Skip to content

NATUURSTEEN KRISTALLISEREN

Kristalliseren is een eenvoudig en goedkoop alternatief om dof natuursteen te laten glanzen

Dof natuursteen voorzien van een zeer hoge glans

Kristalliseren een hippe term voor het glanzend maken van dof natuursteen. Het is een betaalbaar alternatief voor het polijsten van natuursteen. Daarnaast krijgt een natuurstenen vloer nog meer glans na een kristallisatie behandeling dan na een polijst behandeling. Naast deze voordelen, zijn er echter ook nadelen. Op deze pagina bespreken wij de mogelijkheden, voordelen, nadelen en alternatieve oplossingen van het kristalliseren van natuursteen. Aan bod komen de volgende onderwerpen:

Wat is natuursteen kristalliseren

Hoe natuursteen kristalliseren

Kristalliseren is eigenlijk het aanbrengen van een kristallisatie(vloei)stof. Met behulp van chemicaliën en een boen machine, wordt er een chemische- of etsende reactie veroorzaakt met de kalk in de toplaag van het natuursteen. Hierdoor verdicht de toplaag zich, zorgt het voor bescherming van binnenuit en krijgt het natuursteen een diepe glans met camouflerend effect.

‘Kristalliseren van natuursteen’ wordt ook wel ‘verglazen van natuursteen’ genoemd

Welke natuursteen soorten kristalliseren?

Natuursteen soorten glanzend maken door kristalliseren

Let op! Niet alle natuursteen soorten kunnen gekristalliseerd worden. Natuursteen kristalliseren is alleen geschikt voor stenen die zijn opgebouwd met een zeer hoge kalk waarde, zoals:

Natuursteen kristalliseren is alleen geschikt voor stenen die zijn opgebouwd met een zeer hoge kalk waarde

Foto’s van kristallisatie behandeling van natuurstenen vloeren

Bij deze een aantal afbeeldingen van de resultaten van het kristalliseren van verschillende soorten natuurstenen vloeren.

Travertin Kristalliseren
Natuursteen Kristalliseren
Marmer Kristalliseren Voor

Alternatieven voor kristalliseren van natuursteen

Manieren om natuursteen glanzend te maken

Er zijn verschillende manieren om natuursteen van haar oorspronkelijke glans te voorzien. De alternatieven zetten we even kort op een rijtje:

Polijsten van natuursteen

Het polijsten van natuursteen zorgt net als kristalliseren voor een mooie glans. Het is echter een meer natuurlijke glans en de finesse en kwaliteit die het polijsten met zich meebrengt, laten u langdurig(er) genieten van een mooie natuurstenen vloer.

Natuursteen polijsten kan eigenlijk op alle soorten die ook genoeg kalk bevatten. Hardsteen, kalksteen, marmer, travertin, terrazzo of granito zijn allemaal soorten die zich goed laten polijsten.

Zoeten van natuursteen

De term ‘zoeten van natuursteen’ wordt ook wel eens in één lijn genoemd voor ‘polijsten van natuursteen’. Het is echter ietsje anders. Het zoeten van natuursteen geeft een meer mattere glans dan polijsten.

Kan op dezelfde steensoorten worden toegepast als die we kunnen polijsten.

Mineraliseren van natuursteen

Mineraliseren van natuursteen werkt eigenlijk hetzelfde als het kristalliseren.

Het wordt echter toegepast voor NIET kalkhoudende vloeren, zoals graniet- gneis-, kwartsiet- en leisteen soorten.

Dus: Mineraliseren voor NIET kalkhoudende vloeren, in minder goede staat. Kristalliseren voor kalkhoudende vloeren, in betere staat.

Foto’s kristallisatie behandeling van natuurstenen vloer

Bij deze ziet u een aantal afbeeldingen van een kristallisatie behandeling van een natuurstenen vloer.

Natuursteen Polijsten
Marmer Kristalliseren Na
Marmer Kristalliseren Na

De voordelen en nadelen van kristalliseren van natuursteen

Het kristalliseren wordt vaak toegepast als eindafwerking bij zowel nieuwe als oude marmeren vloeren, of tafels en aanrechtbladen van marmer.

