skip to Main Content

Marmer schoonmaken

Doffe vlekken op marmer verwijderen of marmer schoonmaken. Kijk hier voor de oplossingen!

Doffe vlekken weer laten glanzen

In de meeste soorten natuursteen zoals marmer, hardsteen, granito, travertin en kalksteen zit veel kalk, kalk is zeer gevoelig voor zuur en lost zelfs deels op in zuurhoudende producten. Producten die doffe vlekken kunnen veroorzaken zijn bijvoorbeeld azijn, jus d’orange, fruit of schoonmaakproducten met zuurhoudende eigenschappen. Deze doffe vlekken op marmer kunnen niet zomaar verwijderd worden.

Twijfelt u over een schoonmaakmiddel of product met een te hoog alkalisch of zuurhoudende waarde? Doe dan de volgende proef: Neem altijd een stukje marmer wat niet in het zicht legt. Laat een heel klein druppeltje onverdund product op het natuursteen of marmer vallen, begint het druppeltje te bruizen of te schuimen dan heeft u een zeer hoge kalkwaarde in het marmer. Er zijn direct doffe plekken op en in de marmeren toplaag van de vloer, het aanrechtblad of wand. Ook voelt het kalkhoudende natuursteen op de beschadigde plekken poreus aan.

De doffe vlekken op marmer kunnen op verschillende manieren schoongemaakt worden:

 • Zelf doen – neem een neutrale reiniger speciaal voor natuursteen, met fijn staalwol. Door het licht schurende effect van het staalwol zullen de doffe vlekken op het marmer veel minder zichtbaar worden. De doffe plekken zullen voor 80 tot 90% verdwijnen na de behandeling.
 • Laten doen – het natuursteen wordt licht geschuurd met speciale schuur- en polijstschijven en hierna weer opgebouwd tot een gezoet of een gepolijst niveau. De doffe vlekken zijn niet meer zichtbaar.
Diepte reinigen natuursteen

Kalkaanslag

Heeft u kalkaanslag op kranen, verwarmingselementen of andere verontreiniging door kalk in de buurt van kalkhoudend natuursteen zoals marmer, travertin en hardsteen. Hieronder handige tips voor het zelf  of laten verwijderen van kalkaanslag.

 • Zelf doen – neem een neutrale reiniger met fijn staalwol of een fijn schuursponsje. Door het licht schurende effect van het staalwol zal de kalkaanslag verdwijnen. Herhaal dit één keer per 3 maanden. Let op! Gebruik geen kalkverwijderaars als antikalk. Dit geeft doffe vlekken en dit kan alleen verwijderd worden door het polijsten van marmer.
 • Laten doen – Wij kunnen kalkaanslag professioneel verwijderen rondom marmer.

Vetvlekken

Zijn er vetvlekken of olieachtige vlekken in het natuursteen gekomen. Hieronder een hadige tip om de meeste natuursteen soorten zoals marmer, travertin, hardsteen, kalksteen en granito te reinigen. Vetvlekken ontstaan meestal in de keuken, of op een buitenterras.

 • Zelf doen – gebruik een oplosmiddel zoals thinner, wasbenzine of een speciaal oplosmiddel voor natuursteen, breng het product aan op een doek en dep het op de vetvlekken, herhaal dit desgewenst nog een keer. Na afloop alles neutraliseren met een speciaalreiniger, dit om stankoverlast te voorkomen. De vetvlekken zijn meestal voor 80 tot 90% verdwenen.
 • Laten doen – soms is alleen het gebruik van oplosmiddelen niet afdoende. Wij hebben verschillende professionele behandeltechnieken zoals het slijpen en polijsten van natuursteen zoals marmer en travertin om het gewenste resultaat te behalen. Marmer schoonmaken doet u met de specialisten.

Uw marmeren vloer laten schoonmaken ?

Wilt u uw marmeren vloer door Pro Floor Care laten schoonmaken ? Bel of neem contact met ons op via ons online afspraken formulier.

Afspraak maken

Normaal schoonmaken van marmer, hoe doe ik dat?

Om een klein misverstand te voorkomen als het gaat om het schoonmaken of onderhouden van uw marmeren vloer, hieronder uitgelegd wat de grote verschillen zijn.

Marmer Schoonmaken – het marmer heeft schade opgelopen of is zo erg vervuilt dat er actie moet worden ondernomen met speciaalreinigers, staalwol, schuur en polijstschijven.

Marmer onderhouden – het marmer wordt dagelijks of periodiek onderhouden, er is geen schade of ernstige vervuiling aan het natuursteen.

Stappenplan normaal marmer onderhoud

 • Een emmer met lauwwarm water.
 • Groen zeep, soda of een neutrale zeep speciaal voor kalkhoudende marmer soorten
 • Een vlakmop, zachte doek of spons ( gebruik nooit een schuurspons, of een schuurspons met daarin een reinigingsproduct )
 • Schoon water om eventueel te spoelen
 • Een zeem, droge doek of schone vlakmop om eventueel na te poetsen.
graniet pollijsten
Back To Top
×