonmaken – Het marmer heeft schade opgelopen of is zo erg vervuild dat er actie ondernomen moet worden met speciaalreinigers, staalwol, schuur- en polijstschijven.

Marmer onderhouden – Het marmer wordt dagelijks of periodiek onderhouden met een mild reinigingsproduct zoals groene zeep of een ander neutraal onderhoudsproduct. Er is in dit geval geen schade of ernstige vervuiling aan het marmer. Lees hier over alle tips voor het onderhoud van marmer.

Back To Top
×