Skip to content

MARMER SCHOONMAKEN & REINIGEN

Praktische tips om marmer (zelf) schoon te maken, zonder dat u het marmer onherstelbaar beschadigd

Doffe vlekken op marmer verwijderen of marmer schoonmaken. Kijk hier voor de oplossingen!

Doffe vlekken op marmer ontstaan door het morsen van vloeistof, zoals koffie, frisdrank en sinaasappelsap. Het is zaak om deze vlekken zo snel mogelijk te verwijderen, anders kunt u ze er na een tijdje niet meer uit krijgen. Er zijn verschillende manieren om marmer, zoals marmeren vloeren en marmer aanrechtbladen, schoon te maken en te reinigen. Maar let op! Niet alle schoonmaakmiddelen zijn geschikt. Gebruikt u het verkeerde middel, dan kunt u het marmer onherstelbaar beschadigen. Lees hier alles over de do & don’ts. De volgende onderwerpen komen aan bod:

Voorkom onherstelbare schade bij marmer reinigen

Wat mag niet op marmer? De don’ts bij het schoonmaken en reinigen van marmer.

In marmer zit veel kalk. Kalk is zeer gevoelig voor zuur en lost zelfs deels op in zuurhoudende producten. Producten die doffe vlekken kunnen veroorzaken zijn bijvoorbeeld jus d’orange, fruit, azijn of schoonmaakproducten met zuurhoudende eigenschappen.

Deze doffe vlekken op marmer kunnen niet zomaar verwijderd worden. Hieronder een aantal tips voor wat u vooral NIET moet doen om een marmeren vloer te reinigen:

Gebruik geen bijtende schoonmaakmiddelen

Gebruik geen bijtende schoonmaakmiddelen, of agressieve chemische producten zoals chloor, ammonia of azijn. Azijn is een schoonmaakmiddel met een te hoge pH waarde voor marmer. Azijn kan het marmer onherstelbaar beschadigen.

Gebruik geen zure schoonmaakmiddelen

Marmer is een kalksteen en daarmee zachter en poreuzer dan bijvoorbeeld hardsteen of graniet. Marmer bevat zowel vet als kalk.

Gebruikt u voor het schoonmaken zuren [hoge pH waarde], dan kan het marmer dof worden of kunnen er zelfs etsplekken ontstaan. Gebruik voor het schoonmaken van marmer een middel te gebruiken met een neutrale pH waarde (dat is een pH waarde van minimaal 5 en maximaal 7).

Gebruikt u een allesreiniger, zorg dan dat die niet te zuur is. Gebruik een natuurzeep of een ecologische allesreiniger op basis van plantaardige grondstoffen. Overigens is het ook niet nodig om elke dag marmer schoon te maken met een allesreiniger.

Gebruik geen schuursponsjes

Gebruik geen schuursponsjes of andere schuurmiddelen voor het schoonmaken van een marmeren vloer of marmeren aanrechtblad. Dit beschadigt namelijk de toplaag van het marmer en daardoor kunnen krassen, vlekken en doffe plekken ontstaan.

Doffe vlekken laten glanzen op marmer

Hoe krijgt u dof marmer weer glanzend?

Zojuist hebben we uitgelegd wat u vooral niet moet doen bij het reinigen schoonmaken van marmer. Hoe kan het dan wel? De doffe vlekken op marmer kunnen op verschillende manieren schoongemaakt worden.

a) Marmer schoonmaken met de hand

Neem een neutrale reiniger speciaal voor marmer of natuursteen, met fijn staalwol. Door het licht schurende effect van het staalwol zullen de doffe vlekken op het marmer veel minder zichtbaar worden. De doffe plekken zullen voor 80 tot 90% verdwijnen na de behandeling.

b) Marmer schoonmaken met een machine

Soms is alleen het gebruik van oplosmiddelen niet afdoende en moeten andere technieken worden toegepast. Daarbij moet u denken aan het schuren of slijpen van marmer of het polijsten van marmer om het gewenste resultaat te behalen. Het marmer wordt dan licht geschuurd met speciale schuur- en polijstschijven en hierna weer opgebouwd tot een gezoet of een gepolijst niveau. De doffe vlekken zijn dan niet meer zichtbaar.

Foto’s van marmer schoonmaak behandeling

Bij deze een aantal impressies van een schoonmaak behandeling van marmeren vloeren.

Diepte Reinigen Natuursteen
Gepolijste Marmer Vloer

Oorzaken van doffe vlekken op marmer

Hoe ontstaan doffe vlekken op marmer?

