Skip to content

NATUURSTEEN ZOETEN

Een praktische oplossing om veel belopen vloeren en vloeren die nat kunnen worden van glans te voorzien

Verzoet natuursteen zorgt voor een mooi glanzende en tevens veilige(re) vloer

Het is niet te voorkomen. Na jaren van intensief gebruik, gaat uw natuurstenen vloer er dof uit zien. Er zijn verschillende opties om het natuursteen weer te laten glanzen. Verzoeten van natuursteen is er daar één van. Het lijkt op polijsten van natuursteen, maar is toch net iets anders. Lees hier alles over de voordelen, werkwijze, resultaten en alternatieven van gezoet natuursteen. Aan bod komt:

Waarom verdwijnt de glans van natuursteen

Hoe voorkom je dat de glans verdwijnt van natuursteen

Het is helaas niet te vermijden. Uw natuurstenen vloer verliest haar glans en wordt dof. Het is een natuurlijk slijtageproces. Slijtage ontstaat onder andere al door lopen over de natuurstenen vloer. Hierdoor wordt het oppervlak ruwer en deze ruwheid zorgt ervoor dat het steeds minder glanst. Dit slijtproces wordt nog eens extra versneld als er zand van buiten mee wordt genomen. Dat werkt namelijk bijna als schuurpapier.

Een andere reden is, dat in de loop van de tijd, vuil zich hecht aan het oppervlak. Hoe snel dat gaat is afhankelijk van de poreusheid van de steen. Ook dat zorgt ervoor dat een natuurstenen vloer minder gaat glanzen.

Is er dan helemaal geen oplossing? Zekers. Als een natuurstenen vloer goed schoon gehouden wordt, dan zal deze langer blijven glanzen. Wij als Pro Floor Care hebben een uniek stappenplan ontwikkeld voor het schoonmaken en schoon houden van natuurstenen vloeren.

Als een natuursteen vloer goed schoon wordt gehouden, dan zal deze langer blijven glanzen en de levensduur verlengen

Wat is zoeten van natuursteen

Wat betekent gezoet natuursteen

Wanneer er gekozen wordt voor een zijdeglansfinish heeft men het over het zoeten van de vloer. Na het schuren zit de vloer namelijk vol met krassen. Deze worden verwijderd met een speciaal ontwikkeld diamant voor natuursteen vloeren. In twee à drie stappen wordt de vloer krasvrij geschuurd. Zodra alle krassen verwijderd zijn, ontstaat er een zijdeglans. Deze manier van bewerken noemt men zoeten.

Verschil tussen natuursteen zoeten en natuursteen polijsten

Natuursteen zoeten of polijsten

Veelal wordt het zoeten en het polijsten van natuursteen met elkaar vergeleken. Er zijn echter, wat verschillen. Bij deze de grootste verschillen tussen de twee.

Gezoete natuurstenen vloer

Een gezoete vloer heeft minder glans, echter wel een sterke, diepe kleur. We spreken dan over zijdeglansfinish.

Krassen blijven in meerdere en mindere maten zichtbaar. Door de lagere glans op het natuursteen, is vlekvorming door aantasting van zuur, minder zichtbaar. Er is ook minimale reflectie door normaal of zonlicht.

Een gepolijste natuurstenen vloer

Een gepolijste natuurstenen vloer heeft meer glans, met sterke en diepere kleuren. We spreken dan over een hoogglansfinish.

Krassen zijn nauwelijks zichtbaar. Door de hoge glans op het natuursteen, is vlekvorming en aantasting van zuur direct zichtbaar en plaatselijk lastig aan te pakken. Er is een normale tot hoge reflectie van licht.

We hebben een mooi blog geschreven waar we zoeten en polijsten tegen elkaar afzetten. Zeer de moeite waard om te lezen! Natuursteen zoeten of polijsten. Welke methode heb ik nodig?

Hoe natuursteen zoeten

Hoe wordt natuursteen gezoet

Gezoet natuursteen of het zoeten van een natuurstenen vloer is eigenlijk een afwerking die zich bevindt tussen het schuren en polijsten van natuursteen. Nadat het natuursteen is geschuurd om oneffenheden te verwijderen, blijven er zichtbare krassen over. Ook is het natuursteen na het schuren nog steeds dof.

Met diamant gebonden polijstschijven wordt de vloer dan gezoet, ook wel verzoet genoemd. In deze laatste schuurfase wordt de natuurstenen vloer nageschuurd.