Kristalleren geeft natuursteen een hele mooie glans. Misschien wel het meeste van alle mogelijke behandeltechnieken. Gezien kristalliseren een eenvoudige en goedkope manier is, plus ééntje die snel voltooid is en waarbij je niet alle meubels hoeft te verplaatsen, zou je zeggen dat dit dé oplossing is.

Echter, er zijn ook nadelen bij het kristalliseren van natuursteen. We zetten het even op een rijtje:

Voordelen van natuursteen kristalliseren

Er zijn zeker voordelen van kristalliseren. Bij deze een aantal voordelen op rijtje, met name vergelijking met de alternatieve mogelijkheden, zoals het polijsten:

  • Kristalliseren geeft het marmer snel een zeer hoge glans, als nooit te voren.
  • Kristalliseren is goedkoop.
  • Kristalliseren is eenvoudig en geeft een zeer snel resultaat.

Nadelen van kristalliseren van natuursteen

Hoewel de voordelen erg letterlijk en figuurlijk erg voordelig lijken, zijn er zeker dus ook nadelen bij het kristalliseren:

  • Kristalliseren is niet duurzaam. Het effect van kristalliseren loopt binnen enkele maanden terug. De glans verdwijnt, loopsporen komen terug, oude doffe plekken komen weer tevoorschijn. Om het effect van deze eerste maanden te behouden, moet er iedere keer weer een nieuwe kristallisatiebehandeling worden toegepast op het natuursteen.
  • Om kristalliseren weer ongedaan te maken, moet het natuursteen een nog heftigere behandeling ondergaan.
  • De glans na het kristalliseren, is een camouflerende, of ook wel een heftige verglaasde glans. Dit is mooi in een hotel lobby of entree van een gebouw. Maar in een woonhuis wilt u gewoon genieten van een natuurlijke glans. Dit krijgt u niet bewerkstelligd met kristalliseren.
  • Als de voegen te vochtig zijn, dan kunnen deze tijdens het kristalliseren verkleuren naar bruin/ geel.

Hoewel er aantrekkelijke voordelen zijn, zijn er ook grote nadelen. Belangrijk is dat u daarvan op de hoogte bent. Zeker omdat kristalliseren dus goedkoop, eenvoudig en snel resultaat geeft, spelen veel bedrijven daarop in en doen allerlei beloftes.

Het is dus zaak om vooraf goed het verwachtingspatroon duidelijk te hebben, zodat er goede afspraken gemaakt kunnen worden en er geen ‘onverwachte’ teleurstellingen optreden.

Twijfelt u of kristalliseren voor u de juiste techniek is, lees dan ons informatieve blog ‘Natuursteen kristalliseren of polijsten‘ en dan met name de slotconclusie

Hoe vaak natuursteen kristalliseren

Wanneer natuursteen kristalliseren

Hoe vaak je aanrechtblad of vloer kristalliseren? Het hangt van een aantal factoren af hoe vaak natuursteen gekristalliseerd dient te worden. Dat hangt af van de belopingsgraad en het type oppevlakte, oftewel de plek.

Een aantal praktijk voorbeelden:

  • Woonhuis – 1 à 2 keer per jaar
  • Bedrijfspand – Paar keer per jaar, of zelfs 1 keer per kwartaal
  • Overheidsgebouwen, hotels – Paar keer per jaar, 1 keer per kwartaal, of zelfs 1 keer per maand

Kristalliseren heeft iets kitsch-achtig. Het geeft zo’n enorme glans. U moet er ook van houden. Sommige vinden het een beetje ‘over the top’. Maar houd je ervan, weet dan dat kristalliseren niet de meest duurzame manier is om glans aan natuursteen vloeren, trappen of aanrechtbladen toe te voegen. Als u dan een hotel lobby heeft, dan zal die dus vaak gekristalliseerd moeten worden.

Marmer Kristalliseren Voor

Natuursteen professioneel laten kristalliseren?

Graag een specialist over de vloer voor het professionele kristallisatie van een natuurstenen vloer, dorpel, aanrechtblad, vensterbank, tafelblad? Pro Floor Care kan u uitstekend van dienst zijn. Wij opereren in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en alle overige delen van Nederland en België is voor ons ook geen brug te ver.

Afspraak maken voor het kristalliseren van uw natuursteen
Back To Top
×