Gemorste vloeistof is vaak de oorzaak van vlekken. Daarnaast zijn kalkaanslag en vetten grote boosdoeners en belangrijke oorzaken van doffe vlekken op marmer. Graag leggen wij u wat u kunt doen om de glans van marmer te herstellen per specifieke oorzaak.

Kalkaanslag marmer

Heeft u kalkaanslag op kranen, verwarmingselementen of andere verontreiniging door kalk in de buurt van kalkhoudend natuursteen zoals marmer, travertin en hardsteen? Hieronder een paar handige tips voor het zelf of laten verwijderen van kalkaanslag.

 • Zelf doen – Neem een neutrale reiniger met fijn staalwol of een fijn schuursponsje. Door het licht schurende effect van het staalwol zal de kalkaanslag verdwijnen. Herhaal dit één keer per 3 maanden. Let op! Gebruik geen kalkverwijderaars als antikalk. Dit geeft doffe vlekken en dit kan alleen verwijderd worden door het polijsten van marmer.

Vetvlekken marmer

Zijn er vetvlekken of olieachtige vlekken in het marmer gekomen? Wij hebben een paar handige tips om de meeste natuursteen soorten zoals marmer, travertin, hardsteen, kalksteen en granito te reinigen. Vetvlekken ontstaan meestal in de keuken, of op een buitenterras.

 • Zelf doen – Gebruik een oplosmiddel zoals thinner, wasbenzine of een speciaal oplosmiddel voor marmer of natuursteen. Breng het product aan op een doek en dep het op de vetvlekken. Herhaal dit desgewenst nog een keer. Na afloop alles neutraliseren met een speciaalreiniger, dit om stankoverlast te voorkomen. De vetvlekken zijn op deze manier meestal voor 80 tot 90% verdwenen.

Schoonmaakmiddel voor marmer schoonmaken testen?

Bent u er niet zeker van of een marmer schoonmaakmiddel of product een te hoog alkalisch of zuurhoudende waarde heeft? Doe dan de volgende proef:

 • Zelf doen – Neem altijd een stukje marmer wat niet in het zicht ligt. Laat een heel klein druppeltje onverdund product op het natuursteen of marmer vallen. Begint het druppeltje te bruizen of te schuimen, dan heeft u een zeer hoge kalkwaarde in het marmer. Er vormen direct doffe plekken op en in de marmeren toplaag van de vloer, het aanrechtblad of wand. Ook voelt het kalkhoudende natuursteen op de beschadigde plekken poreus aan.

Zelf marmer schoonmaken stappenplan

Wilt u marmer zelf reinigen? 

We hebben al eerder kort aangegeven hoe u kalkaanslag of vetvlekken kunt verwijderen van marmeren vloeren of aanrechtbladen. Maar er is ook een handig checklistje voor het schoonmaken van marmer, voor als u zelf aan de slag wilt gaan om uw marmer in glans te herstellen. Is het bijvoorbeeld nodig om een marmeren vloer schoon te maken met een stoomreiniger? In de meeste gevallen dus niet nodig!

Bij deze het stappenplan voor het schoonmaken van marmer. Doe er uw voordeel mee:

Stappenplan voor marmer schoonmaken

Wat u nodig heeft voor het schoonmaken van marmer:

 1. Een emmer met lauwwarm water
 2. Groen zeep, soda of een neutrale zeep speciaal voor kalkhoudende marmer soorten
 3. Een vlakmop, zachte doek of spons (gebruik nooit een schuurspons, of een schuurspons met daarin een reinigingsproduct)
 4. Schoon water om eventueel te spoelen
 5. Een zeem, droge doek of schone vlakmop om eventueel na te poetsen

Wat voor marmer zelf schoonmaken

Deze marmer reinigen tips kunt u toepassen voor de volgende behandelingen:

 • Schoonmaken van een marmeren vloer
 • Schoonmaken van een marmeren tafelblad
 • Schoonmaken van een marmeren aanrechtblad
 • Schoonmaken van een marmeren tegels
Pro Floor Care Helpt En Adviseert

Uw marmeren vloer specialistisch laten reinigen?

Wilt u uw marmeren vloer door specialisten laten schoonmaken? Pro Floor Care heeft jarenlange ervaring op het onderhoud van marmer, zijn VCA gecertificeerd en zijn actief voor zowel particulieren, als voor bedrijven en instellingen. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem gerust even contact met ons op. Dit kan telefonisch, per App of via ons online contact formulier.

Afspraak maken

Marmer onderhouden is marmer behouden

Marmer schoonmaken en onderhouden

Als u het marmer goed onderhoudt, dan kunt u langer genieten van uw marmer. Dit zorgt er niet alleen voor dat het marmer beter beschermd is, maar het is ook gemakkelijker schoon te maken en te reinigen. Wij hebben een uniek 3 stappenplan ontwikkeld, genaamd ‘3 stappenplan: Reinigen, beschermen en onderhouden‘ die beschrijft hoe natuursteen onderhouden en schoon houden.

