Skip to content

NATUURSTEEN MINERALISEREN

Mineraliseren is een alternatief om dof niet-kalkhoudend natuursteen te laten glanzen

Dof natuursteen voorzien van een zeer hoge glans

Mineraliseren is een betaalbaar alternatief voor het polijsten van natuursteen. Tevens zorgt het voor een diepe en sterke glans van het natuursteen. Het is echter alleen toepasbaar op niet kalkhoudende, uit silicium bestaande natuursteen vloeren. Op deze pagina bespreken wij de mogelijkheden en alternatieve oplossingen van het mineraliseren van natuursteen. Aan bod komen de volgende onderwerpen:

Wat is natuursteen mineraliseren

Hoe natuursteen mineraliseren

Mineraliseren is eigenlijk het samenvoeging van oxaalzuur (zuringzuur) en kristallijn silica (kwarts mineraal). Zo ontstaat er een chemische reactie en wordt gevormd tot een pasta. Middels een boenmachine, met daaronder een staalwollenpad, ontstaat een reactie die een glazige verharde laag over het natuursteen legt. Dit beschermt het natuursteen en zorgt voor een diepe glans.

Voordelen natuursteen mineraliseren

De resultaten van mineraliseren

Wat is nu het resultaat van mineraliseren, met name vergelijking met de alternatieve mogelijkheden, zoals het polijsten:

  • De toplaag wordt verhard en is daardoor minder gevoelig voor slijtage en krassen.
  • Door het verdichten van de toplaag, is het natuursteen bestendig tegen vlekken, vuil, vocht, water en andere ongewenste indringers.
  • Bovenal zorgt mineraliseren voor een sublieme glans van het natuursteen.

Welke natuursteen soorten mineraliseren?

Natuursteen soorten glanzend maken door mineraliseren

Let op! Natuursteen mineraliseren is geschikt voor natuurstenen vloeren die niet kalkhoudend zijn en die bestaan uit silicium, zoals:

Natuursteen mineraliseren is alleen geschikt voor natuurstenen die bestaan uit silicium-bestanddelen, zoals granieten

Foto’s van mineraliseren van natuurstenen vloeren

Bij deze een aantal afbeeldingen van de resultaten van het mineraliseren van verschillende soorten natuurstenen vloeren.

Travertin Kristalliseren
Natuursteen Kristalliseren
Marmer Kristalliseren Voor

Natuursteen mineraliseren of kristalliseren?

Wat is het verschil tussen kristalliseren en mineraliseren?

Bij het mineraliseren wordt, net zoals bij het kristalliseren, een chemische reactie tot stand gebracht, waardoor de toplaag van het niet kalkhoudende natuursteen zich verdicht. De nieuw gevormde steenlaag is hoogglanzend, iets harder (alleen de toplaag) en iets meer verdicht, waardoor er minder vuil, vet, vocht en andere vervuiling wordt doorgelaten. Hierdoor is de vloer in onderhoud ook weer gemakkelijker onderhoudbaar te krijgen.

Is de vloer in betere staat, dan is kristalliseren van natuursteen een optie. Echter, dit kan dan alleen bij kalkhoudende vloeren.

Kortom:

Mineraliseren: voor NIET kalkhoudende vloeren, in minder goede staat
Kristalliseren: voor kalkhoudende vloeren, in betere staat

Alternatieven voor mineraliseren van natuursteen

Alternatieve manieren om natuurstenen vloeren glanzend te maken

Er zijn verschillende manieren om natuursteen van haar oorspronkelijke glans te voorzien. De alternatieven zetten we even kort op een rijtje:

Polijsten van natuursteen

Het polijsten van natuursteen zorgt net als mineraliseren voor een mooie glans op de vloer. Het is echter een meer natuurlijke glans en de finesse en kwaliteit die het polijsten met zich meebrengt, laten u langdurig(er) genieten van een mooie natuurstenen vloer.

Natuursteen polijsten kan eigenlijk op alle soorten die ook genoeg kalk bevatten. Hardsteen, kalksteen, marmer, travertin, terrazzo of granito zijn allemaal soorten die zich goed laten polijsten.

Zoeten van natuursteen

De term ‘zoeten van natuursteen’ wordt ook wel eens in één lijn genoemd voor ‘polijsten van natuursteen’. Het is echter ietsje anders. Het zoeten van natuursteen geeft een meer mattere glans dan polijsten.

Zoeten van natuursteen kan worden toegepast op alle soorten natuurstenen vloeren.

Kristalliseren van natuursteen

Kristalliseren van natuursteen werkt eigenlijk hetzelfde als het mineraliseren. Het kan echter alleen worden toegepast op natuurstenen vloeren met zeer hoge kalk waarde, zoals marmer, hardsteen, travertin en kalksteen

Marmer Kristalliseren Voor

Natuursteen professioneel laten mineraliseren?

Wilt u uw vloer graag specialistisch laten mineraliseren door vakmensen? Pro Floor Care kan u uitstekend van dienst zijn. Wij opereren in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en alle overige delen van Nederland en België is voor ons ook geen brug te ver.

Afspraak maken voor het mineraliseren van uw natuursteen
Back To Top
×