Doorgaans vallen alle schuurfases met een korrel van tussen de 200 en 600 onder de noemer ‘zoeten’

Door het licht naschuren ontstaat een lichte eiglans of zijdeglans. Tevens zijn krassen met het blote oog van een afstand nauwelijks of niet meer waarneembaar. De toplaag blijft matig gestructureerd, waardoor de vloer ook minder glad is. Met name belangrijk voor natuurstenen vloeren die nat kunnen worden.

Na het zoeten van de vloer wordt het natuursteen geïmpregneerd. Bij marmer, travertin en kalksteen gebeurt dit doorgaans met een transparant impregneermiddel. Donkere natuursteen soorten, zoals gezoet hardsteen en zwarte marmer soorten, worden met een kleur verdiepend impregneermiddel behandeld.

Foto’s behandeling van natuursteen verzoeten

Hieronder ziet u een aantal foto’s van marmeren vloer die gezoet wordt.

Marmer Zoeten Of Polijsten
Marmer Zoeten

Waarom natuursteen zoeten

De voordelen van een gezoete natuursteen vloer

Er zijn verschillende overwegingen om natuursteen te verzoeten, in plaats van andere afwerkingen, zoals bijvoorbeeld polijsten of kristalliseren.

Esthetische redenen

Zoeten zorgt voor een mindere glans dan polijsten of kristalliseren. Een lage of hoge glans op natuursteen is smaak gevoelig. De keuze daarvoor kunt u vergelijken met keukenkastjes. U kunt kiezen voor een glans of mat glans. bij het zoeten van natuursteen zijn er verschillende glansgraden.

Praktische redenen

Op veel belopen vloeren kan de top laag (de polijst laag) snel afslijten. Denk dan aan natuursteen vloeren in entrees van ziekenhuizen, shopping centers of bijvoorbeeld hotel lobby’s. Als een gepolijste vloer op een plek ligt waar die nat kan worden, dan kan dat leiden tot gladheid en gevaarlijk situaties. Denk bijvoorbeeld aan stations. Een verzoete vloer kan dan een geschikter glanzend alternatief zijn, omdat toplaag matig gestructureerd blijft.

Verzoeten van natuurstenen vloeren is de ideale oplossing voor veel belopen vloeren en vloeren die nat kunnen worden

Welke soorten natuursteen zoeten

Belgisch hardsteen zoeten

Er zijn verschillende soorten waar het zoeten van natuursteen tot een mooi eindresultaat kan worden gebracht:

Alternatieven voor zoeten van natuursteen

Manieren om natuursteen glanzend te maken en te beschermen

Verzoeting geeft naast glans ook bescherming aan uw natuurstenen vloer. Nu zijn er verschillende natuursteen behandelingen die het natuursteen oftewel glanzend maken, oftewel beschermen.

Gemakshalve hebben wij een overzichtje voor u gemaakt. Op de desbetreffende pagina’s kunt u alles over deze natuursteen behandelingen lezen.

Natuursteen glanzend maken

Dof natuursteen laten glanzen

Er bestaan eigenlijk 3 hoofdgroepen als het gaat om varianten in glans voor natuurstenen:

  1. Hoogglans – Zorgt voor een stralend en spiegelend oppervlakte
  2. Zijde- of satijnglans – Is minder stralend dan hoogglans en zorgt voor meer diepte
  3. Matglans of gezoet (of verzoet) – Is de minst stralende variant

Binnen het verzoeten zijn er verschillende glansgraden:

  • Licht gezoet – Zorgt voor een lichte glans
  • Gezoet – Zorgt voor een matglans
  • Donker gezoet – Zorgt voor een glans die hoogglans benadert

Hoe hoog de glans wordt op uw natuursteen is ook afhankelijk van de kwaliteit van uw natuursteen. In de praktijk is Italiaans natuursteen van betere kwaliteit dan Chinees natuursteen.

Tip: Als u de originele glansgraad van uw vloer wilt bepalen, dan kunt u het best kijken naar een plekje onder de radiator of in een hoekje achter de gordijnen

Marmer Zoeten

Hulp nodig bij het natuursteen verzoeten?

Wilt u uw natuurstenen vloer specialistisch laten verzoeten door vakmensen? Pro Floor Care is expert in het zoeten van natuursteen. Wij verzoeten natuurstenen vloeren in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en de gehele randstad. Wilt u van onze diensten gebruik maken, neem dan even contact met ons op, dit kan telefonisch of maak eenvoudig online een afspraak.

Afspraak maken voor het zoeten van natuursteen

Back To Top
×