Marmer onderhouden = marmer behouden

Veel gestelde vragen over het schoonmaken van marmer

Marmer reinigen en schoonmaken: Oma weet raadt!

We krijgen nogal veel vragen met betrekking tot het schoonmaken van marmer. Wat zijn de oorzaken van doffe vlekken op marmer? Kun je marmer zelf schoonmaken? Wat kun je wel en wat moet je vooral niet gebruiken als schoonmaakmiddel voor het schoonmaken en reinigen van marmer?

Gemakshalve hebben wij een aantal veelvoorkomende vragen op een rijtje gezet. Marmer schoonmaken en reinigen: De gouden raad van Tante Kaat!

Hoe krijg ik dof marmer weer glanzend?

Er zijn verschillende manieren om dof marmer te laten glanzen. Welke manier u kiest hangt af van de mate van de glansgraden van marmer die u wenst:

 • Marmer coaten – Zorgt met name voor bescherming, maar ook voor glans, maar het uiterlijk van marmer kan wel veranderen door de coating.
 • Marmer zoeten – Zorgt voor een zijdeglans. Mindere glans, maar wel sterke diepe kleur.
 • Marmer polijsten – Zorgt voor hoogglans. Meer glans, met sterke en diepere kleuren.
 • Marmer kristalliseren – Zorgt voor een diepe camouflerende glans, glinsterend, als een spiegel.

Soms voldoet goed schoonmaken ook al. Check hier voor tips voor het zelf schoonmaken van marmer.

Hoe haal je vlekken uit marmer?

Zijn er vetvlekken of olieachtige vlekken in uw marmer keukenblad, tafelblad of vloer gekomen? U kunt deze zelf schoonmaken.

Gebruik een oplosmiddel zoals thinner, wasbenzine of een speciaal oplosmiddel voor marmer of natuursteen. Breng het product aan op een doek en dep het op de vetvlekken. Herhaal dit desgewenst nog een keer. Na afloop alles neutraliseren met een speciaal reiniger, dit om stankoverlast te voorkomen. De vetvlekken zijn op deze manier meestal voor 80 tot 90% verdwenen.

Kun je marmer met azijn, chloor, antikalk of soda reinigen?

Vrij simpel gezegd, adviseert Pro Floor Care om pH-neutrale schoonmaakmiddelen te gebruiken voor het schoonmaken en reinigen van marmer.

Gebruik geen azijn of chloor voor het schoonmaken van marmer aanrecht- of keukenbladen en vloeren. Dit zijn bijtende producten met een hoge pH-waarde en kunnen de bovenste laag van marmer aantasten.

Antikalkmiddelen zijn dat ook, dus gebruik ook geen antikalkmiddelen.

U kunt beter ook geen Baking Soda gebruiken.

Gebruik bij voorkeur zeep, zoals groene zeep. Zolang de zeep maar pH-neutraal is (een pH waarde van rond de 7). Let op: In sommige merken groene zeep zitten chemicaliën verwerkt die bepaalde marmer soorten kunnen aantasten.

Waarmee mag je marmer schoonmaken?

Het beste om marmer schoon te maken is met pH-neutrale schoonmaakmiddelen (een pH waarde van rond de 7). Let altijd even op of er geen chemicaliën verwerkt zijn in het schoonmaakmiddel. Deze kunnen bepaalde soorten marmer aantasten.

Bent u er niet zeker van of een marmer schoonmaakmiddel of product een te hoog alkalisch (hoge pH waardes) of zuurhouden (lage pH waardes) waarde heeft? Check dan even hoe u een schoonmaakmiddel voor marmer testen kunt.

Wat mag niet op marmer?

Doffe vlekken op marmer kunnen niet zomaar verwijderd worden. Wat u vooral NIET moet doen om een marmeren vloer of een marmer blad te reinigen:

 • Gebruik geen bijtende middelen
 • Gebruik geen zure schoonmaakmiddelen
 • Gebruik geen schuursponsjes

Heel belangrijk, want zo voorkomt u onherstelbare schade bij marmer reinigen!

Hoe kun je marmer vloeren reinigen?

Een marmeren vloer kan op verschillende manieren worden schoongemaakt en gereinigd. Dit hangt eigenlijk af van de mate van vervuiling. Het is dus belangrijk om te weten hoe erg de vloer vervuild is om te weten welke schoonmaak behandeling moet worden toegepast.

Lees hier over de verschillende manieren voor marmeren vloeren reinigen.

Back To Top
×